İçeriğe atla

İbrahim Bodur

Hacı İbrahim Bodur
Doğum1928
Nevruz, Yenice, Çanakkale
Ölüm23 Mayıs 2016
İstanbul
Defin yeriNevruz köyü Bodur ailesi kabristanı, Nevruz, Yenice, Çanakkale
Meslekİş insanı, sanayici, yönetici
OrganizasyonKale Grubu, Çanakkale Seramik, İstanbul Sanayi Odası, DEİK
Tanınma nedeniTürkiye'de seramik ve iplik sanayisinin en büyük isimlerinden biri olması
EvlilikSevim Bodur
Çocuk(lar)Zeynep Bodur Okyay
AileSüleyman Bodur (kardeşi)

Osman Okyay (damadı)

İbrahim Bodur (manevi torunu)

Hacı İbrahim Bodur (1928; Yenice, Çanakkale - 23 Mayıs 2016), Türk iş insanı. Kale Grubu'nun kurucusu ve vefatına dek onursal başkanıydı.

Hayatı

Hacı İbrahim Bodur, 1928 yılında Çanakkale'nin bu gün Yenice ilçesine bağlı olan Nevruz köyünde doğdu. İlkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulunu ise Balıkesir Lisesi'nde okudu. Türkiye'nin en prestijli okullarından biri olan Robert Kolej'de ekonomi bölümünden üstün başarıyla mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını (MBA) tamamladı.[1]

1951 yılında Türkiye'ye geri döndü. Aynı yıl babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile yıl sonunda Türkiye'nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu ve bu fabrikayı 1956 yılına kadar bizzat yönetti.

Fabrikadaki yöneticilik görevi bittiğinden sonra Türkiye ve Anadolu'nun sanayileşerek kalkınacağı inancıyla 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini attı. Çanakkale'nin Çan ilçesinde ilk kurduğu limited şirketini o gün 750 ortaklı iken bugün 1200 ortaklı olan Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş.'ye dönüştürdü. Bu şirket, Türk iş-sanayi tarihinin ilk halka açık şirketidir.

İleri yıllarda bu şirketleri bir çatı altında toplamak için Kale Grubu'nu kurdu. Bu konglomera şirketi, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma-havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Bodur, bu holding aracılığı ile yurt dışında Siemens, Roca, General Electric ve Pratt & Whitney gibi birçok prestijli firmalarla yabancı ortaklıklar tesis etti.

1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın kurucuları arasında yer aldı ve kuruluş faaliyetlerine katıldı. 1962 yılında İSO meclis üyeliğine seçildi, 1968 yılında İSO'yu temsil ederek TOBB Genel Kurul üyeliğine, bir yıl sonra da TOBB'un Yönetim Kuruluna seçildi. 1969-1975 yılları arasında TOBB Başkanlık Divanı'nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevlerini yerine getirdi. İki dönem de birliğin Genel Kurul başkanlığını yaptı.

Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi. 1976-1992 yılları arasında İSO Meclis Başkanlığı görevini yürüttü ve sanayi odasının tarihinde en uzun görevi yapan isim oldu. Türk-İtalyan İş Konseyi'nin kurucusudur ve uzun süreliğine başkanlığını yapmıştır. Aynı zamanda Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi, DEİK, TÜSİAD, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı, İSO Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA'nın kurucuları ve yöneticileri arasında yer almıştır.

2000 yılı başında İSO Meclisi, onu Onursal Üye ve Başkan olarak onurlandırdı. Bodur ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca OYAK Genel Kurul üyeliğini devam ettirdi.

Bodur hayırseverliği ile de bilinmektedir. Kale Seramik Vakfı ve diğer inisiyatiflerle ilköğretim okulları, Anadolu liseleri, sağlık meslek lisesi, meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezi ve öğrenci yurtları yaptırmıştır. Yüzlerce köy okulunu yenilemiştir. On binlerce öğrenciye burslar vermiş ve binlerce işsize meslek edindirmiştir. Robert Koleji'ne en büyük bağışı yapan kişidir.

1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi ve 1997 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.

Kültür, sanat; musiki ve edebiyata büyük ilgisi vardı. Türk Sanat Musikisi Cemiyeti'nin kurucuları arasındadır. Yazdığı şiirler, Türkiye'nin önde gelen bestekarları tarafından bestelenerek Yıllarca ve Miras adlı CD albümlerine yayınlanmıştır.

Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Bodur, 23 Mayıs 2016 tarihinde 88 yaşında Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nde vefat etti.[2] Cenazesi Fatih Camii'nde kılındıktan sonra Kaleseramik Fabrikaları Camii'nde öğle namazına müteakiben Nevruz köyü Bodur Aile Kabristanına defnedildi.

Siyaset ile ilişkisi

Kendisi siyasete atılmasa da içli dışlı olmuştur. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yakın dostudur. Bodur, Demirel'in 11. Cumhurbaşkanı olmasını ve bu konuda Recep Tayyip Erdoğan ile uzlaşmasını istemiştir.[3] Aynı sırada eski Başbakan Bülent Ecevit'i Robert Kolej'den tanımaktadır.

Başbakanlık dönemlerinde Necmettin Erbakan'ı ve Bülent Ecevit'i eleştirmiştir.

Başbakan Adnan Menderes, 1957 yılında seramik fabrikasının temel atma törenine katılmıştır.[4] Başbakan ve sonradan Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal da Kale Grubu'nun birçok kurumsal açılış törenlerine katılmıştır ve birlikte düğünlere ve kutlamalara katılmışlardır.[5]

Özel hayatı

Eşi Sevim Bodur, tek çocuğu ise Zeynep Bodur Okyay'dır. Vehbi Koç ile yakın arkadaşlardır.

