İçeriğe atla

İhrek Recep

İhrek Receb
DoğumAzericeİhrək Rəcəb
Bilinmemektedir
İhrek, Safevi Şirvanı, Safevi İmparatorluğu
Ölüm1760
Kuba Hanlığı
Meslekşair

İhrek Receb (Azerbaycanca: İhrək Rəcəb; d. 1680, İhrek, Safevi Şirvanı, Safevi İmparatorluğu - ö. 1760, Kuba Hanlığı), ağırlıklı olarak Azerbaycan Türkçesi ile şiir yazan Rutul şairidir.[1]

Hayatı

İhrek Recep'in eserinin ana kısmı aşk şiirlerinden oluşuyor. Halk efsanelerine göre Hüri adında bir kıza aşık olmuş ancak kızın babası Hüri'yi zengin bir adamla evlendirmiş. Böylelikle, Recep'in Hüri'ye ithaf ettiği şiirler onun yaratıcılığının temelini oluşturmuştur.[2][3]

“Söylərəm”, “Mənəm mən”, “Mən” isimli şiirleri en ünlü eserleridir. Bu şiirlerdeki ana mezmun, lirik kahramanın hüzün ve melankoli eşliğindeki duygularıdır.[2][3] Bu şiirler, açıkça tanımlanmış bir nesneden yoksun olmaları gerçeğiyle seçilmektedirler, yani sanki zaman ve mekan içinde çözülmüş gibi görünmektedirler. Buna göre öznenin nesneyle ilişkisine vurgu yapılmaz. Asıl dikkat konunun kendisine odaklanmıştır.[4][5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Gasharov 1976, s. 30.
  2. ^ a b Bedirkhanov 1999, s. 84.
  3. ^ a b Bedirkhanov 2007, s. 107.
  4. ^ Bedirkhanov 1999, s. 88.
  5. ^ Bedirkhanov 2007, s. 110.

Kaynak

  • Gasharov, Gadzhi (1976). Shalbuzova, N. (Ed.). Лезгинская ашугская поэзия и литература [Lezgin Ashug poetry and literature] (Rusça). Dagestan: Дагест. кн. изд–во. 
  • Bedirkhanov, Seifeddin Anverovich (1999). Азербайджаноязычная лезгинская поэзия ХVII-ХIХ вв. [Azerbaijani-language Lezgin poetry of the 17th-19th centuries.] (Rusça). 
  • Bedirkhanov, Seifeddin Anverovich (2007). Азербайджаноязычная поэзия народов Южного Дагестана (XVII-XVIII вв.) [Azerbaijani-language poetry of the peoples of Southern Dagestan (XVII-XVIII centuries)] (Rusça). Institute of Language, Literature and Art G. Tsadasy. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fuzûlî</span> 15. ve 16. yüzyılda yaşamış Türk şair

Fuzûlî, Azerbaycan Türkçesi, Arapça ve Farsça eser veren Osmanlı dönemi Türk divan şâiridir. Asıl adı Mehmed bin Süleyman'dır. Oğuzlar'ın Bayat boyuna mensuptur. Arapça ve Farsça eserleri de bulunmakla birlikte Azerbaycanca'nın en önemli lirik şairi olarak kabul görmüştür. Mehmed Fuzûlî Alevî Müslümanların Yedi Ulu Ozanlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Azeriler</span> Kafkasya ve Güney Azerbaycanda (İran) yaşayan bir Türk halkı

Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri ya da Azeri Türkleri, Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı. En büyük nüfusu İran Azerbaycanlıları oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">I. İsmail</span> Safevî Devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı

I. İsmail, bilinen adıyla Şah İsmail veya tam unvanıyla Ebu'l-Muzaffer Bahadır el-Hüseynî, Safevî Tarikatı'nın lideri, Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan edebiyatı</span>

Azerbaycan edebiyatı Azerbaycan dilinde yazılan edebiyatı veya Azerbaycanlı yazarların, şairlerin veya Azerbaycanlı muhacirlerin yazdığı edebiyatı ifade eder.

