İçeriğe atla

İş geliştirme

İş geliştirme, Kuruluşlar içinde ve arasında büyüme fırsatlarını geliştirmek ve uygulamak için görevler ve süreçler gerektirir. İşletme, ticaret ve organizasyon teorisi alanlarının bir alt kümesidir.[1] İş geliştirme, müşterilerden, pazarlardan ve ilişkilerden bir kuruluş için uzun vadeli değer yaratılmasıdır. İş geliştirici, üst düzey yönetim veya yönetim kurulu için potansiyel büyüme fırsatlarının analitik olarak hazırlanmasıyla ilgilenir.[2]

İş geliştirme, küçük veya büyük bir kuruluş, kâr amacı güden veya kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından herhangi bir faaliyet olarak alınabilir. Dış iş geliştirme, küçük işletmelere yardımcı olmak için hükûmetler tarafından uygulamaya konulan Planlama Sistemleri aracılığıyla kolaylaştırılabilir.[3] Buna ek olarak, itibar oluşturmanın iş geliştirmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır.

Uzmanlar

İş geliştirici, üst yönetim veya yönetim kurulu için olası büyüme fırsatlarının analitik olarak hazırlanması ve uygulanmasının müteakip desteği ve izlenmesi ile ilgilenir.

Hem geliştirme hem de uygulama aşamasında organizasyonun büyüme fırsatını başarılı şekilde uygulayacak yetenekte olmasını sağlamak için, iş geliştiricisi işbirliği yapar ve örneğin araştırma ve geliştirme, üretim, pazarlama ve satış gibi kuruluşun uzman işlevlerinden gelen bilgi ve geri bildirimleri birbirine kaynaştırır.[4] İş geliştirme görevlerini ele alan iş geliştirici araçları, "nasıl para kazanıyoruz" sorusunu yanıtlayan iş modeli ve onun analitik yedeği ve uygulama yol haritası olan iş planı’dır.

İş geliştirme profesyonel'leri bazıları operasyon yönetimi gibi işlevlerde kurumsal merdiveni tırmanarak bu alana giden yolu bulsa da genellikle satış, finansal hizmetler, yatırım bankacılığı veya yönetim danışmanlığı ve teslimat konularında daha önceden tecrübelidirler. İş geliştirme uzmanları için beceri ve deneyim, genellikle iş gereksinimlerine bağlı olarak aşağıdakilerin karışımıdır:

"Boru hattı", şirketin artırmaya başladığı potansiyel müşterilerin akışını ifade eder. İş geliştirme personeli, boru hattındaki her potansiyel müşteriye, tahmini satış hacimleriyle birlikte bir başarı yüzdesi atar. Planlayıcılar, tamamlandığında yeni faaliyeti yönetmek için personel ayarlamak üzere boru hattındaki tüm olası müşterilerin ağırlıklı ortalamasını kullanabilir. Kuruluşlar genellikle bir tür müşteri ilişkileri yönetimi aracı veya veritabanı, web tabanlı çözüm veya şirket içi sistem ile işlem hatlarını destekler. Bazen iş geliştirme uzmanları satışları yönetim bilgileri oluşturmak için verileri yönetir ve analiz eder. Bu bilgi yönetimi şunları içerebilir:

  • Kazanma/kaybetme nedenleri
  • satış süreci ile ilgili fırsatların ilerlemesi
  • en iyi performans gösteren satış görevlileri/satış kanalları
  • hizmet/ürün satışı

Özellikle teknolojiyle ilgili sektörlerdeki daha büyük ve köklü şirketler için "iş geliştirme" terimi genellikle stratejik ilişkiler ve diğer üçüncü taraf şirketlerle ittifakları ifade eder. Bu durumlarda şirketler, yeni işlerin ve yeni ürünlerin tanımlanması, araştırılması, analiz edilmesi ve pazara sunulması için kapasitelerini genişletmek üzere birbirlerinin uzmanlık, teknolojiler veya diğer fikri mülkiyetlerinden yararlanabilir. İş geliştirme, sermaye finansmanı, teknolojilerin, ürünlerin ve şirketlerin satın alınması/elden çıkarılması ve uygun olduğunda stratejik ortaklıkların kurulması yoluyla stratejik iş planının uygulanmasına odaklanır.

