İçeriğe atla

İbrahim Karaca (yazar)

İbrahim Karaca (d. 28 Ekim 1960, Pazar, Rize), Türk şair ve araştırmacı.

Hayatı

Karaca, Pazar'ın Subaşı köyünde doğdu. Sırasıyla Rize Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Üniversite yıllarında şiir yazmaya başladı. Hemşin kültürü başta olmak üzere halk kültürü üzerine çalışmalar yaptı. 2006'da Hemşin kültürü konusundaki ilk araştırma kitabı olan Bir avuç Hemşin: Tarih, Dil, Gelenek ve Görenekler adlı kitabı yazdı.[1][2]

Kişisel hayatı

Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Başlıca eserleri

Şiir

  • Ardından (1991)
  • Küllerinden Doğan Phoeniks (1995)
  • Sokak Feneri (1996)
  • Bıraktığımız Gibi Bekle Bizi (2006)

Araştırma

  • Bir avuç Hemşin : Tarih, Dil, Gelenek ve Görenekler (2006)

Kaynakça

  1. ^ Ali Aksakal (12 Mayıs 2019). "İbrahim Karaca". teis.yesevi.edu.tr. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2022. 
  2. ^ Işık, İhsan (2004). Türkiye yazarlar ansiklopedisi: cilt. E-Ö. Elvan Yayınları. s. 1031. ISBN 9789759331061. 9 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çaykur Rizespor</span> Türk spor kulübü

Çaykur Rizespor, Rize merkezli futbol kulübü. 19 Mayıs 1953'te kurulan takım, iç saha maçlarını Çaykur Didi Stadyumu'nda oynamaktadır. Renkleri mavi yeşildir. Süper Lig'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin</span> Rizenin ilçesi

Hemşin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Rize iline bağlı ilçesi. Nüfusu 2.499 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe arasında sondan dokuzuncudur. Denizden 19 km içeride, Rize'ye 57 km mesafededir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 120 km²'dir. İlçenin kuzeyinde Pazar ilçesi, batısında Çayeli ve Kaptanpaşa, güneyinde Çamlıhemşin yaylaları ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Gücüksu, Göksun</span>

Güçüksu, Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşinliler</span> etnik grup

Hemşinliler, yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir, Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Trabzon'un Araklı ve Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir. Hemşinlilerin önemli bir kısmı bugün Türkiye'nin büyük şehirlerine ve Rusya, Gürcistan, Özbekistan gibi başka ülkelere dağılmış durumdadır. Bunun siyasi, ekonomik ve dini pek çok nedeni bulunmaktadır. Hemşinlilerin çoğunluğunun mensup olduğu din İslam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gökçeoğlu</span>

Gökçeoğlu, Eskişehir ilinin Alpu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hacıarslanlar, Edremit</span>

Köyün 1870'lerde kurulduğu hesaplanmaktadır. Yüzölçümü yaklaşık 4,000 hektar dolayındadır. Nüfusun tamamı Alevi Türkmen olup, başka hiçbir inanç ve etnik gruba mensup insan bulunmamaktadır. Köyün temel geçim kaynakları zeytincilik ve orman işleridir. İçme Suyu Ve Kanalizasyon mevcuttur. Orta Asya'dan günümüze korumayı başardıkları öz kültürüne ve gelenek-göreneklerini çok bağlı olan Hacıaslanlar köyünde her yıl geleneksel olarak Mayıs ayının ilk haftasında Hıdrellez Şenlikleri düzenlenmektedir. 2015 yılında 19.su gerçekleştirilen etkinliklerde Alevi Türkmen kültürüyle ilgili tanıtımlar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başköy, Pazar</span>

Başköy, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tektaş, Pazar</span>

Tektaş, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Topluca, Pazar</span>

Topluca, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hemşince</span>

Hemşince, arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice içerisinde sınıflandırılır. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin Deresi</span> Rizede akarsu

