İçeriğe atla

İğneli Pembe Hatun

İğneli Pembe Çavuş (Giresunlu Gülpembe), Sakarya Savaşı’nda, Büyük Taarruz’da savaşmış olan milli mücadele kahramanıdır.

Giresun'un Alucra ilçesinin şimdiki adıyla Doludere Köyünden, Aksakallı Ali Sofuoğulları sülalesindendir.[1] Doğum tarihi konusunda net bir bilgi bulunmasa da, takriben 1865-1870 yılları arasında doğmuştur.

Yaşadığı dönemde yayınlanan bir gazetede yer alan bir fotoğrafının üst kısmında Osmanlıca harflerle, "Kahraman Penbe Hatun" altta ise "Düşmana karşı erkekler gibi harp eden ve sekiz yerinden yaralanan Penbe Hatun" yazılıdır.

Milli mücadeleye gönüllü katıldığında yaşı 50'nin üzendeydi. Gönüllü Alayın Komutanı olan Osman Ağa, onu köyünde kalması için ikna etmeye çalışmış ancak şu cevabı almıştır:

Ağam uğraşma, beni durduramazsın, evlatlarım vatanımız için dövüşürken ben köyümde rahat rahat oturamam. Ben de savaşacağım ve gerekiyorsa vatanım için cephede öleceğim.

Kurtuluş Savaşı'nda, Koçgiri ve Pontus isyanlarının bastırılmasında etkili olan Topal Osman Ağa'nın komutasındaki 47. Alayın sancak çavuşudur. Savaşlara asker pantolonu ve ceketi giyerek, başını siyah bir çemberle örterek, cebinde küçük bir Kuran-ı Kerim, bir elinde bayrak, diğer elinde kılıç taşıyarak gitmiştir.

Kurtuluş Savaşı için Ankara’ya çağrılan 47. Gönüllü Piyade Alayının TBMM’nin önünde yaptığı bir geçit töreni sırasında, Mustafa Kemal Paşa İğneli Pembe Hatun'u fark ederek onun kim olduğunu Osman Ağaya sormuş ve törenin bitiminde, Pembe Hatun'u çağırtarak “Hatun senin köyünde evladın, yaşlı annen baban yok mudur, niçin onları bırakıp da savaşa gelirsin?” diye sormuştur. Pembe Hatun şu cevabı vermiştir:

Paşam vatan elden giderse, evlatlarımın, anamın babamın, köyümün ne önemi kalır. Vatan namustur. Ben önce namusumuza sahip çıkmak isterim, sonra yaşlı anama babama ve evlatlarıma.

Paşa bu cevap üzerine “Bu milli ruh var oldukça düşman burada barınamaz” diyerek, gönüllü birliği cepheye uğurlamıştır.

Kaynakça

  1. ^ www.vasat.com. "Mehmet ŞAHİN - GİRESUN'LU İĞNELİ PENBE ÇAVUŞ". www.vasat.com/. 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Çetinkaya</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Çetinkaya , Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Kel Ali lakabı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Topal Osman</span> Türk milis lideri

Hacı Topal Osman Ağa, Kurtuluş Savaşı'nda Doğu Karadeniz'de faaliyet gösteren mahallî milis güçlerinin reisi ve muhafız taburu komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Doludere</span>

Doludere, Giresun ilinin Alucra ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Osman Paşa</span> Osmanlı Türk milli kahramanı

Osman Nuri Paşa, Osmanlı Ordusu'nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar almış, Plevne Muharebeleri'ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından "Gazi" unvanına layık görülmüş, o günden bugüne Gazi Osman Paşa olarak da anılan Türk askerdir.

Maçka Muharebesi , 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın doğu cephesine meydana gelen bir çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Mim Mim Grubu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda istihbarat teşkilatı

Mim Mim Grubu, kuruluşunda Enver Paşa ve Talat Paşa'nın da rolünün bulunduğu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin resmen tanıdığı bir istihbarat grubudur. Asıl adı Müsellâh Müdâfaa-i Milliye'dir ve baş harfleri olan "M. M."nin Osmanlıca alfabedeki okunuşu olan "Mim Mim" kısaltmasıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çete Ayşe</span> Türk ulusal kahraman

Çete Ayşe, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Aydın'ın Yunan işgalinden kurtulmasında rol almış kuvâ-yı millîyeci.

<span class="mw-page-title-main">Şerafettin İzmir</span> Türk asker

Şerafettin İzmir, Türk asker.

Aliyar Aliyev Azerbaycan'ın Millî Kahramanı; Karabağ savaşında ölmüştür.

Elgiz Kerimov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı; Karabağ savaşı şehidi.

Siyavuş Hasanov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Bigalı Mehmet Çavuş</span>

Bigalı Mehmet Çavuş, Türk asker.

Balıkesir'in Kurtuluşu, Türk ordusunun Balıkesir'e girmesi ile 6 Eylül 1922 tarihinde, Balıkesir'in Yunan işgalinden kurtulması olayıdır.

Gamalı Fatma, bir Kurtuluş Savaşı halk kahramanı.

Saim Bey, Milli Mücadele sırasında, Kozan ile Kadirli’nin kurtuluşunda büyük hizmeti olmuş asker, Kuvay-i milliye kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Kılavuz Hatice</span>

Kılavuz Hatice veya Hatice Hatun (Gülekli Hatice), Milli mücadelede Adana ve yöresinde savaşan halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Binbaşı Ayşe</span>

Binbaşı Ayşe, Türk kurtuluş mücadelesinin halk kahramanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İbo Osman (Bekir Ağa)</span>

İbo Osman , Çukurova yöresinde gösterdiği başarılı silahlı mücadele ile bilinen Kuvayı milliyeci.

Kahramanmaraş'ın milli mücadele kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Osman Kazak</span>

Osman Ağa Gülmemmedov ve ya Osman Kazak - Çarlık Rusyası ve Azerbaycan Cumhuriyetinin subayı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin albayı.