İçeriğe atla

İÇDAŞ

İçdaş
TürDemir Çelik Enerji Ulaştırma
Kuruluş1969
KurucuMustafa Aslan
Genel merkezi
Net gelir25,76 Milyar TL[1]
Alt kuruluş(lar)Eras
SahibiAslan Ailesi
Çalışan sayısı10.000[2]
Web sitesiicdas.com.tr

İÇDAŞ, bir çelik şirketidir.[3][4] Türkiye'deki Bekirli Termik Santrali[5] ve İçdaş Çelik Enerji Ulaştırma A.Ş'ye sahiptir.[6]

Grup Şirketleri

  • İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş.
  • İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.
  • İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Toptan Satış ithalat ve ihracat A.Ş.
  • İÇDAŞ Dış Ticaret A.Ş.
  • İÇDAŞ Sigorta A.Ş.
  • Eras A.Ş.
  • İçyapı A.Ş.
  • Bigair

Yerleşkeler

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "İSO 500". 2021. 5 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2023. 
  2. ^ "İÇDAŞ, Tarihçe". 28 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2023. 
  3. ^ Gazetesi, Dünya (16 Eylül 2021). "Türk çelik sektörü, ihracatta çıtayı yükseltti". 16 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2021. 
  4. ^ "İÇDAŞ ÇELİK ENERJİ TERSANE ve ULAŞIM SAN.A.Ş." Türkiye Çelik Üreticileri Derneği. 28 Kasım 2016. 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2021. 
  5. ^ "İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali". Enerji Atlası. 22 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2021. 
  6. ^ "İçdaş'dan üç gemi ihracatı - Capital". Capital Online. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 TWsa elektrik üretilmektedir. Burada en önemli santraller listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi</span>

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), 8 Haziran 1984 tarih ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve değişiklikleri ile 22 Ocak 1990 tarih ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye dayanılarak çıkarılan, 2001/2026 sayılı kararnamenin eki Bakanlar Kurulu kararı ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde faaliyette bulunmak üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yenilenebilir enerji</span> Bir enerji türü

Yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjiye denir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi olarak sıralanabilir. Bu tür bir enerji kaynağı, yenilenmekte olduklarından çok daha hızlı kullanılan fosil yakıtların tam tersidir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik Üretim Anonim Şirketi</span>

Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ); Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de rüzgâr gücü</span>

Türkiye'de rüzgâr gücü, 2005 yılında devreye giren YEK ile hızlı bir gelişime girmiştir. Devletin, 2035 yılına kadar 30 GW (gigawatt) kurulu rüzgâr gücü kapasitesine ulaşma hedefi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Akkuyu Nükleer Güç Santrali</span> Türkiyede inşa edilen nükleer enerji santrali

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2025 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.

Verbund Avusturya'daki en büyük elektrik üretici ve elektrik iletimini yapan firmadır. Firma ayrıca bu alanda Avrupa'daki büyük şirketlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de nükleer enerji</span>

Türkiye'de şu an nükleer enerji santrali yapılma aşamasındadır. 1970 yılından itibaren nükleer santral kurulma girişimlerinde bulunuldu fakat bu girişimlerin çoğu sonuçsuz kalmış, 2004'te nükleer enerji santrali konusu yeniden gündeme gelmiş ve toplamda üç santralden biri için yapıma aşamasına gelinmiştir. İki santral daha planlama aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yatağan Termik Santrali</span> termik santral

Yatağan Termik Santrali, Muğla ili Yatağan ilçesinde bulunan termik santraldir. 4.500 GWH yıllık enerji üretimi kapasitesinin yanında 630 MWe kurulu güce sahip olan santral 20.11.1982 tarihinde ilk defa faaliyete geçmiştir.

Afşin- Elbistan A Termik Santrali Kahramanmaraş'ta bulunan 1.355 MWe [(1x335) + (3x344)] kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük linyit termik santralidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de elektrik</span>

Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 TWs elektriği, yani Türkiye'nin birincil enerjisinin miktar karşı beşte bir, kullanılır. Türkiye'de elektriği çok kömür yakıyor, hem yerel hem ital. O yüzden Türkiye'nin sera gaz emisyonlarının en büyük kaynağı Türkiye'nin kömür yakan termik santralleri. Onlar'dan çok hükûmet sübvansiyon veriyor.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kömür yakıtlı elektrik santralleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki kömür yakıtlı elektrik santralleri listesi, Türkiye'de kömürden elektrik enerjisi üreten bütün tesisleri listelemektedir. Türkiye'de 2020'den bu yana elektrik üreten bütün kömür yakıtlı termik santraller aşağıda listelenmiştir.

Afşin Elbistan C Termik Santrali 1800 MW Kahramanmaraş taki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)tan önerilen kömür yakan termik santralidir. ₺17 milyar yatırımlı termik santrali açıldığı takdirde ÇED raporunu göre yıllık 61 Mt dan fazla CO2 salması tahmin ediliyor, Türkiye’nin toplam sera gaz emisyonları %10 dan fazla artış gösterecek. Açılırsa Afşin Elbistan C yakın sahadan linyit alacak.

<span class="mw-page-title-main">Orhaneli Termik Santrali</span>

Orhaneli Termik Santrali, Bursa ili, Orhaneli Karıncalı mahallesi sınırlarında bulunan 210 MW kurulu güce sahip termik santral. Türkiye'nin en büyük 16. termik santralidir. Santralde yakılan linyit, Bursa Linyitleri İşletmesinden temin edilmektedir.

Emba Hunutlu Termik Elektrik Santrali, Adana kenarında 1320 MW kurulu güce sahip termik santrali.

İÇDAŞ Bekirli-2 Termik Santrali, Biga Çanakkale'da bulunan, 1200 MW kurulu güce sahip bir termik santraldir.

İÇDAŞ Bekirli-1 Termik Santrali ya da İÇDAŞ Biga Termik Santrali, Türkiye'deki kömür yakıtlı bir termik santraldir.

<span class="mw-page-title-main">IC Holding</span>

IC Holding, inşaat, elektrik üretimi, turizm, altyapı ve sanayi (Treysan) dahil olmak üzere Türkiye'de faaliyet gösteren özel bir holdingdir. Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen tarafından kurulmuştur. İbrahim Çeçen'in oğlu Fırat Çeçen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır ve aynı zamanda IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding'in de Yönetim Kurulu Üyesidir.

Çelikler Holding enerji alanında faaliyet gösteren holding.