İçeriğe atla

Üzüm sapı ayırma makinesi

Üzüm sap ayırma makinesi açık halde görülüyor: Çivili silindir ve aşağıdaki sıkıştırma silindirleri ile delikli ızgara silindirinin görünüşü
Üzüm fabrikaları için gazete ilanı, Bolzano, Ekim 1919

Üzüm sapı ayırma makinesi Üzümün saplarını tanelerinden ayırır. Bu makine üzüm sapında bulunan tanelerin ve üzüm sapının şaraba girmesini önler.[1]

Eskiden üzüm elle toplanırdı; günümüzde üzüm değirmenleri, demetleme makineleri, Rebel veya Entrapper makineleri kullanılır. Üzümler delikli veya kafesli bir tamburdan çivili bir rulo ile taşınır. Taneler aşağı düşer ve saplar tamburun ucundan dışarı çıkar. Delikli tambur yatay veya dikey olarak takılabilir.[2]

Taneler alttaki sıkma silindirleri kullanılarak sıkılır. Merdanelerin basıncı salkımlar ezilmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Ezilmiş taneler bir preste preslenerek püre yapılır. Bütün üzümler preslenecekse silindirler saptırıcı plakalar ile sap ayırıcı üzerinde baypas edilebilir.

Salkımı yapılandıran ve destekleyen, yeşil ve odunsu üzüm sapının ayrılması hasattan sonra sap ayırma makinesiyle yapılır.

Vaucluse, Beaumes-de-Venise mahzeninde sap ayırma makinesi, Fransa

Sap yumuşamaya bırakılırsa üzüm suyuna çimenimsi bir tat verir. Sap ayırma sistemli olarak uygulanmaz bazı şarap üreticileri bu nedenle bütün üzüm salkımlarının yumuşamasına izin vermeyi seçerler.

Bu uygulama genellikle açılmadan önce birkaç yıl bekletilmesi gereken daha yapılı ve tanenli şaraplar üretir. Kısmi veya tam demetlemeden kaynaklanan şaraplar "yuvarlaklık" kazandırır ve genellikle daha çabuk tadılır.

Üzümleri sallamak suretiyle üzümleri içlerinden çeken hasat makinesi fiilen demeti kırar.

Tarih

Elle sap ayırıcılar

Üzüm sap ayırma eleği

İlk sap ayırıcılar basitçe hasır, tahta veya metalden sepetler, delikli plakalar veya ızgaralardı. Demetlerin üzerine elle veya fırça veya tırmıkla sürülür böylece taneler düşer ve sap çıkarılır. Daha fazla zaman ve insan gücü çok az alan gerektiren bu teknik hala kullanılır.[3]

Döner sap ayırıcılar

Daha sonra mekanize ayırıcılar ortaya çıktı, delikli silindirik bir kafes şeklini aldılar ve bu kafesin içinde çırpıcılar vardı. Modele bağlı olarak iki parça aynı yönde veya zıt yönde döndürülebilir veya dönmeyebilir ve milin uzunluğu boyunca deliklerin / çırpıcıların farklı düzenlemelerine sahip olabilir.

Doğrusal yüksek frekanslı ayırıcılar

Yüksek Frekanslı Doğrusal Destemmer.

2008'den beri taneleri sapından ayırmak için yüksek frekanslı doğrusal çırçırlama sistemi kullanılmaktadır. Sistem tane bütünlüğünü korumak için yüksek frekansta titreşen latalı bir konveyörden oluşur. Kabuklu taneler ve yeşil atıklar bir silindire (ayırma masasına) düşer. Bu ekipman  % 99,8'e varan temizlikte sap vb. ayıklar.[4]

Sarkaçlı sıyırıcılar

Sarkaçlı bir sıyırıcının içi, salınımlı kafes ve sap boşaltma silindirleri

2010'larda, sarkaçlı ayırıcılar,[5] özellikle Bucher-Vaslin şirketinin "Oscillys" takipçisinin pazarlanmasıyla piyasaya çıktı. Sapsızlaştırıcı, dikey delikli bir kafeste üzümleri yana doğru sallama ataletini kullanır, böylelikle taneler sapları düşerken kafesten dışarı atılır. Bu nedenle, sistemde artık çırpıcı yoktur.

