İçeriğe atla

İbrahim Sirkeci

İbrahim Sirkeci
Doğum1972
İzmir
İkametLondra
Milliyetİngiliz
Etnik kökenTürk
VatandaşlıkBirleşik Krallık
EğitimMenderes Lisesi
Bilkent Üniversitesi
Sheffield Üniversitesi
Londra Üniversitesi
Mezun olduğu okul(lar)Bilkent Üniversitesi
MeslekAkademisyen,
Araştırmacı,
Köşe yazarı
İşverenRegent's Üniversitesi[1] ve Londra Avrupa İşletme Okulu
Tanınma nedeniBilim insanı
Akademisyen
Yazar
Resmî sitehttp://regents.ac.uk/about/who-we-are/our-staff/ibrahim-sirkeci.aspx

İbrahim Sirkeci (d. 1972, İzmir, Türkiye) İngiltere'de yaşayan bir Türk akademisyen olarak uluslararası pazarlama alanında dersler vermektedir. Uzun yıllar Londra Avrupa İşletme Okulu'nda Profesör olarak görev yapmıştır. 1984'te Bulgurca İlkokulu'nu, 1987'de ise Bulgurca Ortaokulu'nu bitirdi. Öğrenimini Buca Lisesi'nde ve daha sonra Bilkent Üniversitesi'nde sürdürdü. Doktorasını İngiltere'de Sheffield Üniversitesi'nde tamamlayan Sirkeci, 2005-2021 yılları arasında Londra Regent's Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı. Daha sonra Hertfordshire Üniversitesi, Coventry Üniversitesi, Edinburgh Napier Üniversitesi ve Salford Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Sirkeci Manchester'da International Business School kurucuları arasında yer aldı.

Uluslararası göç, içgöç, nüfus hareketleri, işgücü piyasaları, etnik çatışma ve azınlıklar alanında kitapları ve makaleleri yayınlanmıştır. İbrahim Sirkeci aynı zamanda 2008'den bu yana Birgün[2] gazetesinde haftalık köşe yazıları yazmaktadır.
Araştırmaları etnik yapı, ayrışma, işgücü piyasaları, çatışma ve uluslararası göç alanında yoğunlaşmıştır. Özellikle İngiltere, Türkiye, Türk göçleri, Kürtler ve Almanya'ya göç ve Irak üzerine çalışmaları vardır. Araştırmaları Ethnic and Racial Studies,[3] International Migration,[4][5] and Journal of Biosocial Science,[6] and Population Review[7] gibi akademik dergilerde yayınlanmıştır.

Kariyeri

İbrahim Sirkeci Bilkent Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi lisans diplomasını 1997'de aldıktan sonra Beşeri Coğrafya alanındaki doktorasını 2002 yılında Sheffield Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 2006 yılında Doçent unvanını aldıktan sonra 2010 yılında profesör'lüğe yükseltilmiştir.

Londra Avrupa İşletme Okulu Londra'da çalışmaya başlamadan önce, Leverhulme Araştırmacısı olarak Bristol Üniversitesi Etnik ve Vatandaşlık Araştırmaları Merkezi'nde[8] çalışmıştır. Ondan önce ise Yardımcı Doçent olarak Ankara'da özel bir üniversitede görev yapmıştır. İbrahim Sirkeci Migration Letters ve pek çok öncü derginin kurucusu ve yönetici editörlüğünü yapmıştır. Pek çok kitabı dünyanın çeşitli yayınevlerince yayınlanan Sirkeci aynı zamanda Transnational Press London adlı yayınevinin de kurucusu ve baş editörüdür.

Kaynakça

  1. ^ "Regent's University London Our Staff". 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2015. 
  2. ^ "Freelonya'da Daltonlar Acilimi". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2009. 
  3. ^ The ethnic question in an environment of insecurity: the Kurds in Turkey - Ethnic and Racial Studies
  4. ^ "IngentaConnect Socio-economic Development and International Migration: A Turkish". 6 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2009. 
  5. ^ Blackwell Synergy - Int Migration, Volume 43 Issue 4 Page 197-214, October 2005 (Article Abstract)[]
  6. ^ "Cjo - Abstract - Variables That Explain Variation In Prenatal Care In Turkey; Social Class, Education And Ethnicity Re-Visited". 24 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2009. 
  7. ^ "Project MUSE" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  8. ^ "Bristol University: Sociology: Center for Ethnicity & Citizenship: Members". University of Bristol. 3 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aydın (1943 doğumlu siyasetçi)</span>

Mehmet Aydın Türk akademisyen ve siyasetçi. 58., 59. ve 60. Hükûmette Devlet Bakanı ve TBMM 22. Dönem ve 23. dönem AK Parti İzmir milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Şehir Üniversitesi</span>

Londra Şehir Üniversitesi, Londra, Birleşik Krallık'ta konumlanmış bir devlet araştırma üniversitesidir. 1894'te "Northampton Institute" olarak fen ve sanatlar üzerinde araştırma ve öğretim yapmak üzere kurulmuştur. II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1957'de "Northampton College of Advanced Technology " olarak teknoloji ve fen üzerinde üniversite eğitimi ve araştırma için yeniden kurumlaştırılmış ve 1966'da bütün "CAT" statülü kurumlarla birlikte Kraliyet Beratı ile üniversite statüsü verilmiştir ve ismini "City University London"'a çevirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nevill Mott</span> İngiliz fizikçi

Nevill Francis Mott, "manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapısına ilişkin temel nitelikte kuramsal araştırmaları için" 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü Philip W. Anderson ve J. H. Van Vleck ile paylaşan İngiliz fizikçidir.

