İçeriğe atla

İçeriğe dayalı reklamcılık

İçeriğe dayalı reklamcılık veya diğer adıyla bağlamsal reklamcılık, web sitelerinde veya mobil tarayıcılarda görüntülenen içerik gibi diğer ortamlarda görünen reklamlar için bir hedefli reklamcılık biçimidir. Bağlam hedeflemede reklam medyası, dilsel öğeler kullanılarak web sitesi içerik temelinde kontrol edilir. Reklamların kendisi kullanıcının baktığı içeriğe göre otomatik sistemler tarafından seçilir ve sunulur.[1]

Nasıl çalışır

Bağlamsal reklamcılık sistemi, web sitesi metnini anahtar kelimelere göre tarar ve bu anahtar kelimelere dayalı olarak web sayfasına reklamlar döndürür.[2] Reklamlar, web sayfasında pop-up reklamlar olarak görüntülenebilir. Örneğin kullanıcı sporla ilgili bir web sitesini görüntülüyorsa ve bu web sitesi bağlamsal reklamcılık kullanıyorsa, kullanıcı hatıralık eşya satıcıları veya bilet satıcıları gibi sporla ilgili şirketlerin reklamlarını görebilir. Bağlamsal reklamcılık, arama motorları'ınca kullanıcının sorgusundaki anahtar kelimelere göre arama sonuç sayfalarında reklam görüntülemede de kullanılır.

İçeriğe dayalı reklamcılık bir reklamın içeriğinin, kullanıcının görüntülediği web sayfasının içeriğiyle doğrudan ilişkili olduğu bir hedefli reklamcılık biçimidir. İçeriğe dayalı reklamcılığa bir örnek, Avrupa'da seyahatle ilgili bir web sitesinde görünen, İtalya'ya bir uçuş için özel fiyat veren reklamdır. Bağlamsal reklamcılığa "Metin-İçi" (ing: In-Text) reklamcılık veya "Bağlam-İçi" (ing: In-Context) teknolojisi de denilir.

Bunun dışında ziyaretçi geçiş süresinde (bir kullanıcının reklamı tıklaması gereken minimum süre) reklamı tıklamadığında, reklam otomatik olarak bir sonraki ilgili reklamla değiştirilir ve aşağıda da önceki reklama geri dönme seçeneği gösterilir.

İçeriğe dayalı reklamlar, geleneksel reklamcılığa göre daha az rahatsız edicidir. Bu nedenle kullanıcıyı daha etkin şekilde etkiler. Kullanıcının ilgi alanını gösterir ve böylece yanıt alma şansını artırır.[3]

Servis sağlayıcılar

Google AdSense, içeriğe dayalı ilk büyük reklam ağı'dır. Web yöneticilerine, web sayfalarına eklendiğinde Google reklamveren envanterinden ilgili reklamları görüntüleyen JavaScript kodu sağlayarak çalışır. Alaka düzeyi, bir web sayfasının içeriğini dizine ekleyen ayrı bir Googlebot tarafından hesaplanır. Son teknoloji/hizmet sağlayıcılar, eşleştirme doğruluğunu artırmak için dilden bağımsız yakınlık modeli eşleştirme algoritması kullanan daha gelişmiş sistemler ortaya çıkardı.[4] Media.net, Google AdSense ile rekabet eden diğer büyük içeriğe dayalı reklam ağıdır.[5][6]

Etki

İçeriğe dayalı reklamcılık, birçok web sitesinin kazançları üzerinde büyük bir etki yaptı. Reklamlar daha hedefli oldukları için tıklanma olasılıkları daha yüksektir ve böylece web sitesinin sahibi (ve reklamın sunucusu) için gelir elde edilir.

Bağlamsal reklamcılık, üçüncü tarafın kullanıcının bilgisayarına web tarayıcısı ile etkileşime giren yazılım yüklediği üçüncü taraf hyperlinking gibi tekniklerin kullanılmasıyla bazı tartışmalara yol açmıştır.[7] Bir web sayfasındaki anahtar kelimeler, reklamverenlere yönlendiren köprüler olarak görüntülenir.

Marka Güvenliği ve Uygunluğuna odaklanan reklamverenler ve pazarlamacılar ile içeriğe dayalı reklamcılık, bir markanın değerini korumada rol oynar.[8] Marka konumlandırma ve içeriğe dayalı reklamcılık, kullanıcı algılarıyla doğrudan ilişkilidir, bu nedenle pazarlamacıların markalarını uygun bağlamlar kullanarak korumaları önemlidir.

Ajans rolleri

Markaların içeriğe dayalı reklamcılık seçeneklerinin reklam planlarını nasıl etkilediğini anlamalarına yardımcı olan birkaç reklam ajansı vardır. Çevrimiçi reklamcılığın üç ana bileşeni vardır:[7]

  1. oluşturma—reklam neye benziyor
  2. medya planlaması—reklamların nerede yayınlanacağı; "yerleşimler" olarak da bilinir
  3. medya satın alma—reklamlar için nasıl ödeme yapılır?

