İçeriğe atla

İbn Haldun Üniversitesi

İbn Haldun Üniversitesi
SloganFikri bağımsızlık
Kuruluş2015
TürVakıf Üniversitesi
Eğitim dil(ler)i
BağlılıkTÜRGEV
RektörProf. Dr. Atilla Arkan[2]
Rektör Yardımcıları
  • Prof. Dr. Özcan Erkan Akgün
  • Prof. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz
Akademik personel333 (Eylül 2024)
Lisans öğrencileri851 (Eylül 2024)
Lisansüstü öğrencileri996 (Eylül 2024)
Akademik birimler
  • Hukuk Fakültesi
  • İslami İlimler Fakültesi
  • İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
  • Eğitim Bilimleri Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • Yönetim Bilimleri Fakültesi
  • Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Diller Okulu
  • Hayat Boyu Eğitim
KonumBaşakşehir, İstanbul, Türkiye
OrganizasyonlarTÜRGEV
Web sitesiihu.edu.tr

İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi bir vakıf üniversitesidir.[3]

İbn Haldun Üniversitesi, verdiği eğitimin kalitesi ve yürüttüğü araştırma projeleri ile Türkiye’de ve dünyada bir “araştırma üniversitesi” olarak öne çıkmayı hedeflemektedir. İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ), TÜRGEV tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. 2015 yılında açılmış olup, 2017-2018 Akademik Yılı’nda eğitime başlamıştır. Üniversitede tüm eğitimler Fatih-Süleymaniye Yerleşkesi (Süleymaniye Külliyesi medreseleri), Bakırköy-Taş Mektep Yerleşkesi ve Başakşehir-İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nde gerçekleştirilmektedir. İbn Haldun Külliyesi, Osmanlı medrese mimarisi örnek alınarak Başakşehir’de inşa edilmiş olup Ekim 2020’de hizmete alınmıştır.

Üniversitede, Ocak 2023 itibarıyla 280 akademisyen ve öğretim görevlisi görev yapmaktadır.[4]

AD Scientific Index tarafından yapılan bir araştırmaya göre İbn Haldun Üniversitesi, h endeksinde Dünya'da 21,615 üniversite içerisinde 3,875, Avrupa'da 4,174 üniversite arasında 1,421 ve Türkiye'de 282 üniversite arasında 88. olmuştur. i10 endeksinde ise Dünya'da 4,297, Avrupa'da 1,534, Türkiye'de 97. sırada yer almıştır.[5]

Üniversite bünyesinde 6 fakülte vardır. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde 9 doktora ve 22 yüksek lisans programı, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü bünyesinde 1 doktora ve 1 yüksek lisans programı bulunmaktadır.

Argümantasyon ve Münazara Çalışmaları, Çatışma Analizleri ve Barış Araştırmaları, Etik Çalışmaları, Gayrimenkul ve Altyapı, Gelecek Araştırmaları, Hadis Çalışmaları, Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları, İslami Ekonomi ve Finans, Japonya Çalışmaları, Müfredat Çalışmaları, Psikoterapi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sivil Toplum Çalışmaları, Sözlü Tarih ve Toplumsal Hafıza, Sürekli Eğitim, Türkçe Öğretimi, Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları, Uyuşmazlık Çözümü ve Uzaktan Eğitim alanlarında uygulama ve araştırma merkezleri bulunmaktadır.

Uluslararası bir öğretim ortamına sahip İHÜ’de, Eylül 2024 itibarıyla 1.123 Türk öğrenci ile 79 farklı ülkeden 724 uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Uluslararası öğrencilere Türkçe hazırlık eğitimi verilmektedir. Bu öğrencilerden 996’sının lisansüstü eğitim gördüğü İHÜ’de, ilerleyen dönemde öğrencilerinin %75’inin lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğrencisi olması planlanmaktadır.