Nermin Abadan Unat, Türk yazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci.

Londra Avrupa İşletme Okulu, Londra'nın merkezinde Regent's Parkı kampüsünde bulunmaktadır. EBS Londra, 1979 yılında kurulmuş ve Regent's College'in kurucu unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Saskia Sassen</span> Hollandalı-Amerikalı toplum bilimci

Saskia Sassen, Hollandalı bir ailenin kızıdır. Bir Nazi gazetecisi olan babası Willem Sassen, Nazi rejiminin Hollanda'daki işbirlikçilerindendir ve Holokost'un mimarlarından olan Nazi Almanyası subaylarından Adolf Eichmann ile yaptığı röportaj ile bilinmektedir (1960). Saskia Sassen küşük yaşlarda iken ailesi, Nazi Almanyası'nın sonu ile birlikte Buenos Aires, Arjantin'e göç etmiştir. Sassen, Arjantin'de büyümüştür. Daha sonra ise gençlik yıllarının bir kısmını İtalya'da geçirmiş ve çok kültürlü ve çok dilli bir ortamda yetişmiştir.

Osman Berat Gürzumar, Türk hukuk profesörü. Osman Berat Gürzumar 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra hukuk eğitimine Adalet Bakanlığı bursu ile İsviçre'de Bern Üniversitesi'nde devam etmiştir. Burada 1987 yılında yazdığı tez, seminer birincilik ödülüne layık görülmüştür. 1991 yılında buradan Özel Hukuk alanında doktora derecesini almıştır. Bundan sonra Türkiye'ye dönmüş ve 1991 ile 2001 yılları arasında Marmara Üniversitesi'nde yardımcı doçent ve doçent olarak ders vermiş, bunu izleyen iki sene Rekabet Kurumu'nda görev yapmıştır. 2002 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne katılmış, 2007 yılına kadar doçent olarak ders vermiştir. 2007 yılından beri aynı fakültede profesör unvanıyla Medeni Hukuk ve Rekabet Hukuku dersleri vermekte, aynı zamanda Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, konuk öğretim üyesi olarak Medeni Hukuk dersleri vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aykan Erdemir</span>

Aykan Erdemir Türk sosyal antropolog ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Turhan (ekonomist)</span> Türk ekonomist

İbrahim Mustafa Turhan, Türk ekonomist ve akademisyen. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü. 2008-2011 yılları arasında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış olan İbrahim Turhan'a Üniversitelerarası Kurul tarafından 28 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Dr. İbrahim Turhan'a makro iktisat alanında doçentlik unvanı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Etnik çatışma</span> etnik gruplar arasındaki fikir veya inanç savaşı

Etnik çatışma, iki veya daha fazla etnik grup arasında çıkan bir çatışmadır. Çatışmanın kaynağı siyasi, sosyal veya ekonomik olabilirken, çatışan bireyler etnik grubunun topluluk içindeki konumu için açıkça mücadele etmelidir. Bu son kriter etnik çatışmayı diğer mücadele biçimlerinden ayırır.

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü, 1967 yılında Profesör Doktor Osman Okyar tarafından kurulmuştur. 1982 yılından beri İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi altında eğitime devam edilmektedir.

David Marshall Lang, Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda Kafkas Çalışmaları profesörlüğü yapan akademisyen. Gürcü, Ermeni ve antik Bulgar tarihinde uzmanlaşmış en üretken İngiliz bilim insanlarından biriydi.

Etnokratik demokrasi, baskın bir etnik egemenliği herkes için demokratik, siyasi ve medeni haklarla birleştiren siyasi bir sistemdir. Hem baskın etnik grup hem de azınlık etnik grupların vatandaşlığı vardır ve siyasi sürece tam anlamıyla katılabilirler. Etnik demokrasi, daha demokratik olması bakımından Etnokrasiden ayrılır. Baskın olmayan gruplara, Etnokrasinin sözde sağladığı haklardan daha fazla siyasi katılım, etki ve statü sağlar.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Jack Lewis, Newnham'lı Baron Lewis, FRS, HonFRSC Temel olarak inorganik kimya alanında çalışan bir İngiliz kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Rees</span>

Charles Wayne Rees CBE, FRS, FRSC İngiliz organik kimyacı.

Anthony Ledwith İngiliz kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi</span>

Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi, toplumun tüm seviyelerinde ırklar ve etnik gruplar arasındaki toplumsal, politik ve ekonomik ilişkilerin incelenmesini kapsar. Bu alan, konut ayrımı, farklı ırk ve etnik gruplar arasındaki diğer karmaşık sosyal süreçler gibi sistematik ırkçılık üzerine yapılan çalışmalarla da ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji dergileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede, sosyolojiyi ve çeşitli alt alanlarını kapsamakta olan ilgili akademik dergiler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan diasporası</span>

Omogenia olarak da bilinen Yunan diasporası, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dışında yaşayan Rum topluluklarıdır. Bu yerler Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Balkanlar'ın bazı bölümleri, güney Rusya, Ukrayna, Anadolu, Doğu Karadeniz bölgesi, Doğu Anadolu, Gürcistan, Güney Kafkasya, Mısır, güney İtalya ve Korsika'daki Cargèse'dir. Terim aynı zamanda bu geleneksel alanların dışında Yunan göçüyle Avustralya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan topluluklara da atıfta bulunur.