İçeriğe atla

İbikkaya, Çüngüş

İbikkaya Mahallesi
İbikkaya Mahallesi
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Diyarbakır ilinin Türkiye'deki konumu
Diyarbakır ilinin Türkiye'deki konumu
Koordinatlar: 38°07′26″N 39°16′30″E / 38.124°K 39.275°D / 38.124; 39.275
Ülke Türkiye
İlDiyarbakır
İlçeÇüngüş
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2019 TÜİK verilerine göre))[2]
256
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0412
İl plaka kodu21
Posta kodu21870
Resmî site
[1]

İbikkaya (Derdere), Diyarbakır ilinin Çüngüş ilçesine bağlı bir mahalledir. Çüngüş ilçesine 12 km uzaklıktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde yer almaktadır. Güneydoğu Toros Dağları silsilesi üzerinde bulunduğundan oldukça dağlık bir bölgede bulunur. Zazaca Derdere ve Türkçe İbikkaya diye adlandırılır. Kuzeyi Çüngüş'e bağlı Geçitköy, Güney Doğu İstikameti Çermik'e bağlı Pınarlı Mahallesi, Batısı Fırat Nehri ve Doğusu Çermik'e bağlı Kuyu Mahallesi ile çevrili Diyarbakır sınırları içerisindeki en batı kısmındaki mahallesidir.

İbikkaya'da Bir ilkokul, bir cami, bir Kur'an kursu ve taziye evi bulunur. Her tarafı dağlık olup, Kuzeydoğu ve Güneydoğu yönlerinde trafik akışı sağlamaktadırlar, Kuzeydoğu yönünde Çüngüş ilçesine, Güneydoğu yönünde Çermik ilçesine trafik bağlantısı vardır. Mahalle nüfusunun çoğunluğu Zazaca konuşmaktadır.

Tarihçe

İdari bölüm olarak daha önceleri köy iken, 2012 yılındaki yasa değişikliğinden sonra mahalle olmuştur. Köyün ismi üzerinde kurulduğu Torosların horoz ibiğine benzeyen zirvelerinden almıştır.

Coğrafya

Diyarbakır il merkezine 132 km, Çüngüş ilçesine 12 km uzaklıktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde yer almaktadır. Güneydoğu Toros Dağları silsilesi üzerinde bulunduğundan oldukça dağlık bir bölgede kurulmuştur. Zazaca Derdere ve Türkçe İbikkaya diye adlandırılır. Kuzeyi Çüngüş'e bağlı Geçit Mahallesi, Güneydoğu İstikameti Çermik'e bağlı Pınarlı Mahallesi, Batısı Fırat Nehri ve Doğusu Çermik'e bağlı Kuyu Köyü ile çevrili Diyarbakır sınırları içerisindeki en batı kısmındaki mahallesidir. Her tarafı dağlık olup, Kuzeydoğu ve Güneydoğu yönlerinde trafik akışı sağlamaktadırlar, Kuzeydoğu ile Çüngüş ilçesine, Güneydoğu ile Çermik ilçesine trafik bağlantısı vardır. Mahalle ekonomik kaynağı çoğunlukla tarım ve hayvancılığa bağlıdır. Küçük su kaynakları çok fazla olup, yaklaşık 2 km batısından Fırat Nehri akmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Ancak yıllık ortalama sıcaklık değerleri bölgeye oranla bir hayli (6-8 derece) yüksektir.

Nüfus

Yıllara göre nüfus verileri
2019 256
2018 260
2017 279
2016 276
2015 295
2014 310
2013 341
2012 397
2010 447
2007 460
2000 507
1997 545

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Görüntüler

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "TÜİK Merkezi Dağıtım Sistemi Nüfus Verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin güneydoğusundaki coğrafi bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Toros Dağları</span>

Toros Dağları ya da kısaca Toroslar, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Teke Yarımadası'ndan Suriye'ye, hatta iç kesimlere de uzayarak Irak sınırına varan, içinde birçok sıradağı da barındıran bir dağ zinciridir. Bu zincirin en yüksek noktası 3.767 metrelik Kızılkaya zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Maden, Elazığ</span> Elazığ ilçesi

