İçeriğe atla

Ćevapi

Ćevapi

Ćevapi (Sırp-Hırvatça telaffuz: [tɕɛv̞ǎːpi]) ya da ćevapčići, Balkan ülkelerinde yapılan bir tür kebap. Bosna-Hersek[1] ve Sırbistan'da[2][3][4] ulusal yemek sayılmaktadır.

Doğranmış soğan, acı sos, ayvar, köy peyniri ve kırmızı biberle sunulmaktadır. Bosna-Hersek ve Makedonya uyarlamasında dana eti; Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya uyarlamasında ise domuz eti kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Bosnia and Herzegovina". Encyclopædia Britannica. 2009. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2014. 
  2. ^ The new Encyclopaedia Britannica: A-ak - Bayes, 1. Cilt. 
  3. ^ Countries and Their Cultures: Saint Kitts and Nevis to Zimbabwe. s. 68. 
  4. ^ "Serbian cuisine". TravelSerbia.Info - Your travel guide for Serbia. 9 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Boşnakça</span>

Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek millî futbol takımı</span>

Bosna-Hersek millî futbol takımı, Bosna-Hersek'i uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karakurum Dağları</span>

Karakurum, Pakistan, Çin ve Hindistan'daki sıradağlar. Bu dağlar Himalayalar'ın batı uzantısıdır.,

Bosna-Hersek, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bosna-Hersek'i Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Bosna yayıncısı Bosna-Hersek Radyo Televizyonu (BHRT) Görevlendirme yöntemi yapmıştır. Bosna-Hersek'i "Thunder and Lightning" şarkısıyla Vukašin Brajić temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">2014 Güneydoğu Avrupa sel felaketi</span>

2014 Güneydoğu Avrupa sel felaketi, 13-18 Mayıs tarihleri arasında Orta ve Balkanlar'da geniş bir alanı etkileyen, "Yvette" adı verilen alçak basınç sisteminin neden olduğu aşırı sağanak yağışlar sonucunda oluşan sel felaketi. Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Slovakya'da 86 kişi'nin ölümüne neden olan âfet, Balkanlar'da son 120 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti. Afetten 2,5 milyon insan etkilendi, çok sayıda yerleşim birimi sular altında kaldı ve yüz binlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Bosna-Hersek ve Sırbistan'da "olağanüstü hâl" ilan edildi.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Bosna-Hersek ziyaretçileri Bosna-Hersek diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sremska Mitrovica</span>

Sremska Mitrovica, Sırbistan'ın Voyvodina Özerk Bölgesi'ne bağlı Sirem ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, Sava Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 762 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 79,940'tır.

Bosna-Hersek, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Bulgaristan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme doğrultusunda Stockholm'de Bosna-Hersek'i temsil eden kişi belirlenmiştir. Bosna-Hersek'i Ana Rucner, Dalal Midhat-Talakić ve Deen, "Ljubav je" adlı şarkıyla temsil etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kikinda</span>

Kikinda, Sırbistan'ın Voyvodina Özerk Bölgesi'ne bağlı Kuzey Banat ilçesinin merkezi olan bir şehirdir. Yüzölçümü 782.0 km² olan kasabanın nüfusu 2011 yılı itibarı ile 59,453'tür.

<span class="mw-page-title-main">Stara Pazova</span>

Stara Pazova, Sırbistan'ın Voyvodina özerk bölgesine bağlı Srem ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 344.49 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 65,792'dir.

<span class="mw-page-title-main">Paraćin</span>

Paraćin, Sırbistan'ın Pomoravlje ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, Büyük Morava Nehri vadisinde yer almaktadır. Yüzölçümü 542 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 54,267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Semendire Palankası</span> Sırbistanda bir kasaba

Semendire Palankası, Sırbistan'ın Podunavlye ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 422 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 50,284'tür.

<span class="mw-page-title-main">Gornji Milanovac</span> Sırbistanın Moravica ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediye

Gornji Milanovac, Sırbistan'ın Moravica ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 836 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 44,406'dır.

<span class="mw-page-title-main">Beočin</span> Sırbistanın Voyvodina bölgesine bağlı bir kasaba ve belediye

Beočin, Sırbistan'ın Voyvodina özerk bölgesine bağlı Güney Bačka ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 184.21 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 15.726'dır.

<span class="mw-page-title-main">Köprü, Sırbistan</span>

Köprü, Sırbistan'ın Pomoravlje ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 287 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 33,356'dır.

<span class="mw-page-title-main">Čajetina</span>

Čajetina, Sırbistan'ın Zlatibor ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 647 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 14,745'tir.

<span class="mw-page-title-main">Mali İzvornik</span>

Mali İzvornik, Sırbistan'ın Rasina ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, Drina Nehri kıyısında Bosna-Hersek'in İzvornik belediyesinin karşısında yer almaktadır. Yüzölçümü 184 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 11.987'dir.

<span class="mw-page-title-main">Obrenoviç Hanedanı</span> Sırbistanı toplamda 72 yıl yöneten hanedanlık

Obrenoviç Hanedanı, Sırbistan’ı 1815’ten 1842’ye ve yine 1858’den 1903’e kadar yöneten Sırp hanedan. 1815'te Sırbistan Prensliği'nin oluşmasına yol açan Osmanlı İmparatorluğu'na karşı gerçekleşen İkinci Sırp Ayaklanması'nda ataları Miloş Obrenoviç'in liderliği ile iktidara geldiler. Obrenoviç Hanedanı geleneksel olarak Avusturya-Macaristan ile ittifak yaptı ve Rus destekli Karacorceviç Hanedanı'na karşı çıktı.