İş geliştirme, bir pazarlama taktiği olarak düşünülmelidir. Hedefler arasında markalaşma, pazarlarda genişleme, yeni kullanıcı kazanımı ve farkındalık yer alır. Bununla birlikte, iş geliştirmenin temel işlevi, doğru müşterilere satışta ortaklardan yararlanmaktır. Değerin uzun vadede devam etmesi için fırsatlar yaratmak önemlidir. İş geliştirmede başarılı olmak için ortaklığın güçlü ilişkiler üzerine inşa edilmesi gerekir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2021. 
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; HES isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  5. ^ "What, Exactly, Is Business Development?". Forbes. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden deger kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Dynamics AX</span>

Axapta veya Microsoft Dynamics AX, Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Dynamics ailesinden bir KKP (İngilizce: ERP) yazılımı.

İşletmeden işletmeye ya da sıkça kullanılan İngilizce business-to-business ibaresinin kısaltılmış şekli olan B2B, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen addır. B2B genellikle işletmeden tüketiciye satış (B2C) ve tüketiciden tüketiciye satış ile karşılaştırılır. Son yıllarda e-B2B türü de yaygınlaşmıştır. Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) Hukuk Çalışma Grubu’nun 8 Mayıs 1998 tarihli raporunda elektronik ticaret; “bireyler ve kurumların, açık ağ ortamında internet ya da sınırlı sayıda kullanıcı tarafından ulaşılabilen kapalı ağ ortamlarında internet, yazı, ses ve görüntü şeklindeki sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi ve saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan ticari işlemlerin tümünü ifade etmektedir.” şeklinde tanımlanmıştır.

  1. Daha iyi müşteri tatmini ve desteği
  2. Yeni ürün ve hizmetlerin pazara hızla sunulması
  3. Daha iyi servis
  4. Daha iyi alış ve satış işlemleri
  5. Daha az işletim maliyeti
  6. Daha az üretim maliyeti
  7. Daha düşük stok maliyeti

İnsan kaynakları; bir işletme veya kurumun ürün ve hizmet yaratmak amaçlı kullandığı kaynaklardan biridir. İnsan kaynakları ürün ve hizmetlerin insanlar ile ilişkisini kurabilmek için pazarlama yetisini; organizasyona ait bilgiyi, deneyimi, becerileri, karar vermeyi ve yaratıcılığı; bu yeteneklerin örgütlendirilmesini, yapılandırılmasını ve ödüllendirilmesini içerir.

<span class="mw-page-title-main">İş süreçleri modelleme</span>

İş süreci yönetimi ve sistem mühendisliği'ndeki iş süreci modellemesi (İSM), bir kuruluşun süreçleri temsil etme etkinliğidir. Böylece mevcut iş süreçleri analiz edilebilir, iyileştirilebilir ve otomatikleştirilebilir. İSM genellikle modelleme disiplininde uzmanlık sağlayan iş analistlerince, modellenen süreçler hakkında özel bilgili konu uzmanlarınca veya daha yaygını her ikisinin de olduğu bir ekip tarafından tarafından yapılır. Alternatif şekilde süreç modeli, işlem madenciliği araçları kullanılarak doğrudan olay günlüklerinden türetilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar (ekonomi)</span> ekonomide taraflar arası alışverişi mümkün kılan sistemler ya da tesisler

Pazar ya da piyasa, ekonomide her türlü mal ve hizmetin alınıp satıldığı veya takas yoluyla el değiştirdiği yer olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, semt pazarları, borsalar, fuar, sergi ve panayırlar, farklı ülkeler ile kişi veya kuruluşlar arasındaki değiş-tokuş faaliyetine konu olan alanlar pazarı oluşturur. Satıcıların serbest bir şekilde karşılaştıkları, kâr amaçlı ya da kâr amaçsız her türlü mal ve hizmetin alıcı ve satıcılar arasında değiştirildiği, değişim fiyatının oluştuğu yer veya koşullar dizisi, şeklinde tanımlanmaktadır.

Tedarik Zinciri Yönetimi müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir. Bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Danışman</span>

Bir danışman, güvenlik, yönetim, eğitim, muhasebe, hukuk, yasal uyumluluk, insan kaynakları, pazarlama gibi belirli bir alanda danışmanlık, müşavir ve uzman tavsiyesi veren bir profesyoneldir, finans, sağlık bakımı, mühendislik, bilim veya diğer birçok uzmanlık alanından herhangi biridir. Özel olarak danışmanlık firması mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

Bir danışmanlık firması bir bireye veya bir kuruma bir ücret karşılığında profesyonel danışmanlık ve geri bildirim sağlayan bir veya daha fazla uzmandan (danışman) oluşan bir işletmedir. Teknoloji ve reklam firmaları gibi firma türleri değişiklik göstermektedir.

