Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Amin Maalouf ya da Emin Maluf, kitaplarını Fransızca yazan Lübnanlı yazardır. 1976'dan beri Fransa'da yaşamaktadır. Yazar, 1993 yılında Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür. Kitapları 40'tan fazla dile çevrilmiş ve eserleri, Fransa'da ve çevrildiği birçok dilde geniş okur kitlesine ulaşmıştır.
Türk edebiyatında roman, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir yazım türüdür. Roman, Tanzimat'la başlayan batılılaşma sürecinin bir parçası olarak Türk edebiyatına girmiş olup, Fransız edebiyatından eserler başta olmak üzere ilk Türkçe örnekleri çeviri eserlerde gözlemlenmiştir. Şemseddin Sâmi’nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseri sıklıkla "ilk Türkçe roman" olarak adlandırılsa da daha önce yazılmış başka romanlar da mevcuttur. Fransız romantizm akımından etkilenmiş ve ağırlıklı olarak aşk ve "yanlış batılılaşma" konularını ele almış ilk Osmanlı romanları genellikle oldukça zayıf olup, karakterler yüzeysel işlenmiş ve karikatüre benzeyen tipler ortaya çıkarmıştır. Servet-i Fünûn edebiyatı döneminde romanlar gelişmeye başlamıştır.
Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.
Kemal Tahir, asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir, Türk romancı, yazar, senarist.
Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.
Jale Parla,, Türk edebiyat teorisyeni ve eleştirmenidir.
Postmodern roman, bir anlamda söylemsel olarak mimaride başlayıp gelişen, kurumsal, kuramsal ve düşünsel alanlarda hızla yayılan ve 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyat dünyasında da kendisini gösteren postmodernizmin ürünüdür. Edebiyat yapıtlarında özellikle romanlarda görülen postmodern eğilim, genel postmodernizmin söylemsel ve düşünsel yönelimlerinden doğrudan etkilenir ve o söylemsel yapının özelliklerini barındırır.
Jean Iris Murdoch, İrlandalı yazar ve filozof. Murdoch 26 roman, 5 oyun, 5 felsefe ve bir adet toplu şiirler kitabı üretmiştir.
Mike Hammer, Amerikalı yazar Frank Morrison Spillane’in yazdığı "Mike Hammer" serisinin Kemal Tahir tarafından çevrilen tercümeleridir.
Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.
Aşk-ı Memnu, Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1901'de kitap olarak yayımlanmıştır.
Faik Baysal, Türk yazar ve şair.
David Herbert Richards Lawrence, İngiliz, romancı, şair ve deneme yazarıdır.
Emine Peride Yonsel Türk yazardır.
Devlet Ana, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Tahir'in, 1967 yılında yayımladığı en önemli eserlerinden olan, bir tarihi romandır. Ertuğrul Bey'den, Osman Bey'in batıya doğru beyliği genişletmesini ve Osmanlı Devleti'nin hangi amaçla ve nasıl kurulduğu ile ilgili süreçteki olayları konu edinir.
Mehmet Emin Ceylan ya da takma adıyla Tahir Musa Ceylan, Türk hekim, psikiyatrist, farmakolog, yazar ve düşünür. Akademik çalışmalarında Mehmet Emin Ceylan adını kullanırken, edebi ve felsefi eserlerinde ise Tahir Musa Ceylan mahlasını tercih etmiştir.
Kestane Kıranında Kadınlar, Tahir Musa Ceylan'ın 2008 yılında Kanat Kitap tarafından yayınlanmış olan ikinci romanı. Kitapta 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başında var olma mücadelesi sürdüren köylü bir ailenin öyküsü epik bir dille anlatılmıştır. Başkahraman Zeliha'nın şahsında insanın yok olmaya karşı direnişinin ve gücündeki sonsuzluğu ifade edişinin sıra dışı bir örneği verilmiştir. Arka planda Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü, Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş savaşları, Cumhuriyet'in ilk yılları aktarılmıştır.Kestane Kıranında Kadınlar, I. Dünya Savaşı ve Osmanlının son dönemini de kapsayarak Cumhuriyetin ilk yıllarını da içine alan bir romandır. Kitap Zarifoğulları ailesi ekseninde geçerek gerek dönem sorunları gerek köy yaşamı hakkında geniş bir perspektiftedir Kitap zaman zaman yerel sözcüklerin de geçtiği zengin bir dil ve anlatımın gücünü arttıran metaforlar taşımaktadır. Büyülü gerçekçilik tarzına yaklaşan ve roman-içi evreni büyütmek için farklı dünyaları birbirine bağlayan anlatım, sayfadan sayfaya öyküyü dokuyarak sürer.
Aşk romanı, edebiyat′da bir roman türü.
Yakın anlamlılar
- İçi Yoksul, Tahir Musa Ceylan'ın 2005 tarihli romanı.
- Aşık Yoksul Derviş, Türk Şair ve Halk ozanı,