İçeriğe atla

Üst geçit

1987'de Çin'in bir şehrinde üst geçit.
Poughkeepsie Üst Geçidi'nde yayalar
Poughkeepsie Üst Geçidi'nin kıyıdan görünümü

Üst geçit bir yolun iki yanını, basamaklarla yükseltilmiş bir bağlantı ile birleştiren ve yayaların yoldaki taşıt trafiğinin çekinceleriyle karşılaşmaksızın karşıdan karşıya geçmelerini sağlayan yoldur. Üst geçidin yapılmasındaki amaç trafik akımını kesmemektir. Yaya köprüsü ile benzerdir, ama yaya köprüleri yayalar tarafından kullanılır. Türkiye’de üst geçitler Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin Birinci Kısmı’nın İkinci Bölümü’nde yer alan tanımlar bölümünde tanımlanmıştır.[1]

Birçok gelişmiş ülkede üst geçitler hem fonksiyonel hem de güzel sanat çalışmaları olarak kullanılır. Üst geçitler tamamlar. Üst geçitler bazı ülkelerde dekoratif amaçlarda da kullanılabilir. Gelişmekte olan ülkeler de ise üst geçitler nehirlerin diğer yakasına geçmek, çevresel nedenlerle ulaşılamayan eğitim, sağlık vb. kuruluşlara ulaşmak için tek erişim kaynağı olabilir. Kırsal alanlar da ise üst geçitler basit asma köprü tasarımları olarak karşımıza çıkar.

Üst geçitler sürdürülebilir ulaşım hareketinin önemli bir parçasını oluştururlar. Üst geçitler trafik aksamadan yayaların güvenli bir şekilde ulaşımını sağlar. Üst geçitler basit asma köprü şeklinde, ay şeklinde olabilir. Üst geçitler keresteden, çelikten ya da betondan yapılabilir. Üst geçitlerin yanında herhangi bir sorun olmaması için bariyerler de bulunmaktadır. Ayrıca Birleşik Krallık'ta 1995 Özürlüler Ayrımcılık Yasası (en:Disability Discrimination Act 1995) gereği engelli insanların üst geçitlere ulaşımını sağlamak için asansörler ya da rampaların kullanılmalısı kural olarak konulmuştur.[2]

Dünyadaki en uzun üst geçidin New York Hudson Nehri boyunca uzayan Poughkeepsie Üst Geçidi (en:Walkway over the Hudson) olduğu söylenir. Aslında bu üst geçit trenler için inşa edilmiştir fakat daha sonra yaya yürüyüş yolu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu geçit toplam 208215 metredir.

Kaynakça

  1. ^ "Overpasses - an overview | ScienceDirect Topics". 16 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  2. ^ "Locations of highway overpass and underpass structures for wildlife... | Download Scientific Diagram". 

Dipnot

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akashi Kaikyō Köprüsü</span>

Akashi Kaikyō Köprüsü , Japonya'da, Kobe şehri ile Awaji adasını birbirine bağlayan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun 2. asma köprüsüdür. 1991 metre uzunluğundadır, en yüksek noktası 282,8 metredir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Haşim İşcan</span> Türk siyasetçi

Haşim İşcan, Eski İstanbul belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Köprüsü</span> Panamada Büyük Okyanus girişi ile ve Panama Kanalını birbirine bağlayan bir yol köprüsü

Amerika Köprüsü Panama'da Büyük Okyanus girişi ile ve Panama Kanalı'nı birbirine bağlayan bir yol köprüsüdür.1962 yılında 20 milyon $ maliyetle yapılmıştır. 2004 yılında Centennial Köprüsü'nün açılışına kadar Kuzey ve Güney Amerika kıtalarını birbirine bağlayan tek kalıcı köprüydü.

<span class="mw-page-title-main">Tünel</span>

Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">D 010</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.010, Türkiye'nin kuzeyinde yapılmış bir devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Sokak</span> yerleşim bölgesinde kamuya açık alan

Sokak; yerleşim yerlerinde, üzerinde ulaşımın sağlandığı, genellikle cadde ve bulvarlardan daha küçük yol. Sokak, yayaların ve taşıtların ulaşımını ve civar binalara erişimini kolaylaştırmak için kullanılır. Mahalle aralarındaki bazı küçük sokaklar taşıt trafiğine uygun olmayabilir. Bununla birlikte yerleşim yerlerindeki sosyo-ekonomik değişikliklere bağlı alarak caddelerden daha geniş sokaklar veya sokak büyüklüğünde caddeler de görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sağdan ve soldan akan trafik</span> Düzen

Trafiğin gerek sağdan gerek soldan aktığı bölgelerde esas amaç trafiği bir düzene koymaktır. Trafik akışı çoğunlukla temel kurallara göre düzenlenir. Böylece birbirine çok uzak bölgelerde bile aynı kurallar geçerlidir. Buradaki niyet trafik kazalarının önüne geçebilmektir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Tüneli</span> İstanbul Boğazında karayolu tüneli

