İçeriğe atla

İbrahim Turhan (ekonomist)

Prof. Dr.
İbrahim Turhan
Türkiye Büyük Millet Meclisi
26. Dönem Milletvekili
Görev süresi
17 Kasım 2015 - 16 Mayıs 2018
Seçim bölgesi2015İzmir
Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü
Görev süresi
1 Ocak 2012 - 15 Şubat 2015
Yerine geldiğiHüseyin Erkan
Yerine gelenTalat Ulussever YKB[1]
Tuncay Dinç GM[2]
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı
Görev süresi
8 Mayıs 2008 - 31 Aralık 2011
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi
Görev süresi
7 Haziran 2006 - 31 Aralık 2011
Kişisel bilgiler
Doğum İbrahim Mustafa Turhan[3]
1968
İzmir
Bitirdiği okul Boğaziçi Üniversitesi
Mesleği Ekonomist, Akademisyen
Resmî site [1]

İbrahim Mustafa Turhan (d. 1968, İzmir), Türk ekonomist ve akademisyen. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü. 2008-2011 yılları arasında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış olan İbrahim Turhan'a Üniversitelerarası Kurul tarafından 28 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Dr. İbrahim Turhan'a makro iktisat alanında doçentlik unvanı verildi.

Kariyeri

Eğitim Hayatı

İzmir Saint-Joseph Fransız Erkek Ortaokulu’nda başladığı orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde 1987 yılında (birincilikle) tamamladı ve aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümünü (birincilikle) kazandı. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Uluslararası Bankacılık yüksek lisansını “Kamu Kesimi Açıklarının Makroekonomik Sonuçları ve Türkiye’de Bankacılık Kesimi Üzerinde Etkileri” konulu tez ile Bankacılık doktorasını da “Finansal Krizler ve Reel Sektör Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği” konulu tez ile tamamlayan Turhan, bu dönemde aynı kurumda öğretim elemanı olarak görev yaptı.

Akademi Hayatı

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fonu tarafından desteklenen sosyal bilimler mega projesi çerçevesinde resmi olarak davet edildiği Cenevre Üniversitesi Institut Européen (IEUG) ve Loughborough Üniversitesi Banking Centre bünyesinde araştırmacı olarak bulundu.

2001 yılında Yardımcı Doçent unvanıyla Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine başlayan Turhan, bu kurumda Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Başkanlığı yaptı. Yine aynı üniversitede Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Birçok Türkçe süreli yayında finansal iktisat ve politik iktisat alanında yayınları bulunan ve kitap editörlüğü de yapan Turhan, bankacılık, finans ve finans teknolojileri alanında faaliyet gösteren süreli yayınlarda yayın danışmanı, yazı işleri müdürü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. İstanbul Bilgi, Marmara, İstanbul Ticaret ve Kadir Has Üniversitelerinde uluslararası finansal piyasalar ve kurumlar, finansal kuruluşlarda stratejik planlama ve yönetim, bankacılık teorisi ve politikası ile merkez bankacılığı alanlarında ders veren Turhan 2004’e kadar Beykent Üniversitesi İİBF’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2014 yılında Makro İktisat alanında Doçent unvanını kazandı, 2020 yılında da Profesör oldu.[4]

Merkez Bankası

1 Nisan 2004 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Meclisi üyeliğine, 7 Haziran 2006 tarihinde Para Politikası Kurulu üyeliğine seçilen Doç. Dr. M. İbrahim Turhan, 8 Mayıs 2008 tarihinde TCMB Başkan Yardımcısı olarak atandı.[5] 2008-2011 arasında, küresel krizin ardından kritik hale gelen G-20 toplantılarına Türkiye’yi temsilen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak katıldı.

Doç. Dr. M. İbrahim Turhan London School of Economics and Political Sciences (LSE) Avrupa Enstitüsü bünyesinde kurulan Çağdaş Türk Çalışmaları Kürsüsünde kuruluşundan 2011’e kadar TCMB adına danışma kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Borsa İstanbul

1 Ocak 2012 tarihinde o zamanki adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’na Başkan olarak atanan Turhan, 30 Aralık 2012’de İMKB ile İstanbul Altın Borsası ve İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB)’nın birleşmesiyle oluşturulan Borsa İstanbul A.Ş.’nin kurucu yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü oldu. Borsa İstanbul kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde Dünya Borsalar Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği, Avrasya Borsalar Federasyonu Yönetim Kurulu başkanlığı, Kazakistan Devlet Emeklilik Fonu Yönetim Kurulu üyeliği ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) Yönetim Kurulu başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Uluslararası Para Sistemi'ne ilişkin Küresel Gündem Kurulu üyesi olan Doç. Dr. İbrahim Turhan, yenilenen ismi ile Borsa İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak sürdürdüğü görevinden 10 Şubat 2015 tarihinde 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İzmir milletvekili adayı olmak için istifa etmiş[6] ve seçilmiştir.

