İçeriğe atla

Ümran Baradan

Ümran Baradan, (d. 4 Şubat 1945; İzmir, Türkiye - ö. 3 Mart 2011, İzmir, Türkiye), Türk seramik sanatçısı, ressam.

Hayatı

Dedesi şair İsmail Hakkı Baradan, babası Klasik Türk müziği sanatçısı Ulvi Baradan'dır. Girit - Selanik göçmeni bir ailenin çocuğudur. Sinema ve tiyatro sanatçısı, gazeteci Hüseyin Baradan'ın yeğenidir. Gazeteci Uğur Dündar'ın kayınvalidesidir.

İlköğrenimini Alsancak'taki Gazi İlkokulu'nda,[1] liseyi de yine İzmir'de tamamlamasının ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nden mezun olan sanatçı, lise yıllarında Kütahya'da çinicikilik çalışmaları yaptı. "Devletlerarası yetenekler bursu" ile, Viyana Güzel Sanatlar Fakültesi'nde de eğitim görmüştür.[2]

1966 - 1968 yılları arasında tıbbî resimler çizmek üzere ABD'nde bulundu. 1994 yılına kadar Uluslararası Sanatçılar Derneği Türkiye temsilciliği görevi yaptı, ertesi yıl, Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği'nin dünya çapında genel başkanlığı görevini üstlenerek bu alanda bir "ilk isim" oldu.

Seramik sanatı üzerine birçok çalışma yaptı, sergiler açtı. Kendi adını verdiği ve mimarisini kendi çizdiği[3] Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ni kurdu. Dünya çapında birçok müzeye katkılarda bulunan sanatçı, binası ve sergilenen materyalleriyle (çeşitli dünya ülkelerinden topladığı oyuncaklar) birlikte Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'ni İzmir Konak Belediyesi'ne armağan etti.[4]

Ümran Baradan, birçok uluslararası kurum ve kuruluşun onur üyeliğine seçilmiştir. Mide kanseri tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde 66 yaşında ölmüştür.[5]

Kaynakça

  1. ^ Arpaşin, Eray (29 Nisan 2011). "Gazi mezunları ilk kez buluştu". Hürriyet. İzmir. 26 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Ümran Baradan". 30 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2010. 
  3. ^ Ü. Baradan[]
  4. ^ "Haberortak.com". 7 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2010. 
  5. ^ "Hürriyet". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Sadi Rifat Diren, Türk Seramik sanatçısı, sanat eğitimcisi.

Turan Erol, Türk ressam, akademisyen ve öğretmen.

Zehra Çobanlı, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi</span>

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Konak Belediyesi tarafından işletilen bir "butik müze"dir.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Cimit</span>

Ünal Cimit Türk heykel ve seramik sanatçısı

Hale Şakar Ürkmezgil ; Türk heykeltıraş.

Mehmet Tüzüm Kızılcan Türk seramik sanatçısıdır.

Ömür Tokgöz Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hamiye Çolakoğlu</span> Türk seramik sanatçısı

Hamiye Çolakoğlu Türk seramik sanatçısı ve akademisyen.

Candeğer Furtun Türk seramik sanatçısı. Seramik sanatında figürü andıran ve organik şekillere uzanan çalışmaları ile bilinmekte ve figüratif minimal çalışmaları ile dikkat çekmektedir.

İnayet Sevim Çizer Türk seramik sanatçısı ve profesör.

Ayşegül Türedi Özen, Türk seramik sanatçısı, akademisyen.

Bingül Başarır, Türk seramik sanatçısı. Mesleğine ilk olarak 1960 yılında İstanbul'da Füreya Koral'ın atölyesinde başladı. Çekoslovakya'da düzenlenen uluslararası bir yarışmada Türkiye grubunda yer aldı ve altın madalya kazandı. 1962 yılında kendi atölyesini açtı. İşlevsel formlar üzerine yaptığı çalışmalar sonrasında dokunun ağırlıkta olduğu pano ve serbest seramiğe ağırlık verdi ve daha çok bu yönüyle tanındı. Eserlerinde bazen rastlantısal bazen de bilinçli kabartmalar oluşturdu. Kömür curufu ve cam gibi malzemeleri seramikle birleştiren bir yönü de vardır. Sanat hayatında birçok yerel ve uluslararası sergiye katıldı. Eserleri Kanada, Fransa, İtalya, Kore, Japonya, Almanya, Çekya, Amerika, İsviçre ve Yunanistan’daki müzelerde sergilendi. 2010 yılında sanattaki 50. yılını İzmir'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) bir sergi ile kutladı.

Gören Bulut, Türk ressam, akademisyen.

Zerrin Ersoy Bilir; Türk seramik sanatçısı ve akademisyen. 1956 yılında Nevşehir'de doğan sanatçı; sanat eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde almıştır. Yine aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladıktan sonra 2009 yılına kadar Seramik Bölümü'nde akademisyenlik yapmış, sonrasında ise profesör unvanıyla emekli olmuştur. Sanat hayatı boyunca açtığı kişisel sergilerin yanı sıra onlarca ulusal ve uluslararası sergiye, bienallere, trienallere, sempozyum ve çalıştaylara katılmıştır. Bilir'in eserleri başta Türkiye olmak üzere Çekya, Estonya, Yunanistan, Japonya, Letonya, Kuzey Makedonya, Mısır, Almanya, Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkede sergilenmiştir.

Ödül Işıtman, Türk seramik sanatçısı ve akademisyen. 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1990'da kendi atölyesini açan sanatçı; bir yıl sonra, 1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim elemanı olarak çalışmaya başlamıştır. Yüksek lisansını Yüzey Olarak Camın Ve Seramiğin Birlikte Kullanım Sorunları alanında yapmış; sanatta yeterlik derecesini ise Türkiye’de Seramik Sanatının Varlık Sorunu Üzerine Yorumlar ve Uygulamalar konulu çalışmasıyla almıştır. Işıtman hâlen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü'nde dersler vermektedir.

Memduha Candan Güngör, Türk seramik sanatçısı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde şekillenen bir eğitim ve akademik kariyere sahipken aynı fakültede öğretim üyesidir. Birçok yurt içi ve yurt dışı çağdaş sanat bienali, sergi ve sempozyumlarına katıldı. Birçok eseri kamusal mekânlarda yer buldu. 2001'de Turgut Pura Vakfı 20. Ödüllü Resim ve Heykel Yarışması'nda ikinci olurken ertesi yıl VII. Altın Testi Özel Ödülü'ne layık görüldü. Güngör, Türk Seramik Derneği ve UNESCO Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (AIAP) üyesidir. Aynı zamanda Seramik-Türkiye Dergisi adlı dergide sanat editörlüğü ile Batı Anadolu Çömlekçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde idari görev yapmaktadır.

Refa Emrali, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

Turhan Çetin, Türk heykeltıraş ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Galatalı</span>

Atilla Galatalı, Türk seramik sanatçısı. Türkiye'de seramik sanatının kurucularından biri olarak kabul edilen Galatalı, 1970'lerde mimari yapılarda ürettiği duvar panolarıyla öne çıkmaktadır. Dengeli yalın anlatım üslubu ve soyut biçim anlayışı ile bilinmektedir.