İçeriğe atla

İcraatın İçinden

Turgut Özal.

İcraatın İçinden, Turgut Özal'ın 13 Aralık 1983'te başbakan olmasının ardından devlet televizyonu TRT'de belirli aralıklarla genellikle ekonomi ağırlıklı olmak üzere ülkede kamunun yaptığı yatırım ve icraatleri anlattığı ve ilk olarak 31 Ocak 1984'te[1] yayınlanan televizyon programının adı. Turgut Özal kameranın karşısında yalnız olur ve halka hitap ederdi.

Programda Özal'ın konuşma hızı kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Ayrıca kamu yayını olmasına rağmen program Anavatan Partisi'nin icraatlerinin anlatıldığı bir içerik olma özelliği taşımaktadır.[2] Program kitle iletişiminde televizyonun gücünün fark edilmesini sağlamış ve 1987 Türkiye genel seçimleri seçim kampanyalarında televizyon reklamlarına izin verilen ilk seçim olmuştur.[2]

Mevzuat

Program, kamu yayını yapan devlet televizyonu TRT'de 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'nun günümüzde yürürlükte olmayan 19. maddesi kapsamında yayınlanmaya başlamıştır.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunun yayın esaslarına uymak, cevap hakkı doğuracak nitelikte olmamak ve siyasi çıkar amacı taşımamak kaydıyla, mevzuat veya idari kararlarla yürürlüğe konan ve halkın katılımı ile başarıya ulaşabilecek Hükümet uygulamalarının; gerekçelerinin, yararlarının, vecibelerinin, usul ve esaslarının kamuoyuna benimsetilmesini amaçlayan tanıtıcı radyo ve televizyon programları, Hükümet tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu dışında hazırlanır ve Kurum tarafından ‘haber bültenleri dışında' yayınlanır ve bu yayının, Hükümet uygulamasının tanıtılması olduğu yayın sırasında belirtilir. Bu yayınların yayın süreleri, ayda otuz dakikayı geçemez. Hükümet bu süreyi bir defada veya bir aydaki toplamı otuz dakikayı aşmamak üzere birkaç defada kullanabilir. Kullanılmayan süreler, müteakip ay sürelerine eklenemez.”

— 19. madde[1]

Program içeriği

Turgut Özal, 31 Ocak 1984 tarihli ilk programda program içeriğini şu şekilde izah etmiştir.

"Bu akşam karşınıza yeni bir imkanla gelmiş bulunuyorum. Efendim, bizden önceki dönemde TRT kanununa yeni bir madde konmuş. Hükümetlere her ay bir program dahilinde, kendi icraatlarını halka tanıtma, halka benimsetme imkanı verilmiş. Hükümetlere böyle bir imkan tanındığı için çok memnunum. Çünkü şuna derinden inanıyorum ki, hükümetlerin hem iyi icraatta bulunmak, hem de icraatı iyi tanıtmak başta gelen vazifeleri arasındadır. Çünkü netice itibarıyla maksat, devlet ile milletin bütünleşmesidir. Devleti halk için, halkla birlikte bir bütün olarak idare etmektir... Müteakip aylarda da, bu programı... icraatımızı size izah etme yönünde kullanmaya devam edeceğiz."[1]

Yapım

Programın ilerleyen bölümlerinin yapımcılığını Türker İnanoğlu üstlenmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Köksal, Tuğçe. "1980 Sonrası Yeni Sağ Politikalar ve İcraatın içinden Programlarının Değerlendirilmesi" (PDF). s. 115. 3 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ekim 2020. 
  2. ^ a b "İstikrarın adı Özal: 1987 genel seçimi". Yeni Şafak. 16 Mart 2017. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2020. 
  3. ^ Sosyal, Nil. "750 bin dolar istedim, Özal 1 milyon dolar verdi". Sözcü Gazetesi. 3 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye başbakanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste.

<span class="mw-page-title-main">Radyo ve Televizyon Üst Kurulu</span> Türkiyedeki tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye'de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşu. Üyeleri TBMM Genel Kurulu tarafından siyasi partilerin adayları arasından seçilir. Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

Açık Radyo, 13 Kasım 1995 tarihinde İstanbul iline ve çevresine yayın yapmak amacıyla açılmış olan bölgesel, bağımsız ve kâr amacı gütmeyen radyo istasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Star TV</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Star TV, Doğuş Yayın Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Kanalın eski adları Star 1 ve İnterStar'dır. Şirketin unvanı, Star TV Medya Hizmetleri A.Ş.'dir. Star TV'nin genel yayın yönetmeni Nermin Yurteri'dir. 7 Mayıs 1990'da test yayınına başlayan kanal, 4 Ağustos 1990'da Star 1 adıyla, 13 Haziran 1992'de İnterStar adıyla, 17 Ocak 2002'de Star TV adıyla ve 21 Mayıs 2009'da HD olarak yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1983 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 17. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1983 Türkiye genel seçimleri, 12 Eylül Darbesinin ardından yapılan ilk genel seçimdir. Bu genel seçim ile TBMM 17. dönem milletvekilleri seçildi. Seçimlere Millî Güvenlik Konseyi'nin izin verdiği üç parti katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de televizyon</span> Türk televizyon yayınları

