İçeriğe atla

İbrahim Gökçen

İbrahim Gökçen
Doğum1904
Gevgeli, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm4 Şubat 1958 (54 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MeslekYazar · öğretmen
Eğitimİstanbul Öğretmen Okulu
Önemli eserTarihte Saruhan Köyleri, 1950.
EvliliklerMürüvvet Gökçen
ÇocuklarEmine Meral Seçer, Oğuz Gökçen ve Yavuz Gökçen

İbrahim Gökçen (1904, Gevgeli, Osmanlı İmparatorluğu - 4 Şubat 1958 Bakırköy, İstanbul) Türk yazar, ressam ve öğretmen.[1]

Hayatı

1904 yılında Yugoslavya'nın Gevgeli ilçesinde doğmuştur. Kurtuluş Savaşı'ndan hemen sonra ailesi ile Anadolu'ya göç etmişlerdir. Öğrenimini ise İstanbul Öğretmen Okulu'nda tamamlamıştır. 1936-1957 yılları arasında Manisa Orta Okulu ve Manisa Lisesi'nde tarih-coğrafya öğretmeni olarak görev yapmıştır.[2] Aynı zamanda çizimlerini de yaptığı 1945'te Çağatay Uluçay, Rauf İnan ve Azmi Özakın ile birlikte hazırladıkları “Turist gözü ile Manisa” Manisa’nın ilk turist rehberi olma özelliğini taşımaktadır. Manisa'nın sosyo-kültürel hayatına büyük katkıları olan İbrahim Gökçen, İstanbul'da geçirdiği beyin kanaması sebebiyle 4 Şubat 1958 tarihinde ölmüştür. Mezarı, Edirnekapı Kabristanı'nda dır.[3]

Manisa'da aynı dönemlerde birlikte görev yaptığı tarihçi Çağatay Uluçay, anma yazısında İbrahim Gökçen'den şöyle bahsetmektedir;
“Bu ders yılı başında İstanbul’a tayin edilmişti. Fakat içi hala Manisa’da yaşıyordu. İstanbul’a hiç alışamadı. Her fırsatta Manisa’nın lafını etti. Manisa’da bulunduğu yirmi iki sene zarfında hep Manisa’dan tablolar çizdi. Şiirlerinde Manisa’yı dile getirdi. Kitaplarında Manisa’yı konuşturdu. Manisa kültürüne hizmet edenlerin başında yer aldı. ...tesellimiz şu ki, İbrahim Gökçen, bizim gibi dünyadan göçüp gitmedi. O geriye miras bıraktığı kıymetli eserleriyle tarihe mal oldu; asırlarca sonra gelenler onun yazdığı eserleri gözden geçirdikçe ona dua edecekler ve adını hürmetle ve minnetle anacaklardır.”[4]

Eserleri

Kitaplar

  • Manisa Tarihine Genel Bir Bakış, 1939 - Resimli Ay Basımevi. - Çağatay Uluçay ile birlikte.
  • XVI. [On altıncı] ve XVII. yüzyıl vesikalarına göre Manisaʼda deri sanʼatları tarihi üzerinde bir araştırma, 1945 - Marifet Basımevi.
  • Turist gözü ile Manisa, 1945 - C. H. P. MANİSA HALKEVİ YAYINLARI - Çağatay Uluçay, Rauf İnan ve Azmi Özakın ile birlikte.
  • Sicillere göre XVI. ve XVII. asırlarda Saruhan zaviye ve yatırları, 1946 - Marifet Basımevi.
  • Manisa Tarihinde Vakıflar ve Hayırlar: (hicri 954-1060), 1946 - I. Cilt - Marifet Basımevi.
  • Manisa Tarihinde Vakıflar ve Hayırlar: (hicri 1060, Miladi 1650'den sonra), 1950 - II. Cilt - Marifet Basımevi.
  • Saruhan'da Yürük ve Türkmenler: 16. ve 17. asır sicillerine göre, 1946 - C. H. P. Manisa Halkevi.
  • Tarihte Saruhan köyleri, 1950 - Berksoy Basımevi.

