İçeriğe atla

Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali

Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali, kısa adıyla Ünye Festivali, 1991'den bu yana Ordu'da düzenlenen Türkiye'nin en önemli turizm festivallerinden biridir. Festivaller Ordu iline bağlı Ünye Belediyesi tarafından her yılın Haziran-Temmuz aylarında ilçenin çeşitli yerlerinde yapılmaktadır.

Festival tarihi

1980'lı yıllarda küçük çapta düzenlenen Altın Fındık Festivali adı altında düzenlenen festival 1991 yılında Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali olarak ismini almıştır. Festival kapsamında şehir merkezinde orta çarşı oyunları olan tentürük şampiyonası, uçurtma şampiyonası, pıtık şampiyonası gibi oyunlarla beraber deniz oyunları olan yağlı direk, ördek yakalama, yüzme yarışması, taş sektirme gibi oyunlar oynanır. Ayrıca yağlı güreşler, at yarışları, cirit atmaca ve futbol, basketbol, voleybol turnuvaları yapılır. 1999 yılından itibaren konserlerinde festival kapsamına alınmasıyla beraber çevre illerden oldukça ilgi görmüştür.

Her yıl festivale en büyük maddi katkıyı yapana festival ağası denilir ve ağaya özel protokolde özel yer ayarlanır. Festival boyunca Belediye, toplu sünnet şölenleri düzenlemektedir. Ayrıca 7-9 yaş arası Ünyeli kız çocukları arasında düzenlenen güzellik yarışmasında juri oylamasıyla o yılın Fındık Güzeli seçilir.

2000'li yıllardan sonra her yıl binlerce yerli yabancı turistin ilgisini çeken festival, bölgenin kültürünü en güzel şekilde anlatmaktadır. Gündüz vakti orta çarşı oyunları, turnuvalar, halk oyunları gösterileri, satranç ve tavla turnuvaları oynanırken havanın kararmasıyla birlikle Türkiye'nin birçok ünlü sanatçısının halk konserleri yapılmaktadır. Konser ortasında Havai Fişek gösterileriyle görsel şölen oluşturulmaktadır.

Festivale katılmış olan sanatçılar

Vatan Şaşmaz, Tamer Karan, Volkan Konak, Ferhat Göçer, Yalın, Öykü ve Berk, Zeynep Casalini, Nev, Mustafa Keser, Fatih Kısaparmak, Hande Yener, Keremcem, Petek Dinçöz, Hatice, Deniz Seki, Rafet Elroman, Haluk Levent, İzzet Yıldızhan, Özcan Deniz, Gece Yolcuları, Özgün, Uğur Aslan.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yağlı güreş</span> geleneksel bir Türk sporu

Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Müsabakalar “Er Meydanı” denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Altın Portakal Film Festivali</span> Antalyada gerçekleşen geleneksel film festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali</span>

Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali, Bandırma Kuşcenneti Milli Parkı'nın geniş kitlelere tanıtımının yapılabilmesi ve çevre kirliliği nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehlikelere kamuoyunun dikkatini çekebilmek amacıyla, 1987 yılından bu yana her yıl düzenlenen uluslararası bir festival.

<span class="mw-page-title-main">Nevin Çokay</span> Türk ressam

Nevin Çokay, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali</span>

Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali her yıl Kasım ayında Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından Ankara'da düzenlenen bir etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir yöresi halk oyunları</span>

Balıkesir yöresi halkoyunları, Balıkesir ve çevresine özgü halkoyunlarıdır. Balıkesir yöresinde doğmuş veya gelişmiş oyunlar Balıkesir yöresine özgü oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali</span>

Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti idaresindeki Gazimağusa'da Gazimağusa Belediyesi tarafından 1995 senesinden beri organize edilen kültür ve sanat festivali.

<span class="mw-page-title-main">7. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

7. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

5. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">3. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

3. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">2. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

2. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi Kültür ve Sanat Festivali</span>

Galatasaray Lisesi Kültür ve Sanat Festivali, her yıl Haziran ayında düzenlenen, tüm organizasyonunu Galatasaray Lisesi 11. sınıf öğrencilerinin yürüttüğü lise festivalidir. Türkiye'nin ilk ücretsiz lise festivali olma özelliğini taşıyan festival, bünyesinde konserler, söyleşiler, forumlar, dans gösterileri, tiyatro oyunları, dia ve film gösterimleri, fotoğraf ve resim sergileri, spor turnuvaları gibi etkinlikleri barındırmaktadır. Dört gün süren festivalde, akşam saatlerinde farklı tarzların temsilcisi olan müzisyenler ve müzik grupları sahne alır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler</span>

1. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde gösterilen filmler

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Haus der Kulturen der Welt</span>

,

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.