İçeriğe atla

Đurađ Branković

Ђурађ Бранковић
Đurađ Branković
Vılkoğlu Brankoviç
Sırbistan Despotu
Hüküm süresi1427-1456
Önce gelenStefan Lazareviç
Sonra gelenLazar Brankoviç
Doğum1377
Ölüm24 Aralık 1456
Eş(ler)iEirene Kantakouzene
Çocuk(lar)ıMara Hatun
HanedanBrankoviç Hanedanı
BabasıVuk Brankoviç
AnnesiMara
Đurađ Branković'in 1448'de XI. Konstantinos yönetiminde Konstantinopolis Surlarının onarılması ile ilgili hazırlattığı mermer plaka. Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ndedir.

Curac Brankoviç (SırpçaЂурађ Бранковић Đurađ Branković, Sırp-Hırvatça telaffuz: [d͡ʑûrad͡ʑ brǎːŋko̞ʋit͡ɕ], Vuković lakabı ile de bilinir; MacarcaBrankovics György, 1377 – 24 Aralık 1456), Osmanlılar tarafından Vılkoğlu Brankoviç olarak anılır, 1427-1456 arası Sırp despotluğu ve Macaristan Krallığı baronluğu yapmış kişi. Brankoviç Hanedanı'nın Sırbistan monarşisindeki ilk hükümdarı olan Brankoviç ölene kadar tahtta kalmıştır.

Hükümdarlığı

1430'da Osmanlılar'ın Selanik'i ele geçirmesiyle Brankoviç vatandaşlarının çoğu için kefaret ödemiş ancak yine de devletin bir vassalı olmak ve oğullarından birini Durazzo kuşatmasında Yuvan Kastrioti'ye karşı görevlendirilmek üzere Osmanlı güçlerine katılmak için göndermeyi engelleyememiştir.[1]

Hükümdarlığında II. Kosova Muharebesi nedeniyle başkenti Semendire'ya (Belgrad yakınları) taşımıştır.

Amcası Despot Stefan Lazareviç'in vârisi olarak tahta geçen Brankoviç'in dönemi yeni sorunlar ve Kosova'nın Osmanlı İmparatorluğu'na kaybedilmesiyle özdeşleştirilmiştir. Macaristan Krallığı ile müttefik olan Brankoviç, 1439'da başkent Smederevo'nun Osmanlılarca ele geçirilmesiyle Zemun, Salankamen, Kupinik, Mitroviça, Stari Bečej, Kulpin, Čurug, Sveti Petar, Perlek, Peser, Petrovo Selo, Beçe, Arač, Veliki Beçkerek, Virşaç gibi birçok mülkünün bulunduğu Macaristan'a kaçmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Radovan Samardžić (1892). Istorija srpskog naroda: Doba borbi za očuvanje i obnovu države 1371-1537. Srpska knjiiževna zadruga. s. 239. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2013. 
Resmî unvanlar
Önce gelen
Stefan Lazareviç
Sırbistan Despotu
1427–1456
Sonra gelen
Lazar Brankoviç

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">János Hunyadi</span> Orta çağ Macar ordu komutanı

Hünyadi Yanoş ya da Yanoş Hunyadi, Orta Çağ Macar ordu komutanıdır. Hunyadi soyadı, János adıdır, Macar geleneğine göre önce soyadı, sonra adı yazılır, Türkçeye de bu şekilde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Semendire</span> Sırbistanda bir şehir

Semendire Sırbistan'da başkent Belgrad’ın doğusunda Tuna Nehri kıyısında bulunan bir şehirdir. Şehir, Sırbistan'ın büyük ve ünlü şehirlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Mara Hatun</span> Osmanlı Padişahı II. Muradın eşi, Fatih sultan Mehmetin Manevi Annesi

Mara Brankoviç ya da Mara Despina Hatun, Sırp despotu Đurađ Branković ve ve Eirene Kantakouzene'nin kızı, Osmanlı padişahı II. Murad'ın eşidir. Fatih Sultan Mehmed'in üvey annesi olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun diplomatik görüşmelerinde önemli bir rol oynadı. Balkanlar'daki Osmanlı yanlısı partinin önde gelen bir üyesi ve 15. yüzyılın en güçlü kadınlarından biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lazar Hrebelyanoviç</span> Sırp prens

Lazar Hrebelyanoviç, Osmanlılarla yaptığı I. Kosova Savaşı sırasında yaşamını kaybeden Sırp prensidir. Lazar, Sırp kültüründe çok önemli bir rol oynamaktadır. Sırp Ortodoks kilisesi tarafından aziz mertebesine ulaşmış sayılır.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kastriot</span> Kosovada kent

Kastriot veya Obiliç, Kosova'nın orta kesiminde, başkent Priştine’nin kuzeybatısında bir şehir ve belediyedir. Yugoslavya dönemi ve sonrasında kullanımda kasabanın adı “Obiliç” olarak da geçer.