İçeriğe dayalı reklamcılık, medya planlama bileşeninin yerini alır. İnsanların yerleştirme seçeneklerini seçmesi yerine, bu işlevin yerini binlerce web sitesinde yerleşimi kolaylaştıran bilgisayarlar alır.

Kaynakça

  1. ^ ‘Personalization diminished’: In the GDPR era, contextual targeting is making a comeback Published by digiday on June 7, 2018, retrieved on November 13, 2019
  2. ^ "Contextual Marketing Definition". PC Magazine. 20 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2008. 
  3. ^ "Advantages of Contextual Advertising for Apps". 24 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  4. ^ "Proximic Signs Deals With Yahoo and eBay To Turn Product Listings Into Contextual Ads; Taking on AdSense". 17 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2008. 
  5. ^ Wauters, Robin (7 Mayıs 2012). "Media.net Will Soon Employ 500 People To Challenge Google" (İngilizce). 10 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2016. 
  6. ^ Wauters, Robin. "From Bootstrapping To $300M In Value: Meet The Founder Of Directi (TCTV)". TechCrunch. 2 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2016. 
  7. ^ a b "Customers Now", David Szetela, 2009Şablon:Nonspecific
  8. ^ "Why 'brand suitability' is replacing brand safety". Digiday (İngilizce). 24 Ocak 2020. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 

Diğer kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">.tk</span>

.tk Tokelau için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD) Dağıtımı dot.tk tarafından yapılmaktadır.

Google şakaları, Google firmasının kullanıcılarına hazırladığı şakalar. Google'ın sahipleri, yazarları ve diğer çalışanları zaman zaman kullanıcılar için, rahatsız olmayan şakalar hazırlarlar.

AdSense, her aşamadaki İnternet sitesi yayıncılarının, site içeriğiyle ilgili reklamları sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlayan bir Google ürünüdür. Reklamlar, ziyaretçilerin sitede aradıkları konulara ve ilgi alanlarına uygun olduğu için hem sayfaları zenginleştirir hem de siteden para kazanma olanağı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Google Ads</span> Beyazgül Halı yıkama

Google Ads, Google'ın sunmuş olduğu bir reklamcılık hizmetidir. Bing Ads gibi, Google Ads ile reklam veren kullanıcıların reklamları, aranan kelimeyle ilişkilendirilerek; Google arama sayfasında arama sonuçlarının en üstünde ve en altında yer almaktadır. 2019'da Google AdWords'ün ismi Google Ads olarak değiştirilmiştir.

E-pazarlama, markanın ve yapılan işin tanıtımını yapmak ve tüm pazarlama uygulamalarını desteklemek amacı ile internet, mobil ve interaktif platformların kullanarak yapılan çalışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet ilanı</span>

İnternet ilanı veya İnternet reklamı, bir pazarlama ve reklam türüdür. Diğer adlarıyla online marketing, online ilan, dijital ilan, ağ ilanı olarak bilinmekdedir. Çevrimiçi reklamcılık, website reklamıcılığını, sosyal medya reklamıcılığını, uygulama reklamıcılığını, arama motoru pazarlamasını (SEM), E-mail pazarlama, sosyal medya pazarlamasını, sosyal medya içeriği, içerikle pazarlama, pop-up reklam, dijital görüntülü reklamcılık, metin içi reklamcılık, resim içi reklamcılık, etkileşimli reklamcılık, içeriğe dayalı reklamcılık, performansa dayalı reklamcılık ve mobil reklamcılığı içerir. 21. yüzyılda dijital ilanlar reklam panosu, sokak reklamı, radyo reklamı, televizyon reklamı gibi geleneksel reklam türlerinden daha etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Sosyal Medya Pazarlama, sosyal medya siteleri aracılığıyla trafik kazanma ve dikkat çekme işlemiyle ilgilidir. Her ne kadar e-pazarlama ve dijital pazarlama terimleri akademik çevrede hâlâ baskın olsa da, sosyal medya pazarlaması hem uygulayıcılar hem de araştırmacılar için giderek daha popüler hale geliyor. Yıllar boyunca popüler sosyal ağ sitelerine örnek olarak Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Myspace, Pinterest, LinkedIn, Snapchat, YouTube ve Threads, ayrıca Telegram ve WhatsApp gibi anlık mesajlaşmalar aittir. Bu ağlar kullanıcıların reklamlarını hiper hedefleyebilecekleri önde gelen platformlardır. Sosyal medyada tanıtım için uygun içerik türleri arasında yazı, video ve resim paylaşımları, hikayeler, canlı yayınlar, müşteri beğenmeleri ve yorumları, infografikler ve kaliteli görsel içerikler bulunur. Reklamverenler, Google AdSense gibi dijital araçları kullanarak, reklamlarıyla sosyal girişimcilik, aktivizm veya video oyunlarıyla ilgilenen kişiler gibi çok spesifik demografik grupları hedefleyebilir. Sosyal medya sadece halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama aracı olarak değil aynı zamanda bir iletişim kanalı olarak da kullanılabilir.

