İçeriğe atla

İftar

İftar
Mısır'ın başkenti Kahire'de toplu bir iftar sofrası, 7 Kasım 2005.
ÜlkeMüslüman çoğunluklu ülkeler
Kaynak01984
BölgeDünya çapında
Tescil geçmişi
Tescil2023 (18. oturum)

İftar (Arapçaإفْطَار), Ramazan ayında Müslümanların oruçlu geçirdikleri günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra (güneşin batmasından sonra) yenen yemektir. Bu, onların gün içinde yediği ikinci öğün olmaktadır. Ramazan ayında günlük oruç, sahur yemeğinin hemen ardından başlar, gündüz saatlerinde devam eder ve gün batımıyla birlikte iftar yemeğiyle sona erer.

İftar, 2023 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'ne eklenmiştir.[1]

Tanım

İmam Rıza Türbesi'nde oruç tutan insanlara iftarlıklar dağıtılıyor; Meşhed, İran, 2017.

İftar, Ramazan'ın dini kutlamalarından biridir ve genellikle Müslüman halkın orucunu birlikte açmak için bir araya geldiği bir topluluk olarak yapılır. Yemek, akşam ezanı okunduktan hemen sonra, yani gün batımından sonra yenir. Orucunu bu şekilde açan İslam peygamberi Muhammed'i örnek alarak, geleneksel olarak orucu açmak için üç hurma yenir, ancak bu zorunlu değildir. Müslümanlar, bir hayır işi olarak oruç tutan birine iftar yemeği vermenin çok büyük sevap olduğuna ve Muhammed'in de bu şekilde davrandığına inanırlar.[2].[3]

Julia Pardoe, 1836 yılında İstanbul'a yaptığı gezilerde katıldığı bir Türk iftarını şöyle aktarıyor:[4]

Oda mükemmel bir kareydi, tamamen mobilyasızdı, tek fark zeminin ortasında bir halının serilmesiydi, bunun üzerinde yaklaşık altmış santim yüksekliğinde ahşap bir çerçeve duruyordu ve kenarı hafifçe yükseltilmiş, yuvarlak kaplamalı devasa bir tepsiyi destekliyordu. Tepsinin ortasına bir tür soğuk ekmek çorbasıyla doldurulmuş geniş beyaz bir leğen yerleştirildi; Etrafında dilimlenmiş peynir, hamsi, havyar ve her çeşit şekerlemeyle dolu küçük porselen tabaklardan oluşan bir çember dizilmişti; bunların arasında şimşir kaşıklar ve odayı gül kokusuyla dolduran pembe ve beyaz şerbet kadehleri vardı.

Pardoe, yemeğin "siyah, beyaz ve gri" köleler tarafından servis edildiğini, konukların kumaş peçetelerle tabağın etrafındaki minderlere oturduklarını, kendilerine ortak bir tencereden yenen pilavlı balık servis edildiğini bildirdi. İftarda etler, kuşlar ve balıklar, muhallebiler ve hamur işleri ve son yemek olarak da piramit şeklinde bir yığın pilavdan oluşan on dokuz yemek ikram edildi. Osmanlı geleneklerine göre tatlılar tuzlu yiyeceklerden, güveçler ise muhallebilerden önce ikram edilirdi. Yemekten sonra onlara misafirleri eğlendirmek için yaşlı bir masalcı katıldı. Konuklara fincanlarda Türk kahvesi ikram edildi. Ailenin baba ve oğulları kahve ve sigara içmek için misafirlere katıldılar ve harem kadınlarına gelenek gereği fındık, şekerleme ve keklerden oluşan hediyeler getirdiler.[4]

Türkiye'de

İstanbul'daki Sultanahmet Camii'nde verilen toplu bir iftar sofrası, 2002.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta Ramazan ayı büyük bir coşkuyla kutlanıyor ve bunda iftar yemeklerinin payı büyük. İstanbul gibi büyük şehirlerdeki restoranların tamamı iftar için özel fırsatlar ve set menüler sunuyor. Set menülerin çoğu çorba ya da iftariye denilen meze tabağıyla başlıyor. iftariyeler genelde hurma, zeytin, peynir, pastırma, sucuk, Ramazan pidesi ve börekten oluşur. Ana yemek Osmanlı Saray Yemekleri başta olmak üzere çeşitli Türk yemeklerinden oluşur. Çoğu yerde ayrıca güllaç servis edilir. Kaliteli restoranların çoğunda Osmanlı klasik müziği ve Sufi müziğinin canlı performansları sunulmaktadır.

