İçeriğe atla

İbrahim Parlak

İbrahim Parlak
Doğum1962 (61-62 yaşında)
Nurdağı, Gaziantep
İkametHarbert, Michigan, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetKürt
OrganizasyonPKK

İbrahim Parlak (1962, Gaziantep), Kürt PKK üyesi.

İlk yılları

İbrahim Parlak, 1962 yılında çiftçi bir ailenin çocukları olarak Türkiye'nin Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesine bağlı eski adıyla Sakarat olan Emirler köyünde doğdu.[1] İlkokulu Emirler köyünde, liseyi ise Gaziantep şehir merkezinde okudu.

PKK'ya katılımı

İbrahim Parlak 1980-88 yılları arasında PKK adına Avrupa'nın farklı ülkelerinde propaganda faaliyetleri yürüttü. Daha sonra PKK'nın çeşitli kamplarında eğitim gördü. 1988'de, örgütün yöneticilerinden Murat Karayılan'ın da bulunduğu bir grup PKK'lı ile birlikte saldırılarda bulunmak amacıyla Suriye-Türkiye sınırı üzerinden Türkiye'ye sızmak istedi. Sınırda Türk güvenlik güçlerinin PKK'lıları fark etmesinin ardından çatışma çıktı ve iki Türk askeri hayatını kaybetti. Çatışma sonrasında Murat Karayılan kaçarken, üzerinde kalaşnikov silah ve el bombasıyla yakalanan Parlak, yargılandıktan sonra 16 ay hapis cezasına çarptırıldı. Polise bir cephaneliğin yerini gösterdiği için erken tahliye edildi.[2] Yakalanmadan önce Suriye'de bir örgüt evinde Abdullah Öcalan ile görüştü.

ABD'ye yerleşmesi ve yargı süreci

1991 yılında sahte bir pasaportla Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçarak siyasi sığınma hakkı ve Yeşil Kart başvurusunda bulundu.[3] Parlak’ın Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşmesinden sonra Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), Parlak'ı 6 yıl hapse mahkûm etti ve cezasını tamamlaması için gıyabında tutukluma emri çıkartarak, ABD makamlarından Parlak'ın Türkiye'ye iadesini talep etti. ABD hükûmeti tarafından 1992 yılında kendidine siyasi iltica hakkı verilen Parlak, Michigan eyaletinin Harbert kasabasında "Gülistan Cafe" adlı bir işletme açtı.[4] İbrahim Parlak 1991'de yapmış olduğu yeşil kart başvurusu sırasında "bir terör örgütüne mensup olduğunu ve hakkında kesinleşmiş hüküm bulunduğunu gizlediği, terör bağlantılı geçmişini saklayarak yalan beyanda bulunduğu" gerekçesiyle FBI tarafından gözaltına alındı.[5] 1999 yılında yaptığı Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı başvurusu; ABD'nin 1997'de PKK'yı terör örgütleri listesine alması nedeniyle iptal edilen Parlak, yalan beyan vermekten sınır dışı talebiyle tutuklanarak cezaevine konuldu. 10 ay hapis yattıktan sonra 50 bin dolar karşılığında tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldı. Detroit Göçmenlik Mahkemesi, 2005 yılındaki son duruşmada PKK'yı hala desteklediğini ifade eden Parlak'ın Türkiye'ye iadesine karar verdi. Ancak, Parlak'ın ABD’den Türkiye'ye iadesi 17 Mart 2017 tarihine kadar ertelendi. Parlak bu süre içerisinde kararı temyiz etti ve Türkiye'ye iade edilmesi halinde "işkence göreceği ve öldürülebileceğini" iddia etti.[6][7]

Ağustos 2018'de Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik Mahkemesi İbrahim Parlak'ın Türkiye'ye iadesini yeniden erteleme kararı verdi. Gerekçeli kararını ise Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme’ye dayandırdı. Ancak ABD İç Güvenlik Bakanlığı, mahkemenin Parlak'ın Türkiye'ye iadesinin ertelenmesi kararına itiraz etti. Parlak’ın Türkiye’ye hemen iade edilmesi gerektiğini savunan bakanlık, kararı temyiz etmek için bir üst mahkemeye başvuruda bulundu.[7]

