İçeriğe atla

İş parkı

Osaka İş Parkı

Bir iş parkı veya ofis parkı, birçok ofis binasının birlikte gruplandığı bir alandır. İlk ofis parkı, 1950'lerin başında şehir merkezlerindeki ırksal gerginliği önlemek için Mountain Brook, Alabama eyaletinde açıldı.[1]

İş parkları genellikle arazi ve bina maliyetlerinin daha ucuz olduğu banliyö bölgelerinde geliştirilir. Ayrıca, kolay erişim için otoyolların veya ana yolların yakınında bulunurlar.[2]

Kaynakça

  1. ^ https://gradstudents.wpcarey.asu.edu/sites/default/files/business-park.pdf []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Saray</span> ABD başkanının resmî konutu ve çalışma yeri

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri devlet başkanlarının Washington, DC'de bulunan resmî ikametgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamm</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Hamm, Almanya'nın kuzeybatısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik Parkı</span>

Gençlik Parkı Ankara'nın tarihi parklarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Opera Meydanı</span> Ankarada bir meydan

Opera Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanı. Atatürk Bulvarı üzerinde, Sıhhiye ve Ulus Meydanlarına eşit mesafede bulunur. Eskiden ev sahipliği yaptığı pek çok fabrika, atölye ve üretim tesisi sayesinde bir dönem şehrin sanayi merkezlerinden birisi olan meydan; son yıllarda daha çok Gençlik Parkı, PTT Pul Müzesi, Melike Hatun Camii ve diğer tarihi binalarıyla şehrin turistik noktalarından biri haline gelmiştir. Ayrıca; birçok ulaşım arterinin de kesişme noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ofis</span>

Ofis veya Büro, bir işletmeyi veya bir hizmeti yönetmek üzere organizasyonel faaliyetlerin yapıldığı iş yeri alanıdır. Bir kuruluşun çalışanları, kuruluşun amaçlarını ve hedeflerini desteklemek ve gerçekleştirmek için idari işler yapar. Ofiste genel idarecilik, departman ve şubeler, lobi, konferans odası, mutfak dolabı, kantin bulunmaktadır. Bu alan birkaç metrekare olabileceği gibi yüzbinlerce metrekare de olabilir. Modern anlamda ofis, genellikle beyaz yakalı işçilerin işlevlerini yerine getirdikleri yerdir. Ofis binaları amaca uygun olduğu sürece her yerde inşa edilebilir. Bir ofis odası küçük işletmelerde küçük veya büyük şirketlerde büyük boyutta olabilir.

Bilim parkı veya teknopark, üniversiteler tarafından oluşturulan alanlarda araştırma-geliştirme yapacak firmalara kiralanarak firmaların büyümesini teşvik edici düzenlemelerle desteklendiği; ticari amaçlı bilimsel veya endüstriyel araştırma yapılan binalardan oluşan bir bölgedir. Araştırma parkı, teknoloji parkı, teknopolis, teknokent ve biyomedikal park gibi terimler de kullanılır. Hangi terimin kullanıldığı yapılan araştırma ve geliştirme türüne bağlıdır. Bilim parkları ulusal ekonominin gelişmesine, yeni teknoloji firmaların desteklenmesine, yabancı yatırım çekmek ve ihracatı artırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chelmsford</span>

Chelmsford, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu İngiltere bölgesinde bulunup Essex Metropoliten-Olmayan ve Törensel Kontluğu'nun merkez şehri ve Essex shire-kontluğuna bağlı olan ikincil Chelmsford Borough Yerel İdaresi'nin de merkezi şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Chiyoda</span> Japonyada özel semt

Chiyoda, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 23 özel semtinden biridir. Yüzölçümü 11.66 km² olan semtin nüfusu 1 Mayıs 2015 tarihi itibarı ile 54,462'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi sitesi</span> sanayinin geliştirilmesi için oluşturulan alan

Sanayi parkı veya sanayi sitesi, endüstriyel kalkınma amacıyla imar edilen ve planlanan bir alandır. Bir sanayi parkı ağır sanayiden ziyade ofisleri ve hafif sanayi merkezi olan bir iş parkının daha ağır bir modeli olarak düşünülebilir.

İş geliştirme merkezi, kuruluş aşamasındaki girişim şirketlerine yönetim danışmanlığı, ofis alanı gibi hizmetler sunarak destek sunan kuruluştur. İşletme yönetimi eğitimi ve ofis alanıyla başlayıp girişim sermayesi finansmanıyla biten geniş kapsamlı hizmetler sunar. Ulusal İş Kuluçka Birliği (NBIA), iş kuluçka merkezlerini bölgesel veya ulusal ekonomik kalkınma için katalizör bir araç olarak tanımlamaktadır. NBIA, üyelerinin kuluçka merkezlerini aşağıdaki beş kuluçka türüne göre sınıflandırır: akademik kurumlar; kâr amacı gütmeyen geliştirme şirketleri; kar amaçlı gayrimenkul geliştirme ve gayrimenkul değerleme uzmanlığı girişimleri; melek yatırım, sermaye şirketleri ve yatırım fonları.

