İçeriğe atla

Üstdamaksıl ünsüz

Üstdamaksıl patlamalı ünsüz

Üstdamaksıl ünsüzler, eklemlemenin [en] diş yuvası sırtı [en] ile sert damak [en] arasında yer aldığı [en] ünsüzlerdir. Bunlar bir tür taçsı ünsüz [en] olup dilin ön tarafının kullanıldığı seslerdir. Eklemleme sürecinde dil, düz, içbükey veya kıvrak bir şekil alıp eklemleme yerine değdirilir.

Transkripsiyon

IPA transkripsiyonu

Uluslararası Fonetik Alfabe'ye (IPA) çevrilmiş üstdamaksıl ünsüzlerin sembolleri tipik olarak dişyuvasıl ünsüzlerin sembolleriyle aynıdır; ancak üstdamaksıl ünsüz sembollerin altlarına sağ yönüne bakan bir kanca da eklenir.

IPA transkripsyonları mevcut olan üstdamaksıl ünsüzler şunlardır:

IPA Tanım Örnek
Dil Ortografi IPA Anlam
[ɳ]Ötümlü üstdamaksıl genizsil ünsüz Pencapçaਗਾਣਾ / گاݨا[ˈgaːɳaˑ]'şarkı'
[ʈ]Ötümsüz üstdamaksıl patlamalı ünsüzİsveççeparti [pɑːʈɪ]'(siyasî) parti'
Hintçe / Urducaटापू / ٹاپُو[ʈaːpuˑ]'ada'
[ɖ]Ötümlü üstdamaksıl patlamalı ünsüzİsveççe nord[nuːɖ]'kuzey'
Hintçe / Urduca ब्बा / ڈبہ[ɖəbba]'kutu'
[ʂ]Ötümsüz üstdamaksıl sürtünmeli ünsüzMandarin 上海 (Shànghǎi) [ʂɑ̂ŋ.xàɪ]'Şanghay'
Hintçeभाषा[bʱɑʂɑ]'lisân'
[ʐ]Ötümlü üstdamaksıl sürtünmeli ünsüzRusçaжаба ʐabə]'kara kurbağası'
Lehçeżaba ʐaba]'kurbağa'
[ɻ]Ötümlü üstdamaksıl sürtünmesiz ünsüz Tamilceதமிழ்[t̪ɐmɨɻ]'Tamilce'
[ɭ]Ötümlü üstdamaksıl yansürtünmesiz ünsüz Marathiceबा[ˈbɑːɭ]'bebek'
İsveççe Karlstad [ˈkʰɑːɭ.sta]'Karlstad'
[ɽ]Ötümlü üstdamaksıl çarpmalı ünsüz Hausacashaara [ʃáːɽa]'süpürme'
Hintçe / Urduca कीचड़ / کیچڑ[kiːt͡ʃəɽ]'çamur'
[𝼈] ([ɭ̆]) Ötümlü üstdamaksıl yan çarpmalı ünsüz Peştucaړوند [ɭ̆und]'kör'
Marathice बा[ˈbɑːɭ̆]'bebek'
[ꞎ] ([ɭ̊˔]) Ötümsüz üstdamaksıl yansürtünmeli ünsüz Todaca [en][pʏːɭ̊˔]'yaz (mevsim)'
[𝼅] ([ɭ˔]) Ötümlü üstdamaksıl yansürtünmeli ünsüz Ao [en][1][]
[ʈʼ]Üstdamaksıl gırtlak duraklı ünsüz Guçinceetrʼuu[ɛʈʼu:]'kuzey sumrusu'
[ᶑ]Ötümlü üstdamaksıl içpatlamalı ünsüz Ngadha [en]modhe[ˈmoᶑe]'iyi'
[𝼉] ([ᶑ̥]) Ötümsüz üstdamaksıl içpatlamalı ünsüz Oromca[]
[ᵏ𝼊, 𐞥𝼊,
ᶢ𝼊, 𐞒𝼊,
ᵑ𝼊, ᶰ𝼊]
Üstdamaksıl şaklamalı ünsüz Merkez !Kung [en]ɡ‼ú [ᶢ𝼊ú]'su'

Kaynakça

  1. ^ Gurubasave Gowda, K.S. (1972). Ao-Naga Phonetic Reader (Tez). Mysore: Central Institute of Indian Languages. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Fonetik Alfabe</span> sesleri gösteren standart alfabe

Uluslararası Ses Abecesi veya Uluslararası Fonetik Alfabe, seslerin kâğıt üzerinde gösterilebilmesi için oluşturulmuş standart alfabedir. Tüm dillerdeki konuşma seslerini bir örnek biçimde kodlayabilmek için oluşturulmuş işaretler ve simgeler sistemidir. Bu sistemden en çok dilbilimde ve sözlüklerin hazırlanmasında yararlanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yazı sistemi</span> kağıda veya başka bir ortama kaydedilmiş görsel dillerin sistemi, dilde ifade edilebilecek ögeleri temsil etmek için kullanılır

Yazı sistemi, bir dildeki unsurları ve tarif edilebilir durumları temsil etmek için kullanılan bir çeşit semboller sistemidir.

