İçeriğe atla

İbelinli Balian

İbelinli Balian
İbelin baronu
Hüküm süresiy. 1170–1187
Önce gelenİbelinli Baudouin
Sonra gelenMakam kaldırıldı
Doğumy. 1143
Ölüm1193
Eş(ler)iMaria Komnin
Çocuk(lar)ıİbelinli Helvis
İbelinli John
Margaret
İbelinli Filip
Hanedanİbelin Hanedanı
Babasıİbelinli Barisan
AnnesiRemleli Helvis

İbelinli Balian (FransızcaBalian d'Ibelin; yaklaşık 1143 – 1193), 12 yüzyılda Haçlı devleti Kudüs Krallığı'nda önemli bir Fransız soylu. 1170-1193 yılları arasında İbelin'in efendisiydi. 1187'de Kudüs Kuşatması sırasında şehrin savunmasının lideri olarak 2 Ekim 1187'de KudüsSelahaddin Eyyubi'ye teslim etti.

Ailesi

Balian, İbelinli Barisan'ın en küçük oğlu ve İbelinli Hugh ve İbelinli Baudouin'in kardeşiydi. Yafa İlçesinde bir şövalye olan babası, II. Hugh'un isyanından sonra İbelin lordluğu ile ödüllendirilmişti.

Renaud ve Guy arasındaki anlaşmazlık

Balian, Lüzinyanlı Guy'ın danışmanı olarak krallıkta göreve başladı. 1186'nın sonunda, Mısır ve Şam sultanı Selahaddin, Guy'ın müttefiki Oultrejordain Lordu Chatillon'lu Raynald'ın Müslüman bir kervana saldırmasından sonra krallığın sınırlarını tehdit etti. Selahaddin, krallığın kuzeyinde, III. Raymond tarafından yönetilen bölge olan Tiberias garnizonu ile ittifak halindeydi. Guy, Tiberias'ı kuşatmayı planlayarak ordusunu Nasıra'da topladı, ancak Balian buna katılmadı ve Guy'ın Trablus'taki Raymond'a bir elçi göndermesini önerdi. İlk elçi fikri başarısızlıkla sonuçlandı ve 1187'nin ilk aylarına kadar diplomasi gerçekleşmedi. O yıl Balian, Gérard de Ridefort (Tapınak Şövalyelerinin Büyük Üstadı), Roger de Moulins (Hospitalier Şövalyelerinin Büyük Üstadı), Saydalı Reginald ve Tire Başpiskoposu Joscius, Trablus'a büyükelçiliğe gönderildi. Yolculuk sırasında Balian'ın Nablus mülkünde durdular ve Balian, diğerleri ilerlerken kısa bir süre burada kalmayı planladı. 1 Mayıs'ta Tapınakçılar ve Hospitalierler, Cresson Muharebesi'nde Selahaddin'in oğlu Efdal bin Selahaddin tarafından yenildi; Balian diğerlerinden hâlâ bir günlük mesafe gerideydi ve ayrıca bir festival için Samarya'da konaklamıştı. Tapınakçıların ve Hospitalierlerin kamp kurduğu La Fève kalesine ulaştıktan sonra, buranın terk edilmiş olduğunu gördü ve kısa süre sonra hayatta kalan birkaç kişiden savaşı öğrendi. Raymond da savaşı duydu ve Tiberias'taki büyükelçilikle görüştü ve onlara Kudüs'e kadar eşlik etmeyi kabul etti.

Hıttin Muharebesi

El-Afdal'ın ordusunun Raymond ile ittifakları aracılığıyla krallığa girmesine izin verildiğinden, kont eylemlerinden pişman oldu ve Guy ile uzlaştı. Guy, kuzeye yürüdü ve Sephoria'da kamp kurdu, ancak orduyu Tiberias'ı rahatlatmak için kuru ve çorak bir ovada yürümekte ısrar etti. Ordunun suyu yoktu ve Selahaddin'in birlikleri tarafından sürekli gözleniyordu. Temmuz ayı başlarında Tiberias'ın dışındaki Hıttin civarında ordu kuşatıldı. 4 Temmuz'da gerçekleşen Hıttin Muharebesi'nde, haçlı ordusu tamamen yenildi.

Yenilgi, Kudüs'ü savunan sayısını çok büyük ölçüde azaltmış oldu: Kral Guy esir alındı ve hemen hemen her kasaba ve kale kısa sürede Selahaddin'in eline geçti. Balian, Raymond, Reginald ve Payen, Sur'a kaçmayı başaran birkaç önde gelen soylu arasındaydı. Raymond ve Reginald kısa süre sonra kendi bölgelerinin savunmasıyla ilgilenmek üzere ayrıldılar ve Sur, Hıttin'den kısa bir süre sonra gelen Montferratlı Conrad'ın önderliği altına girdi. Sur'dan ayrılan Balian, Selahaddin'den, eşine ve çocuklarına Trablus'a kadar eşlik etmek üzere Kudüs'e dönmek için izin istedi. Selahaddin, Balian'ın şehri terk etmesi ve ona karşı ihanet etmeyeceğine yemin etmesi şartıyla buna izin verdi.

