İçeriğe atla

İbrahim Gümrükçüoğlu

İbrahim Gümrükçüoğlu (d. 1947, Çorum - ö. 24 Eylül 2013, İstanbul[1]), 18 Mayıs 1996'da İzmit'te özel bir alışveriş merkezinin temel atma törenine katılan cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e silahlı saldırıda bulunmaya teşebbüs ettiği iddia edilen suikastçıdır.

Yaşamı

1947'de Çorum'da dünyaya geldi. Trabzon'un Yomra ilçesine kayıtlı olan Gümrükçüoğlu'nun babası Trabzon'da Tekel Muhasibi İsmail Bey, dedesi ise Enver Paşa'nın Sarıkamış Harekâtı sırasında donarak ölen 90.000 askerden birisidir. 2009 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Trabzon Belediye Başkanlığına seçilen Sağlık Bakanlığı eski müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun da abisidir.[1]

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ni bitirdikten sonra kamuda çalışmaya başladı. 1980'de İzmit Devlet Hastanesi'ne, 1983'te Bolu Gerede'ye, 1984'te de Adapazarı'na atandı. 1986'da devlet memurluğundan ayrıldı. Aynı yıl Devlet Hastanesi karşısında, Sağlık Eczanesi'ni açtı. Dört çocuk babası olan Gümrükçüoğlu, çocuklarından birini 1981'de bir kuyuya düşmesi sonucunda 2,5 yaşında kaybetti. Bu olaydan sonra bir süre psikolojik tedavi gördü.[2]

Suikast eylemi

18 Mayıs 1996 tarihinde bugünkü Outlet Center Alışveriş Merkezi'nin temel atma töreni sırasında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e suikast girişiminde bulundu. Süleyman Demirel konuşmasını tamamladıktan hemen sonra yanına yaklaşan İbrahim Gümrükçüoğlu tabancasını çıkardığı anda, ilk müdahaleyi koruma müdürü Şükrü Çukurlu yapmıştı. Silahını ateşlemek üzere çıkaran İbrahim Gümrükçüoğlu'nun üzerine atlayan koruma müdürü Şükrü Çukurlu kolundan, bir gazeteci ise ayağından yaralandı. Silahın tetik çekme ile değil yere düşüp patlama sonucu yaralamalar oldu.

Olaydan hemen sonra yakalanan ve idam cezası istemiyle hakkında dava açılan Gümrükçüoğlu'nun yargılaması sırasında akli dengesinin belirlenmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istendi. Gümrükçüoğlu savunmasında Cumhurbaşkanı'nı öldürme maksadı olmadığını Türkiye'nin İsrail ile askeri işbirliği anlaşması yapmasını protesto etmek niyeti ile ruhsatlı silahı ile havaya ateş etmek niyetinde olduğunu ve havaya ateş edemeden silahına vurularak yakalandığını, İsrail pilotlarının Konya'daki hava üstlerinde yetiştirilerek ülkelerine gönderildiğini ve orada sivilleri katlettiğini bu sebeple bu eyleme kalkıştığını beyan etmiştir.

Adli Tıp Kurumu, kontrolden sonra Gümrükçüoğluna Paranoit Sendrom teşhisi koydu. Bunun üzerine İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi, Gümrükçüoğlu'nun Türk Ceza Kanunu’nun 46. maddesi uyarınca ceza ehliyetinin bulunmadığına karar verdi. Mahkeme, İbrahim Gümrükçüoğlu'nun 1 yıl gözetimde tutulmasına karar verdi. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bir yıllık gözetim süresi sonunda görevli doktorların oy birliğiyle hazırlanan raporda İbrahim Gümrükçüoğlu'nun taburcu edilmesine karar verildi.