Kızılbaş, eski dinî inanış ve kültürleri ile İslamiyeti kendilerine has bir şekilde birleştirip Şiilik'ten etkilenen Safevi Tarikatı müridleri için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tarihi</span> Azerbaycanın tarihi

Azerbaycan, Avrasya'nın Kafkasya bölgesinde bir ülke. Doğuda Hazar Denizi, kuzeyde Rusya'nın Dağıstan bölgesi, kuzeybatıda Gürcistan, güneybatıda Ermenistan ve Türkiye ve güneyde İran ile sınırlıdır. Azerbaycan Cumhuriyet'nin yaklaşık 10 milyona yaklaşan nüfusunu bir Türk etnik grubu olan Azerbaycanlılar ve çeşitli diğer etnik gruplar oluşturmaktadır.

Karadağlılar veya Karacadağlılar, İran'ın Türkmen Yatağı denilen, Aras Nehri'nin güneyinde yer alan ve kendi kabile adını taşıyan Karadağ bölgesinde yaşayan Türk boyudur. Karadağlı ismi, büyük dağ veyahut dağlık yer anlamına gelen Karadağ kelimesinin sonuna "-lı" ekinin eklenmesiyle oluşmuş olup dağlık yerde yaşayan anlamına gelir. Büyük Sovyet Ansiklopedisi, Karadağlıları Azerileri oluşturan etnografik gruplardan biri olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kusar</span> Azerbaycanda şehir

Kusar Azerbaycan'ın Kusar Rayonu'nun başkentidir. Kusar, Büyük Kafkasya'nın eteklerinde, Kuşçay Nehri üzerinde, Hudat tren istasyonunun 35 kilometre güneybatısında yer alır ve Bakü'ye 180 km uzaklıktadır.

Azerbaycan Yahudileri Azerbaycan'da yaşayan Yahudilere denir.

<span class="mw-page-title-main">Ferid Alekberli</span>

Ferid Alekberli, Azeri tarihçi, profesör. Orta Çağ tıp elyazmaları alanında uzman. Tip tarihi konusunda yazdığı kitapları ve Vatikan Gizli Arşivleri’nde yaptığı araştırmalarıyla biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">N. Scott Momaday</span> Amerikalı akademisyen ve yazar

Navarre Scott Momaday, N. Scott Momaday olarak bilinen Kiowa kökenli Amerikalı yazar. House of Dawn adlı eserinde 1969 Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'ne layık görüldü. Momaday, yerli Amerikan sözlü ve sanatsal geleneğini konu edinen ve koruyan eserleri için 2007 yılında National Medal of Arts ödülünü aldı. Üniversitelerden yirmi fahri derece almıştır. ABD Bilim ve Sanat Bilimleri Akademisi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mircafer Bağırov</span> Azeri Sovyet siyasetçi

Mircafer Bağırov, Josef Stalin yönetiminde bulunan Sovyetler Birliği'nde 1932 ile 1953 yılları arası Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Komünist lideri.

<span class="mw-page-title-main">Mirvarid Dilbazi</span>

Mirvarid Dilbazi, Sovyet Azerisi komünist şair.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı Kasaba</span>

Kırmızı Kasaba, ya da Krasnaya Sloboda, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nda yer alan bir köy ve belediyedir. 3.598 kişilik bir nüfusa sahiptir ve İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri dışında dünyanın tek Yahudi kasabası olduğuna inanılmaktadır.

Oktay Abdülkerim oğlu Efendiyev, Azeri tarihçi, oryantalist ve profesördü. Tarih Bilimleri Doktoru ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin Sorumlu Üyesi olan Efendiyev Azerbaycan Safevi Araştırmaları Okulu'nun kurucusu kabul edilir.

Zakir Ahtılı — Lezgi kökenli olmasına bakmaksızın, Azerbaycan Türkçesinde şiirler yazmış şair.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın kültürel etkileri</span>

Azerbaycan kültürel etkisi - Azerbaycan'ın dilsel ve kültürel ortamının etki alanının gelişim tarihi, Azerbaycan kültürünün farklı bölge ve uluslarda oynadığı rol.