İçeriğe atla

İşkodra Kuşatması (1478-1479)

İşkodra Kuşatması

Gatteri'nin 1860 yılındaki gravürü
TarihMayıs 1478-25 Nisan 1479
Bölge
İşkodra, Venedik Arnavutluku
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Osmanlı-Venedik Antlaşması
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Venedik
Arnavut gönüllüler[1][2]
Zeta Prensliği
Komutanlar ve liderler
II. Mehmed
Koca Davud Paşa
Mustafa Bey
Gedik Ahmet Paşa
Venedik Cumhuriyeti Antonio Da Lézze
Venedik Cumhuriyeti Nicholas Moneta
Venedik Cumhuriyeti Friar Bartholomew
Ivan Crnojević
Güçler
Modern tahminlere göre 62.000[3]
Eski kaynaklara göre 150.000—350.000[4]
1600

İşkodra Kuşatması, 1478-1479 yılları arasında Venedik Cumhuriyeti ile Arnavutların[5][6][7] kontrolündeki İşkodra ile Rozafa Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır. Kuşatma Osmanlı zaferi ile sonuçlanmış olup tüm Arnavutluk Osmanlı tarafından fethedilmiştir. 25 Ocak 1479 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında yapılan Osmanlı-Venedik Antlaşması ile İşkodra Osmanlıya bağlı bir sancak haline getirildi.

Kaynakça

  1. ^ Shpuza, Gazmend (1969), "Lufta per mbrojtjen e Shkodrës në vitet 1474 dhe 1478–1479" in Konferenca e Dytë e Studimeve Albanologjike (Arnavutça), Instituti i Historisë dhe i Gjuhësisë, s. 214 
  2. ^ Zamputi, Injac (1969), Dokumenta të sheullit XV për historinë e Shqipërisë, Instituti i Historisë dhe i Gjuhësisë, ss. 33-34 
  3. ^ {{Fatih Sultan Mehemmed Han (Ciltli) İki Karanın Sultanı, İki Denizin Hakanı, Kayser-i Rum Prof. Dr. Halil İnalcık | TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI}}
  4. ^ Barletius, Marinus (1504). De Obsidione Scodrensi (Latince). Venedik: Bernardinus Venetus de Vitalibus. ss. 58-59.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  5. ^ L. Nadin, Migrazioni e integrazione. Il caso degli Albanesi a Venezia (1479-1552), Bulzoni, Contesti Adriatici
  6. ^ Archives of Venetian Senate, Sen. Mar, Rº 11, c. 22, 08 May 1479. Documented in Zamputi, Injac. Dokumenta të shekullit XV për historinë e Shqipërisë, vol. 4, pt. 1. Tirana: Akademia e Shkencave të Shqipërisë, 1967.
  7. ^ Kemal Pashazade (ca. 1520) cited from Ibn Kemal, Tevarih-i al-i 'osman, def. VII (Ankara 1957), cited in Pulaha, Selami. Lufta shqiptaro turke në shekullin XV: burime osmane. Tirana: Universiteti Shtetëror i Tiranës, 1968. p. 207

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marin Barleti</span>

Marin Barleti, Katolik din adamı ve Arnavutluk'un Rönesans Dönemi'ndeki en önemli tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandër Meksi</span>

Aleksandër Gabriel Meksi, Arnavut siyasetçi ve arkeolog. Arnavutluk'un 13 Nisan 1992'den 11 Mart 1997 tarihine kadar 27. Başbakanıydı. Eski bir arkeolog olarak, komünist yönetimin sona ermesinden sonra Arnavutluk'un başbakanlığı yapan ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Idhomene Kosturi</span>

Idhomene Kosturi, aynı zamanda Idhomeno Kosturi olarak da bilinen Arnavut siyasetçi, naip ve bir zamanlar Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı.

Bu liste; kronolojik sıralamaya göre düzenlenmiş olup, 1950'li yıllardan günümüze kadar olan Arnavut yapımı filmleri göstermektedir.

Arnavutluk; iki büyük siyasi partinin öncülüğünde, çok partili sistem ile yönetilen bir ülkedir. Merkezi Seçim Komisyonu'nun 2014 yılı verilerine göre mecliste toplam 124 siyasi partinin kaydı bulunmaktadır. Buna rağmen 2015 Yerel Seçimleri yalnızca 54 partinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

Buşatlı Mehmed Paşa, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İşkodra Paşalığı'nın ilk paşalığını yapan Arnavut paşadır. 1768'den Haziran 1775'teki ölümüne dek paşalık yapan Buşatlı Mehmet'in ardından oğlu Buşatlı Mustafa Paşa gelmiş, böylece İşkodra'yı yöneten Buşatlılar hanedanını kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Greça Muhtırası</span>

Greça Muhtırası veya Kırmızı Kitap Osmanlı İmparatorluğu içinde özerk bir Arnavut eyaletinin kurulması için on iki talebi içeren bir muhtıra idi. Muhtıra Avlonyalı İsmail Kemal Bey ve Luigj Gurakuqi tarafından ortaklaşa yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Libhovalı Müfid Bey</span> Arnavut siyasetçi, diplomat ve maliyeci (1876-1927)

Müfid bey Libohova Arnavut ekonomist, diplomat ve siyasetçi ve Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin yapıldığı Avlonya Meclisi'nde delegelerden biridir. Arnavutluk Geçici Hükûmeti döneminde Arnavutluk'un ilk İçişleri Bakanı olarak görev yaptı ve o zamandan itibaren 1913-1927 yılları arasında dokuz kez farklı hükûmet görevlerinde bulundu, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Fitso</span> Arnavut diplomat

Rauf Fitso Bey Arnavut diplomat ve siyasetçi.