İkinci kez yargılanması

Yargıtay, Gümrükçüoğlu'nun cezaya çarptırılamayacağı kararı verilen dava dosyasına giren Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu ile Gözlem İhtisas Dairesi'nin hazırladığı raporlar arasındaki çelişkiyi gerekçe göstererek, 15 Mart 1999 tarihinde mahkemenin kararını bozdu. Yeniden yargılanmaya başlanan İbrahim Gümrükçüoğlu için Adli Tıp Genel Kurulu, Gümrükçüoğlu'nun suç tarihinde akli dengesinin yerinde olmadığını bildirmesi üzerine, mahkeme, 15 Haziran 2000 tarihinde, Gümrükçüoğlu hakkında ceza tertibine yer olmadığına karar verdi. Adli Tıp Suç tarihinde 30 yıldır hastası olduğu PNH (kemik iliği yetersizliği) sebebi ile akli melekelerinin, hastalığının nüksetmesi sebebi ile yitirdiği ve paranoid sendromunda etkili olduğuna karar vermiş ve gerek tutuklu iken ve gözetim altında olduğu bir yıl boyunca gördüğü tedaviler sonucu iyileşme gösterdiği için serbest kalmış ve eczane açma hakkını geri kazanmıştır.

24 Eylül 2013'te yaşamını kaybetti.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "İbrahim Gümrükçüoğlu vefat etti". Bizim Kocaeli. 25 Eylül 2013. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  2. ^ Eli silahlı, sabıkalı ve ruh hastası 1 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 19 Mayıs 1996
  3. ^ Demirel'e suikast girişiminde bulunan eczacı öldü 27 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hürriyet, 25 Eylül 2013.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal</span> 8. Türkiye cumhurbaşkanı (1989–1993)

Halil Turgut Özal, Türk mühendis, bürokrat, siyasetçi, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanı. Anavatan Partisi genel başkanı olarak 1983-1989 yılları arasında başbakanlık görevinde de bulunan Özal, 1989 seçimini kazanarak cumhuriyet döneminde doğan ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından, görevi başında vefat eden ikinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Demirel</span> 9. Türkiye cumhurbaşkanı (1993–2000)

Süleyman Sami Demirel, 1993-2000 yılları arasında Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türk mühendis, siyasetçi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Erbakan</span> 23. Türkiye başbakanı

Necmettin Erbakan, Türk yüksek makine mühendisi, akademisyen, siyasetçi ve Millî Görüş ideolojisinin kurucusudur. Başbakan yardımcılığı ve başbakanlık görevlerinde bulunmuştur. 1974 yılında Bülent Ecevit liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi ile kurulan koalisyon hükûmetinde başbakan yardımcısı ve devlet bakanı olmuştur. 1974 Genel Affı ve Kıbrıs Harekâtı'na destek vermiştir. 1996'da başbakan olmuş, başbakanlık görevini 28 Haziran 1996 ile 30 Haziran 1997 tarihleri arasında sürdürmüştür. 28 Şubat sürecinde istifa etmeye zorlanmış, partisi kapatılmış ve kendisine 5 yıl süreliğine siyaset yasağı getirilmiştir. Kayıp Trilyon Davası'nda 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">28 Şubat Süreci</span> 54. Türk Hükûmetinin dağılmasına yol açan siyasal süreç

28 Şubat Süreci, Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997'de yapılan Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla "irtica"ya karşı başlayan ordu ve bürokrasi merkezli süreç. Süreç, Erbakan'ın istifasına ve REFAHYOL Hükûmetinin dağılmasına yol açmıştır. Türk siyasi tarihine geçen kararların uygulandığı dönemde Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda değişimler yaşanmıştır. Yaşananlar postmodern darbe olarak da adlandırılmıştır. Verilen kararların ve yaptırımların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için Çevik Bir öncülüğünde Batı Çalışma Grubu kurulmuştur. 28 Şubat Süreci'nde aktif rol alan bazı kişiler daha sonra Balyoz, Ergenekon gibi davalarda yargılanmıştır. 28 Şubat Davası ise 2012 yılında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adli Tıp Kurumu</span>

