Mutfak ya da ocaklık, yemek hazırlamak için kullanılan alandır. Modern mutfak tipik olarak; set üstü ocak, fırın, mikrodalga fırın gibi pişirme aletlerine sahiptir. Bulaşık yıkamak gibi işleri yapabilmek için bir evyesi vardır. Modern mutfaklarda genellikle bulaşık makinesi de bulunur. Yemek depolamak için kullanılan kiler, mutfak dolabı ya da buzdolabı gibi ekler de mevcuttur.
İrmik helvası, irmiğin un, şeker, yağ ve arzuya göre çam fıstığı, su, süt gibi diğer katkılarla kavrulmasıyla elde edilen Türk tatlısıdır. Sıcak veya soğuk yenilebilir. Yüksek kalorili olan irmik helvası lif bakımından zengindir.
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır.
Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.
Poğaça, bir çörek türüdür. Balkan, Levant ve Macaristan mutfaklarında bulunur, mayalı veya mayasız yapılabilir. Genellikle buğday unundan yapılır, ancak arpa ve bazen çavdar eklenebilir. Poğaçanın içi haşlanmış patates, pişmiş kıyma, zeytin veya peynirle doldurulabilir. Poğaça hamurunda susam, siyah çörek otu veya kurutulmuş dereotu gibi tahıllar ve otlar bulunabilir veya üstüne serpilebilir.
Sülbiye, malzemeleri dana eti, arpacık soğanı, sarımsak, tereyağı, domates, haşlanmış nohut, kimyon, tuz, karabiber,su olan etli nohut yemeğidir.Osmanlı mutfağında yer alır. Akşehir ve Konya mutfağında yer alır.
Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Diyarbakır'da yapılmaktadır. Mardin'de yapılmaktadır.
Paluze (Felûzec), nişasta ve şekerle yapılan ve üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir tür Osmanlı tatlısıdır. Kıbrıs mutfağında yer alır. Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize, Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir. Diyarbakır mutfağında yer alır.
Tarhana köftesi bir tür köfteli çorbadır. Ana malzemesi tarhanadır. Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağında yer alır.
Sura bir et yemeğidir. Sura, Ege Bölgesi’nin büyük bir kesiminde Aydın, Manisa ve İzmir çevresinde yapılan geleneksel et yemeklerinden biridir. Balıkesir'de de yapılır. Kuzu ya da oğlak kaburgasından yapılır,Baharatlı iç pilav, kuzu kaburganın içine doldurularak bakır tencerede pişirilir. Sos dökülerek fırına verilir. Kendi pilavıyla birlikte servis edilir. Kurban Bayramı gibi özel günlerde pişirilir.
Süt kebabı, kuzu veya koyun eti ile yapılan bir kebaptır.
Uskumru balığı külbastısı Uskumru balığı eti ile yapılan bir külbastıdır.
Kırmızı yahni Osmanlı mutfağında yapılan bir çeşit yahnidir.
Şalgam dolması, şalgam içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir.
Fidâletü'l-hivân fî tayyibâti't-taam ve'l-elvân, (İngilizce): Best of Delectable Foods and Dishes from al-Andalus and al-Maghrib) İbn Razin et-Tucibî tarafından 13. yüzyılda yazılmış yemek kitabıdır. Nawal Nasrallah 2021 yılında İngilizceye çevrilmiştir. Kitapta 475 adet yemek tarifi verilmiştir.
Mücebbene (Almojábana)(Arapça: المُجَبَّنة), bir çörek türüdür. Endülüs mutfağında bulunur. Poğaça'ya benzer. Malzemeleri; un, maya ve peynirdir. Şekli yuvarlak basık şekillidir. Servis edilirken kızdırılmış yağ ile bal karışımına batırılır. Üzerine tarçın ve şeker eklenerek servis edilir.
Tafâyâ, Tfaya , bir çeşit yahnidir. Endülüs mutfağında bulunur. Beyaz ve yeşil olmak üzere iki tarifi bulunmaktadır. Fas'ta tâhashast denilen kızarmış tafâyâ yapılır.
Mirkas Merguez. Mağrip mutfağında, baharatlar ve koyun eti veya sığır eti ile yapılan sosistir. Fransa ve İngiltere'de 20. yüzyılın sonlarında, Cezayir'den gelen göçmenler nedeniyle popüler olmuştur.
Ahrash (Ahraş) bir çeşit köftedir. Malzemeleri; kuzu veya dana kıyması, biber, tarçın, kişniş ve undur. Tüm malzemeler karıştırılır. Köftelere yassı şekil verilir. Endülüs mutfağındaki yemeklerden biridir.Kitab al tabij fi-l-Maghrib wa-l-Andalus fi `asr al-Muwahhidin, li-mu'allif mayhul kitabında tarifi verilmiştir.
Serîd (Serid) bir çeşit thariddir.Türk mutfağında benzer yemek tirittir. Irak mutfağında ve Kerkük mutfağında benzer bir yemekse teşribdir. Serîd bol baharatlı, bol nohutlu ve bol etli bir yemektir. Seride, ğut da denilir. Mayalanmamış ekmekten seride haniz denilir. Seridin kalan suyuna ise sürtüm denilir.İbn Battûta, Eğridir’e geldiğinde Dündar Bek oğlu Ebu İshak Bek tarafından ona serid ikram edilmiştir.Endülüs'te yaygın olarak tüketilen bir yemekti.