Vanuatu ya da resmî adıyla Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesidir. Volkanik kökene sahip olan takımada, Avustralya'nın 1750 km doğusunda, Yeni Kaledonya'nın 500 km kuzeyinde, Fiji'nin batısında, Solomon Adaları'nın güneydoğusunda, Yeni Gine adası yakınlarında bulunur.
Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.
Kuzey Mariana Adaları ya da resmî adı ile Kuzey Mariana Adaları Milletler Topluluğu, Büyük Okyanus'un kuzey kesiminde Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin ada bölgeleri'ne dâhil olarak A.B.D.'nin yapısına entegre olmayan sadece siyasi birlik içerisinde olan Okyanusya adalar topluluğudur. Kuzey Mariana adalarının başkenti Saipan'dır.
Ateş Toprakları, Macellan Boğazı boyunca, Güney Amerika anakarasının en güney ucundaki bir takımadadır.
Hebridler İskoçya'nın batı kıyılarında, Britanya Adası'nın en eski kayalarının bulunduğu adalar topluluğudur.
Novaya Zemlya, Avrupa'nın en kuzey uçlarında, Rusya'ya bağlı takımadalar. Rusçada Yeni Toprak anlamına gelir. Arktik Okyanusu'nda bulunan Novaya Zemlya, Rusya'nın Arhangelsk Oblast'ına bağlıdır. 2002 yılı verilerine göre adanın 2.716 sâkini vardır.
Saaremaa, Baltık Denizini Riga Körfezinden ayıran takımadaların ve Estonya'nın Saare ili en büyük adası.
Melanezya, Büyük Okyanus'ta Avustralya'nın kuzeyinde ve Endonezya'nın doğusunda yer alan ada öbeği.
Takımada, çevresi sularla kaplı iki ya da daha fazla toprak parçasının oluşturduğu adalar topluluğudur. Takımada kelimesi literatürde "üstün deniz" anlamına gelen, arkhon (arkhi-) ("lider") ve pelagos ("deniz") kelimelerinden gelir. Antik çağda, Takımada Ege denizi için kullanılan bir kelimeydi ve sonraları ise denizdeki adaların sayısı dikkate alınarak Ege Adaları yerine kullanılmaya başlandı. Şimdilerde ise genellikle ada gruplarını isimlendirmek veya bazen de Ege'deki gibi çok sayıda dağınık ada için kullanılır.
Pasifik Adaları, Pasifik Okyanusu'ndaki adalardır. Üç büyük adalar grubu Polinezya, Mikronezya ve Melanezya'dır.
Küçük Sunda Adaları, Avustralya'nın kuzeyinde ve Malay takımadalarının güneyinde kalan adalar topluluğudur. Batıda yer alan Büyük Sunda Adaları ile birlikte Sunda Adaları'nı oluştururlar.
Dış Hebridler Birleşik Krallık'a bağlı, İskoçya'nın batısında Hebridler takımadasında yer alan bir takımadadır. Takımadada 70'ten fazla ada bulunur. Bunların arasında en büyükleri Lewis ve Harris, Kuzey Uist, Benbecula, Güney Uist ve Barra adalarıdır.
Skye Birleşik Krallık'a bağlı, İskoçya'nın batısında İç Hebridler takımadasında yer alan bir ada. 1656 kilometrekarelik alana sahip olan adanın başlıca geçim kaynağı turizm, tarım ve balıkçılıktır. Ada genel olarak ılıman, nemli ve rüzgarlı bir iklime sahiptir. 2011 verilerine göre adanın nüfusu 10.000 civarındadır.
St Kilda, Kuzey Atlantik Okyanusu'nda North Uist'in 64 kilometre batı-kuzeybatısında izole bir takımadadır. İskoçya'da Dış Hebridler'in en batı adalarını içerir.
Yeni Hebridler veya resmî tam adıyla Yeni Hebridler Kondominyumu, Büyük Okyanus'ta Avustralya'nın kuzeydoğu açıklarında yer alan Yeni Hebridler, Banks Adaları ve Torres Adaları'nın 1906 ile 1980 yılları arasında Büyük Britanya ve Fransa tarafından ortaklaşa yönetildiği (kondominyum) bölgeye verilen isimdir. Söz konusu bölgeler 1980 yılında Vanuatu ismi ile bağımsızlığını elde etmiştir.
Tino, La Spezia Körfezi'nin batı ucunda, Ligurya Denizi'nde bulunan bir İtalyan adasıdır. Porto Venere anakarasının güneyindeki takımadadaki adalardan birisidir. Diğer adalar, Palmaria kuzeyde ve minik Tinetto daha güneyde yer almaktadır.
Palmer Takımadaları veya Antarktika Takımadaları, Antarktika Yarımadası'nın kuzeydoğusunda bulunan bir takımadadır. Adalar, Kuzeydeki Tower Adası'ndan güneydeki Anvers Adası'na kadar uzanmakta olup sırasıyla Antarktika Yarımadası ve Wilhelm Takımadaları'ndan Gerlache ve Bismarck boğazları ile ayrılır.
Britanya Solomon Adaları ya da Britanya Solomon Adaları Himaye Bölgesi, Okyanusya'daki Solomon Takımadaları'nın ilk etapta güney kısımlarının daha sonra diğer adalarında da Britanya'nın 1893'te kurduğu koloni.
Lau takımadaları, Okyanusya ülkesi Fiji'ye ait olan ve Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan takımadalar.
Mariana Takımadaları, Büyük Okyanus'un batısında coğrafî olarak Mikronezya ada öbeğine bağlı olan takımadalar.