Adli Tıp Kurumu, Adalet Bakanlığı bünyesinde, adalet işlerinde bilirkişilik görevi yapmak, adlî tıp uzmanlığı ve yan dal uzmanlığı programları ile görev alanına giren konularda diğer adlî bilimler alanlarında sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve bunlara ilişkin eğitim programları uygulamak üzere kurulan devlet kurumu. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, adlî tıp uzmanı bir Başkan ve en az üçü adlî tıp uzmanı olmak üzere beş başkan yardımcısı ile hizmetin gerektirdiği ve yönetmelikte belirtilen birim ve müdürlüklerden oluşur. Kurumun başkan ve başkan yardımcıları Cumhurbaşkanınca atanır. Merkeze bağlı olarak çalışan grup başkanlıkları ile şube müdürlükleri de değişik illerde hizmeti yürütmektedir. Merkezde hizmet, ihtisas daireleri ve ihtisas kurullarının çalışmaları ile yürütülmektedir.

Adalet Partisi, hem 1961-1981 yılları arası hem de iki darbe arasında faaliyet yürütmüş liberal muhafazakâr olarak tanımlanan eski bir Türk siyasi partidir.

Hayata Dönüş Operasyonu, Türkiye'de cezaevlerindeki bazı tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan, 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, yaklaşık 10.000 güvenlik görevlisi tarafından gerçekleştirilen operasyonlara verilen resmi addır.

<span class="mw-page-title-main">Sevim Tanürek</span> Türk müzik sanatçısı (1934–1998)

Ayşe Sevim Tanürek, Klasik Türk müziği Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çevik Bir</span> Türk asker

Çevik Bir, Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı ve TSK Genelkurmay II. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Halil Özyörük</span>

Halil İbrahim Özyörük, Türk siyasetçi ve hukukçu, eski Türkiye İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Yüce Divan Başkanı'dır.

İbrahim Şahin, emekli Emniyet Müdürü, eski Özel Harekat Daire başkanı, derin devlet mensubu, Susurluk davası mahkûmu, Ergenekon, JİTEM ve Ankara Faili Meçhul Cinayetler davası sanığı.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır. 7 Mayıs 2004 tarihli 5170 sayılı Kanun ile Anayasa'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">40. Türkiye Hükûmeti</span> II. Ecevit Hükûmeti (1977)

40. Türkiye Hükûmeti veya II. Ecevit Hükûmeti, 5 Haziran 1977 genel seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk onayı ile CHP lideri Bülent Ecevit tarafından kurulan ancak TBMM'de güvenoyu alamadığı için Bülent Ecevit'in istifası ile sonuçlanan bir ay sürmüş hükûmettir.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,, eski Sağlık Bakanlığı müsteşarı. 2009-2019 yılları arasında Trabzon belediye başkanlığı yapmış olan Türk siyasetçi. Görevini 2019 Türkiye yerel seçimlerini kazanan Murat Zorluoğlu'na devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Çarşısı Patlaması</span>

Mısır Çarşısı Patlaması, İstanbul, Eminönü'ndeki tarihî Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998 tarihinde meydana gelen patlama.

Türkiye'de idam edilenler listesi, ülkede mahkemelerce ölüm cezası almış ve cezası TBMM ya da diğer yetkili organlarca onaylanarak infaz edilmiş insanların listesidir. Türkiye'de ölüm cezası en son 1984'te uygulanmış, 2004'te hukuk sisteminden tamamen çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şebnem Korur Fincancı</span> Türk doktor ve akademisyen

Rasime Şebnem Korur Fincancı, Türk adli tıp uzmanı doktordur. Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türk Ceza Hukuku Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Ceza Hukuku Araştırmaları Derneği kurucu üyesi; 1997-2007 dönemi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Tabipleri Birliği'nin 2020-2022 ila 2022-2024 Merkez Konseyi Başkanıdır.

Fayık Güngörmez 11 Ağustos 1980'de, kardeşi ile evlenmeyip başka biriyle evlenen Hatice Güngörmez'i öldürdü. Yargılandı ve ölüm cezasına çarptırıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1980–1984 arasında idam edilen 24'ü adli suçlu 50 mahkûmdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Seyfi Basa</span>

Seyfi Basa, Türk hekim ve siyasetçi.