İçeriğe atla

İdil-Ural

İdl-Ural, Volga (Privolzhsky) Federal Bölgesi'nin merkezinde.

İdil-Ural (Tatarca: Идел-Урал, Rusça: Идель-Урал), kelimenin tam anlamıyla Volga-Ural, Doğu Avrupa'da, bugün Rusya'da bulunan tarihi bir bölgedir. Adı tam anlamıyla Tatar dilinde Volga-Urallar anlamına gelir. Sık kullanılan Rusça versiyonu Volgo-Uralye'dir (Rusça: Волго-Уралье).[1] İdil-Ural terimi genellikle bu bölgedeki Rusya'nın 6 cumhuriyetini belirtmek için kullanılır. Bunlar: Başkurdistan, Çuvaşistan, Mari El, Mordovya, Tataristan ve Udmurtya'dır.[2]

İdil-Ural, Volga Federal Bölgesi'nin (Поволжье, Povolzhye) merkezindedir. Bölgedeki başlıca dinler İslam ve Ortodoks Hristiyanlıktır.

16. yüzyılda Rusya Çarlığı tarafından fethedilmeden önce bölgeye yerli Ural kabileleri ve İdil Bulgarları, Hazarlar, Altın Orda ve Kazan Hanlığı gibi bir dizi imparatorluk hakimdi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "История народов Волго-Уральского региона" (PDF). udmurt.info (Rusça). 31 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  2. ^ "В России режим Путина подавляет самоидентификацию коренных народов – активисты". zmina.info (Rusça). 21 Mart 2018. 18 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg</span> Rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastının yönetim merkezi

Orenburg, Rusya'nın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastı'na bağlı şehir, aynı zamanda Oblast'ın yönetim merkezi. Başkent Moskova'nın 1478 km güneyinde Ural Nehri civarındadır. Nüfusu 542.700'dür (2005). Orenburg şehri 1920-1925 yıllarında Kazakistan'a başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yaroslavl Oblastı</span>

Yaroslavl Oblastı, Rusya'nın batı kesiminde Merkez Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Yukarı Volga Havzasında yer alır. Oblastın idarî merkezi Yaroslavl şehridir.

Rusya'nın federal bölgeleri, Rusya'nın federal bölümlerinin gruplandırılması sonucu oluşan bölgelerdir. Federal bölgeler, ek ya da daha yüksek düzeyde bir federal yapı olmayıp federal hükûmetin farklı federal bölümlerdeki faaliyetlerini organize etmekten sorumludurlar. Bölgelerin başında Rusya devlet başkanı tarafından atanan Rusya devlet başkanının tam yetkili temsilcileri bulunmaktadır. Bu kişiler her bir federal birimin başkanı ya da valisi üzerinde denetim yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Perm Krayı</span> Rusyanın idarî bir birimi

Perm Krayı,, 1 Aralık 2005 tarihinde Komi-Permyak Özerk Okrugu ve Perm Oblastı'nın birleşimi sonucu kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşistan</span>

Çuvaşistan veya Çuvaş Cumhuriyeti, , Rusya'nın içinde yer alan federe cumhuriyettir. Cumhuriyetin adını aldığı Çuvaşlar, Türk halklarından biridir. Çuvaşistan, Rusya’nın orta kesiminde yer alır ve Haziran 1920’de kurulmuştur. Yüzölçümü 18.300 km²'dir. Nüfusu yaklaşık 1.350.000'dir. Başkenti Çeboksarı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın ekonomik bölgeleri</span>

Rusya on iki tane "ekonomik bölge" 'ye bölünmektedir. Bu ekonomik bölgeler, ekonomik ve istatistiksel gereksinmeler için Rusya'nın federal yapılarının yeniden bir araya getirilmeleridir. Bu ekonomik bölgelere bölünme, ülkenin federal bölgelere bölünmesinden değişiktir, çünkü federal bölgelerinin tek amacı idareciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg Oblastı</span> Rusyanın idarî bir birimi