2018 yılının Haziran ayında yapılan genel seçimleri için milletvekili adaylığı için başvuru yapmadı.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2015. 
  3. ^ "Milletvekillerimiz". tbmm.gov.tr. Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi İnternet Sitesi. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Akademik Kadro". iisbf.istinye.edu.tr. İstinye Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2015. 
  7. ^ "AK Parti'den 22 isim yeniden aday olmadı". TRT Haber. 3 Mayıs 2018. 10 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Aysan</span>

Mustafa Aydın Aysan, Türk ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası</span> özel sermayeli küresel Türk bankası

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

İktisadi ve idari bilimler fakültesi (İİBF) toplumun yönetici ve vasıflı personel ihtiyacını karşılayacak şahıslar yetiştirmek üzere kurulmuş fakültedir. Türkiye'nin hemen her üniversitesinde bulunmaktadır. Bazı üniversitelerde ise yalnızca siyasal bilgiler fakültesi, işletme fakültesi veya iktisat fakültesi bulunmaktadır.

Muharrem Karslı, Türk siyasetçidir.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası AŞ (VOB), Türkiye'nin ilk özel borsa kuruluşudur. Sermaye Piyasası Kurulunun 17/8/2001 tarihli ve 9/1101 sayılı kararına dayanılarak, Devlet Bakanlığı’nın 3/9/2001 tarihli ve 2381 sayılı yazısı üzerine 2001/3025 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. 9 Temmuz 2002 tarihinde Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlanacak şekilde, 4 Temmuz 2002 tarihinde Ticaret Sicili'ne tescil edilmiş ve 4 Şubat 2005 tarihinde İzmir'de işleme açılmıştır. 2 Ağustos 2013'te son işlem gününü yaşayan borsa, 5 Ağustos 2013'te Borsa İstanbul bünyesine katılıp "Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası" (VİOP) adını aldı. Bakanlar Kurulunun, "Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Anonim Şirketi unvanı ile vadeli işlem ve opsiyon borsası kurulmasına dair Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükten kaldırılması"na ilişkin kararının 6 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile resmî olarak kapandı.

Zekeriya Temizel, Türk siyasetçi.

Recep Önal, Türk siyasetçidir.

Ali İhsan Karacan, Türk iş insanı ve akademisyendir. Doğan Holding yönetim kurulu üyesidir.

Fatih Özatay, Türk ekonomist, akademisyen, köşe yazarı.

Osman Birsen, 1968 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra Maliye Bakanlığı'na girdi. Müfettiş ve başmüfettiş oldu. Çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1993 yılında Başbakanlık müsteşar yardımcılığı, 1994'te de Hazine ve Dış Ticaret müsteşarı oldu.

Mete İkiz, Türk ekonomist ve spor yöneticisi

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Karakaya</span> Türk politikacı

Mevlüt Karakaya, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İktisatbank</span>

Kıbrıs İktisat Bankası Ltd., 1990 yılında bireysel ve ticari bankacılık alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren özel sermayeli yerel bankalar arasında lider konumundadır. Kıbrıs Türkü müteşebbisler tarafından kurulan Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ithalatçı firmalar başta olmak üzere inşaat/taahhüt firmaları, imalatçı firmalar ve küçük/orta boyutlu işletmeler (kobiler) ile ticari ve kurumsal müşterilerle çalışmaktadır. Banka bireysel bankacılık konularında da çalışmayı ve derinleşmeyi kuruluşundan bu yana ön planda tutmuş ve 2000'li yılların başından itibaren teknolojik altyapı için çok ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mete Özmerter'dir.

Y. Akın Öngör (1945) Garanti Bankası eski CEO'su. Dünya Doğayı Koruma Vakfı(WWF-Türkiye), Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ve TED İstanbul Koleji Vakfı Mütevelli Üyesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sınai Kalkınma Bankası</span>

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Türkiye'nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası olarak İstanbul'da 1950 yılında Dünya Bankası, TCMB desteği ve ticari bankaların pay sahipliği ile kurulan bir bankadır. TSKB dönemin ileri gelen ekonomist, sanayici ve iş insanlarının ortaklığı ile kurulmuş bir yatırım bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şahap Kavcıoğlu</span> Türk siyasetçi

Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacı, ekonomist, siyasetçi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı ve mevcut Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanıdır.

Prof. Dr. Vural Akarçay Türk akademisyen ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Soner Canko</span>

Soner Canko,, Türk iş insanı.

Gökhan Erün, Türk yönetici, mühendis, işletmeci ve Yapı Kredi Bankası CEO'sudur.