Kudüs'ü savunması

İbelinli Balian, Kudüs şehrini Selahaddin'e teslim ediyor, çizim; y. 1490.

Balian ve küçük şövalye grubu şehre vardıklarında, sakinler onlara kalmaları için yalvardı ve Balian, Hristiyan âleminin daha büyük ihtiyacının, bir başkaldırıya yemin etmekten daha güçlü olduğunu savunan Patrik Eraclius Selahaddin'e etmiş olduğu yemini bozmasını istedi. Balian, şehrin savunmasına liderlik etmek üzere hazırlandı. Ancak şehirde on dörtten az şövalye olduğunu gördü, bu yüzden kasabalılar arasından 60 kişiyi şövalye ilan etti. Kraliçe Sibylla'nın savunmada çok az rol oynadığı biliniyor. Patrik Eraclius öncülüğünde erzaklar ve paralar depolanarak kaçınılmaz kuşatmaya hazırlandı. Selahaddin, İbelin, Nablus, Remle ve Aşkelon da dahil olmak üzere krallığın geri kalanının neredeyse tamamını fethettikten sonra, 20 Eylül 1187'de Kudüs'ü kuşattı. Selahaddin, yeminini bozduğu için Balian'a karşı bir kin beslemedi, Balian'ın eşi Maria ve çocuklarına Trablus'a kadar eşlik edecek bir refakatçi ayarladı. Kudüs'te kalan en yüksek rütbeli lord olarak Balian, Ali İbnü'l-Esîr'in yazıtlarına göre, Müslümanlar tarafından "aşağı yukarı bir kral gibi" bir rütbeye sahip olarak görülüyordu.

Selahaddin, surların bir kısmını yıkmayı başardı, ancak şehre giremedi. Balian daha sonra sultanla buluşmak için yola çıktı ve ona savunucuların zorla ele geçirildiğini görmektense birbirlerini öldürüp şehri yok etmeyi tercih edeceğini bildirdi. Müzakerelerden sonra şehrin barışçıl bir şekilde teslim edilmesine ve Selahaddin'in 30.000 bezanta karşılık yedi bin adamın serbest bırakmasına karar verildi. Balian, 2 Ekim'de Davut Kulesi'nin (kale) anahtarlarını teslim etti. Fidyelerin ödenmesi için 50 günlük bir süre verildi. Özgürlüklerinin bedelini ödeyemeyenler köleliğe zorlandı; Ancak Selahaddin, bazılarını serbest bıraktı ve Kudüs'ten düzenli bir yürüyüşe izin vererek, Haçlılar 1099'da şehri ele geçirdiğinde yaptıkları katliama karşılık bir türden yapılabilecek herhangi bir katliamı önledi. Balian ve Patrik, muhtemelen 20 Kasım civarında, şehri en son terk eden birliklere önderlik etti.

Kaynakça

  • De Expugnatione Terrae Sanctae per Saladinum, translated by James A. Brundage, in The Crusades: A Documentary Survey. Marquette University Press, 1962.
  • Surlu Vilyam, A History of Deeds Done Beyond the Sea. E. A. Babcock and A. C. Krey, trans. Columbia Üniversitesi Yayınevi, 1943.
  • Chronique d'Ernoul et de Bernard le Trésorier, edited by M. L. de Mas Latrie. La Société de l'Histoire de France, 1871.
  • La Continuation de Guillaume de Tyr (1184–1192), edited by Margaret Ruth Morgan. L'Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, 1982.
  • Ambroise, The History of the Holy War, translated by Marianne Ailes. Boydell Press, 2003.
  • Chronicle of the Third Crusade, a Translation of Itinerarium Peregrinorum et Gesta Regis Ricardi, translated by Helen J. Nicholson. Ashgate, 1997.
  • Peter W. Edbury, The Conquest of Jerusalem and the Third Crusade: Sources in Translation. Ashgate, 1996.
  • Peter W. Edbury, John of Ibelin and the Kingdom of Jerusalem. Boydell Press, 1997.
  • Maalouf, Amin, Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri, 1985.
  • H. E. Mayer, "Carving Up Crusaders: The Early Ibelins and Ramlas", in Outremer: Studies in the history of the Crusading Kingdom of Jerusalem presented to Joshua Prawer. Yad Izhak Ben-Zvi Institute, 1982.
  • Steven Runciman, A History of the Crusades, vol. II: The Kingdom of Jerusalem. Cambridge Üniversitesi Yayınevi, 1952.
  • Medieval Lands Project on Balian de Ibelin, Lord of Nablus13 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Resmî unvanlar
Önce gelen:
İbelinli Baudouin