Özellikler

Kullanım

Sap sökücünün (N ° 4) bir hasat alma hattında kullanılması

Sap ayırıcı çoğunlukla kırmızı üzüm hasadında, nadiren beyaz üzümlerde kullanılır. Hasadın alınmasından sonra kurutma veya preslemeden önce kullanılır. Hasat tasnif edildiğinde üzümler sap ayırıcıdan geçmeden önce ve/veya sonra yapılabilir.

Ek kaynaklar

  • Robert Steidl: Kellerwirtschaft. 7. güncellenmiş baskı. Österreichischer Agrarverlag, 2010, ISBN 978-3-7040-1699-3 .
  • Das Oxford Weinlexikon. ISBN 3-8338-0691-5. 

Kaynakça

  1. ^ "Rebeln (Wein) – Definition, Bedeutung – Online Lexikon" (Almanca). Erişim tarihi: 2019-02-27.  28 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 
  2. ^ Robert Steidl: Kellerwirtschaft. 7. aktualisierte Auflage. 2010, S. 23.
  3. ^ "Exemple d'éraflage manuel". 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 
  4. ^ Şablon:Article.
  5. ^ "Sarkaç saplama gösteriminin videosu". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağ (tarım)</span>

Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir. Üzüm bağları, şarabın kendisine pay çıkarılabilecek bağın özel coğrafi ve jeolojik özelliklerine atıfta bulunan ve Türkçeye "yer duygusu" gibi tercüme edilebilecek Fransızca terroir kelimesiyle nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Şarap</span> üzümden yapılan fermente içecek

Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hardaliye</span> mayalanmış üzüm suyu ile yapılan bir içecek

Hardaliye, Kırklareli ve çevresinde olgunlaşmış yaş üzümden yapılan alkolsüz bir içecek türü. Kırklareli Hardaliyesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<i>Mayıs papatyası</i> bir bitki türü

Matricaria chamomilla, çoğu zaman papatya, Alman papatyası, Macar papatyası (kamilla), yaban papatyası, mavi papatya, kokulu mayıs papatyası adlarıyla bilinir.

<i>Vitis vinifera</i>

Yaygın üzüm asması olan Vitis vinifera Akdeniz bölgesi, Orta Avrupa ve güneybatı Asya'da Fas ve Portekiz'den kuzey Almanya'ya ve doğudan kuzey İran'a kadar uzanan bir Vitis türüdür. Şu anda 5.000 ile 10.000 arasında Vitis vinifera üzüm çeşidi vardır ancak sadece birkaçının şarap ve sofralık üzüm üretimi için ticari önemi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Şarabın tatlılığı</span>

Şarabın öznel tatlılığı, sınıflandırılması, yaşlanması ve tadımında da önemli bir unsurdur. Şaraptaki şekerin miktarı ve göreceli alkol, asit ve tanen seviyesi de çeşitli faktörlerin etkileşimiyle belirlenir. Şeker ve alkol şarabın tatlılığını artırır; asitler (ekşilik) verirken acı tanenler buna karşı koyar. Bu ilkeler Émile Peynaud'un The Taste of Wine adlı 1987'deki çalışmasında özetlenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Asmaların yıllık büyüme döngüsü</span>

Asmaların yıllık büyüme döngüsü her yıl bağda oluşan, ilkbaharda tomurcuk kırılmasıyla başlayan ve sonbaharda yaprak dökümü ve ardından kışın uyku hali ile sonuçlanan süreçtir. Şarap yapımı açısından süreçteki her adım şarap yapmak için ideal özelliklere sahip üzümlerin geliştirilmesinde hayati bir rol oynar. Bagcılık uzmanları ve bağ yöneticileri iklim etkisini,asma hastalığını ve asmanın tomurcuklanmasından itibaren ilerlemesini engelleyen ya da kolaylaştıran zararlıları, çiçeklenmeyi, veraison, meyve oluşumunu, hasatı, gölgelik yönetimi gibi bağcılık uygulamalarının kullanılmasıyla gerekirse yaprak düşmesi ve uyku-hali tepkisini, sulamayı, asma eğitimini ve tarımsal kimyasalların kullanımını izlerler. Yıllık büyüme döngüsünün aşamaları genellikle bir asmanın yaşamının ilk yılı içinde gözlemlenebilir hale gelir. Büyüme döngüsünün her aşamasında harcanan zaman bir dizi faktöre bağlıdır - en önemlisi iklim türü ve üzüm çeşidinin özellikleridir.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Zinfandel</span> Üzüm çeşidi

