İçeriğe atla

İdris Bal

İdris Bal
Türkiye Büyük Millet Meclisi
24. Dönem Milletvekili
Görev süresi
28 Haziran 2011 - 23 Nisan 2015
Seçim bölgesi2011 - Kütahya
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Nisan 1968 (56 yaşında)
Altıntaş, Kütahya, Türkiye
Partisi Bağımsız
Evlilik(ler) Hülya Deniz Bal
Çocuk(lar) Nesrin Bal
Afra Nur Bal
Ahmet Bal
Fatma Ayça Bal
Muhammed Emin Bal
Leyla Ayşe Nefise Bal
Mehmet Akif Bal
Yaşadığı yer Ankara, Türkiye
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi
Manchester Üniversitesi
Nottingham Üniversitesi
Mesleği Akademisyen Siyasetçi

İdris Bal (d. 25 Nisan 1968, Altıntaş), Türk akademisyen ve siyasetçi.

1968 yılında Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde doğdu. İlkokulu Kütahya’da (1979), orta öğrenimini Savaştepe Öğretmen Lisesi’nde (Balıkesir) tamamladı (1985). 1985-1989 arasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitimini sürdürerek lisans derecesini aldı ve mezuniyeti takiben Polis Akademisi’nde Araştırma Görevlisi oldu. Yüksek lisans çalışmalarına Nottingham Üniversitesi’nde devam eden Bal, 1992 yılında Politika dalında master derecesi aldı. Doktora çalışmalarını ise uluslararası ilişkiler konusunda Manchester Üniversitesi’nde tamamladı (1998). Daha sonra Polis Akademisi’nde Yardımcı Doçent olarak atandı (1998). 2003-2004 döneminde Fulbright programı çerçevesinde Ortadoğu Çalışmaları Merkezi, Harvard Üniversitesi’nde (Center for Middle Eastern Studies, Harvard University) Türkiye-ABD ilişkileri ve Irak savaşı ile ilgili bir çalışma yaptı. 2004 yılında doçentlik unvanını aldı. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde ve Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri verdi, yüksek lisans ve doktora danışmanlıkları yaptı. Bal, Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler, Diplomasi tarihi, Türk Dış Politikası, Türk ABD İlişkileri, AB, Ortadoğu, insan hakları gibi konularda lisans ve yüksek lisans dersleri verdi, öğrencilere tez danışmanlığı yaptı. 2000-2001 yıllarında ASAM’da kısmi zamanlı araştırmacı olarak çalışan Bal, 2005-2006 arası Politika Merkezi direktörlüğü yaptı. Daha sonra 2006-2007 yılında Ankara Global Araştırmalar Merkezi (AGAM) derneği başkanlığını yaptı. 2010 yılında Profesör olan Bal’ın yayınlanmış ve yayınlanma çalışmaları devam eden çok sayıda İngilizce ve Türkçe kitabı, ulusal ve uluslararası makale ve bildirisi bulunmaktadır. Bildiri sunmak, bilimsel çalışmalara katılmak, araştırma yapmak üzere Profesör İdris Bal 30 civarında ülkede bulunmuştur. 2011 genel seçimleri ile Kütahya Milletvekili seçilen Bal Dışişleri komisyonu üyeliği ve Türkiye Hindistan Dostluk Grubu Başkanlığı yapmıştır. Milletvekilliği döneminde Gezi raporu, Çözüm süreci raporu, Arap Baharı raporu, Medya raporu başta olmak üzere onbir rapor hazırladı. 30 Kasım 2013 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisinden istifa eden Bal 4 Kasım 2014 tarihinde Demokratik Gelişim Partisinin Kurucu ve daha sonra seçilmiş Genel Başkanlığını yaptı. Baskılar, yalnızlaştırma çalışmaları ve sansürlere tepki olarak 30 Mart 2015 tarihinde DGP’den istifa eden Bal, 2015 seçimlerinde aday olmamıştır. İdris Bal iyi derecede İngilizce bilmekte olup yedi çocuk babasıdır. Ulusal, uluslararası televizyonlar, gazeteler sıklıkla Bal’ın görüşlerine başvurmaktadırlar.

Yayınlanmış Eserleri

Çok sayıda makalesi ve yayınlanmış 8 kitabı vardır. Kitaplarından bazıları:[1]

  • Türkiye'nin Sorunları Nasıl Çözülebilir?, Nobel Yayın Dağıtım
  • Ergenekon-PKK Kıskacında Kabuğunu Kıran Türkiye, Lalezar Kitabevi
  • 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası, Lalezar Kitabevi
  • Türk Ermeni İlişkileri, Nobel Yayın Dağıtım
  • 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası, Nobel Yayın Dağıtım
  • 21.Yüzyılın Eşiğinde Türk Dış Politikası, Alfa Yayıncılık

Kaynakça

  1. ^ "İdris Bal kitapları". idefix.com. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanına uzman yetiştiren bir birimdir. Lisans programını bitirenlere “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Mekteb-i Mülkiye içerisinde ve geleneğinde bölümün adı Siyasi Şube'dir. İnek Bayramı'nda bölümün öğrencilerinin üstlendiği ad ise Züppeyun yani Züppeler'dir.

Oral Sander, Türk akademisyen. Uluslararası ilişkiler bölümü, siyasi tarih anabilim dalı profesörü.

Sedat Laçiner, Türk akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Çağrı Erhan</span>

Çağrı Erhan, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi.

Faruk Sönmezoğlu, Türk uluslararası ilişkiler profesörü, öğretim üyesi ve yazar.

Turan Genç,, Türk bürokrat.

Oya Tokgöz, Türk iletişimbilimci ve siyasetbilimcidir.

Emin Gürses, Türk akademisyen.

Ersin Onulduran uluslararası ilişkiler alanında çalışmaları bulunan Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

İlhan Tekeli, Türk sosyal bilimci, şehir ve bölge plancısı, sosyolog. İlk ve ortaöğrenimini İzmir’de tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1964’te Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama alanında; 1966’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

Mensur Akgün siyâset bilimi, uluslararası ilişkiler uzmanı akademisyen.

Mustafa Aydın, Türk akademisyen. 2010-2018 yıllarında Kadir Has Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür. Avrupa Bilimler ve Sanat Akademisi ve OECD Yüksek Öğretimin Uluslararası Yönetimi Programı Yönetim Kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Ülman</span>

Prof. Ahmet Haluk Ülman, Türk siyaset adamı ve akademisyen.

Talip Küçükcan, Türk akademisyen, siyasetçi ve diplomat. Endonezya Büyükelçisi.

DPÜ İleri Teknolojiler Merkezi, (tam adıyla Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İleri Teknolojiler Tasarım, Araştırma-Geliştirme ve Uygulama Merkezi) ya da kısaca DPÜ-İLTEM, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde yer alan ve akademik birimi.

<span class="mw-page-title-main">Serhan Ada</span> Türk akademisyen ve şair

Serhan Ada, Türk şair, yazar ve akademisyen.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

Burhanettin Duran,, Türk akademisyen, Dışişleri Bakan Yardımcısı Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü profesörü. Eski Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'ın yeğenidir.

Kemal İnat, Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Türk Dış Politikası ve Ortadoğu Politikası profesörüdür. İnat, Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü kurucu direktörü ve Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanıdır. Ayrıca Sakarya Bilgi Kültür Merkezi'nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.