İçeriğe atla

İfni Savaşı

İfni Savaşı
Afrika'nın dekolonizasyonu ve Soğuk Savaş
TarihEkim 1957 - Haziran 1958
Bölge
Sonuç İspanyol askeri zaferi[1]
Fas politik zaferi[2]
Taraflar
 İspanya
 Fransa
Fas Fas Kurtuluş Ordusu
Komutanlar ve liderler
İspanya Francisco Franco
İspanya José Maria Valencia
Fas Ben Hammu
Güçler
15.300 30.000[3]
Kayıplar
300[1] 1.000[1]

İfni Savaşı (İspanyolcaGuerra de Ifni; Arapçaحرب إفني), Ekim 1957-Haziran 1958 tarihleri arasında İspanyol Sahrası'nda İspanyol yönetimi ile Fas destekli isyancılar arasında meydana gelen bir savaştır.

20. yüzyılın ikinci yarısı boyunca Afrika'yı kasıp kavuran dekolonizasyon hareketinin bir parçası olarak görülebilecek savaş, esasen Fas Kurtuluş Ordusu unsurları tarafından yürütülmüştür.

İfni Savaşı, İspanya'nın askeri zaferiyle sona erse de Angra de Cintra Antlaşması ile 1958'de Fas İspanyol Protektorası lağvedildi ve 1969'da Sidi İfni şehri Fas'a devredildi.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İspanya</span> Afrikada toprakları bulunan güneybatı Avrupada bir ülke

İspanya (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanarya Adaları</span> Atlas Okyanusunda İspanyaya bağlı takımadalar

Kanarya Adaları, Fas'ın batısında İspanya'ya bağlı, Atlas Okyanusu'nda yer alan takımadalar. Kanarya Adaları yerel idare bakımından 2 Ağustos 1982'de yürürlüğe giren bir kanunla Kanarya Adaları Özerk Topluluğu" olarak kabul edilmişlerdir. Kanarya Adaları Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera ve El Hierro olmak üzere başlıca 7 ada ile birkaç küçük adacıktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka</span> Fasın en büyük şehri

Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfusu 3.800.000'dir. (2006)

<span class="mw-page-title-main">Vicente Aleixandre</span>

Vicente Pío Marcelino Cirilo Aleixandre y Merlo, İspanyol şair.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

Francisco Ciutat de Miguel, İspanyol sosyalist komutan, asker ve siyasetçidir. İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçilerin safında savaştı. 1961 yılında CIA tarafından desteklenen sürgün Kübalı askerlerden oluşan 2506. Tugay'ın Domuzlar Körfezi Çıkarması ile Küba'yı işgal etmesi üzerine Fidel Castro'nun yanında savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Rif Savaşı</span>

Rif Savaşı, İspanya ile Fas'ın Rif ve Cibela kabileleri arasında yapılan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Franco İspanyası</span> İspanyanın 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşından 1975 yılında Francisco Franconun ölümüne kadar geçen dönemi

Franco İspanyası, İspanya'da kullanılan adıyla Franco Diktatörlüğü, resmî adıyla ise İspanyol Devleti 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşı'ndan 1975 yılında Francisco Franco'nun ölümüne kadar geçen dönemde İspanya'nın yönetildiği diktatörlük rejimidir.

<span class="mw-page-title-main">Fas arması</span> Ulusal arma

Fas arması, Afrika ülkesi Fas tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kirli Savaş</span>

Kirli Savaş ya da taraftarları tarafından isimlendirilen Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci, Arjantin'de 1976-1983 yılları arasındaki kolluk kuvvetleri tarafından düzenlenen antikomünist saldırılar dönemini anlatan terim.

Sinematografik Sanatlar ve Bilimler Akademisi (AACCE) tarafından sunulan 34. Goya Ödülleri töreni, 2019'un en iyi İspanyol filmlerini onurlandırdı ve 25 Ocak 2020'de Málaga'daki Palacio de Deportes José María Martín Carpena'da gerçekleştirildi. Tören, İspanya'da Televisión Española (TVE) tarafından televizyonda yayınlandı ve üst üste ikinci yıl televizyon sunucusu ve komedyen Andreu Buenafuente ve oyuncu Silvia Abril tarafından sunuldu. Ayrıca ödül töreni TVE Internacional kanalı tarafından uluslararası kamuoyuna gösterilmek üzere yayınlandı. Törenin Madrid dışında yapıldığı toplamda üçüncü ve art arda ise ikinci yıldı. Daha öncesinde sırasıyla 14. ve 33. Goya Ödülleri, Barselona ve Sevilla'da gerçekleştirilmişti. Bu yılki törenle birlikte tören üst üste ikinci yıl Endülüs'te düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Fas İspanyol Protektorası</span>

Fas İspanyol Protektorası, 1912 Fes Antlaşması ile kurulan ve 7 Nisan 1956 tarihinde Fas ile birleşmesine kadar süren İspanya'nın bir himaye yönetimidir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi İfni</span>

Sidi İfni, Fas'ın Guelmim-Ued Nun bölgesine bağlı Sidi İfni ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Şehir, ülkenin güneybatısında Atlas Okyanusu kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2004 yılı itibarı ile 20.051'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kelmim-Vadi Nun</span>

Kelmim-Vadi Nun, Fas'ın 12 bölgesinden biridir. Bölge, Batı Sahra'nın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 46.108 km² olan bölgenin nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarı ile 433.757'dir. Bölgenin merkezi Kelmim'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sakiyet Sidi Yusuf</span>

Sakiyet Sidi Yusuf, Tunus'un El-Kâf ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi El-Kâf'ın batısında Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 728,1 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 16.638'dir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Batı Afrikası</span>

İspanyol Batı Afrikası, Afrika kıtasının kuzeybatsında Atlantik Okyanusu kıyısı boyunca uzanan bir grup İspanyol kolonisiydi. 1946'da Fas'taki İspanyol himayesinin güney bölgesini, Ifni, Saguia el-Hamra ve Río de Oro kolonileriyle tek bir idarî birim halinde birleştirerek kuruldu. Ifni Savaşı'nın (1957–58) ardından İspanya, Angra de Cintra Antlaşması ile Juby Burnu Şeridi'ni Fas'a bıraktı ve Ifni ve Sahra için ayrı eyaletler oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Sahrası</span>

İspanyol Sahrası, İspanya tarafından işgal edilip yönetilen ve resmî olarak 1884'ten 1958'e kadar Sahra'daki İspanyol Mülkiyeti, ardından 1958 ile 1976 arasında Sahra Eyaleti adını alan günümüzdeki Batı Sahra toprakları için kullanılan addı. Bir zamanlar Amerika'dan İspanyol Doğu Hint Adaları'na kadar uzanan İspanyol İmparatorluğu'nun en son satın almalarından biri ve kalan son mülklerinden biri olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Sidi İfni (il)</span>

Sifi İfni ili, Fas'ın Kelmim-Vadi Nun bölgesinde bulunan bir ildir. İl, bölgenin kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 3.070 km² olan ilin nüfusu 1 Temmuz 2020 tarihi itibarı ile 106.579'dur. İlin merkezi Sidi İfni'dir.