İçeriğe atla

İgor Çudinov

İgor Çudinov
Kırgızistan Başbakanı
Geçici
Görev süresi
24 Aralık 2007 - 21 Ekim 2009
CumhurbaşkanıKurmanbek Bakiyev
Yerine geldiğiIskenderbek Aidaraliyev (Geçici)
Yerine gelenDaniar Usenov
Kişisel bilgiler
Doğum İgor Vitalyeviç Çudinov
21 Ağustos 1961 (63 yaşında)
Bişkek, Kırgızistan
Partisi Ak Jol
Dini Rum Ortodoks

İgor Vitalyeviç Çudinov (RusçaИгорь Витальевич Чудинов; d. 21 Ağustos 1961) Çud asıllı Kırgız siyasetçi. Kırgızistan'ın eski başbakanı. 24 Kasım 2007'de İskenderbek Aydaraliyev'in yerine başbakan seçilmiştir. 21 Ekim 2009'da görevi sona ermiştir. Başbakan atanmadan önce Kırgız hükûmetinin enerji ve sanayi bakanıydı.

Çudinov 21 Eylül 2009 tarihinde, ABD, Kanada ve Kırgızistan arasındaki ticaret ve yatırımın teşvik rolünün tanınmasına teşvik ettiği için Kırgız-Kuzey Amerika Ticaret Konseyi Onursal Başkanı seçilmiştir.

Çuddur ve Kırgızca bilmemektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Kyrgyzstan appoints new prime minister". Xinhua News Agency. 24 Aralık 2007. 12 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2011. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Iskenderbek Aidaraliyev
Geçici
Kırgızistan Başbakanı
2007–2009
Sonra gelen
Daniar Usenov

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Aytmatov</span> Kırgız asıllı Sovyet yazar

Cengiz Törökuloğlu Aytmatov, Kırgız edebiyatçı, gazeteci, çevirmen, diplomat ve siyasetçi. Türk dünyasının ünlü yazarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kurmanbek Bakiyev</span> 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Kurmanbek Saliyeviç Bakiyev Kırgızistan'ın eski başbakanı, 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Feliks Kulov</span>

Feliks Şarşenbayeviç Kulov Kırgız siyasetçi. Kırgızistan'ın eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırgızistanın sovyetler birliği dağılmadan önceki adı

Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Kırgızistan'ın 1991'deki SSCB'nin dağılmasından önceki ismi. Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Çarlık rejiminin 1917 Ekim Devrimi ile yıkılmasından sonra kurulan Sovyetler Birliği'ne bağlı 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızlar</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Kırgızlar, çoğunluğu Kırgızistan'da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları'nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan pasaportu</span> Kırgızistan vatandaşlarına verilen pasaport

Kırgız pasaportu veya Kırgızistan pasaportu, Kırgızistan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Kırgız pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Kırgızca, Rusça ve İngilizce olmak üzere 3 dildedir.

<span class="mw-page-title-main">Cantörö Satıbaldiyev</span> Kırgız siyasetçi

Cantörö Coldoşeviç Satıbaldiyev Kırgız siyasetçi. 5 Eylül 2012 - 25 Mart 2014 tarihleri arasında Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Cömert Otorbayev</span> Kırgız siyasetçi

Cömert Kaypoviç Otorbayev, Kırgız siyasetçi. Kırgızistan Başbakan Yardımcısı. 25 Mart 2014 tarihinde, yeni bir hükûmet kurulana kadar başbakan vekili olarak Jantoro Satıbaldiyev'in yerine başbakanlık görevine getirildi. 23 Nisan 2015 tarihinde istifa ettiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Temir Sariyev</span> Kırgız siyasetçi

Temir Sariyev (Kırgızca: Темир Сариев,, 2015-2016 yılları arası Kırgızistan Başbakanı olan Kırgız siyasetçi. 157.005 oy alarak 2009 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Sooronbay Ceenbekov</span> 5. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sooronbay Şaripoviç Ceenbekov, Kırgız siyasetçi. Ceenbekov, Asya ülkesi Kırgızistan'da 24 Kasım 2017 tarihinde başladığı Kırgızistan cumhurbaşkanı görevinden 15 Ekim 2020'de istifa ettiğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Aalı Karaşev</span> Kırgız siyasetçi

Aaly Karashev, Kırgız siyasetçi. 1-5 Eylül 2012 tarihleri arasında geçici olarak Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.

Daniyar Toktoguloviç Üsönov, Kırgız bankacı ve siyasetçi. Ekim 2009-Nisan 2010 tarhileri arası Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı. Daha önce Bişkek Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammedkalıy Abılgaziyev</span> Kırgız siyasetçi

Muhammedkalıy Abılgaziyev Kırgız siyasetçi. 22 - 26 Ağustos 2017 tarihleri arasında geçici olarak Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı. 20 Nisan 2018 tarihinde tekrar Kırgızistan Başbakanı olarak görevlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan cumhurbaşkanı</span> Kırgızistanın devlet başkanı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, resmi olarak Kırgızistan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, anayasaya göre, "halkın ve devlet gücünün birliğinin simgesi ve Kırgız Cumhuriyeti Anayasası'nın ve bireyin ve bir vatandaşın garantisinin simgesidir." Cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından en fazla altı yıl süreyle seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Kubatbek Boronov</span> Siyasetçi

Kubatbek Ayılçiyeviç Boronov, 17 Haziran 2020-9 Ekim 2020 tarihler iarası Kırgızistan eski Başbakanı olan bir Kırgız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Tanayev</span>

Nikolay Timofeyeviç Tanayev, Kırgız siyasetçi ve eski başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Sadır Caparov</span> 6. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sadır Nurgocoyeviç Caparov, Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Artyom Novikov</span>

Artyom Eduardoviç Novikov, Kırgızistan'ın Birinci Başbakan Yardımcısıdır. 15 Kasım 2020'de, Sadır Caparov'un görevdeki resmi yetkileri Ocak 2021 cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına kadar askıya alındığı için Kırgızistan'ın vekaleten Başbakanı oldu. Başbakanlık görevini 3 Şubat 2021 tarihinde Ulukbek Maripov'a devretti.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.