Makaleler

  • Manisa’nın Eski Eserlerinden Darüşşifa Hakkında - Genç Spil Dergisi, Ekim 1953 Sayı 2, s.2-3
  • Manisa Tarihi İle Alakalı Piyale Bey Kimdir? I - Genç Spil Dergisi, Ekim 1954, Sayı 4/1 s. 4
  • Manisa Tarihi İle Alakalı Piyale Bey Kimdir? II - Genç Spil Dergisi, Aralık 1954 Sayı 4/3, s. 4
  • Manisa Tarihi İle Alakalı Piyale Bey Kimdir? III - Genç Spil Dergisi, Şubat 1955, s. 6
  • Tarih ve Folklor - Genç Spil Dergisi, Mart 1955, Sayı 9 s. 4 ve 6
  • Manisa Kalesi ve Bir Tamir Safhası, Genç Spil Dergisi, Nisan 1955, Sayı 10 s. 4

Hakkında yazılanlar

  • Manisa tarihçisi, ressam İbrahim Gökçen'in hayatı ve eserleri adlı makale, yazar; Ali Birinci.[5]
  • MANİSA TARİHÇİSİ İBRAHİM GÖKÇEN’İN GENÇ SPİL DERGİSİNDEKİ YAZILARINA DAİR adlı makale, yazar; Naci YENGİN, Erciyes Dergisi, Şubat 2018, Yıl: 41  Sayı: 482.

Mirası

  • Manisa merkezdeki bulvarlardan birine "İbrahim Gökçen Bulvarı" ismi verilmiştir.[6]
  • 22 yıl görev yaptığı Manisa'da, Manisa Lisesi’ndeki bir sınıfa “İbrahim Gökçen Dershanesi” adı verilmiştir.[7]

Ödülleri

  • 1945 yılında düzenlenen İzmir Halkevi, “Ege Ressamları” yarışması 2.lik.[8]

Kaynakça

  1. ^ "İBRAHİM GÖKÇEN'İ YAŞATMAK - Naci YENGİN". Manisa'da Gündem. 2 Temmuz 2020. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2020. 
  2. ^ Manisa il yıllığı, 1967. Ticaret Matbaacılık. 1968. 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2020. 
  3. ^ "MANİSA'DA İBRAHİM GÖKÇEN'İN ADINI YAŞATMAK - Naci YENGİN". Manisa'da Denge Gazetesi. 2 Temmuz 2020. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2020. 
  4. ^ Çağatay Uluçay, İbrahim Gökçen’i Kaybettik, Tedrisat Mecmuası, Şubat 1958, Sayı 57, s.22-24
  5. ^ Ali Birinci, “İbrahim Gökçen, Manisa Tarihçisi Ve Ressamı’nın Hayatı Ve Eserleri”, Manisa Araştırmaları, Cilt 1, Manisa 2001.
  6. ^ Genç Spil, İbrahim Gökçen Bulvarı, Genç Spil Şubat 1962 Sayı 31, s.5 ve 14
  7. ^ Genç Spil, Öğretmen İbrahim Gökçen İçin Manisa Lisesi’ndeki Tören, Genç Spil, Ekim 1962, Sayı 33, s.2
  8. ^ Ege Ressamları Sergisi açıldı. Cumhuriyet, 11 Temmuz 1945,s. 3

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Manisa</span> Manisa ilinin merkezi olan şehir

Manisa, Ege Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Manisa ilinin merkezi olan şehirdir. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim (Osmanlı padişahı)</span> 18. Osmanlı padişahı (1640–1648)

Sultan İbrahim, 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640'ta ağabeyi IV. Murad'ın ölümü üzerine 25 yaşında ve 18. padişah olarak Osmanlı tahtına çıktı. Şehzadeliğinde çok sıkı bir saray hayatı yaşamış, erkek kardeşleri IV. Murad tarafından öldürtülmüş olduğundan korku içinde büyümüştü.