Maden ilçesi, Maden Çayı'nın kıyısında Mihrap Dağı eteklerinde, bir vadinin yamaçlarında kurulmuş, Elazığ'ın 10.329 nüfuslu ilçesidir. Yeraltı kaynakları anlamında oldukça zengin olan Maden, Türkiye'nin en değerli maden havzalarından biridir. İlçenin tarihi bilinen tarihi kaynaklara göre MÖ 2000 yıllarına kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çermik</span> Diyarbakır ilçesi

Çermik, Diyarbakır ilinin kuzeybatısında bulunan bir ilçedir. İlçe, Doğu Anadolu Bölgesi' nin Yukarı Fırat Bölümü'nde bulunmaktadır. Ayrıca Diyarbakır' ın Fırat Havza' sında bulunan iki ilçesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Elyos</span> Diyarbakır ilinin Çüngüş ilçesine bağlı bir mahalle, eski köy

Elyos, Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Saltepe, Çermik</span>

Saltepe, Diyarbakır ilinin Çermik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çalıklı, Selendi</span>

Çalıklı, Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Geçitköy, Çüngüş</span>

Geçitköy, Diyarbakır ilinin Çüngüş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Koyunalan, Ergani</span>

Koyunalan (Miyadun), Diyarbakır il merkezine bağlı bir mahalle olup daha sonra Ergani ilçesine bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Okurköy, Hani</span>

Okurköy, Diyarbakır ilinin Hani ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akçabudak, Lice</span>

Akçabudak, Diyarbakır ilinin Lice ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Şenlik, Lice</span>

Şenlik (SIPéNİ), Diyarbakır ilinin Lice ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ören, Akçadağ</span>

Ören Mahallesi Türkiye'nin coğrafi bölgelerinden Doğu Anadolu Bölgesinin yukarı Fırat bölümünün Malatya ilinin Akçadağ ilçesi idari sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıyar, Aybastı</span>

Sarıyar, Ordu'nun Aybastı ilçesinin bir mahallesidir. Eski adı Borta dır. Bu kelime bir Türk lehçesi olan Çağatayca Yük, bargir, yabu, kiracı hayvanı: borta=Kapı, geçiş toroslarda anlamındadır. Şeyh Süleyman Efendi, Çağatayca-Osmanlıca Sözlük.. Budapest: Section Orientale de la Société Ethnographique Tongroise.) Ayrıca aynı lehçede ayrıca bir çiçek ismidir. Sarıyar mahallesinin Aybastı'ya uzaklığı 11 km dir. Karadeniz sahiline uzaklığı ise 40 km dir. Mahallenin Borta adında bir de yaylası bulunmaktadır. 1990'lı yıllardan sonra İstanbul ve yurtdışına çok göç vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kargapazarı Dağları</span>

Kargapazarı Dağları Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum sınırlarındaki sıradağlardır. 8–10 km genişliğe, 30–35 km uzunluğa sahip dağın en yüksek yeri 3288 m'dir. Pasinler, Oltu, Narman, Tortum, Yakutiye topraklarında, KD–GB doğrultusunda uzanır.

Sakkuşağı, Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı bir grup mahallenin ortak adıdır. Pütürge İlçe Merkezinden geçilerek gidilebilen ve Diyarbakır'ın Çermik İlçesi ve Adıyaman'ın Gerger İlçesi ile sınırları bulunan, dağlık bölgedeki Arınlı, Aslankent, Esencık, Meşedibi ve Çukur Köylerinden oluşan köy grubundan oluşmaktadır. Bu köylerin mezralarıyla birlikte toplamı 11 mahalledir. Bu köylerin eski adları da: Dölek, Geliguze, Çuğur, Havo, Alkan, Kortik, Sawed, Singir, Henedo, Bekro ve Kamkine idi.

<span class="mw-page-title-main">Çüngüş</span> Diyarbakırın ilçesi

Çüngüş, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuyu, Çermik</span>

Kuyu, Diyarbakır ilinin Çermik ilçesine bağlı bir mahalledir.