Orenburg Oblastı, Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Orenburg şehridir. 1938 - 1957 yılları arasında Sovyet pilotu Valeri Çkalov 'un onuruna Çkalov Oblastı adı kullanıldı. Oblastta Türk nüfusu önemli bir yere sahiptir. Bağımsız bir Türk ülkesi olan Kazakistan ile özerk Türk cumhuriyetleri Tataristan, Başkurdistan arasında köprü olması yönünden stratejik bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ulyanovsk Oblastı</span> Rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan oblast

Ulyanovsk Oblastı, Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Ulyanovsk şehridir. 19 Ocak 1943'te SSCB Yüksek Sovyet kararı ile yönetim merkezi oldu. Şehir adını burada doğan 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İliç Lenin'nin asıl soyadı Ulyanov'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volga-Tatar Lejyonu</span> İkinci Dünya Savaşı Alman Yandaşı Askeri Lejyon

Volga-Tatar Lejyonu veya İdil-Ural Lejyonu Wehrmacht içerisinde Volga Tatarları ve diğer Volgalılar yani Başkurtlar, Çuvaşlar, Mariler, Udmurtlar ve Mordvinlerden oluşan işbirlikçi askeri birliktir.

<span class="mw-page-title-main">Oktyabrski</span> Rusya, Başkurdistan Özerk Cumhuriyetindeki bir şehir

Oktyabrski, Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, İk Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 109,474'tür. Şehre Oktyabrski Havalimanı hizmet vermektedir. Oktyabrski şehri Tuymazı ili içerisinde bulunan bir anklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Volga-Baltık Su Yolu</span> Rusyadaki kanallar ve nehirler dizisi

Volga-Baltık Su Yolu, Rusya'da İdil Nehri ve Baltık Denizi'ni birbirine bağlayan bir kanal ve nehirlerden oluşan bir su yoludur. 19. yüzyılda inşa edilmiş olup 1960'larda daha büyük gemilerin geçebilmesi için yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Özgür İdil-Ural</span>

'Özgür İdil-Ural' (Tatarça Azat İdel-Ural, Erzyança 'Olyachiv Rav-Uralon), Erzyan-Mokshanya (Mordovya), Çuvaşistan, Mari El, Tataristan, Udmurtya, Başkortostan cumhuriyetleri tarafından bağımsızlık kazanma ve bu altı cumhuriyetin ortak bir sınır, ekonomik alan ve kolektif bir güvenlik sistemi ile bütünleşik bir birlikteliği yaratma hedefi ile Volga bölgesi halklarının sosyal bir hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Öfö (il)</span>

Öfö İli veya Öfö ilçesi Başkurdistannin 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Ufadir. Eskiden il yeri Ufa Guberniyası Öfö uyezda içindeydi. Öfö ili olarak 1930 yılda kuruldu. Bölge boyunca Rusya'nın federal önemi olan M5 Ural Moskova —Samara - Ufa - Çelebi ve M7 İdil Moskova —Nijni Novgorod - Kazan - Ufa karayolları geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şişme (il)</span>

Şişme ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Şişmedir. Başkurtça “Шишмә” (Şişme) sözcüğü için “Çeşme” ifadesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Büzdek (il)</span>

Büzdek ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Büzdektir. Büzdek köyü kurucu Kanlı Başkurt kabilesindeki Büzdek İşembetov adından geldi.

<span class="mw-page-title-main">Tuymazı (il)</span>

Tuymazı ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Tuymazıdır. İl 18 belediyelerine ve 1 Tuymazı şehrine ayrılmıştır. İl 1930 yılda kuruldu. Oktyabrski şehri Tuymazı ili içerisinde bulunan bir anklavdir.

<span class="mw-page-title-main">Iglin (il)</span>

Iglin ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Iglindır. Bölge boyunca Rusya'nın federal önemi olan M5 Ural Moskova —Samara - Ufa - Çelebi karayolu geçmektedir. İl 1935'te kuruldu.