İçeriğe atla

Üstüü-Hüree (festival)

Üstüü-Hüree festivalinde turistler

Üstüü-Hüree (İngilizce: Ustuu-Khuree (festival), Rusça: Устуу-Хурээ (фестиваль) — uluslararı canlı müzik ve İnanç festivali 1999 yılından beri olmaktadır. Üstüü-Hüree uluslararası canlı müzik ve inanç festivali olur yeri: Tıva, Çadaana şehridir. Her yıl Temmuz ayı ortasında gerçekleşmektedir. 2013 yılında XV. kez Üstüü-Hüree festivali Temmuz 17'den 21'e kadar sürmüştü. Festival en başta 1999 yılı Mayısı'nın 24-27 günlerinde Tıva Cumhuriyeti'nde yerel olarak gerçekleşti. 2000 yılında tüm Rusya Federasyonu'ndan, 2001 yılından beri ise bütün dünyadan gelen konuklarla gerçekleşti. Festival 1999 yılından 2013 yılına kadar 15 yıl geçirmiştir. Yıldan yıla konukların ve sanatçıların sayısı hep artmıştır.

Festivalin amaçları

- başta gençler olmak üzere geniş halk kitlesinin dikkatini maneviyatın canlanması sorunlarına çekmek; - toplumda uyum ve karşılıklı anlayış fikirlerinin müziği ile popülerleşme; - yaratıcı gençlere, maneviyatın canlanması için müzik yoluyla halkla doğrudan iletişimde bakış açılarını ifade etme fırsatı sağlamak; - Müzik alanındaki halkın ve uzmanların dikkatini pop, ulusal ve klasik müzik aletleri üzerinde ortak müzik yapma ve performans kültürünü geliştirme ve daha da geliştirme sorununa çekmek aşağıdaki bestelerde: topluluk, grup, orkestra; - mevcut vokalist, besteci, aranjör, icracı kuşağı arasında yeni isimlerin tanımlanması ve tanıtılması - enstrümantalistler ve müziğin tüm türlerinde şarkıdan besteye yeni eserler; - müzisyenlerin desteği - müzik alanında çalışan amatörler ve profesyoneller, çalışmalarının medyada yer alması. -Tüm finansal makbuzlar, festivalin düzenlenmesinin maliyetlerinin karşılanması ve maneviyatın canlanmasını teşvik etmek için kullanılacaktır.[1]

Katılım

Herkes festivale katılabilir: amatörden profesyonele topluluklar, gruplar, orkestralar, modern müziğin tüm tür ve stillerinde (rock, pop, folklor, avangart, caz vb.) çalışmak. Festivale katılmak için düzenleme kuruluna önceden e-posta yoluyla başvuruda bulunmak gerekmektedir - ustuhure@yandex.ru Festival Direktörü İgor Dülüş - ustuhure@rambler.ru ;

Üstüü-Hüree Mabedi

Üstüü-Hüree ibadethanesi Tibet Budizmi'nin etkisi altındaki Tıva Türklerinin tarihi bir mabedidir. Tarih boyunca çeşitli dinlere girmiş olan Türk kabileleri geçmişten günümüze kadar Budizmi de kabul etmişler ve bu dinin kültürel etkisi altına girmişlerdir. Üstüü-Hüree mabedi, Rusya'daki Tibet türü tapınağın inşaatının tek projesidir, inşaat 1905'ten 1907'ye kadar XIII. Dalay Lama'nın kişisel talimatlarıyla, Dalay Lama Kundan-Tonme Rinpoche'nin kişisel mimarı tarafından sürdürülür. Tapınak eşsizdir. Tapınağın duvarları kerpiçtir. Totaliterlik yıllarında yıkımdan sonra sadece kerpiç duvarlar kaldı.

