İçeriğe atla

İbo Osman (Bekir Ağa)

İbo Osman (Bekir Ağa), Çukurova yöresinde gösterdiği başarılı silahlı mücadele ile bilinen Kuvayı milliyeci.

I. Dünya Savaşı sonrasında Adana ve yöresi Fransızlarca işgal edildiğinde kendiliğinden örgütlenen Kuvayı Milliyecilerdendir. Ayrıca Adana'dan batı cephesine giden Akıncılar Alayı ile 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtuluş mücadelesine katılmış olan, İstiklal madalyalı ulusal kahramandır.

Yaşamı

1877 yılında, Karaisalı’nın Kaşoba köyünde doğdu. Asıl adı Bekir’di. İbo Osman ismi aslında babasının ismiydi ama kendisi de bu isimle anıldı ve gerçek adı olan Bekir ismi çoğu kişi tarafından bilinmedi.[1] 1934'te Soyadı Kanunu çıktığında Atatürk tarafından kendisine Özçete is­mi verilmiştir.

Kurtuluş Savaşı'ndaki katkıları

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Çukurova'nın Fransızlar tarafından işgali üzerine, Çukurova'daki mücadeleyi organize etmekle görevlendirilen Yüzbaşı Sinan Paşa komutasındaki Kurttepe grubuna bağlı olarak çetebaşılık yaptı. İlerleyen zamanda Memişli bölgesi müfreze komutanlığına ve Kurttepe grup komutanlığına atandı.

23 Kasım 1920'de Fadıl savaşlarında, uçak ve tank desteğindeki düşman birliklerini durdurmak için gösterdiği kahramanlıkla, zafer kazanılmasına büyük katkı verdi.

Okuryazar olmadığı halde, savaştaki başarılarından ötürü Atatürk tarafından teğmen rütbesi verilen İbo Osman, Dumlupınar ve Anafartalar'da savaştı ve gazi oldu.

Savaş sonrası Atatürk ile görüşmesi

15 Mart 1923'te, Adana'yı ziyaret etmekte olan Atatürk, Türkocağı Lokali'nde Kuva-i Milliye’ci gazilerle sohbet etmiş ve İbo Osman'dan savaş anılarını anlatmasını istemiştir. İbo Osman anılarını düşmana küfrederek anlatmak suretiyle Atatürk'ü çok güldürmüştür.[2] Atatürk onu Türk Tarih Kurumu’nun kurulma aşamasında yapılan kongreye bizzat davet etmiştir.

Savaş sonrasında yaşamı

İbo Osman, savaş sonrasında çiftçiliğe geri döndü. Atatürk tarafından kendisine verilen Zincirlibağlar'daki verdiği toprakta çiftlik kurarak hayatını sürdürdü.

1966 yılında öldü. Öldüğünde Adana'da devlet töreni ike gömülmek istense de, vasiyetine uyularak, Kızıldağ Yaylası Çinçin Mezarlığına defnedildi.[1]

Ölümünün ardından

Hatırasını yaşatmak için Adana'da bir caddeye onun adı verildi.[]

2022 yılında, yazar Yusıf Delikoca, "Milli Kahraman İbo Osman” adlı eseri yazdı.

Ayrıca bakınız

Saim Bey

Kaynakça

  1. ^ a b "KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI (13) İBO OSMAN". www.karaisalihaber.net. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023. 
  2. ^ "Atatürk'ün Adana'yı ziyareti". 5 Ocak Gazetesi. 23 Mart 2023. 17 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşat (Çiğiltepe)</span> Türk asker

Reşat Çiğiltepe, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Necati</span> Türk siyasetçi, avukat ve öğretmen

Mustafa Necati, Türk siyasetçi, avukat, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saip Ursavaş</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Saip Ursavaş, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Nene Hatun</span> Türk kadın kahraman ve direnişçi (1854–1955)