Yandex.Direct, Yandex arama ve içerik reklamı yayınlama sistemidir. Bu sistem Yandex'te veya diğer sitelerde ürün ve hizmet arayan insanlara arama konularıyla ilgili reklamlar gösterir.

iAd

iAd, Apple tarafından iPhone, iPod Touch ve iPad mobil cihaz hatları için geliştirilen, üçüncü taraf geliştiricilerin reklamlarını uygulamalara doğrudan gömülmesine izin veren bir mobil reklam platformudur. IAd, 8 Nisan 2010'da açıklandı ve orijinalinde 21 Haziran 2010'da piyasaya çıkan iOS 4'ün bir parçasıydı, gerçek tarih 1 Temmuz 2010'a değiştirildi. IAd, Apple'ın 7 Haziran 2010'daki açılış notunda iPad (1.nesil) ile duyuruldu. Apple tarafından barındırılan ve satılan iAd platformunun, Google'ın AdMob mobil reklamcılık servisiyle rekabet etmesi bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Dijital pazarlama</span>

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kötü amaçlı reklam</span>

Kötü amaçlı reklam internet ilanının kötü amaçlı yazılım yayılması için kullanılmasıdır. Genellikle, meşru çevrimiçi reklam ağları ve web sayfalarına kötü amaçlı veya kötü amaçlı yüklü reklamlar enjekte etmeyi içerir. Çevrimiçi reklamlar, kötü amaçlı yazılım yaymak için sağlam bir platform sağlar; çünkü kullanıcıları çekmek ve ürünleri satmak veya tanıtmak için bunlara ciddi çaba harcanır. Reklam içeriği yüksek profilli ve saygın web sitelerine eklenebildiğinden, kötü amaçlı reklam, erkek firmalara saldırılarını, güvenlik duvarları, daha fazla güvenlik önlemleri veya benzeri nedenlerle reklamları başka türlü göremeyen web kullanıcılarına gönderme fırsatı sunar. Kötü amaçlı reklam “saldırganlar için caziptir çünkü“ bu web sitelerinden doğrudan ödün vermeden çok sayıda meşru web sitesine kolayca yayılabilirler ”."

Ethan Zuckerman, Amerikalı medya uzmanı, blog yazarı ve internet aktivisti. MIT Sivil Medya Merkezinin direktörü, MIT'de medya sanatları ve bilimleri uygulama doçenti ve Zócalo Kitap Ödülü'nü kazanan Rewire: Digital Cosmopolitans in the Age of Connection kitabının yazarıdır.

Karşılaştırmalı reklamcılık veya mücadeleci reklamcılık; belirli bir ürünün veya hizmetin, rakibin adını vererek ürünün daha düşük olduğunu göstermek amacıyla yapılan reklam türüdür. "Kopyalı çalma" olarak da adlandırılan reklam, "reklamı yapılan markanın bir veya daha fazla rakip markayla açıkça karşılaştırıldığı ve karşılaştırmanın izleyiciler için açık olduğu" reklam olarak tanımlanmaktadır. Rekabet eden ürünler veya hizmetler birbirinden bahseden karşılaştırmalı veya mücadeleci reklamlardır. Bu reklam türünün, "reklam savaşının meydanı" olduğu söylenmektedir.

Video oyunlarında reklamcılık, ürünleri, organizasyonları veya bakış açılarını tanıtmak için reklamın video oyunlarına entegre edilmesidir.

İnternet pazarlamacılığında arama reklamcılığı, arama motoru sorgularının sonuçlarını gösteren web sayfalarına çevrimiçi reklam yerleştirme yöntemidir. Aynı arama motoru reklam hizmetleri aracılığıyla, yayınlanan diğer içeriklere sahip Web sayfalarına da reklamlar yerleştirilebilir.

Hedeflenmiş reklamcılık, belirli bir hedef kitleye yönelik olarak özelleştirilmiş reklam mesajlarını sunma sürecidir. Bu yaklaşım, reklamları geniş bir kitleye yaymak yerine, belirli demografik, ilgi alanları, davranışlar veya diğer ölçütler temelinde seçilen bireylerle daha doğrudan ve kişisel bir şekilde iletişim kurmayı amaçlar. Hedeflenmiş reklamcılık, genellikle çevrimiçi ortamlarda uygulanır.

Rekabetçi Bilgi Erişimi, bilgi erişim sistemlerine yönelik saldırıları veya manipülasyonları tanımlayan bir kavramdır. Bu saldırılar genellikle bilgi arama motorlarını, web spamini ve arama motoru optimizasyonunu (SEO) hedef alır. Rekabetçi bilgi erişimi, bu tür manipülasyonları tespit etmek, izole etmek ve engellemek için çeşitli tekniklerin araştırıldığı bir alandır.