Osmanlı padişahlarının genelde iftarlarını açtıkları yaldızlı çardak, Topkapı Sarayı.

Türkiye'deki Ramazan kutlama uygulamalarının çoğunun kökleri eski Osmanlı İmparatorluğu geleneklerine dayanmaktadır. Camilerin minarelerinde gün batımından şafağa kadar mahya adı verilen ışıklar yakılır. Güneş batar batmaz, iftar yemeğine başlama sinyali olarak her şehrin en yüksek tepelerinden geleneksel iftar topu atılır.

İstanbul'da iftarın açılacağı en dikkat çekici mekanlardan biri Sultanahmet Meydanı'dır. Sultanahmet Camii yakınında yer alan Sultanahmet Meydanı, ramazan ayında açılan mini restoranlar, özel gösteriler ve geleneksel Osmanlı tiyatro gösterileri gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Osmanlı padişahları Topkapı Sarayı'nda yaldızlı çardak altında oruçlarını açarlardı.

Teravih namazı çoğunlukla Türk camilerinde 4'er rekatlık 5 gruba ayrılan 20 rekat olarak kılınır. Her 4 rekatlık set arasında, Türk müzisyen Buhurizade Itri'nin bestelediği ilahi, namaza katılanlar tarafından söyleniyor. İlahi, İslam peygamberi Muhammed'i övmek için yapılan bir duadır.

Ramazan ayı aynı zamanda sadaka ayı olduğu için pek çok kişi yoksullara, öğrencilere, misafirlere ve yabancılara yönelik iftar yemekleri düzenler.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "UNESCO adds Iftar to its Intangible Cultural Heritage list". unb.com. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  2. ^ "Distribution of Biomphalaria pfeifferi Snails in Abu Usher Locality, Aljazeera State, Central Sudan". Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences. 9 (1). 28 Şubat 2019. doi:10.24214/jcbps.b.9.1.06167. ISSN 2249-1929. 
  3. ^ Barr, Sabrina. "RAMADAN 2019: HOW TO FAST RESPONSIBLY DURING THE MUSLIM HOLY MONTH". independent.co.uk. Independent. 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2019. 
  4. ^ a b Pardoe, Julia (9 Ağustos 2014). The City of the Sultan, and Domestic Manners of the Turks, in 1836. Cambridge University Press. ISBN 978-1-108-07442-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Bayramı</span> Ay takvimine göre şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı

Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı, İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

<span class="mw-page-title-main">Minare</span>

Minare, İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.

Mevlîd, İslâm edebiyatında Muhammed'in doğum gününde yapılan kutlama merasimlerine, bu merasimlerde okunmak üzere yazılan ve bestelenen manzum şeklindeki edebî metinlere verilen isim. Mevlîd, bunun yanında İslâm edebiyatında müstakil bir edebî türdür.

<span class="mw-page-title-main">Aşçılık</span> yemek yapma

Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir. Birçok ülkelerde aşçılık mesleği öğrenmek için aşçılık okulu, aşçılık fakültesi, aşçılık akademileri bulunmaktadır. Aşçılığın en temel yöntemi pişirmedir. Ama "aşçılık" terimi, pişirmenin yanı sıra kurutma, isleme, dondurma ya da salamura gibi başka yöntemleri de kapsar. Besinler birkaç nedenden dolayı pişirilir. Bazı besinleri çiğ yeme düşüncesinden hoşlanmayız. Belirli besinleri pişirerek yemeye alışık olduğumuzdan, pişirmenin besinlere iyi bir tat kazandırdığına inanırız. Öte yandan pişirildiklerinde besinlerde değişiklikler oluşur ve bu da bazı besinlerin yenmesini ve sindirilmesini kolaylaştırır. Moleküler gastronomi, fizik ve kimya perspektifinden beslenmenin bilimsel yaklaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii</span> İstanbulda bulunan bir cami