Ödüller

Hayırseverlik

İbrahim Bodur, iş hayatı boyunca hayırseverlik faaliyetlerine başvurmuştur. Birçok eğitim kurumları yapmıştır. Onun adına yapılan hayırseverlikler, ailesi tarafından devam ettirilmiştir. Kendisi ve ailesi tarafından yapılan hayırseverliklerden bazıları aşağıdadır;

  • Nevruz Köyü İbrahim Bodur İlköğretim Okulu
  • Çanakkale İbrahim Bodur Anadolu Lisesi
  • Çan İbrahim Bodur Anadolu Lisesi
  • Yenice Reyan Bodur Anadolu Lisesi
  • Çan Sevim Bodur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
  • Karşıyaka Hacı Fatma Bodur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
  • Karesi İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi
  • Özel Fatma Bodur Kız Öğrenci Yurdu
  • Yenice Sevim Bodur Öğrenci Yurdu
  • Çanakkale Dr. İbrahim Bodur Çocuk Bilim Merkezi (gerçekleştirilemedi)
  • İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü
  • Yozgat Yerköy Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kur'an Kursu
  • Boğaziçi Üniversitesi İbrahim Bodur Oditoryumu
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İbrahim Bodur Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Robert Kolej İbrahim Bodur Kütüphanesi

Kaynakça

  1. ^ madebycat.com. "Dr. İbrahim Bodur". www.kale.com.tr. 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 
  2. ^ odatv4.com. "İbrahim Bodur hayatını kaybetti". www.odatv4.com. 10 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. []
  3. ^ "Bodur, Köşk'e Demirel'i istedi". www.patronlardunyasi.com. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 
  4. ^ SİTESİ, İŞ KADINLARININ HABER. "Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr.Hacı İbrahim Bodur hayatını kaybetti". www.istekadinlar.com. 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 
  5. ^ "G004099". libdigitalcollections.ku.edu.tr. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Demirel</span> 9. Türkiye cumhurbaşkanı (1993–2000)

Süleyman Sami Demirel, 1993-2000 yılları arasında Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türk mühendis, siyasetçi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği</span>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çatısı altında 365 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

Mehmet Yazar, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Biga</span> Çanakkale ilçesi

Biga, Çanakkale ilinin kendi adıyla anılan yarımadada kurulmuş, merkeze 90 km uzaklıkta olan ilçesidir. Doğuda Gönen, batıda Lapseki, güneyde Çan, kuzeyde ise Marmara Denizi ile çevrilidir. 2021 yılı itibarıyla ilçe nüfusu 90.274, ilçe merkezinin nüfusu 55.975 olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çan, Çanakkale</span> Çanakkale ilçesi

Çan, Çanakkale ilinin coğrafi olarak merkezinde bulunan bir ilçedir. Kuzeyde Biga ve Lapseki, doğuda Yenice, batı ve güneyde Çanakkale ve Bayramiç ilçeleri ile çevrilidir. Çanakkale-Balıkesir yolu ilçe sınırlarından geçer. İlçe nüfusu 48.376 ilçe merkezi nüfusu 30.778'dir. Yüzölçümü 887 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Baysal</span> Türk mimar ve iş insanı

İzzet Baysal, hayırseverliğiyle tanınan mimar ve iş insanı.

Ali Coşkun 58. ve 59. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı, TBMM 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. Öncesinde, 21. Dönem'de FP'den ve 20. Dönem'de ANAP'tan İstanbul milletvekili seçilmişti.

Jak Kamhi, Türk iş insanı, Profilo Holding'in kurucusu ve ölümüne dek onursal başkanıydı. Türkiye'de birçok elektronik ürünün ilk üreticisi olması ile bilinmektedir. Ayrıca Alarko Holding'in kurucu ortağıydı.

Mustafa Rahmi Koç, Türk iş insanıdır. Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı. Yönetimi, ünlü iş insanı Vehbi Koç'tan devralan Rahmi Koç, 4 Nisan 2003 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Mustafa Koç'a devretti. Mustafa Koç, Ömer Koç ve Ali Koç olmak üzere üç oğlu olan Rahmi Koç, dört torun sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Rifat Hisarcıklıoğlu</span> Türk iş insanı

Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş insanı. Aslen Kayserili olan Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kale (şirket)</span>

Kale Holding, Türkiye’de kurulan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren holding kuruluşu.

İbrahim Burkay Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Türk girişimci, iş insanı, yönetici, sanayici ve spor yöneticisi.

İzzet Özilhan, Türk sanayici ve iş insanıdır. Kendisi gibi iş insanı ve sanayici olan Tuncay Özilhan'ın babasıdır.

İnayet Sevim Çizer Türk seramik sanatçısı ve profesör.

Hacı Mehmet Zorlu, Türkiye'nin en büyük şirketler grubundan Zorlu Holding'in kurucusudur.

İbrahim Çağlar Türk iş insanı. Eski İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyelerindendi.

Memduh Hacıoğlu Türk iş insanı, siyasetçi ve Bağımsız 22. dönem İstanbul milletvekilidir.

Sıtkı Turan, Türk öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sanayi Odası</span>

İstanbul Sanayi Odası ya da kısaltımıyla İSO, merkezi İstanbul'da bulunan, İstanbul'un sanayi kuruluşlarını temsil eden ve temsilen faaliyetler ve girişimler gerçekleştiren, Türk sınai ilişkilerine destek olan bir kuruluştur. Türkiye'nin üyelik ve üretim açısından en büyük, tarih açısından en eski sanayi kuruluşu olan İSO, 70 yılı aşkındır bu misyon doğrultusunda ve farklı yönetimler altında Türk sanayisini ulusal ve uluslararası olarak temsil etmiştir.