İlişki pazarlaması, satış işlemlerinden ziyade müşteriyi elde tutmayı ve memnuniyeti vurgulayan, doğrudan pazarlama ve hizmet pazarlaması kampanyalarından geliştirilen bir pazarlama şeklidir. Diğer pazarlama biçimlerinden farklıdır, çünkü müşteri ilişkilerinin uzun vadeli değerini tanır ve iletişimi müdahaleci reklam ve satış promosyon mesajlarının ötesine taşır. İnternet ve mobil platformların büyümesiyle, teknoloji, demografi ve müşteri hizmetleri veri toplamanın ötesine geçen müşterilerle ilişkileri yönetmeye yönelik araçlar gibi daha işbirlikçi ve sosyal iletişim kanalları açtıkça ilişki pazarlaması gelişmeye devam etti. İlişki pazarlaması, gelen pazarlamayı, arama motoru optimizasyonu ve stratejik içeriği, halkla ilişkileri, sosyal medyayı ve uygulama geliştirmeyi içerir.

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), bir şirketin mevcut ve potansiyel müşterilerle etkileşimini yönetmek için bir yaklaşımdır. Müşterilerle olan iş ilişkilerini geliştirmek, özellikle müşteriyi elde tutmaya ve sonuçta satış büyümesini artırmaya odaklanarak, bir şirket ile müşterilerin geçmişi hakkındaki veri analizini kullanır. Salesforce ve Microsoft Dynamics CRM gibi müşteri ilişkileri yönetimi hizmetleri var.

Bütüncül kanal (Omnichannel), tüm dağıtım ve iletişim kanallarının entegre ve kesintisiz bir şekilde kullanılarak kusursuz bir müşteri deneyimi sunmasıdır. Çok kanallı pazarlama olarak da geçen bütüncül kanal pazarlama stratejisi için tüm kanalların bir araya getirilmesi ve tüketiciye bir araya getirilen kanallar yolu ile ulaşmasıdır diyebiliriz. Günümüzde pek çok büyük marka bütüncül kanal stratejisini temel yaklaşımları haline getirerek kullanmaktadır ve bu sayede müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati elde etmektedir. Büyük markaların uyguladığı bu yöntem sayesinde müşterilere eşsiz bir alışveriş deneyimi yaşatmak hedeflenmektedir. Ayrıca bütüncül kanal stratejisi ile dijital pazarlamanın en büyük kanalı olan e-ticaret siteleri sadece satış için değil marka ve tüketici ile olan etkileşimi artırmak içinde kullanılmaktadır. Bütüncül kanal pazarlama stratejisi kavramının ortaya çıkması ile markaların bütün bir kısmı çoklu kanal stratejisinden bütüncül kanal pazarlama stratejisine geçiş yapmaya başlamıştır. Bütüncül kanal stratejisini kullanacak olan markaların ise bu stratejiyi hayata geçirebilecek bir müşteri veri tabanı, online alışveriş sitesi gibi teknik alt yapılarının hazır olması gerekmektedir. Bütüncül kanal stratejisi müşterilerin markalar ile iletişime geçmesini kolaylaştıran, istediği her kanaldan ulaşabilmesini sağlayan bir stratejidir. Markaya istediği kanaldan ve rahatlıkla ulaşabilen müşteri markaya karşı bir sadakat duygusu geliştirmektedir.

Tedarik işletme yönetiminde daha fazla işleme veya malların yeniden satışı (ticaret) için malzeme satın alma ve tedarik lojistiği ile ilgilenen şirketlerde operasyonel bir işlevdir.

<span class="mw-page-title-main">Hizmet ekonomisi</span>

Hizmet ekonomisi son zamanlardaki iki ekonomik gelişmeden birine veya her ikisine birden atıfta bulunabilir:

Ticarileştirme veya ticarileşme, yeni bir ürünü veya üretim yöntemini ticarete sokma ve onu pazarda bulundurma sürecidir. Bu terim genellikle özellikle kitlesel pazara girişi ifade etmektedir, ancak aynı zamanda laboratuvardan ticarete geçişi de içerir. Pek çok teknoloji, araştırma ve geliştirme laboratuvarında veya bir mucidin atölyesinde başlayarak başlangıç aşamasında ticari kullanım için pratik olmayabilir. Araştırma ve geliştirme sürecinin "geliştirme" aşaması, ürün veya yöntemi karlı bir ticari teklif haline getirmek amacıyla sistemlerin tasarlanması nedeniyle zaman ve para gerektirir.