İçeriğe atla

İşler ve Günler

İşler ve Günler
Hesiodos tarafından
Orijinal başlık Ἔργα καὶ Ἡμέραι
konu(lar) Prometheus ile Pandora'nın Hikâyesi ve Beş Çağın Sözde Efsanesi.
Tür(ler) Didaktik şiir
Yayın tarihi MÖ 700
çizgiler 828
Çevrimiçi oku Wikisource'da İşler ve Günler (İngilizce)

İşler ve Günler (Antik Yunanca: Ἔργα καὶ Ἡμέραι, : Érga kaì Hēmérai) antik Yunan şairi Hesiodos tarafından MÖ 700 civarında yazılmış didaktik bir şiirdir. Dactylic hexameter ölçüsündedir ve 828 satır içerir. Hesiod'un kardeşi Perses'e tarım sanatlarını öğrettiği bir çiftçi almanağıdır.

Hesiodos şiirinde kardeşine hayatını nasıl yaşaması gerektiğine dair kapsamlı ahlaki öğütler de veriyor.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Homeros</span>

Homeros Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı ozan. Batı edebiyatının ilk büyük eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı veya derleyicisi olduğu kabul edilmektedir. Smyrna (İzmir) bölgesinde yaşamış olduğu sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ksenofanes</span>

Ksenofanes. Sokrates öncesi düşünürlerden bir tanesi olan Ksenofanes Kolophonludur. Geleneklere, dolayısıyla da Yunan sporcularının yüceltilmesine, kehanetlere ve özellikle de halkının insan biçimli çoktanrıcılık anlayışına karşı çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hesiodos</span> Antik Yunanistanda yaşamış ozan

Hesiodos Yunan didaktik şiirinin babası olarak bilinen, bilim insanlarınca MÖ 750-650'li yıllarda aktif olduğu düşünülen ünlü ozan. İşler ve günler adlı eserinde verdiği bilgiler sebebiyle birçok bilim insanı tarafından ilk ekonomi ve iktisat tarihçisi olarak da kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hemera</span>

Hemera, Yunan mitolojisinde, gündüzün kişileştirilmiş halidir. Hesiodos'a göre, Erebos (Karanlık) ve Niks'in (Gece) kızı ve Aether'in kız kardeşidir. Farklı varlıklar olsalar da, Hesiodos'un Theogonia'sında Hemera ve Eos (Şafak) birbirleriyle özdeşleşmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Müzler</span> mitolojide ilham perileri

İlham perileri, Musalar veya Müzler, Yunan mitolojisinde kardeş tanrıçalardır. Geleneksel olarak dokuz tanedirler. Başlangıçta muhtemelen sadece "şiir" tanrıçasıyken zamanla bilim ve diğer sanatlarla da ilişkilendirilmişlerdir. Hiçbir Müz plastik sanatlarla ilişkili kılınmamıştır. Bu, belki de inanıldıkları toplumlarda el ile çalışmanın değersiz sayılmasındandır.

<span class="mw-page-title-main">Prometheus</span> Yunan mitolojisinde insanı yaratan karakter, titan

Yunan mitolojisi'nde, Prometheus veya Promete Titan ateş tanrısıdır. Prometheus en çok tanrılara ateşi çalarak meydan okumasıyla ve ateşi teknoloji, bilgi ve uygarlık biçiminde insanlığa vermesiyle tanınır. Efsanenin bazılarında, insanlığın çamurdan yaratılması ile de anılır. Prometheus zekâsı ve insanlığın şampiyonu olmasıyla tanınır, ve genellikle insanî sanatların ve bilimlerin yazarı olarak da görülür. Bazen Deukalion'un babası, Tufan'ın kahramanı olarak tanıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Niks</span> Yunan mitolojisinde gece tanrıçası

Niks, Yunan mitolojisindeki ilk tanrılardan gece tanrıçası, gecenin şekil almış hâlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kronos</span> Yunan mitolojisinde bir Titan

Kronos, Yunan mitolojisinde Uranos ile Gaia’nın Titan Kardeşler diye anılan 12 çocuğundan biri, en küçük erkek çocuktur. Efsaneye göre evrensel egemenlik zincirinde babasını üretme gücünden yoksun bırakıp devirerek mitolojik Altın Çağ’da hüküm sürmüş ve oğullarından Zeus tarafından tahtından indirilerek Tartaros’a hapsedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ferekidis</span> MÖ 6. yüzyılda yaşamış yunanlı bir mitograf ve filozof

Ferekidis Sire adasında yaşamış Antik Yunanlı bir mitograf ve -modern anlamda bir filozof olmasa da- filozoftur. Ferekidis'in hayatı ve ölümü üzerine çok az bilgi bulunuyor. Her ne kadar Ferikidis Antik Yunan'ın yedi bilgesinden bir nesil sonra yaşamış olsa da bazı antik kaynaklar onu yedi bilgeden biri olarak sayar. Başkaları ise Ferikidis'i Pythagoras'ın hocası olan Pittakos'un bir öğrencisi veya fenike literatürü üzerine çalışmış, kendi kendini eğitmiş bir gezgin olduğunu iddia ederler.

