İçeriğe atla

İbn Maḍā

İbni Mada
Doğumy. MS 1116
Kurtuba
Ölümy. MS 1195
Bâbülcevher
Kariyeri
DalıHadis, Kıraat, Fıkıh, Dil, Edebiyat

İbn Maḍā (Arapça ابن مضاء) veya Ebü’l-Abbâs (1120, Kurtuba - 1196) Dil âlimi, Zâhirî fakihi ve matematikçidir.[1]

Eğitimi

Hadis, fıkıh, kıraat, dil ve edebiyat derslerini Ebû Bekir İbn Semhûn, İbnü’l-Münâsif, Abdülmelik b. Meserre, İbn Ebü’l-Hısâl, Ebû Bekir İbn Müdeyd, Ebû Bekir İbnü’l-Arabî, Ruşâtî, Ebü’l-Abbas İbnü’l-Hasîb ve İbn Beşküvâl’den aldı. İşbîliye’ye (Sevilla) taşınan İbn-i Madi, burada kıraat ilmini Şüreyh b. Muhammed er-Ruaynî’den ve dil ve edebiyatı ise Ebü’l-Kāsım İbnü’r-Remmâk’tan okudu. Kendisi gibi Kurtuba’dan İşbîliye’ye giden Ebû Bekir İbnü’l-Arabî’nin dersine katıldı.[1]

Eserleri

  1. Kitâbü’r-Red ʿale’n-nüḥât (Mısır Kahire 1947 yılında Ahmed Şevkī Abdüsselâm Dayf tarafından neşredilmiştir)[2]
  2. El-Müşriḳ fî ıṣlâḥi’l-manṭıḳ
  3. Tenzîhü’l-Ḳurʾân ʿammâ lâ yelîḳu bi’l-beyân
  4. El-Bernâmec

Kaynakça

  1. ^ a b "İBN MADÂ". TDV İslâm Ansiklopedisi. 2 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 
  2. ^ "ŞEVKĪ DAYF". TDV İslâm Ansiklopedisi. 22 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhyiddin İbnü'l-Arabî</span> Endülüslü İslam düşünürü, sufi ve filozof (1165–1240)

Muhyiddin İbnü'l-Arabî ya da tam adıyla Muhyiddîn Muhammed bin Ali bin Muhammed el-Arabî el-Hâtimî et-Tâî, ünlü İslâm düşünürü, mutasavvıf, yazar ve şair. Şeyhü'l Ekber unvanı ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmuttalib bin Haşim</span> İslam peygamberi Muhammedin dedesi

Şeybe bin Haşim veya daha çok bilinen adıyla Abdülmuttalib, İslam peygamberi Muhammed'in dedesidir. Altı yaşındayken annesi ölen Muhammed'e sekiz yaşına kadar bakmış ve ölmeden önce emaneti, oğlu Ebu Talib'e devretmiştir. Künyesi Ebü'l-Haris Abdülmuttalib bin Haşim bin Abdülmenaf bin Kuseyy şeklindedir. Abdülmuttalib'in diğer isimlerinden biri de Âmir'dir.

İbnü'n-Nedîm ya da tam adıyla Ebü'l-Ferec Muhammed bin Ebî Ya'kūb İshâk bin Muhammed bin İshâk en-Nedîm, 935- 990 yılları arasında yaşamış Arap bibliyografya bilgini, Fihrist adlı kitabın yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Enes bin Mâlik</span> Sahabe

Enes bin Mâlik (612-709), İslam Peygamberi Muhammed'in sahabisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ebü'l-Hasan Eşarî</span>

Ebü'l Hasan Eş'arî, İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Eş'arilik mezhebinin kurucusu ve Şâfiîlik, Mâlikîlik, Hanbelilik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyr bin Avvâm</span> Muhammedin halası Safiyyenin oğlu, sahabe

Zübeyr bin Avvam ya da Zübeyr bin el-Avvam (Arapça:الزبير بن العوام, İslâm peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın halası Safiyye'nin oğludur. Cennetle müjdelenen on sahabiden birisidir. Muhammed'in eşi Hatice'nin kardeşinin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Sa'd bin Ebû Vakkas</span> sahabe