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekiz Mehmed Çelebi</span> Osmanlı devlet adamı

Yirmisekiz Mehmed Çelebi, Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Güllaç</span> sütlü Türk tatlısı

Güllaç, mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker ile hazırlanan geleneksel Türk tatlısıdır. Kitâb-ı Me’kûlât'da Gülac olarak tarifi verilmiştir. Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) “terkib-i güllac” başlıklı tarifte sadece yufkasının yapımını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Aşure</span> Türk ve komşu ülkeler mutfağından jöleli bir tatlı

Aşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uruş, Beypazarı</span> Beypazarı, Ankara, Türkiyede mahalle

Uruş, Beypazarı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ'da Avrupa mutfağı</span> 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinleri, yeme alışkanlıkları ve yemek pişirme yöntemleri

Orta Çağ Avrupa mutfağı, 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinlerine, yeme alışkanlıklarına ve yemek pişirme yöntemlerine verilen genel addır. Bu dönem boyunca beslenme düzeni ve pişirme yöntemleri Avrupa genelinde değişimlere uğramış ve tüm bu değişiklikler Avrupa'nın modern mutfak kültürünün temelini oluşturmuştur.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

<span class="mw-page-title-main">Öğün</span>

Öğün; gün içerisinde düzenli olarak yemek yenilen belirli vakitlerden her biri ve bu vakitlerde yenen yemekler. Pek çok kültürde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğün bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Mutfağı</span> Azerbaycanın ulusal mutfağı

Azerbaycan mutfağı Azerbaycan'ın ulusal mutfağıdır. Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azerbaycan mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Sini</span> üzerinde (yemek yenebilen büyük, yuvarlak tepsi

Sini, etrafında birçok kişinin oturarak yemek yediği, üstüne yemek sahanları konan, çember şeklinde ince kenarlı sunum kabı.

Filistin mutfağı, Filistin bölgesindeki Araplara özgün olan ya da Araplar tarafından sıkça yenilen yemeklerden oluşur. Filistin mutfağı, özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan, sonra Farslar'dan etkilenmiş olan Abbasiler ve onun ardından Osmanlı Türklerin varışıyla gelen Türk mutfağının bıraktığı derin etkileriyle biten İslam döneminde Filistin'e yerleşen uygarlıkların kültürlerinin yayılmasıdır. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfakları dahil olmak üzere diğer Levant mutfaklarına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Ulu Camii</span>

Erzurum Ulu Cami, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan ve şehrin en eski, en büyük camisi olma özelliğini taşıyan camidir.

Arnavutluk tarih boyunca birçok devletin yönetimi altına girmiş, bu süreçte yalnızca siyasi veya askeri olarak değil, aynı zamanda kültürel açıdan da etkilenmiştir. Bu sebepten dolayı Arnavut mutfağı başta Türk, İtalyan ve Yunan mutfakları olmak üzere genel itibarıyla Akdeniz mutfağından izler taşımaktadır. Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan</span> Hicrî takvimin 9. ayı, Müslümanların oruç tuttuğu ay

Ramazan, hicrî takvime göre 9. ay ve İslam inancına göre Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve terâvih namazının kılınmaya başlandığı aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ramazan, Ay'ın hilâl görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Umman mutfağı</span>

Umman mutfağı Arap, İran, Hint, Asya, Doğu Akdeniz ve Afrika mutfaklarından etkilenmiştir. Yemekler genellikle tavuk, balık ve kuzu etinin yanı sıra pilavdan yapılır. Umman'daki yemeklerin çoğu, zengin bir baharat, bitki ve turşusu karışım içerir.