İçeriğe atla

İbrahim Mirza (Timurlu)

İbrahim Mirza
Timur İmparatorluğu'nun Herat'taki Sultanı
Hüküm süresi1457 – 1459
Önce gelenMirza Şah Mahmud
Sonra gelenEbu Said Mirza
Doğum1440
Ölüm1459 (18-19 yaşlarında)
DefinGevher Şad Türbesi, Herat
Diniİslam

İbrahim Mirza (1440 - 1459) on beşinci yüzyılda Herat'ın Timurlu hükümdarıydı. Timur'un torunlarından Alaüddevle Mirza'nın oğludur.

İbrahim, Ebul-Kasım Babür Mirza'nın ölümünün ardından Herat'ta iktidara geldi. Babür'ün yerine oğlu Mirza Şah Mahmud geçmişti ama henüz çocuk yaşta olduğu için iktidarı elinde tutma gücü zayıftı. İbrahim, Babür'ün ölümünden haftalar sonra Şah Mahmud'u devirdi ve böylece Horasan'ın hükümdarı oldu.

Temmuz 1457'de Maveraünnehir'in Timurlu hükümdarı Ebu Said Mirza istilalara başladı. Ebu Said Belh'i işgal etti ancak Herat'ı ele geçiremedi. Kısa bir süre sonra Kara Koyunlu Türkmenlerinden Cihan Şah da işgal etti ve Gürgan'ı işgal ettikten sonra İbrahim'i Astarabad dışında mağlup etti. İbrahim'in babası Alaüddevle Mirza yardım teklif etmek için Herat'ta onunla buluştu, ancak sonunda ikisi de bölgeden kaçtı. Cihan Şah 28 Haziran 1458'de Herat'a girdi ama kısa süre sonra geri çekildi. İbrahim topraklarını geri alamadı; onun yerine Horasan Ebu Said Mirza'nın eline geçti.

Kısa bir süre sonra İbrahim ve Alaüddevle Mirza, Sultan Sencer Mirza (Timur'un oğlu Ömer Şeyh'in torunu) ile Ebu Said Mirza'ya karşı bir ittifak kurdu. Karşıt güçler Mart 1459'da Serahs Savaşı sırasında karşılaştı ve Ebu Said onları mağlup etti. İbrahim ve babası kaçarken, Sultan Sencer Mirza idam edildi. İbrahim sadece birkaç ay sonra öldü; babası ise ertesi yıl öldü.

İbrahim Mirza (Timurlu)
Timurlu Hanedanı
Önce gelen
Mirza Şah Mahmud
Timurlu İmparatoru (Herat'ta)
(1457-1459)
Sonra gelen
Geçici Dönem (Kara Koyunlu), sonra Ebu Said Mirza

İlgili Araştırma Makaleleri

Uzun Hasan, Akkoyunlu hükümdarı olup, bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'nin bir bölümünü kapsayan bir coğrafyada 1453-1478 yılları arasında hüküm sürmüştür. Akkoyunluların en güçlü hükümdarı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Timur İmparatorluğu</span> Asyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk

Timur İmparatorluğu, Timurlu Devleti, Timurlular veya Turan İmparatorluğu, Fars ve İslam medeniyeti unsurları ile Türk-Moğol devlet ve askeri teşkilat unsurlarını bünyesinde barındıran Emir Timur tarafından kurulmuş bir devlettir.

Bediüzzaman Mirza, Herat'ta Timurlar Devleti hükümdarı Hüseyin Baykara'nın oğlu ve son Timurlular Devleti hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Şah Cihan</span>

Şah Cihan veya Ebû’l Muzaffer Şehâbeddin Muhammed Sâhib-kıran, eşi Mümtaz Mahal uğruna Tac Mahal'i yaptırmasıyla tanınan ve Hindistan'da kurulmuş olan Babür İmparatorluğu'nu 1627-1658 yılları arasında yönetmiş olan beşinci Babür hükümdardır.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Şîr Nevaî</span> 15. yüzyıl Özbek şairi şiirleri

Nizamüddin Ali Şîr Nevaî veya yaygın adıyla Ali Şîr Nevaî, 15. yüzyıl Türk şairi.