Tripolje Savaşı, Kasım 1402'de Branković ailesi desteğiyle Osmanlıların ve Stefan Lazarević tarafından yönetilen Sırplar arasında bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">II. Đurađ Balşa</span>

Đurađ Stracimirović veya II. Đurađ Balša (Balšić) ailesinden 1385 - 1403 arasında Zeta'nın hükümdarı idi. Stracimir Ballsha'nın oğluydu ve amcası II. Balša'dan sonra Zeta'yı yönetmeye başladı. Daha fethedilmemiş Sırp İmparatorluğu'nu 1386'dan 1389'ına kadar ailesiyle beraber yönetti, sonra ise 1395 yılına kadar Osmanlıların vasal devleti olarak yönetimi devam etmiş. Đurađ 1403 yılında ölene kadar hükümdarlığı devam etmiş ve ölümünden sonra da oğlu III. Balša babasının yerine geçmiş. Sırp destanı şiirlerinde Strahinja Banović olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Macar Savaşı (1437-1444)</span>

1437-1444 Osmanlı-Macar Savaşı, 1437 ve 1444 arasında Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında süren ve 12 Haziran 1444 tarihinde Edirne-Segedin Antlaşması'nın imzalanmasıyla biten savaş.

<span class="mw-page-title-main">Varna Haçlı Seferi</span>

Varna Haçlı Seferi (1443-44) çok sayıda Avrupa hükümdarı tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Avrupa'daki, özellikle Balkanlar'daki ilerleyişini durdurmak için başlattığı başarısız bir seferdir. Sefer çağrısını 1 Ocak 1443'te Papa IV. Eugenius yapmış, seferi Lehistan Kralı III. Władysław, János Hunyadi, Erdel Voyvodası ve Burgundiya Dükü İyi Philip komuta etmiştir.

Alacahisar Muharebesi, 2 Ekim 1454'te, Macaristan Krallığı ile müttefik olan Sırp Despotluğu güçleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Seferleri</span>

Sırbistan Seferleri,1454 - 1459 yılları arasında II. Mehmed önderliğindeki Osmanlı İmparatorluğunun, Sırbistan toprakları üzerine düzenlediği askeri seferlerdir. İstanbul'un fethinden sonra düzenlenen ilk seferler arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı</span>

1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1454 yılından 1483 yılında imzalanan ateşkes antlaşmasına kadar fasılalarla ve çeşitli cephelerde süren savaş.

<span class="mw-page-title-main">1444-1449 Osmanlı-Macar Savaşı</span>

1444-1449 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1444 yılında Macarların Edirne-Segedin Antlaşması'nı bozmalarıyla başlayan ve 1449 yılında yapılan mütareke ile sona eren büyük çaplı askerî mücadele.

Belgrad Banlığı, Orta Çağ Macaristan Krallığı’nda bulunan Belgrad merkezli bir sınır eyaletiydi (ban). 15. yüzyılın ikinci yarısından 1521 yılına kadar Macaristan Krallığı'nın Osmanlı karşısındaki savunma sisteminde önemli bir rol oynadı.

Semendire Kuşatması, 1459 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan İmparatorluğu arasında geçen ve Semendire 'nin Osmanlı İmparatorluğuna teslim edilmesiyle sonuçlanan kuşatmadır. Fatih Sultan Mehmet Han önderliğindeki Osmanlı İmparatorluğu çok sayı da asker ile kale ve çevresini önceden kuşatmış, kale içerisinde Osmanlıyı destekleyen birliklerin ve kalenin komutanı Lazar Brankoviç'in ölümü sonrası tahta geçen eşi Helena, kalenin anahtarını Fatih Sultan Mehmet Han'a teslim etmiştir. Kuşatma öncesi kale içerisindeki görüş ayrılıkları kalenin teslimini hızlandırmıştır.