Portakal Çiçeği Parkı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir parktır. Adını, kurulu olduğu Portakal Çiçeği Vadisi ve bu vadinin içindeki Portakal Çiçeği Tower'dan almaktadır. 44.700 metrekarelik toplam alana sahip olan parkın 40.000 metrekaresi peyzaj alanı, 100 metrekaresi havuz ve 100 metrekaresi ise spor sahasından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Santral Garaj, Osmangazi</span>

Santral Garaj, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ticari alan</span>

Ticari alan, öncelikle ticari binalardan oluşan alanlar, ilçeler veya mahallelerdir. Ticari alanlarda, gökdelenler, iş merkezi, bankalar, restoranlar, merkezi iş alanı, alışveriş merkezi, oditoryum, alışveriş caddeleri ve ilçeleri ve başkaları bulunuyor. Ticari alanlar, bir toplumun ekonomisi için son derece önemlidir. İstihdam sağlarlar, paranın dolaşımını kolaylaştırırlar, genellikle toplumun toplanması ve kültürel etkinlikler gibi toplum için önemli diğer birçok role hizmet ederler.

<span class="mw-page-title-main">Perakende park</span>

Perakende park, ABD'de geliştirilen ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ekonomik bir alışveriş merkezi formatıdır. Perakende park, büyük bir otoparkın etrafında gruplandırılmış bir ve iki katlı binaların veya yapıların bir kompleksidir. Alışveriş merkezinin inşası için en ucuz teknoloji ve yapılar kullanılmaktadır. Genellikle şehirden uzaklarda, geniş alandadır.

Bir iş kümesi, belirli bir alanda, birbirine bağlı işletmelerin, tedarikçilerin ve ilgili kurumların coğrafi bir konsantrasyonudur. Kümelerin, şirketlerin ulusal ve küresel olarak rekabet verimliliğini artırdığı düşünülmektedir. Muhasebe işletme kümesinin bir parçasıdır. Kentsel çalışmalarda aglomerasyon terimi kullanılmıştır. Kümeler ayrıca stratejik yönetimin önemli yönleridir. Küme gelişimi uzun zamandan beri birçok hükûmet programı için bir odak noktası haline geldi. Bu temel kavram, Alfred Marshall'ın çalışmalarına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ilçesi</span>

Sanayi ilçesi Sanayi bölgesi (ID), ana sanayi ve yardımcı endüstrilerde uzmanlaşmış işçilerin ve firmaların olduğu ve çalıştığı bir yerdir. Kavram ilk olarak Alfred Marshall tarafından ulusların endüstriyel organizasyonunun bazı yönlerini tanımlamak için kullanıldı. 1990'ların sonunda, gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerdeki sanayi bölgeleri, büyük bir ilgi kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Teknoloji kent</span>

Teknoloji kent yüksek teknoloji üretimi ve bilgi temelli endüstri merkezidir. Terim 1990 yılında Allen J. Scott tarafından Güney Kaliforniya'daki bölgeleri tanımlamak için kullanılmıştır. Bu terim artık dünya çapında teknolojik yeniliğe adanmış bölgeleri tanımlamak için daha geniş bir kapsama sahiptir. Bir teknopolün bileşenleri genellikle yerel firmaları, üniversiteleri, finans kurumlarını ve kamu araştırma kuruluşlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pullu Tabiat Parkı</span>

Pullu Tabiat Parkı Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu genellikle Akdeniz kıyı şeridine paraleldir. 36°5′15″K 32°54′38″D koordinatlarındaki Pullu tabiat parkı kıyı şeridi ile kara yolu arasında ve Anamur'un 7 kilometre doğusundadır. Mersin'e olan uzaklığı 207 kilometre kadardır. Genişliği 10.3 hektar olan park 1980 yılında piknik alanı, 2011 yılında da tabiat parkı ilan edilmiştir. Günü birlik piknik alanı olarak 1500 kişiye hizmet veren parkta 180 kişiye hizmet veren geceleme tesisleri ve 30 karavanlık park yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hakkâri Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı</span> Türkiyede millî park

Hakkari Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı, Türkiye'nin Hakkari ilinini Merkez, Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri sınırları içinde yer alan bir millî parktır. 25 Eylül 2020 tarihinde kurulmuştur. 27.500 hektar (275 km2) alan kaplamaktadır. Türkiye'nin 45. millî parkıdır.