Bib Dod Paşa, 19. yüzyılın ortalarında Merdita bölgesinin reisi idi. Katolik bir Hristiyan olarak, Osmanlı Türkler tarafından kapedan (kaptan) ve onursal paşa rütbelerle ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Aleks Buda</span> Arnavut tarihçi

Aleks Buda, Arnavut tarihçidir. Arnavutluk İlimler Akademisi üyesi ve başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Elbasanlı Akif Paşa</span> Arnavut siyasetçi

Akif Paşa Biçakçiu, çoğunlukla Elbasanlı Akif Paşa olarak bilinir, Elbasan Sancağı'nda bir Osmanlı Arnavut siyasi figürüydü ve Jön Türk Devrimi'nden sonra Arnavut ulusal davası için bir aktivist oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kaçak Hareketi</span>

Kachak, 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına dek kuzey Arnavutluk, Karadağ, Kosova ve Makedonya'da faaliyet gösteren Arnavut haydutlar için, 1910-1924 arasındaysa sırasıyla Sırbistan Krallığı ve Yugoslavya Krallığı'na karşı "Kaçak hareketi" olarak adlandırılan harekete katılmış Arnavut devrimci örgütlerinin milisleri için kullanılan bir terimdir.

Spani Hanedanı veya Span Hanedanı, Arnavutluk'un kuzeyindeki soylu ailelerden biriydi. 14. yüzyıla gelindiğinde aile önem kazanmış ve Drivasto kalesini ve İşkodra civarındaki bazı bölgelerin hükümdarı olmuştu. İskender Bey'in etrafında Osmanlılara karşı birleşen ailelerden biri olan Spaniler, Leş Birliği'nin kurucu üyesiydi. 15. yüzyılın sonlarında ise ailenin büyük bir kısmı o zaman Venedik Cumhuriyeti'nin toprağı olan Dalmaçya'ya göç etti.

Pal Dukagjini Dukagjini ailesine mensup Arnavut bir soyluydu. O ve akrabası Nicholas Dukagjini, İşkodra civarını Venedik Cumhuriyeti'nin vassalı olarak yöneten Lekë Zaharia'nın vassallarıydı. İlerleyen yıllarda Nicholas Lekë'yi öldürdü ve Dukagjiniler, Venedik'in vassalı olarak kendi himayesindeki köyleri yönetmeye devam etti. Pal ve Nicholas, Türkler Arnavutluk'a seferler düzenlemeye başladığında İskender Bey'in liderliğinde kurulan ve saldırıları savuşturmayı amaçlayan Leş Birliği'nin üyeleriydi. Pal, 1454'te çevredeki çoğu asilzadenin üç yıl önce yaptığı gibi Aragon Krallığı V. Alfonso'nun vassallığını kabul etti. Daha sonra Pal, İskender Bey'i ve Leş Birliği'ni terk ederek birlikleri ile birlikte Türklere katıldı.

Peter Spani 15. yüzyılın ilk yarısında yaşamış Katolik dinine mensup Arnavut bir soylu ve Venedik Cumhuriyeti'nin Pronoia'sıydı. Spani ailesi; İşkodra, Drisht ve Batı Kosova'daki bölgelere hükmediyordu. Peter, Şala, Şoşi, Lekbibaj ve Pult'u Osmanlı İmparatorluğu'nun valisi olarak yönetti ve bu bölgeleri Türkler Petrişpan-ili yani Peter Spani ili olarak adlandırdı. 1444-55 arasındaki Peter, Leş Birliği'ne üyeydi ve ölümünün ardından birlik topraklarını ilhak etti.

Arnavut Soylular, Orta Çağ Arnavutluk'unun yönetici sınıfı olan asilzadeler topluluğuydu. Bu soyluların yönetimindeki Arnavut prenslikleri genellikle çevredeki Venedik Cumhuriyeti, Bizans İmparatorluğu, Sırp İmparatorluğu, Napoli Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesinde yaşıyordu. Bu prensliklerin yöneticisi olan asilzadeler ise genelde Despot, Dux, Kont ve Župan gibi unvanlar kullansa da Sebastokrator gibi Latince veya Slav orijinli unvanlar da kullanıyorlardı.

Debre Kongresi, 1 Kasım 1878'de Debre'li Iljaz Paşa başkanlığındaki "İki Debreli Arnavut Birliği Komitesi "nin girişimiyle Debre şehrinde düzenlendi. Kongre, Yanya Vilayeti'nin tamamının temsilcisi olarak katılan Fraşirili Abdül Bey tarafından hazırlanan bir muhtıra şeklinde bir kararı kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">İpekli Bedri Bey</span>

İpekli Bedri Bey, Arnavut siyasetçi. Osmanlı Meclis-i Mebûsan İpek sancağı milletvekili olup II. Dünya Savaşı sırasında İkinci Prizren Birliği'nin kurucularındandı.