Sa'd bin Ebû Vakkās (Arapça: سعد بن أبي وقاص ;, Cennet'le müjdelenen on sahabeden ve İslam'ı ilk kabul edenlerdendir. Ebu Bekir vasıtasıyla Müslüman oldu. Yeteneği sayesinde Raşidin kuvvetlerinde komutanlık ve elçilik gibi görevlerde bulundu. Halîfe Ömer zamanında ileri bir karakol şehri olarak Kufe'yi kurdu ve valisi oldu. Ayrıca 657'de Sasani başkenti Medain'i alan ordunun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Badajoz Emirliği</span>

Badajoz Emirliği, günümüzde Portekiz ve İspanya'nın parçası olan bölgelerde hüküm sürmüş ve 875 yılında Galisyalı Moro İbn Mervan tarafından kurulmuş İslamî Tavaif-i Mülûk. Devlet, günümüzde İspanya'nın Ekstremadura Özerk Bölgesi'nde bulunan Badajoz şehrini merkez almıştır.

İbnü'l-Esîr, üç erkek kardeşin aile adıdır. Tanınmış İslam tarihçileri ve yazarları olup, günümüz güneydoğu Türkiye'de Cizre 'de doğmuşlardır.

Muhammed bin Ahmed el-Kurtubi,, Eserlerinde Ehl-i Sünnet'i savunan, başta Mu’tezile olmak üzere İmâmiye, Râfiziyye, Kerrâm’îyye gibi fırkaları eleştiren âmelde Malikî, i'tikatta Eş’ari olmakla birlikte, mezhep taassubuna karşı tavır takınan ve taklitçiliği bir metot olarak benimsemediğini dile getiren Endülüslü ve Arap, muhaddis, müfessir, fakih, dilci ve kıraat âlimi.

Belâzürî, 9. yüzyılda yaşamış İran asıllı tarihçi. Doğum yeri ve ailesi hakkında yeterli bilgi yoktur. Farsça'dan Arapça'ya tercümeler yaptığı için İran kökenli olduğu düşünülmektedir. Abbasi halifesi Mütevekkil'in himayesinde bulunduğu bilinmektedir. 80 yaşlarında Bağdat'ta öldü. İbnü'n-Nedîm, onun hafızasını kaybedip akıl hastanesinde öldüğünü söyler.

İbn-i Hallikân On üçüncü yüzyılda yaşamış olan tarihçi, fakih ve şair. İbn Hallikân soyunu, Abbâsî Devleti'nde çeşitli görevlerde bulunan Belhli olan Budist kökenli Bermekî ailesine dayandırır ancak bazı kaynaklar Arap veya Kürt olduğunu iddia eder.

İbn Kayyim El-Cevziyye, 14. yüzyılda yaşamış Arap tefsir hadis ve fıkıh bilgini. Aynı zamanda İbn Teymiyye'nin en önde gelen ilim talebesi.

İbnü'r-Râvendî, Fars İslam âlimi, filozof ve yazardır. İslâm topraklarında yaşamış dehri filozoflardandır. Dehriyyun, İslâm felsefesindeki materyalizm anlayışıdır. Onun görüşlerine göre madde sonsuzdur. Yani yoktan var edilmemiştir. (Yaratılmamıştır) Her şey zaman içinde kendi kendine var olur. Dolayısı ile bir yaratıcı yoktur. Zamanın kendisi tanrıdır. Eleştirileri İsmâil’îyye ve Mu'tezile akımlarınca irdelenmiştir.

El-Hakem bin Ebü'l-Âs bin Ümeyye, Emevî hanedanının Mervaniler kolunun kurucusu ve dördüncü Emevî Hâlifesi I. Mervan'nın (hk. 684–685) babası ve Osman bin Affan'nın (hk. 644–656) amcasıdır.

Ebû’l Hasan eş-Şâzelî ya da Şâzelî, Şâzeli tarîkatının kurucusu olan Kuzey Afrikalı İslam âlimi ve sufi.

Fedek, Hayber Muharebesi'nden sonra yarısı Muhammed'e verilen, Medine'ye yaklaşık 150 km. uzaklıkta Medine ile Hayber arasında Yahudilerin yaşadığı köy.

Esma bint Umeys, Ebu Bekir ile Ali'nin eşi, Muhammed'in eşi Meymûne bint Haris'in kız kardeşi.

Bu sayfada İslami literatürde yer alan sufilerin (mutasavvıf) bir referans listesi yer almaktadır.

Ebu Ma'bed İbn Kesir (665-737), İslam'da geçerli olan yedi kıraat şeklinden birisinin sahibi olan kıraat imamı. Tabiinden olan İbn Kesir'in kıraatı genellikle Mekke halkı arasında yaygındı.