İçeriğe atla

İşkodra Kurşunlu Cami

Koordinatlar: 42°02′47″K 19°29′58″D / 42.04639°K 19.49944°D / 42.04639; 19.49944
İşkodra Kurşunlu Cami
Kurşunlu Camii (2012)
Harita
Temel bilgiler
Konumİşkodra,Arnavutluk
Koordinatlar42°02′47″K 19°29′58″D / 42.04639°K 19.49944°D / 42.04639; 19.49944
İnançİslam
Mimari
Mimar(lar)Buşatlı Mehmed Paşa
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı Mimarisi
İnşaat başlangıcı1773

Kurşunlu Camii (ArnavutçaXhamia e Plumbit) veya Buşatlı Mehmet Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisidir.

1967'ya kadar olan süslü minaresi

Camii, İşkodra kentinde Osmanlı'dan kalan tek camidir. Şehirdeki diğer 34 camiler Enver Hoca'nın komünist ve ateist rejimi tarafından yıkılmıştır. Ayrıca Kurşunlu Camii, Arnavutluk'taki tek duvarlı kulakçıklı camidir.

İşkodra Kurşunlu Camii, 1773 yılında Buşatlı ailesinden gelen Buşatlı Mehmed Paşa tarafından inşa edilmiştir. 1967 yılında minaresi komünist eylemciler tarafından yıkılmıştır.

Kurşunlu Camii'ni 2013 yılında sel bastı. Senelerdir tekrarlanan restorasyon sözü bugüne kadar gerçekleştirilmemiştir. Minaresi bugüne kadar hâlâ eksik.

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşkodra</span> Arnavutlukun kuzeybatısında bir şehir

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Alaybey Camii</span>

Alay Bey Camii Arnavutluk Cumhuriyeti Debre ilinde bulunan Osmanlı camii. Bugün Debre ilçesinin Burim (Allajbegi) köyünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Akçahisar)</span>

Pazar Camii, Murad Bey Camii (Xhamia e Murad Beut) veya Varoş Camii (Xhamia e Varoshit), Arnavutluk Cumhuriyeti Akçahisar kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi. Arnavutluk'un "millî kültür simgesi" statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Ergiri)</span>

Ergiri Camii veya Pazar Camii (Xhamia e Pazarit), eskiden Memi Bey Camii (Xhamia e Memi Beut), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Berat Kurşunlu Cami</span> Arnavutluk Cumhuriyetinin Berat kentinde bulunan tarihi Osmanlı camisi

Kurşunlu Cami veya Ahmet Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç Fatih Camii</span>

Fatih Camii veya Küçük Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Dıraç kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camii. Ülkenin en eski camiilerden biridir. Camii'ye Fatih Sultan Mehmet'in adı koyulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Paşa Camii</span>

Hüseyin Paşa Camii veya Saat Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camii.

<span class="mw-page-title-main">Elbasan Kral Camii</span>

Kral Camii veya Hünkâr Camii (Xhamia e Hynqarit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Elbasan kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Berat Sultan Camii</span>

Berat Sultan Camii veya İmparator Camii veya Kral Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi. 1948 yılında Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kubbeli Camii</span>

Kubbeli Camii, Kaplan Paşa Camii veya Bekarlar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Kavalye kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Arnavutluğun millî kültür simge olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor İlyas Bey Camii</span>

Mirahor Camii veya İmrahorlu İlyas Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Görice kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

<span class="mw-page-title-main">Peklin Camii</span> Saat Camii, Abdurrahman Paşa Camii veya kısaca Peklin Camii, Arnavutluk Cumhuriyetinin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

Peklin Camii veya Saat Camii veya Abdurrahman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii ilk olarak 1666 ve 1667 yılları arasında Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir yangından sonra camii 1830'lu senelerde Câfer Sadık Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimari olarak başkent Tiran'daki Edhem Bey Camii'ye benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Camii (Avlonya)</span>

Muradiye Camii veya Kurşunlu Camii (Xhamia e Plumbit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Avlonya kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii 1537 ve 1542 yılları arasında Mimar Sinan tarafından I. Süleyman adına inşa edilmiştir. Caminin kubbesi kırmızı kilitli taş ile kapatıldığına rağmen, ismi Kurşunlu Camiî olarak da biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Camii</span>

Beyaz Camii, Ak Mescid (Ak Mesxhid) veya II. Bayezid Camii (Xhamia e Sulltan Bayezitit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiinin kalıntıları. Cami 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve Arnavutluğun en eski camilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tekke Camii</span>

Tekke Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinin Teqe semtinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiidir. Cami, adını bulunduğu Teqe semtinden almıştır.

Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii (Akçahisar)</span>

Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bendo Camii</span>

Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.

<span class="mw-page-title-main">Parruca Camii</span>

Parruca Camii, Arnavutluk'un İşkodra kentinde bulunan bir camidir.