Zinfandel ya da Primitivo, şarap yapımında kullanılan kırmızı bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer alan Zinfandel'in, DNA analizleri neticesinde genetik olarak Hırvat üzümleri Crljenak kaštelanski ve Tribidrag ile Puglia, İtalya'da yetiştirilen Primitivo ile eşdeğer olduğu belirlenmiştir. Avrupa Birliği, Ocak 1999'da Zinfandel'i Primitivo'nun eş anlamlısı olarak tanımlarken ticari anlaşmazlıklar nedeniyle bu süreç Amerika Birleşik Devletleri'nde daha ağır işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kelter</span>

Üzüm presi, üzümleri sıkıp üzüm tanelerinin öz sularını çıkarmak için şarap yapımında kullanılan bir prestir. Çeşitli mekanik mekanizmalarla kas gücü veya elektrik enerjisi kullanılarak üzümlere basınç uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılıkta olgunlaşma</span>

Bağcılıkta olgunlaşma, hasat başlangıcını işaret eden asmadaki şaraplık üzümlerin olgunlaşmasının tamamlanmasıdır. Olgunluğu tam olarak neyin oluşturduğu, hangi tarz şarap üretildiğine ve şarap üreticisinin olgunluk kıstaslarına göre değişir. Üzümler toplandıktan sonra şarabın kalitesini etkileyecek olan üzümün fiziksel ve kimyasal bileşenleri belirlenir. Bu yüzden hasat için en uygun olgunluk anının belirlenmesi şarapçılıkta en önemli karardır.

<span class="mw-page-title-main">Asma</span> asmagillerden, dalları çardak üzerine yayılan üzüm vb. bitkiler.

Vitis, çiçekli bitki Vitaceae familyasındaki asma bitkilerinin kabul edilen 79 türünün bir cinsidir.

Optik ayırma, katı ürünleri kameralar ve/veya lazerleri kullanarak otomatik ayırma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru üzüm şarabı</span> Kurutulmuş üzümden yapılan şarap

Kuru üzüm şarabı, Saman şarabı veya Passito, üzümün şırasını yoğunlaştırmak için kurutulmuş üzümlerden yapılan bir dömi sek veya tatlı şaraptır.

<span class="mw-page-title-main">Amarone</span>

Amarone della Valpolicella, kısaca Amarone olarak bilinir, Corvina'nın, Rondinella'nın (%5–30) ve diğer onaylı kırmızı üzüm çeşitlerinin kısmen kurutulmuş üzümlerinden yapılan, genellikle zengin, sek kırmızı şarapların İtalyan DOCG adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muscat Blanc à Petits Grains</span>

Muscat Blanc à Petits Grains, Vitis vinifera'nın Muscat ailesinin bir üyesi olan Yunan kökenli bir beyaz şarap üzümüdür. İsmi, karakteristik küçük tane boyutundan ve sıkı salkımlarından gelir. Moscato bianco, Muscat blanc, Muscat Canelli, Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel, Muscat d'Alsace, Muskateller, Moscatel de Grano Menudo, Moscatel rosé ve Sárgamuskotály gibi çeşitli yerel isimlerle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Slovak şarabı</span>

Slovak şarabı, 6 şarap üretim alanına ayrılmış olan Slovakya'nın güney kesiminde üretilir. Tokaj hariç Slovak şarapları uluslararası alanda çok iyi bilinmese de, yurtiçinde ve komşu ülkelerde popülerdir. En iyi şaraplar, kendi bağları olan orta ölçekli şarap imalathaneleri tarafından üretilir ve beyaz şarap üretimi en baskın olanıdır; buna tarihi tatlı şarapların tüm yelpazesi dahildir - buzlu şarap, kuru üzüm şarabı ve botrytize şarap.

<span class="mw-page-title-main">Mourvèdre</span>

Mourvèdre, Mataro veya Monastrell olarak da bilinir. Fransa'nın Rhône ve Provence bölgeleri, İspanya'nın Valensiya ve Jumilla, Bullas ve Yecla denominaciones de origen (DOs) dahil olmak üzere dünya çapında birçok bölgede yetiştirilen kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Balear Adaları, Kaliforniya ve Washington ile Avustralya'nın Güney Avustralya ve Yeni Güney Galler'in bölgeleri ve ayrıca Güney Afrika. Mourvèdre, kırmızı şarap çeşitlerinin yanı sıra "GSM" karışımlarında da öne çıkan bir bileşendir. Çeşitten aynı zamanda roze ve porto tarzı fortifiye şaraplar yapılmaktadır.