Lirik şiir, duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır. Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir. Antik Yunan'da kullanılan lirik sözcüğü bugünkü anlamında kullanılmıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Leto</span>

Leto, Antik Yunan mitolojisinde gök Titanları Koios ve Phoebe'nin kızıdır. Roma mitolojisinde "Latona" olarak bilinir. Genelde annelik ve çocuk bakımına eğilimi olduğu gösterilen bir tanrıçadır. Apollon ve Artemis'in annesidir. Kaynağına bağlı olarak ya Kos'ta veya Hiperborea olarak anılan topraklarda doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ehidna</span>

Echidna, Yunan mitolojisinde yer alan çoğu canavarın annesidir. Gaia ve Tartarus'un kızı, Thypon'un kız kardeşidir. Belinden aşağısı yılan, yukarısı ise güzel bir kadındır. Kardeşi Thypon'la evliliğinden Orthos, Kerberos, Hydra, Khimaira (Kimera), Phiks (Sfenks) ve Nemea aslanı doğmuştur.

"Yarı bedeni genç bir kızdı onun,
güzel yanaklı ve gözleri fıldır fıldır,
yarı bedeniyse bir yılandı korkunç,
her yanı benek benek amansız bir yılan."
<span class="mw-page-title-main">Latinus</span> Yunan ve Roma mitolojisi karakteri

Latinus, Yunan ve Roma mitolojisi karakteri.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan edebiyatı</span>

Antik Yunan edebiyatı, en eski metinlerden kabaca Bizans İmparatorluğu'nun yükselişine kadar Grekçe yazılmış edebiyatı tanımlamaktadır. Antik Yunan edebiyatının en eski eseri İlyada ve Odysseia'nın iki destan şiiridir. Bu iki destan, Homerik İlahiler ve Hesiodos'un Teogoni ve İşler ve Günler adlı iki şiiri, Yunan edebi geleneğinin temel eserlerini oluşturmaktaydı.

<i>Theogonia</i>

Theogonía, Hesiodos tarafından yazılan ve Yunan tanrılarının kökenleriyle şecerelerini tanımladığı bir şiirdir. MÖ 730-700 civarlarında yazılmıştır. Antik Yunancanın epik lehçesinde yazılmıştır.

Kymopoleia, Yunan mitolojisinde deniz fırtınalarının tanrıçası. Ebeveynleri denizlerin ve depremlerin tanrısı Poseidon ve 50 nereidden biri -ve aynı zamanda Poseidon'un karısı olan Amfitriti'dir. Fazlasıyla yıkıcı bir güce sahip olduğu için babası ve diğer Olimpos Tanrıları tarafından sevilmez bu yüzden onlardan çok uzakta, Atlantik Okyanusu'nun ortasında yaşar. Babası onu Gaia'nın çocuğu olan yüz kollu devlerden biri Briareus'la evlendirmiştir. Kardeşleri Amykos, Kyknos, Bentheskyme ve Triton'dur.

Moros, Yunan mitolojisinde ölümlüleri ölümcül kaderlerine sürükleyen, yaklaşan kıyametin "nefret dolu" olarak kişiselleştirilmiş ruhudur. Moros'un insanlara ölümlerini öngörme yeteneği verdiği de söylenir. Roma eşdeğeri ise Fatum'dur.

Keres ya da sadece Ker, Yunan mitolojisinde dişi ölüm ruhlarıydı. Şiddetli ölümü kişileştiren ve savaş meydanlarında kanlı ölümlere sürüklenen tanrıçalardı.Ölüm sırasında orada olmalarına rağmen öldürme güçleri yoktu. Yapabilecekleri tek şey ölmelerini beklemekti ve sonra ölülerle ziyafet çekebilirlerdi.

Yunan mitolojisi'nde, Philotes şefkat, dostluk ve cinsiyeti simgeleyen küçük bir tanrıça veya ruhtu.