<span class="mw-page-title-main">Cihan Şah</span> Karakoyunlu Devletinin hükümdarı

Cihan Şah veya Muzaffareddin Cihan Şah Yusuf, 1438 - 1467 yılları arasında hüküm sürmüş Karakoyunlu Devleti'nin hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Uluğ Bey</span> Türk hükümdar, gökbilimci ve matematikçi (1394–1449)

Uluğ Bey, Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı Türk matematikçi ve astronomi bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Baykara</span>

Hüseyin Baykara, lakabı Ebu'l-Gazi, tam adı Hüseyin bin Gıyaseddin Mansur bin Baykara,, Timur İmparatorluğu hükümdarı ve şair. Taht kavgaları ve savaşlarla geçen uzun saltanat döneminde bilim, sanat ve edebiyatta büyük gelişmeler sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şahruh</span>

Şahruh Mirza, Timur İmparatorluğu üçüncü hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Said Mirza</span> Timurlu hükümdarı

Ebu Said Mirza, 1451-1469 yılları arasında Timurlular hükümdarı.

Gevher Şad Begüm, Timur İmparatorluğu Hükümdarı Şahruh'un eşi, Uluğ Bey'in annesi.

'Abdullah Mirza, bugünkü İran, Afganistan, Pakistan ile Hindistan, Mezopotamya ve Kafkasya'nın önemli bir bölümünü kapsayan Timur İmparatorluğu'nun kısa ömürlü hükümdarıydı.

Ayşe Sultan Begüm, Babür İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Babür imparatoru olan Babur'un ilk eşi olarak Ferghana Vadisi ve Semerkant'ın Kraliçe eşiydi.

Sultan Muhammed Mirza, Timurlu bir prenstir. Miranşah'ın oğlu, Timur'un torunudur. Hayatı hakkında çok az şey biliniyor. Oğlu Ebu Said Mirza, Hindistan Babür İmparatorluğu'nun kurucusu Babür'un büyük büyükbabasıydı.

Ebu'l Kasım Babür Mirza, Horasan'da Timurlu hükümdarıdır (1449-1457). Şahruh'un oğlu Gıyasettin Baysungur'un oğlu ve dolayısıyla Emir Timur'un büyük torunuydu.

Mirza Şah Mahmud kısa bir süre Herat'ın Timurlu hükümdarıydı. Timur'un torununun torunu olan Ebul Kasım Babür Mirza'nın oğluydu. Şah Mahmud, 1457 yılında on bir yaşındayken babasının ölümü üzerine onun yerine geçti. Sadece birkaç hafta sonra, Alaüddevle Mirza'nın oğlu olan kuzeni İbrahim Mirza onu Herat'tan kovdu. Şah Mahmud sonraki yıllarda kendini gösteremedi ve 1460'larda öldü.

Alaüddevle olarak da yazılan Rükn-üd-din Alaüddevle Mirza bir Timurlu prensi ve Orta Asya hükümdarı Şahruh'un torunuydu. Büyükbabasının ölümünün ardından Alaüddevle, ardından gelen veraset mücadelesine karıştı. Başlangıçta stratejik bir avantaja sahip olmasına rağmen, sonunda daha başarılı rakipleri tarafından geride bırakıldı. Alaüddevle tahtı ele geçirmek için yaptığı sayısız başarısız girişimin ardından sürgünde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Serahs Savaşı (1459)</span>

Serahs Savaşı Mart 1459'da Merv ve Serahs arasında bir yerde gerçekleşti.

Elvand Mirza, Karakoyunlu hanedanına mensup olup Musul, Diyarbakır ve Esadabad valisi Kara İskender'in oğludur. Oğlu Pirgulu Bey ile amcası Cihan Şah'ın Yusuf Mirza'nın torunu Hatice Begüm'ün evliliğinden olan halk, Karakoyunlu hanedanının Hint kolunu (Kutbşahlar) kurmuştur.