Kaynakça

  1. ^ İgor Dülüş, Üstüü Hüree festival sayfası. "Üstüü Hüree". Ustuhure.com. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budizm</span> Bir din ve hayat felsefesi

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan’da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Tuva Cumhuriyeti</span> Rusya Federasyonu’nda Güney Sibiryada özerk bir Türk cumhuriyeti

Tuva Cumhuriyeti veya Tıva Cumhuriyeti ; Rusya Federasyonu’nda Güney Sibirya'da özerk bir Türk cumhuriyetidir. Tuva cumhuriyeti, adını, Türk halklarından biri olan Tuvalardan alır. Tıva Cumhuriyeti olarak da Türkiye Türkçesinde kullanımı vardır. Moğolistan'a komşu olan cumhuriyetin yüzölçümü 170.500 km²'dir. Nüfusu 313.612 kişidir. Konumu ise kuzeyinde Rusya Federasyonuna bağlı Krasnoyarsk Krayı, kuzeybatısında Hakas Özerk Cumhuriyeti, batısında Altay Özerk Cumhuriyeti, güneyinde Moğolistan, doğusunda Buryatya çevrelemiştir. Çevresindeki ülkelere göre Türk nüfusunun en yoğun olduğu Güney Sibirya ülkesidir.

Pembe Nihal Munsif ya da bilinen sahne adıyla Nil Burak, Kıbrıs Türkü şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Edip Akbayram</span> Türk müzisyen

Ahmet Edip Akbayram, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Dede</span> Türk neyzen, besteci, yapımcı ve DJ

Mercan Dede, dünyaca ünlü Türk neyzen, besteci, yapımcı ve DJ. Sufi müziğini etnik enstrüman ve sanatçılarla zenginleştirip, elektronik müzikle harmanlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karakurum</span>

Karakurum Moğolistan İmparatorluğu'nun 13. yüzyılda başkenti. İmparatorluğa yalnızca 30 yıl başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Ertel</span> Türk müzisyen

Murat Ertel Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tapınağı</span>

Kudüs Tapınağı ya da Kutsal Tapınak, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Moria Tepesi'nde bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan tapınak. Birinci Tapınak, Kral Süleyman tarafından M.Ö. 960 dolaylarında kurulmuş ve II. Nebukadnezar yönetimindeki Babilliler tarafından Kudüs Kuşatması sonrası M.Ö. 587'de yıkılmıştır. İkinci Tapınak ise, M.Ö. 520 dolaylarında açılmış ve Titus tarafından yönetilen Romalılar tarafından 70'te yıkılmıştır.

Çadaana, Tıva Cumhuriyeti'nin Doğu Kemçik bölgesinin merkez şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Toju Tuvaları</span>

Toju Tuvaları, Rusya'da Tuva Cumhuriyetinin kuzeydoğu bölgesindeki Toju kojuununda yaşayan Türk halklarından Tuvaların bir boyu.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de din</span> Çin içerisindeki birçok din