Ж, ж, Türk alfabesindeki J'ye eşdeğer Kiril Alfabesi harfi. Çoğunlukla ötümlü artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz (dinle) veya ötümlü üstdamaksıl sürtünmeli ünsüz (dinle) seslerini göstermek için kullanılır. Ancak Kırgız Türkleri bunu "c" olarak telaffuz ederler.

Şa, Kiril alfabesi harfidir. Ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz (dinle) ve ötümsüz üstdamaksıl sürtünmeli ünsüz (dinle) seslerini göstermek için kullanılır.

Haçek, karon veya ters şapka işareti (ˇ), Latin alfabesi kullanan bazı dillerde bulunan bir ayırıcı imdir. Üzerine eklendiği harfin okunuşunu değiştirmek amacıyla kullanılır.

Ötümsüz üstdamaksıl patlamalı ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Ötümlü üstdamaksıl patlamalı ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Üstdamaksıl genizsil ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Üstdamaksıl çarpmalı ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Ötümsüz üstdamaksıl sürtünmeli ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Ötümlü üstdamaksıl sürtünmeli ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Üstdamaksıl sürtünmesiz ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Üstdamaksıl yansürtünmesiz ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Ötümsüz üstdamaksıl patlamalı sürtünmeli ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Ötümlü üstdamaksıl patlamalı sürtünmeli ünsüz sesi bazı konuşulan dillerde kullanılan bir ünsüz sestir. IPA’da bu ses olarak gösterilir.

Dişsil ünsüz, dilin üst dişlere değdirilmesiyle eklemlenen bir ünsüzdür. Bu ünsüzlerin bazı dillerdeki örnekleri /d/, /n/, /t/ ve /l/'dir, fakat bunlar, dilin dış yuvası sırtıyla temas yaptığı dişyuvasıl ünsüzlerle karıştırılmamalıdır. Bazı dillerde dişyuvasıl ünsüzler, belirli fonetik ortamlarda dişsilleşme geçirir; bu süreci geçirmiş sesler Uluslararası Fonetik Alfabe (IPA)'de simgesiyle işaretlenir. Kimi dillerde dişsilleşmiş ünsüzler, dişyuvasıl ünsüz sesbirimlerin altsesbirimlerinden birini teşkil eder; ör. İngilizce "in theory" lafındaki < n > harfinin hemen sonrasında < th > yer aldığı için /n/ sesbirimi kendisi de dişsilleşme geçirir ve şeklinde eklemlenir. Kimi dillerde ise bu tür dişsilleşmiş ünsüzler kendileri fonemiktir ve bu ünsüzlere dayalı olarak diğer sesbirimlerle yalın çift oluşturmak mümkündür; ör. Mapuçecede /n/ sesbirimini içeren sözcüğü "çok" anlamına gelirken, /n̪/ sesbirimini içeren sözcüğü "anne tarafı kuzen" anlamına gelir.

Dişyuvasıl ünsüzler, eklemleme yerinin diş yuvası olduğu ünsüzlerdir. Eklemleme sürecinde dil, diş yuvası sırtına değdirilir. Bu süreç kimi dillerde dil ucuyla, kimi dillerdeyse dil palasıyla gerçekleşir.

Artdamaksıl ünsüzler, eklemleme yerinin yumuşak damak olduğu ünsüzlerdir. Eklemleme sürecinde dilin arka kısmı yumuşak damağa değdirilir.

<span class="mw-page-title-main">Gırtlaksıl ünsüz</span>

Gırtlaksıl ünsüzler, eklemleme yerinin gırtlakta bulunan ünsüzlerdir. Eklemleme sürecinde ses tellerinin arasındaki açıklık hareket eder. Bazı fonetikçiler bu tür gırtlaksıl seslerinin aslında ünsüz olmayıp sırf gırtlağın geçiş hâlleri teşkil ettiklerini savunurlar. Buna rağmen, bu sesler birçok dilde sesbirim veya altsesbirim teşkil ederler. Örneğin, Fasih Arapçada, çoğu sözcük üç ünsüzden oluşan köklerden türer; bu bağlamda // ile // sesleri de Arapçadaki diğer ünsüzler gibi bu tür sözcük köklerinde yer alırlar.

Sürtünmeli ünsüzler, birbirine çok yakın konulmuş iki farklı eklemleyicinin arasındaki dar aralıktan havanın geçmesiyle üretilen ünsüz sesleridir. Eklemleyicilerin arasındaki darlık, aralıktan geçen hava akımının çalkıntılı olmasına ve bir sürtünme etkisinin oluşmasına neden olur.