Hemşin Deresi veya Pazar Deresi, Rize ilinin Pazar ve Hemşin ilçelerinin kırsal bölgelerindeki tepelerinden geçen ve Karadeniz'e akan bir akarsudur. Derenin kaynağı Gito Yaylasıdır. Derenin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2000 metre olup uzunluğu da yaklaşık 38.5 kilometredir. Derenin yatak eğimi %52'dir. Hemşin ilçe merkezi ve Kocaköprü mahallesinden geçen dere, Pazar ilçesinde Karadeniz'e bağlanır. Derede sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Dörtgözlü Köprü veya Kocaköprü, Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 62 metre uzunluğundadır. Pazar-Hemşin yolu üzerinde bulunan köprü, Pazar ilçesine 3 kilometre uzaklıktadır. Rize'nin en büyük ve en uzun köprüsü olan Dörtgözlü Köprü, Hemşin Deresi üzerine konumlanmıştır. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen köprü, 2012 ve 2013 yılları arasında onarılmıştır.

Selma Koçiva,, Almanyalı Laz yazar, şair ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Haşıl (yemek)</span> Yemek

Haşıl, Kars, Sivas, Erzurum, Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Yusufeli başta olmak üzere Anadolu ve Kuzey İran'da yapılan bir yemektir. Kars yöresine özgü olduğu düşünülen haşılın yapımı bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir.

Hemşin çorabı veya cimil çorabı, Rize'nin Hemşin, İkizdere ve Çamlıhemşin ilçelerinde Hemşinlilerinin giydiği yöresel bir çorap çeşididir. Hemşin çorabının yapımında yazın koyun yünü, kışın keçi kılı kullanılmaktadır. Giyenin cinsiyetine ve yaşına bağlı olarak farklı renk ve desenlerde örülen Hemşin çorabı tek telli ve iki telli olarak ikiye ayrılmaktadır. Tek telli Hemşin çorabı renksiz, kısa ve erkeklerin giymesi için tasarlanmıştır. Kadınların giymesi için tasarlanan çift telli Hemşin çorabı ise tek telliye kıyasla daha uzundur ve çeşitli motiflerle süslenmiştir. Çoraplar süslendiği motife göre isimlendirilmektedir. Kiraz çiçeği, çay yolu, Kibele, çiçek bahçesi, kırmızı lale, koçiboynuzu, bahçeli, papatya ve yarım gelin yanağı bu motiflerden bazılarıdır. Yöre halkı geleneksel olarak Hemşin çorabı üzerine maniler söyler bu şekilde sevgilisine seslenirler. Kullanımı gün geçtikçe azalan Hemşin çorabı eskisi kadar yaygın değildir. Geleneksel olarak yünlerin boyanmasıyla yapılan Hemşin çoraplarında günümüzde orlon ipler daha sık kullanılmaktadır. Hemşin Göleti Yaz Spor Şenlikleri ve Kültür Sanat ve Tulum Festivali'nde Hemşin çorabı örme yarışması düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek dolması</span>

Ekmek dolması, Fodula veya nân-ı harcî, Osmanlı mutfağında olan bir çeşit dolmadır. Ege yöresi lezzetlerinden olan ekmek dolmasının ekmeği, diğer ekmek türlerinden farklı olarak, daha yumuşak bir hamurdan hazırlanır. Hamurun yumuşak olması için ise, içine şerbet eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Gül reçeli</span>

Gül reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Geleneksel Isparta mutfağında mutfağında bulunur. Kokulu güllerden yapılır. Isparta gülü tercih edilen gül çeşididir. Gül Reçeli Sivas'ta kırmızı gül adı verilen ve güzel kokan gül ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Âdet</span>

Görenek veya Âdet, bir toplulukta yaygın olarak yapılan ve uyulması birtakım yaptırımlarla desteklenen davranış kalıpları. Âdetler gelenekler kadar sıkı değildir ve yaptırım güçleri daha esnektir. Temel işlevi toplumsal ilişkileri düzenlemek ve denetlemektir. Türk toplumundaki misafir karşılama ve uğurlama, farklı cinsler arasındaki ilişkiler, düğün esnasında yapılan uygulamalar gibi toplumsal olgular âdetler tarafından düzenlenir. Bir toplumun tamamını etkileyen âdetler olduğu gibi çeşitli meslek, mezhep ve etnik grupların da kendi âdetleri olabilir.

Orhan Bayramoğlu veya kullandığı mahlasıyla Kaleli Orhan, Türk şair ve araştırmacı yazar. Hemşin kültürünün yaşatılması için yaptığı çalışmaları ile tanınmaktadır.