Çin, dünyanın en eski ve sürekli öğreti ve felsefi geleneklerinin beşiği olmuştur. Çin'de batıdaki anlamıyla bire bir örtüşen bir din anlayışı hiç olmamıştır. Milattan önce 6. yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan düşünce okulları kendi içinde özgün olarak sürekli gelişmiştir. Bu yüzden Çin'de inanç sistemleri olarak Çin kültürünü tarihi boyunca şekillendiren Konfüçyüsçülük, Taoizm ve çok sonradan gelen Budizm düşünce okulları sıralanır. Bu iç içe geçmiş düşünce okulları kendi aralarında kökten farklı bir evren anlayışı taşımazlar ancak klasik anlamıyla batıda ortaya çıkan Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık dinlerinden kökten ayrıdırlar. Bu düşünce okulları öncesinde de Çin'in hem toplayıcı ve avcı şamanik toplumlarında hem de yerleşik tarım toplumları döneminde kainatın doğuşuyla ilgili anlatılan masal ve efsanelerde evrenin; klasik dinlerde olduğu gibi bir yaratıcı tarafından yaratılmasından çok her şeye hamile olan ve hiçbir şeyin henüz bir biçimi olmadığı karanlık bulamaç bir şeyden doğduğu inançları yer bulmaktadır. Bu bulamaç, karanlık hiçbir nesnenin henüz şekil almadığı ama her şeye hamile olunan bu hale masallarda Hundun, düşünce okullarında Dao denmektedir. Dao'dan Gök ve Yer yani somut ve soyut olan her şey doğar, yin ve yang değişim ilkeleriyle her şey biçim alır ve dönüşür. Günümüzde Kuantum Kuramı'nın kozmogoni görüşleri Çin'de ortaya çıkan bu evren anlayışına daha yakın durmaktadır. Gök uzayı, yer ise yıldızlar, gezegenler gibi yoğun her şeyi temsil etmektedir. Dao düşünce okulunda Gök ve Yerin ham doğası yani kendiliğindenlik hali olan Zìrán (自然)'a uyması çabasız çabayı uygulaması en uygun yönetim olarak anlatılırken, Konfüçyüsçü okullara göre ise Gök ve Yer ilişkisi hiyerarşik ele alınır, erdem ve görevlere önem verilir, dolayısıyla devletin yönetimi ve halk ile ilişkisi buna uymalıdır anlayışı hakim olmuştur. Çin imparatorları, özellikle Konfüçyüs okuluna göre Gök gibi olmalıydılar ve bu yüzden "Göğün Vekaleti"ni (Tianming) talep edip Çin efsanevi ve geleneksel pratiklerine katılırlardı. Yaygın inanç sistemi bu şekilde kendini gösterirken sonraki yüz yıllarda Batıda ortaya çıkan dinler Çin'de yayılmak istemiş olsa da halk arasında bu inanç sistemleri çok rağbet görmemiştir. Ancak günümüzde sayıları fazla olmasa da Çin'de Hristiyanlık ve müslümanlık da yaşamaktadır. 1949 Mao Zedong devriminden beri Çin, bir ateist ve Marksist kurum olan Çin Komünist Partisi tarafından yönetilmektedir. Bu dönemde bilimsel bir zemini olmayan hiçbir görüşe izin verilmedi. Dini hareketler ve kurumlar önce hükûmet kontrolü altına alındı, sonra Kültür Devrimi (1966-1976) sırasında baskıya uğradı. Devrimin yumuşama döneminde geleneksel öğretiler ve sonradan gelen dini örgütlere haklar verilmeye başlanmıştır. Hükûmet henüz beş tane öğreti ve dini resmen tanımaktadır: Budizm, Taoizm, İslam, Protestanlık ve Katoliklik. 21. yüzyılın başında kurumsal idarelerde Konfüçyüsçülük ve Çin halk gelenekleri giderek daha fazla tanınma kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çirgilçin</span>

Çirgilçin, 1996 yılında Tıva'da gelenekçi müzisyenlerce kurulmuş müzik grubu. Sahnede höömey adlı boğaz şarkısının da söylenmesi müziğe ayrı bir güzellik katar.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan'da turizm</span>

Butan'da turizm, Bhutan Hükûmeti'nin geliri artırmak ve Butan'ın eşsiz kültürünü ve geleneklerini dış dünyaya tanıtmak amacıyla 1974'te başladı ve izole ülkeyi yabancılara açtı. 1974'te toplam 287 turist Butan Krallığı'nı ziyaret etti. Butan'ı ziyaret eden turist sayısı 1992'de 2.850'ye yükseldi ve 1999'da olarak 7.158'e yükseldi. 1980'lerin sonunda turizm yıllık 2 milyon ABD dolarının üzerinde katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Emin Fındıkoğlu</span> Türk caz müzisyeni, aranjör, besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefi

Emin Fındıkoğlu, Türk caz müzisyeni, aranjör, besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Üstüü-Hüree</span>

Üstüü-Hüree Sarı din denilen Budizmin bir tapınağı. Tıvada en büyük ve en meşhur Buddist manastırlarından biridir.

Hürgülek Bayıskılanovna Kongar, Tıva şarkıcı, tiyatro oyuncusu ve Rusya Federasyonu halk sanatçısı.

Sug-Aksı sumuzu, Tuva Cumhuriyeti'nde Sütgöl kojuununa bağlı kırsal yerleşim statüsünde bir belde idari birimidir. Belde anlamında sumu sözü kullanılmakta olup sumu idari merkezi de Sug-Aksı köyüdür. 2020 yılı nüfusu 3215 kişidir. İdari merkez ve sumuzun tek yerleşim yeri Sug-Aksı köyüdür.

Hanna Kulenty Polonyalı çağdaş klasik müzik bestecisidir.