Türkiye'de televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 günü başlatıldı. 1. banttan 100 watt güçle yayın yapan İTÜ TV vericisi Philips şirketinden edinilmiştir. Türkiye'nin televizyon ile tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları dahilinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandığından, İTÜ TV, 1970 yılında yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devredildi.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Radyo Televizyonu</span>

Yunan Radyo Televizyonu (ERT) (Yunanca: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση AE (ΕΡΤ), romanize: Elliniki Radyofonya Tileorasi SA), Yunanistan merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıdır. 1938 yılında kurulmuştur. Merkezi Atina'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Kamu Televizyonu</span> Ermenistanın devlet kanalı

Ermenistan Kamu Televizyonu (Ermenice: Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն, 1956'da Ermenistan'ın kamu yayıncısı olarak yayın hayatına başladı.

TRT Okul, TRT tarafından kurulan ve 31 Ocak 2011'de TRT 4'e ait frekans üzerinden yayın hayatına başlayan eğitim kanalı. Aynı gün TRT 4 yayınına son verilmiştir. Anadolu Üniversitesi ile yapılan stratejik anlaşma çerçevesinde yapılan programlar akademik destek görmektedir.

İTÜ TV, 9 Temmuz 1952 tarihinde yayına başlayan televizyon kanalı. Philips şirketi yapımı olan, 1. bantta ve 100 watt güçle amatör vericileri ile yayın yapan İTÜ TV, Türkiye'nin ilk televizyon kanalıdır. Türkiye'nin televizyon ile tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları dâhilinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandığından, İTÜ TV 1970 yılında yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devredildi. TRT'ye devredildikten sonra 10 Temmuz 1972 yılında tamamen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Korean Broadcasting System</span> Güney Koreli kamu yayıncısı

Korean Broadcasting System (KBS) 1927'de Güney Kore hükûmeti tarafından kurulan Güney Kore'nin ulusal kamu yayıncısıdır. Televizyon, radyo ve çevrimiçi hizmetler sunan, Güney Kore'nin en büyük televizyon ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Yunan Radyo, İnternet ve Televizyon</span>

Yeni Yunan Radyo, İnternet ve Televizyon (NERIT), Yunanistan merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıydı. 4 Mayıs 2014 tarihinde 11 Haziran 2013'te kapatılan Yunan Radyo Televizyonu'nun yerine kurulmuştur.

<i>Teleskop</i> (televizyon programı)

Teleskop, İzzet Öz ve Nilgün Akça'nun sunduğu 14 Şubat 1982 tarihinden 23 Ocak 1983 tarihine kadar TRT 1 kanalında yayınlanan Türk müzik-dans programıdır. Bir yıl süren program rock, anadolu rock, pop ve fantezi gibi müzik türlerini seslendiren sanatçıların performanslarına yer verildi. Ayrıca programda stilist, koreograf, ressam, fotoğrafçı ve çeşitli dans ile bale gruplarının performanslarına da yer verilmiştir. Programın sunucusu İzzet Öz, Saip Ertem ile birlikte programın yapımcılığını ve yönetmenliğini yapmıştır. 1982 yılında Turgut Berkes'in resimleriyle ve MFÖ'nün programa özel yaptığı müzik ile Türkiye'de özel jenerik müziği yapılmış ilk programdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Haber Ajansı</span>

Kırım Haber Ajansı, Kırım Tatar halkının millî haber ajansıdır. QHA, başta Kırım ve Ukrayna'daki Kırım Tatarları ile dünyadaki Kırım Tatar diasporalarıyla ilgili olayları yerel ve yabancı basın kuruluşlarına haberlerini Ukraynaca, Rusça, Türkçe ve İngilizce servis etmektedir. Kırım Tatarlarından Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun talimatıyla iş adamı İsmet Yüksel ve Kırım Tatar Millî Meclisi üyesi Dr. Gayana Yüksel tarafından kurulmuştur. Ajans, yayın hayatına 1944 Kırım Tatar Sürgününün 62. yıl dönümü olan 18 Mayıs 2006 tarihinde Akmescit'te başlamıştır. Kırım'ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından burada faaliyetleri engellenmesi ile karşılaşan ajans, Haziran 2015'te merkezini Kiev'e taşıyarak ve 2016'da Ankara'da irtibat bürosunu açarak tekrar yapılandı.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi</span>

Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi (VGTRK), Rusya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 14 Temmuz 1990 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Moskova'da yer almaktadır.