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yaya</span> trafikte yürüyerek ya da koşarak seyahat eden insanlar

Yaya, trafikte yürüyerek ya da koşarak seyahat eden insanlara verilen ad. Bazı toplumlarda paten ve kaykay gibi küçük tekerlekli araçları kullanan kişiler de yaya olarak kabul edilir. Günümüzde bu terim çoğunlukla yolda ya da kaldırımda yürüyen insanlar için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yaya geçidi</span> Trafikte yayaların kullanımına sunulmuş ve özel işaretlerle belirtilmiş öncelikli alan

Yaya geçidi, bir cadde üzerinde yayaların yolun karşısına geçmesi için özel olarak işaretlenmiş bölümdür. Yaya geçitleri sinyalizasyonlu yaya geçidi ve sinyalizasyonsuz yaya geçidi olmak üzere ikiye ayrılır. Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde araç sürücüleri ve yayalar ışıklara riayet etmelidir. Eğer yaya geçidinde sinyalizasyon bulunmuyorsa, araç sürücüleri yaya geçidine giren veya girmek üzere olan yayaya, durmak veya yavaşlamak suretiyle ilk geçiş hakkını vermelidir. Yaya geçitleri çoğunlukla kavşaklarda bulunmakla birlikte, araç trafiğinin yoğun, hız limitinin yüksek ya da yol genişliğinin fazla olduğu, karşıya geçişin tehlikeli olacağı bölgelerde de bulunabilir. Sürücüler bu tür yollarda yaya geçidi uyarı levhasını gördüğünde hızlarını azaltmalı ve dikkatli olmalıdırlar. Bunun dışında okul önlerinde ve alışveriş bölgeleri gibi yaya trafiğinin yoğun olduğu yollarda da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Trafik ışığı</span> trafik akışlarını kontrol etmek için kullanılan cihaz

Trafik ışığı ya da trafik lambası, yol bağlantılarında, kavşaklarda, yaya geçitlerinde ve trafiğin kontrol edilmesi gereken diğer yerlerde bulunan trafik düzenleme aracı. İlk trafik ışığı 1868'de Londra'ya konmuştur. Trafik ışıkları, trafikte geçiş üstünlüğünün yerine, sürücü ve yayalara evrensel bir renk kodu ile renk sinyalleri göstererek trafiği düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Kavşak</span>

Kavşak, farklı istikametlerdeki yolların birbiri ile aynı düzlemde kesiştiği, farklı yönlerden gelen araçların emniyetle birbirlerinin güzergâhlarından geçtiği veya yön değiştirdiği nokta. Hem karayollarında hem de demiryollarında kavşaklara sıklıkla rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Çevre yolu</span>

Moskova Çevre yolu veya MKAD (МКАД), Rusya'nın başkenti Moskova'yı çevreleyen bir çevre yoludur. Çevre yolunun uzunluğu 108.9 km olup 10'u kavşak olmak üzere 35 adet çıkış bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tatara Köprüsü</span>

Tatara Köprüsü, genellikle Shimanami Kaidō olarak bilinen Nishiseto Otoyolu'nun bir parçası olan köprüdür. Köprünün 890 metre merkez açıklığı vardır. 1 Mayıs 1999'da açılan köprü, her yönde iki şeritli trafik taşır ve bisikletler, motorlu bisikletler ve yayalar için ek şeritlere sahiptir. Tatara Köprüsü aslen 1973 yılında bir asma köprü olarak planlandı. 1989 yılında, tasarım aynı açıklığa sahip bir kablo köprüsü olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki trafik işaretleri</span>

Bu sayfada Türkiye'deki trafik işaretleri gösterilmektedir. Türkiye'deki trafik işaretleri, diğer Avrupa ülkelerinde kullanılan işaretler ile aynı düzene sahiptir.

Çobanisa - Kemalpaşa şube demiryolu, Manisa'nın Şehzadeler ilçesi ile İzmir'in Kemalpaşa ilçesi arasında inşa edilen TCDD'ye ait 27,845 kilometre (17,302 mi) uzunluğundaki şube demiryolu hattıdır. 2007 yılında inşasına başlanan hat, 2014 yılında hizmete girmiştir. Hat üzerinde şu an sadece TCDD Taşımacılık tarafından yük taşımacılığı yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hapsiyaş Köprüsü</span> Of ilçesinede tarihi bir köprü

Hapsiyaş Köprüsü, Trabzon ili Of ilçesinin Bölümlü mahallesine bağlı Abdülaziz Sandıkçı tarafından 1935 yıllarında yapılmış olan tarihi bir köprüdür. Cumhuriyet Döneminden kalan köprü o zamanki yıllarda insanların yaya, araç ve hayvan trafiğini sağlaması için kullanılan köprülerden biridir.