İbelin baronu

y. 1170–1187
Sonra gelen:
Selahaddin Eyyubi tarafından fethedildi

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cennetin Krallığı</i> 2005 yapımı tarihî sinema filmi

Cennetin Krallığı, 2005 yapımı, yönetmenliğini Ridley Scott'ın yaptığı, Haçlı Seferleri konusu üzerine olan tarih, aksiyon, savaş ve dram türündeki bir sinema filmidir. Filmin başrollerinde Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson, Jeremy Irons, Edward Norton, David Thewlis, Brendan Gleeson ve Selahaddin Eyyubi rolünde Gassan Mesud bulunmaktadır. Film, Müslüman komutan Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü Haçlıların kurmuş olduğu Kudüs Krallığı'ndan geri alması öncesinde Haçlı Seferleri'ni ve iki tarafın bu savaşlara bakışını anlatmaktadır. Filmin tamamı, 1189–1192 yılları arasındaki Üçüncü Haçlı Seferi'ne yol açan olayların kurgulanmış bir tasviridir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Krallığı</span> Birinci Haçlı Seferinden sonra Katolikler tarafından Kudüs ve çevresinde kurulan bir devlet (1099–1291)

Kudüs Latin Krallığı veya Kudüs Haçlı Krallığı, 1099'da I. Haçlı Seferi'nden sonra Katolikler tarafından Kenan'da kurulmuştur. Batı Avrupa krallıklarıyla yakın bağlantıları vardı ama küçük bir krallıktı ve finansal ve askeri destekten yoksundu. En geniş sınırlarına ulaştığında Lübnan'dan Sina Yarımadası'na kadar uzanıyordu. Başlangıçta Müslümanlarda korku oluşturmuştu ama sonradan "Cihad" kavramının oluşmasıyla birlikte topraklarını kaybetmeye başlamıştır. Kudüs'ün 1187'de Selahaddin Eyyubi tarafından alınmasıyla toprakları Akdeniz kenarında küçük bir kıyı şeridine dönüşmüştür ve Memlüklerin Akka'yı 1291'de almasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Haçlı Seferi</span> 1189–1192 yılları arasındaki Haçlı seferi

Üçüncü Haçlı Seferi, 1189-1192 yılları arasında gerçekleşmiş Haçlı seferi.

<span class="mw-page-title-main">Hıttin Muharebesi</span> Eyyûbîler Devleti ile Haçlı kuvvetleri arasında 1187de gerçekleşen muharebe

Hıttin Muharebesi, 4 Temmuz 1187 tarihinde, I. Haçlı Seferi sonucunda Kudüs'te kurulmuş bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın Kralı Lüzinyanlı Guy'un askerleri ile Selahaddin Eyyubi komutasındaki Müslüman Eyyubiler Devleti ordusu arasında, Taberiye Gölü'nün batı yakasındaki Taberiye Kalesi yakınında bulunan Hıttin Köyü ve volkanik "boynuz" şekilli Hıttin Tepesi civarında gerçekleşen muharebedir. Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubi ordusu, Haçlı Kudüs Krallığı ordusunun etrafını sararak imha etmiş, yaklaşık 17.000 Haçlı askeri öldürülmüş ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy, bu muharebe sonunda esir düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyanlı Guy</span> Fransız yazar (1150-1194)

Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan, Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gérard de Ridefort</span>

Gérard de Ridefort 1184'ün sonundan 1189'daki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Montgisard Muharebesi</span> Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında gerçekleşen bir savaş

Montgisard Muharebesi, Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında 25 Kasım 1177 tarihinde yapılan savaşın adıdır. Cüzzam hastası olan 16 yaşındaki Kudüs kralı IV. Baudouin sayıca daha az olan Hristiyan Ordusu ile Selahattin Eyyubi'yi yenmiştir. Ağır bir yenilgi alan Müslüman ordusundan sadece çok az sayıda asker hayatta kalacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Renaud (Antakya prensi)</span> Fransız haçlı ordusu katılımcısı (1123-1187)

Renaud de Châtillon, İkinci Haçlı Seferi'ne hizmet etmiş, sonra Kutsal Topraklar'da kalmış şövalye. Renaud, yaşadığı sürece ve sonrası çok sıra dışı bir karakter olmuştur; Müslüman yazarlar onu İslam'ın düşmanlarının başı olarak görmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Maria Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Baudouin</span>