İHÜ’de eğitim dilleri; Türkçe, Arapça ve İngilizce’dir. Mezun olmanın şartlarından bir tanesi de bu üç dili bilmektir. Bunun dışında, Almanca, İspanyolca, Rusça ve Fransızca gibi Batı dillerinin yanında Çince ve Malayca gibi Doğu dilleri de seçmeli olarak öğretilmektedir.

Hukuk Lisans Programı (%50 İndirimli) kontenjanı hariç, tüm lisans öğrencilerimiz tam burslu olarak eğitim görmektedir. Derece yapan öğrencilere başarılarına göre ek burslar sunulmaktadır.

Akademik birimler

Fakülteler

Hukuk Fakültesi

  • Hukuk (%30 İngilizce)[6]

İletişim Fakültesi

  • Yeni Medya ve İletişim (İngilizce)

İslami İlimler Fakültesi

  • İslami İlimler (%30 İngilizce)

Eğitim Fakültesi

  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (İngilizce)

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

  • Psikoloji (İngilizce)
  • Sosyoloji (İngilizce)
  • Felsefe (İngilizce)
  • Tarih (İngilizce)
  • Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
  • Karşılaştırmalı Edebiyat (İngilizce)

Yönetim Bilimleri Fakültesi

  • İşletme (İngilizce)
  • İktisat (İngilizce)

Diller Okulu

  • İngilizce
  • Arapça
  • Türkçe

Enstitüler

  • Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Hayat Boyu Eğitim

  • Sürekli Eğitim Merkezi (İHSEM)
  • Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Koordinatörlüğü
  • İHÜ TÖMER

Ulaşım

İETT İbn Haldun Üniversitesi durağından ve yapımı devam eden M11 Fenertepe Üniversite Metro İstasyonu'ndan ulaşılabilir. M3 Başakşehir-Metrokent Metro İstasyonu'na 4 km., T4 Mescid-i Selam Tramvay İstasyonu'na 7 km., Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne 7 km. ve İstanbul Havalimanı'na 25 km. uzaklıktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  2. ^ "İbn Haldun Üniversitesi rektörlüğüne Atilla Arkan atandı!". Posta. 21 Nisan 2021. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2016. 
  4. ^ "Hakkımızda - İbn Haldun Üniversitesi". İbn Haldun Üniversitesi. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 
  5. ^ "Ibn Haldun University Rankings - AD Scientific Index 2023". www.adscientificindex.com. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  6. ^ "Hukuk Lisans Programı Ders Planı – Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı". 31 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Üniversitesi</span>

Lomonosov Moscow State University (MSU), QS World University Rankings®'in küresel ilk 150'si arasında tutarlı bir konuma sahip, Rusya'daki en yüksek dereceli üniversitedir. Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen, dünyanın en yüksek eğitim binasına ev sahipliği yapmakta ve 47.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve her yıl 4.000 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Chalmers Teknik Üniversitesi</span>

Chalmers Teknik Üniversitesi, genellikle Chalmers olarak anılan, teknoloji, doğa bilimleri, mimarlık alanlarında araştırma ve eğitim üzerine yoğunlaşmış, İsveç'in Göteborg kentinde bulunan bir yükseköğrenim kurumudur. THES 2005 yılı sıralamasına göre; İsveç'in en iyi araştırma üniversitesi ve Avrupa'nın zirvedeki araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversitenin çevre bilimleri, nanoteknoloji, bilgi teknolojileri, endüstriyel tasarım, yönetim ve mimarlık alanlarında oldukça kaliteli bölümleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">KTO Karatay Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

2005 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Konya'nın ilk vakıf üniversitesi olarak 2009 yılında açılmıştır. KTO Karatay Üniversitesi ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş ve ilk mezunlarını Haziran 2013'te vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları tarafından 2010 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İki üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Malezya'da bir yükseköğrenim kurumu'dur. Ana kampüsü, vakfının merkeziyle beraber Gombak, Selangor'dadır. Üniversite, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye sekiz ülkenin sponsorluğundadır.