Nene Hatun, 93 Harbi sırasında Erzurum'da Aziziye savunmasına katılan, Rus işgaline karşı Erzurum'daki halk direnişinin simgesi hâline gelmiş Türk kadın kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Kuvâ-yi Milliye</span> Mütareke döneminde direnişçi paramiliter gruplar

Kuvâ-yi Milliye, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisini takiben Mütareke döneminde ortaya çıkan milis gruplarıdır. Kuvâ-yi Milliye, Kurtuluş Savaşı'nın ilk silahlı savunma kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kaşoba, Çukurova</span> Çukurova, Adana, Türkiyede mahalle

Kaşoba, Adana ilinin Çukurova ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Adil</span> Türk asker ve siyasetçi

Selahaddin Adil, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Osman Paşa</span> Osmanlı Türk milli kahramanı

Osman Nuri Paşa, Osmanlı Ordusu'nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar almış, Plevne Muharebeleri'ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından "Gazi" unvanına layık görülmüş, o günden bugüne Gazi Osman Paşa olarak da anılan Türk askerdir.

Gediz Muharebeleri, "Umum Kuvâ-yi Milliye Komutanı" olan Mirliva Ali Fuat Paşa ile Kuva-yi Seyyare Komutanı Çerkes Ethem'in Yunan işgaline karşı 1920 yılının Ekim ayı sonunda yaptıkları harekât. Taarruz planını Genelkurmay Başkanı İsmet Paşa kabul etmese de, TBMM kuvvetleri zayiatlar verdikten sonra Gediz'i geri alarak, İzmir'in İşgalinden sonra ilk defa Yunanların işgal ettikleri bir bölgeden geri çekilmelerini sağladılar. Harekâtın bitiminde Kuvâ-yi Milliye Komutanlığı lağvedildi ve Umum Kuvâ-yi Milliye Komutanı olan Ali Fuat Paşa Moskova Büyükelçiliğine tayin edildi. Yerine kurulan iki komutanlıktan "Batı Cephesi Komutanlığı"na Albay İsmet Bey, "Güney Cephesi Komutanlığı"na ise Refet Paşa tayin edildiler.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Günsav</span>

Bekir Sami Günsav Çerkes asıllı Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Adana Atatürk Evi Müzesi</span> Atatürkün Adanada Konakladığı Ev

Adana Atatürk Evi Müzesi, 15 Mart 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Adana'yı ziyareti sırasında konakladığı, 1981'de müzeye çevrilmiş müze-ev.

<span class="mw-page-title-main">Karboğazı Baskını</span>

Karboğazı Baskını, 27-28 Mayıs 1920 tarihlerinde, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında Kuvâ-yi Milliye ile Fransızlar arasında Toros Dağları'nın eteğinde çıkan çatışma.

<span class="mw-page-title-main">Çete Ayşe</span> Türk ulusal kahraman

Çete Ayşe, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Aydın'ın Yunan işgalinden kurtulmasında rol almış kuvâ-yı millîyeci.

Balıkesir'in Kurtuluşu, Türk ordusunun Balıkesir'e girmesi ile 6 Eylül 1922 tarihinde, Balıkesir'in Yunan işgalinden kurtulması olayıdır.

Sinan Tekelioğlu, İstiklâl Madalyası sahibi Türk askeri ve siyasetçi.

Gamalı Fatma, bir Kurtuluş Savaşı halk kahramanı.

Saim Bey, Milli Mücadele sırasında, Kozan ile Kadirli’nin kurtuluşunda büyük hizmeti olmuş asker, Kuvay-i milliye kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Kılavuz Hatice</span>

Kılavuz Hatice veya Hatice Hatun (Gülekli Hatice), Milli mücadelede Adana ve yöresinde savaşan halk kahramanıdır.

Gizzik Duran, Çukurova yöresindeki Kuvayi Milliye hareketine katılarak Adana, Kayseri ve Kahramanmaraş yörelerinin düşman işgalinden kurtuluşunda katkı göstermiş bir direnişçi.