İçeriğe atla

İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri

Koordinatlar: 41°06′20″N 29°01′25″E / 41.10548°K 29.02365°D / 41.10548; 29.02365
İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri
Kuruluş2010[2]
TürDevlet Üniversitesi[3]
Eğitim dil(ler)iİngilizce[1]
RektörProf. Dr. Murat Sarı[4]
KonumGazimağusa[5], Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, KKTC
YerleşkeİTÜ-KKTC Gazimağusa Yerleşkesi[6]
İTÜ-KKTC Yeni Erenköy Yerleşkesi[6]
Okul renkleriLacivert ve Petek Sarısı[7]
   
MaskotArı
Web sitesiwww.kktc.itu.edu.tr

İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri ya da kısaca İTÜ-KKTC (İngilizce: ITU-TRNC Education Research Campuses, or ITU-TRNC), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa bölgesinde yer alan İstanbul Teknik Üniversitesinin eğitim ve araştırma faaliyetlerine yönelik kampüsleridir. İTÜ-KKTC 2011-2012 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Hazırlık Okulu eğitimleri ve lisans eğitimleri İTÜ-KKTC Gazimağusa Yerleşkesi’nde devam etmektedir. Eğitim dili İngilizcedir.

Tarihçe

İTÜ’nün merkezinde olduğu, Türkiye - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki işbirliği ve dayanışmayı yansıtan proje, KKTC’nin yükseköğrenim kalite kapasitesini ve öğrenci sayısını arttırmayı hedeflemektedir.

Kuruluş süreci

19 Ocak 2008’de İstanbul Teknik Üniversitesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (İTÜ-KKTC) kurmasına ilişkin Çerçeve Protokolü imzalandı.

17 Nisan 2008’de 5756 sayılı İstanbul Teknik Üniversitesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Kurmasına İlişkin Çerçeve Protokolü’nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, TBMM’de kabul edildi.

16 Mart 2009’da KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin 16 Mart 2009 tarihli 44. Birleşiminde kabul edilen 38/2009 sayılı İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) Yasası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle ilan olundu.

5 Ocak 2010’da 19 Ocak 2009 tarihinde imzalanan ve 17/4/2008 tarih ve 5756 sayılı kanunla onaylanması uygun bulunan ekli İstanbul Teknik Üniversitesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (İTÜ-KKTC) Kurmasına İlişkin Çerçeve Protokolü’nün onaylanması, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın 1/12/2009 tarih ve HUMŞ/1574 sayılı yazısı üzerine 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı kanunun 3. Maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nca 15/12/2009 tarihinde kararlaştırıldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

2011-2012 eğitim-öğretim yılında Yabancı Diller Hazırlık Okulu faaliyete girdi.

2012’de Temel ve Mühendislik Bilimleri derslerinin yapılabilmesi ve önümüzdeki yıllarda açılacak diğer lisans programları için altyapı çalışmaları devam etmektedir.

Genel akademik bilgiler

İstanbul Teknik Üniversitesi, İTÜ-KKTC EĞİTİM-ARAŞTIRMA YERLEŞKELERİ (KURULUŞ, GÖREV, ÇALIŞMA VE DENETLEME) YASASI - Sayı : 38/2009'a istinaden İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri'nde İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki öğretim elemanları görevlendirilmektedirler.

Akademik birimler

İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri’ne öğrenci alacak bölümler; coğrafi konum, bölgesel ve küresel ihtiyaçlar dikkate alınarak denizcilik sektöründe hizmet eden programlardan seçilmiştir. Bu programlar:

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Ekonomi ve Finans
  • Mimarlık
  • İç Mimarlık
  • Denizcilik İşletmeleri Yönetimi
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  • Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Programı'dır.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 
  4. ^ "İTÜ KKTC rektörü". 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 
  8. ^ "İTÜ Kuzey Kıbrıs - Lisans Programları". kktc.itu.edu.tr. 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dipkarpaz</span> Kıbrısta bir kasaba

Dipkarpaz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir kasabadır. Burada Türkler'in yanı sıra 250 Rum nüfusu yaşamaktadır. 2006 nüfus verilerine göre burada nüfus 5.300 kişiden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısta bulunan kasaba

Güzelyurt veya Omorfo, Kıbrıs adasının kuzeybatısında bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt ilçesinin merkezi olmakla beraber, hukuki olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa</span>

Gazimağusa ya da Mağusa, Kıbrıs Adası'nda bir liman kenti. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazası'nın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nin yönetim merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meclisi (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin parlamentosu

Cumhuriyet Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yasama organı olan parlamentosudur. Halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik barajı geçmeleri gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi</span> İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı fakülte

İTÜ Mimarlık Fakültesi, İTÜ'nün Taşkışla yerleşkesinde yer alır. İçerisinde peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, şehir ve bölge planlama ve mimarlık bölümleri bulunur. Teknik Üniversite'nin 4 kurucu fakültesinden birisidir. Tarihi 1847 yılına kadar dayanır.

İTÜ Makina Fakültesi bugünkü adını 1944 yılında almıştır. Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alır. Bünyesinde makina mühendisliği lisans programını, ısı akışkan, katı cisim mekaniği, Konstrüksiyon, makine dinamiği, titreşim ve akustik, malzeme ve imalat, otomotiv ve sistem dinamiği ve kontrol yüksek lisans programlarını bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yozgat Bozok Üniversitesi</span> Yozgatta kurulu devlet üniversitesi

Yozgat Bozok Üniversitesi, 1 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı yasayla, Yozgat'ta kurulmuş devlet üniversitesidir. Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bulunan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne bağlanarak Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri kurulmuştur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki haber ajansları listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan haber ajanslarının listelendiği maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportu</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giriş için gerekli izinlere ilişkin vize rejimi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına ülke dışına seyahat yapmaları için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı</span> Türkiyedeki telefon numaralandırma sistemi ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlar

Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ABET</span>

ABET, yükseköğretim kurumlarının uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim alanlarındaki programlarını akredite eden ve sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren bir oluşumdur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Washington Temsilciliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington, DC'de bulunan diplomatik temsilciliğidir. ABD Kuzey Kıbrıs'ı tanımamakta ve resmî diplomatik ilişkileri bulunmamaktadır. Temsilcilik, Kasım 1984'ten bu yana gayri resmi olarak konsolosluk faaliyetleri yürütmektedir. Temsilcilik, KKTC ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine ve Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs konusundaki görüşlerinin Amerika Birleşik Devletleri nezdinde duyurulmasına çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rumeli Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Rumeli Üniversitesi, Balcı Vakfı tarafından 2015 yılında 6640 sayılı kanun ile İstanbul Silivri'de kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.