İçeriğe atla

İbrahim Haydar Efendi

Haydar Efendi (d. 1825 - ö. 1885), Türk siyasetçi.

Hicri 1241 yılında İstanbul'da doğmuştur. Mekteb-i Maarif-i Adliye'de Arapça ve Farsça tahsil ederek diploma almış, Tercüme Odası'nda Fransızca, umumi tarih ve aritmetik okumuştur. 1844 yılında Divan-ı Hümayun Kalemi'ne girmiş ve Mühimme Odası ile Tercüme Odası'nda görev yapmıştır. 1851 yılında Serkatiplik göreviyle Romanya'ya tayin olmuştur. Daha sonra Tahran Sefareti'ne müsteşar olmuştur. Paris ve Petersburg'da maslahatgüzarlık, 6 yıl Viyana Sefareti'nde görev yapmıştır.

15 Eylül 1870 ile 15 Eylül 1871 tarihleri arasında İstanbul Şehremaneti (Belediye Başkanı) Olmuştur. Bu vazifeden sonra Ankara Valiliği, çeşitli sefaret görevleri, Tanzimat Meclis Azalığı, Hariciye Müsteşarlığı yapmıştır. Telgraf ve Posta Nezareti'nde iken azledilmiştir. Cenazesi, Haydarpaşa'daki kabristana defnedilmiştir.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Server Paşa
İstanbul Şehremini
18 Temmuz 1870 - 30 Ağustos 1872
Sonra gelen:
Ali Rıza Bey

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Vefik Paşa</span> 196. Osmanlı sadrazamı

Ahmet Vefik Paşa, Yunan asıllı Osmanlı devlet adamı, diplomat, çevirmen ve oyun yazarı. İlk ilmî Türkçülerden biridir. İki defa Maarif Nazırlığı yaptı; ilk Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda, İstanbul vekili olarak yer aldı ve başkanlığı üstlendi. 4 Şubat 1878–18 Nisan 1878 ve 1 Aralık 1882–3 Aralık 1882 tarihleri arasında iki defa sadrazamlık görevine getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Esad Paşa</span> 191. Osmanlı sadrazamı

Sakızlı Ahmed Esad Paşa, Osmanlı devlet adamı. Abdülaziz'in saltanatında iki dönem sadrazamlık yapmıştır. Darüşşafaka'nın kurucularındandır. Sanat tarihçi Celal Esad Arseven'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arifi Paşa</span> 200. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Arifi Paşa II. Abdülhamid saltanatında 29 Temmuz 1879 - 18 Ekim 1879 tarihleri arasında iki ay yirmi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cenanizade Mehmed Kadri Paşa</span> 202. Osmanlı sadrazamı

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa, II. Abdülhamid saltanatında 9 Haziran 1880 - 12 Eylül 1880 tarihleri arasında üç ay üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Ayrıca 6 Ağustos 1874 - 7 Eylül 1874 ve 11 Şubat 1876 - 4 Şubat 1877 tarihleri arasında İstanbul Şehremini olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Rasim Paşa</span>

Ahmet Rasim Paşa, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde çeşitli valilik görevlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır. Yazar Ahmet Rasim ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Numan Menemencioğlu</span> Türk siyasetçi ve diplomat (1893-1958)

Hüseyin Nuğman Kemal Menemencioğlu, Ağustos 1942 - Haziran 1944 tarihleri arasında Türkiye Dışişleri Bakanı, öncesinde ve sonrasında milletvekilliği ve büyükelçilik yapmış Türk diplomat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Agâh Efendi</span> Osmanlı devlet adamı ve aydın

Çapanzade Agâh Efendi, Tercüme Odasından yetişen Genç Osmanlı Cemiyeti üyesi, gazetecilik de yapmış Osmanlı devlet adamı ve aydını.

Babıâli Tercüme Odası, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde başta diplomatik ilişkiler olmak üzere yabancı dil bilgisi gerektiren her durumda Avrupa dillerinden çevirilerin sorumluluğunu üstlenmek üzere Müslüman tercümanların eğitildiği ve görev yaptıkları kurum.

<span class="mw-page-title-main">Server Paşa</span>

Mahmud Server Paşa, Adliye, Dahiliye, Hariciye Nazırı, Şura-yı Devlet Reisliği ve Ayan Meclisi Reisliği görevlerinde bulunmuş Osmanlı bürokrat.

Ali Kabuli Paşa, Türk siyasetçi.

Ali Paşa,, Osmanlı siyasetçi.

Fevzi Bey,, Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Bey</span>

Ali Rıza Bey, Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şerif Mehmed Rauf Paşa</span> Osmanlı devlet adamı

Şerif Mehmed Rauf Paşa ya da kısaca Rauf Paşa Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Tevfik Biren</span> Türk devlet adamı

Mehmet Tevfik Biren ya da Mehmed Tevfik Bey, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Nazırlık ve Valilik gibi yüksek düzeylerde görev yapmış bir devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Esad Paşa</span>

Mahmud Esad Paşa 19. yüzyılda yaşamış bir Osmanlı diplomatıdır. Atina, Roma, Viyana ve Paris büyükelçilikleri görevlerinde bulunmuştur.

Mehmet Cemil Bilsel, 1934-1943 yılları arasında İstanbul Üniversitesi eski rektörü, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin kurucu dekanı, VII. ve VIII. dönem Samsun milletvekili, Türk hukukçu, siyasetçi ve akademisyendir.

Rauf Ahmet (Hotinli) (d. 1875, Edirne - ö. 1952) Türk diplomat ve bürokrat.

Ali Haydar Aktay, Türk diplomat.

İstefanaki Karatodori, Rum asıllı Osmanlı diplomat.