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nun Demokratik Partili Michigan Senatörü Carl Levin ve Temsilciler Meclisi'nden Cumhuriyetçi Parti üyesi Fred Upton, İbrahim Parlak'ın Türkiye'ye iadesini önlemek ve Parlak'ın Amerikan vatandaşı olması için Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ne birkaç kez yasa önergesi sundular fakat önergeler reddedildi. Önergelerde İbrahim Parlak için "ABD'de, iyi bir yurttaş, örnek bir göçmen ve yerel bir iş insanıdır, ABD'de kalıp, cemiyet içerisinde onurlu yaşamını sürdürebilmelidir" ifadelerine yer verildi.[6] Bunun yanında İbrahim Parlak'ın sınırdışı edilmek istenmesi üzerine, ikamet ettiği şehirde kendisini tanıyan bölge sakinleri "Free Ibrahim" (İbrahim'e Özgürlük) adlı bir kampanya başlattı. Yaklaşık 200 Amerikalı, "Parlak'ın saygın bir iş insanı iyi bir yurttaş olduğunu" iddia ettikleri dilekçeleri Amerikan makamlarına gönderdiler. Kampanya sonucunda 100 bin dolar'ın üzerinde para toplandı. Ayrıca Parlak'ın iade edilmemesi için Amerikan medyası yoğun bir kampanya başlattı.[6]

İbrahim Parlak'ın adı, dönemin Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın WikiLeaks belgelerindeki e-posta yazışmalarında yer aldı. Clinton, 2009 yılında Parlak ile ilgili haber içeren "Ne yapabiliriz?" başlıklı bir e-mail'i “Bu davayı takip ediyorum" notuyla bir bakanlık çalışanına yönlendirdiği yazıldı.[2][8]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Meet Ibrahim Parlak". Freeibrahim.com. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  2. ^ a b "Amerika'yı karıştıran sınır dışı". Cumhuriyet. 25 Aralık 2015. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2018. 
  3. ^ Kamiloğlu, Can (19 Mart 2017). "ABD'de Yaşayan PKK'lı Parlak Türkiye'ye İade Edilmedi". Amerika'nın Sesi. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  4. ^ Oceana Editorial Board (2007). American International Law Cases. Fourth Series (8 bas.). Oceana. s. 2743. ISBN 9780199758920. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  5. ^ "ABD'den PKK'lı İbrahim Parlak'a 90 gün daha..." Milliyet. 24 Aralık 2015. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  6. ^ a b c "ABD'de skandal yasa önergesi". Hürriyet. 5 Mart 2009. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  7. ^ a b Kamiloğlu, Can (23 Ağustos 2018). "İbrahim Parlak Türkiye'ye iade edilecek mi?". Amerika'nın Sesi. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  8. ^ Clinton, Hillary. "What can we do?". WikiLeaks. 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PKK</span> Kürt milliyetçisi ayrılıkçı silahlı örgüt

PKK veya tam adı ile Partiya Karkerên Kurdistanê, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede öz yönetim kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu topraklara sahip olabilmek için askerî hedeflere, köy korucularına ve sivillere karşı saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt. PKK; Avrupa Birliği ülkeleri, NATO, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonya, Kanada, Kazakistan ve bölgedeki Türkiye, Suriye, Irak ve İran'ın da aralarında bulunduğu çeşitli ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır. Rusya, Çin, Hindistan, İsviçre, Mısır, İsrail, Tunus, Suudi Arabistan, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri ise PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmeyen ülkelerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slobodan Milošević</span> Sırbistanın ilk cumhurbaşkanı

Slobodan Milošević, Sırbistan ve Yugoslavya'nın eski devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roj TV</span> Eski televizyon kanalı

Roj TV, 2004-2013 yılları arasında Danimarka'dan uydu aracılığıyla Kürtçe, Arapça, Farsça, Zazaca, Süryanice ve Türkçe dillerinde yayın yapmış bir televizyon kanalı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri</span> ABD ile Türkiyenin arasındaki diplomatik ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan ve 1947 yılından bu yana aktif sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">HPG (örgüt)</span> PKK’nin askerî gücü

HPG tam adı ile Halk Savunma Güçleri, PKK'nın amacı ve stratejisi doğrultusunda Türkiye'de sivillere, polis karakollarına ve askerî hedeflere karşı intihar saldırıları, silahlı ve bombalı saldırılar düzenleyen PKK'nın askerî kanadı. Çeşitli kaynaklarda örgütün savaş stratejisi olarak gerilla savaşı yöntemlerini kullandığı iddia edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PJAK</span> Silahlı ve siyasî hareket

PJAK, tam adı ile Kürdistan Özgür Yaşam Partisi, İran ve Irak'ta faaliyet gösteren Kürt milliyetçisi silahlı örgüt. PJAK; Türkiye, İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır. Kürdistan İşçi Partisinin (PKK) üyesi olduğu Kürdistan Topluluklar Birliğinin (KCK) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">TAK (örgüt)</span> 2004te kurulan yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt

TAK tam adı ile Kürdistan Özgürlük Şahinleri, 29 Temmuz 2004 yılında kurulan, Türkiye'nin metropollerinde, turistik bölgelerinde sivillere, askerî hedeflere karşı bombalı saldırı, intihar saldırısı, sabotaj ve kundaklama türünde stratejik ve sansasyonel saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">PKK'yi terör örgütü kabul eden ülke ve kuruluşlar</span> PKKyı terör eylemlerinde bulunan bir silahlı örgüt olarak tanımlayan ülke ve kuruluşlar

Kürdistan İşçi Partisi veya Kürtçe ismi olan Partiya Karkerên Kurdistanê 'nin kısaltmasıyla PKK; Avrupa Birliği, NATO gibi uluslararası kuruluşlar ve bazı devletler tarafından terör örgütü olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Noriega</span> Eski Panama askeri devlet başı (1934-2017)

Manuel Antonio Noriega Moreno, Panamalı siyasetçi, Panamalı uyuşturucu baronu, asker ve Panama'nın devrik devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

İnsan Hakları Derneği (İHD), genel merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

Mavi Çarşı Katliamı veya Mavi Çarşı Saldırısı, 13 Mart 1999 tarihinde İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesinde, halk arasında minibüs caddesi olarak bilinen Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerinde Göztepe mevkiinde yer alan Mavi Çarşı isimli mağazaya düzenlenen ve 13 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısıdır. Saldırı, PKK terör örgütü tarafından molotofkokteylleriyle yapıldı.

<i>Özgür Gündem</i> Türkçe ve Kürtçe yayımlanmış gazete

Özgür Gündem, Türkiye'de günlük olarak yayınlanmış, Türkçe ve Kürtçe dillerinde faaliyet göstermiş bir gazete.

<span class="mw-page-title-main">Murat Karayılan</span> PKK Yürütme Konseyi Üyesi ve HPG Komutanı

Murat Karayılan ya da kod adıyla Cemal, PKK kurucularından KCK Yürütme Konseyi üyesi. PKK'nın silahlı kanadı olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) liderliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PYD</span> Suriye Kürtleri tarafından kurulmuş  Siyasi parti

PYD tam adı ile Demokratik Birlik Partisi, 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hâlâ faaliyet göstermektedir. Partinin eş başkanlık görevini Haziran 2022'den beri Salih Müslim ve Asya Abdullah yürütmektedir. Askerî kolu yaklaşık 85 binden fazla militana sahip YPG'dir.

Cemil Bayık veya kod adı ile Cuma, PKK'nın yaşayan beş kurucusundan biridir. Murat Karayılan ve Bahoz Erdal'la birlikte PKK'nın yönetim kurulunu oluşturmaktadır. Ayrıca 12 kişilik KCK yürütme konseyinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

<span class="mw-page-title-main">Duran Kalkan</span> PKK-KCK Militanı, KCK Yönetme Kurulu Üyesi

Duran Kalkan ya da kod adıyla Abbas, PKK'nın yaşayan beş kurucusundan biri ve örgütün üst düzey yöneticilerinden olan Türk kökenli militan. Günümüzde KCK Yürütme Kurulu üyesidir. Duran Kalkan, Erzurum'dan göç eden Türk kökenli Yusuf-Safiye çiftinin çocukları olarak 1 Ocak 1954'te Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı Güzelim köyünde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Adana Mutabakatı</span> Suriye ile Türkiye arasında Adanada imzalanan mutabakat

Adana Mutabakatı, Türkiye'ye Suriye üzerinden düzenlenen PKK saldırılarının artması ve örgüt lideri Abdullah Öcalan'a Suriye'nin sığınma hakkı vermesi nedeniyle iki ülke arasında gerilen ilişkiler üzerine 20 Ekim 1998 tarihinde Türkiye heyetine başkanlık eden Büyükelçi Uğur Ziyal ile Suriye heyetine başkanlık eden Siyasi Güvenlik Başkanı Tümgeneral Adnan Bedir Hasan tarafından Adana'da imzalanan mutabakattır.

Türkiye'deki yasa dışı siyasi partiler, esas olarak eylemlerinde Türkiye'yi hedefleyen, (a) kendilerini kendi kendilerine verdikleri adlarında belirtildiği şekilde siyasi parti olarak kabul eden, (b) yasalar uyarınca kurulmayan veya kurulamayan örgütleri listeler.

Öcalan Davası; Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı 1984'ten beri isyan eden ve Avrupa Birliği, NATO, ABD ile Türkiye gibi çeşitli devlet ve kuruluşlar tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucu Abdullah Öcalan'ın, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçuyla Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmesiyle sonuçlanan yargı sürecidir.