<span class="mw-page-title-main">Saliha Sultan (II. Mustafa'nın eşi)</span> II.Mustafanın Kadını ve I.Mahmud Hanın validesi. Valide Sultan ( 1730 -1739)

Saliha Sultan Osmanlı padişahı I. Mahmud'un annesi, Valide Sultan ve Sultan II. Mustafa'nın eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Arabacıbozköy, Akhisar</span>

Arabacıbozköy, Manisa ilinin Akhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İğdecik, Salihli</span>

İğdecik, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir mahalledir. Manisa il merkezine 97 km, Salihli ilçesine 25 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Necmi Dilmen</span> Türk siyasetçi, dilbilimci ve edebiyat tarihçisi (1887 - 1945)

İbrahim Necmi Dilmen, Türk dilbilimci ve edebiyat tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahidevran Sultan</span> Osmanlı padişahı l. Süleymanın eşi

Mahidevran Sultan, Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın eşi, Şehzade Mustafa'nın annesidir.

Nurhan Karadağ, Türk akademisyen, yönetmen, dramaturg, oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Rauf İnan</span>

Mehmet Rauf İnan -, Türk siyasetçi ve eğitimci.

İlyas Bey (ö.1362), Saruhanoğulları Beyi. Saruhanoğulları Beyliği'nin kurucusu Saruhan Bey'in oğludur.

Karaosmanoğlu Halit Paşa, Akhisar Milli Alayı'nın ilk komutanı ve Osmanlı Devleti'nin bir emirü'l-ümerası, Karaosmanoğlu ailesinin bir üyesiydi.

Ayşe Sultan, I.Ahmet'in ve Kösem Sultan'ın kızıdır. I. Mustafa'nın yeğenı, Genç Osman'ın üvey kardeşi, IV. Murad ile İbrahim'in ablası ve Avcı Mehmed'in halasıdır.

İsmihan Kaya Sultan, Osmanlı hükümdarı Sultan IV. Murat Han'ın kızı.

Yarhasanlar, Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı bir mahalle. Mahalle adını Yarhasanlar Cami'sinin güneyinde mezarı bulunan Yar Hasan Dede'den almaktadır. Ayrıca Yarhasanlar Mahallesi'nde bir dönem yoğun bir şekilde siyahi nüfus yaşadığı bilinmektedir.

Kırtık Mezarlığı, Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bulunan bir mezarlıktır. Manisa'da bulunan en büyük mezarlıktır. Kırtık Asri Mezarlığı ve Manisa Belediyesi Asri Mezarlığı olarak da bilinmektedir. M. Çağatay Uluçay'ın da neşrettiği ve halen halk arasında yaşayan rivayete göre, Saruhan Bey şehre doğu kısımdan girmiş ve buraya düşmanı 'Kırdık' manasında 'Kırtık' denilmiştir. Mezarlık ile aynı bölgede Kırtık isminde köy kaydına rastlanmaktadır. Yine aynı alanda Kırtık Dede (Baba)'ya ait bir türbe bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Lisesi</span> Manisada bir lise

Manisa Lisesi, 1888 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonucunda tercih yapıp bu liseyi kazanan kız ve erkek öğrenciler bu liseye gitmeye hak kazanırlar. Manisa'nın Şehzadeler ilçesindeki Yarhasanlar Mahallesi'nde yer alır. Ayrıca Manisa Lisesi'nde bulunan matbaada bir dönem Manisa'nın sosyo-kültürel hayatına büyük katkıları olan birçok kitap, dergi ve yayın basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çağatay Uluçay</span>

Mustafa Çağatay Uluçay, Türk yazar, araştırmacı ve öğretmen. Uluçay’ın kitap, makale, dergi ve bildiri şeklinde yayımladığı eserlerin sayısı 300’ü geçmektedir.

Nihat Nuri Yörükoğlu, Türk tıp tarihçisi ve hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Saruhan Bey</span>

Saruhan Bey (ö.1346) 14. yüzyılda Batı Anadolu'da merkezi Manisa olan Saruhanoğulları Beyliği'nin kurucusu, Harezm'li bir Türkmen beyidir. Başka bir iddiaya göre Saruhan Bey'in kökeninin İznik İmparatoru III. İoannis Vatatzes'in döneminde 1241-1250’lerde Trakya’dan getirtilip Batı Anadolu'ya, Menderes vadisi ve Frigya, Bitinya olmak üzere sınırlara yerleştirilmiş olan Kuman/Kıpçaklar’la ilgili olduğu öne sürülmektedir.

Hızır Şah, Son Saruhanoğulları Beyi. Babası İshak Çelebi'dir.