V. Baudouin, 1185'te dayısı IV. Baudouin'in ölümü üzerine tahta çıkan V. Baudouin, bir yıl Kudüs tahtında kalmıştır. Montferratlı William ve IV. Baudouin'in kız kardeşi Kudüs kraliçesi Sibylla'nın oğludur. 9 yaşında iken ölmüştür ve Kudüs tahtına üvey babası Lüzinyanlı Guy çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs'ün Fethi (1187)</span>

Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir. Kudüs'te yaşayan Hristiyan toplumun şehrin teslim edilmesi ile diğer Hristiyan topraklara göç etmiştir. Selahaddin'in Kudüs'ü almasıyla birlikte Kudüs Krallığı'nın başkenti Sur oldu. Avrupa'nın Üçüncü Haçlı seferinde Aslan Yürekli Richard, II. Philip Augustus ve Frederick Barbarossa tarafından Kudüs'ü kurtarmak için 1189'da yanıt geldi. Ancak bir sonuç çıkmadı ve Kudüs, Eyyubiler'in elinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Sibylla (Kudüs)</span> Kudüs ve Akka kraliçesi (1186–1190)

Kudüslü Sibylla (Fransızca: Sibylle de Jérusalem; :Sibylla, Queen of Jerusalem; yak. 1160, Kudüs – 1190, Akka. 1186 ve 1190 yılları arasında eşi kral Lüzinyalı Guy ile birlikte ortak Kudüs ve Akka Krallığı kraliçesi idi. 7. Kudüs kralı I. Amalrik ile Courtenaylı Agnes'in en büyük kızı; 8. Kudüs kralı Cüzzamlı IV. Baudouin'in kız kardeşi; 9. Kudüs kralı V. Baudouin'in annesi ve Akka merkezli 11. Kudüs kraliçesi Kudüslü İsabella'nın aynı babadan üvey kız kardeşidir.

İbelinli Barisan Kudüs Haçlı Krallığı'nda önemli bir şahsiyetti ve İbelin Hanedanı'nın kurucusuydu. İsmi "Balian" olarak yazılmıştır, bazen Yaşlı Balian, Yaşlı Barisan veya I. Balian olarak bilinir. Barisan, 1138-1150 yılları arasında Remle'nin lorduydu.

İbelin Hanedanı 12. yüzyılda Kudüs Krallığı'nda soylu bir aileydi. Mütevazı bir şekilde yükselen aile, çeşitli yüksek makamlara, Kutsal Topraklar'da ve Kıbrıs'ta geniş mülklere sahip olarak krallığın en önemli ailelerinden biri haline geldiler. Aile, 15. yüzyılda Kıbrıs Krallığı'nın düşüşünden sonra ortadan kayboldu.

İbelinli Hugh Kudüs Krallığı'nda önemli bir soyluydu ve 1152-1169 yılları arasında Ramla'nın lorduydu.

<span class="mw-page-title-main">Yafa ve Aşkelon Kontluğu</span>

Yafa ve Aşkelon Kontluğu, Kudüs Krallığı'nın başlıca Haçlı devleti olmasının en büyük etkenini oluşturan dört büyük kontluktan biriydi.

III. Joselin, yaşamı boyunca Kudüs Krallığı'nda bir lordluk kurmaya yetecek kadar toprak toplamayı başaran Edessa'nın itibari kontuydu.

<span class="mw-page-title-main">Ayn Göz Muharebesi</span> 1187 Orta Çağ muharebesi

Ayn Göz (Cresson) Muharebesi, 1 Mayıs 1187'de "Ayn Göz (Cresson) Pınarı"nda Frenk ve Eyyubi güçleri arasında küçük bir muharebedir. Kaynağın kesin yeri bilinmemekle birlikte Nasıra civarında bulunmaktadır. Çatışma, iki ay sonra Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Krallığı'nın kesin yenilgisinin başlangıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roger de Moulins</span>

Roger de Moulins, 1177'den 1187'deki ölümüne kadar Hospitalier Şövalyeleri'nin sekizinci Büyük Üstadıdır. Suriyeli Jobert'in yerini almıştır. Onun halefleri, 1190'da Nablus'un kalıcı Büyük Üstadı Garnier seçilmeden önce, iki geçici usta William Borrel ve ardından Armengol de Aspa idi.

İbelin Kalesi, Latin Kudüs Krallığı'nda İbelin kasabasında yer alan Haçlı kalesiydi; İbelin kasabası daha sonra Yibna olarak bilinmeye başlanmıştır. Günümüzde İsrail'in Yavne şehrinin güneydoğusunda yer almaktadır. Kaleden geriye çok az şey kalmış olsa da, kalıntıları günümüzde "Tel Yavne" olarak bilinen Yibna'nın merkezinde yer almaktadır.