İçeriğe atla

Ümit Ömer Sevinç

Ümit Ömer Sevinç
Doğum1952
İstanbul, Türkiye
Ölüm19 Nisan 2012 (60 yaşında)
Şişli, İstanbul
Ölüm sebebiKalp krizi
Defin yeriSarıyer Çayırbaşı Mezarlığı, İstanbul
Milliyet Türkiye
Diğer ad(lar)ıÜmit Usta
MeslekAşçılık
Etkin yıllar1980'ler-2012

Ümit Ömer Sevinç ya da Ümit Usta (d. 1952, İstanbul - ö. 19 Nisan 2012, Şişli, İstanbul), Türk aşçı, eğitimci ve yemek uzmanı. Birçok Tv kanalında yemek proğramları yapmıştır. Birçok mesleki eğitim programı kapsamında ve bazı medya kuruluşlarında yemek alanında eğitim, tabldot aşçılığı, soğuk mutfak, pastacılık, yiyecek hazırlama ve pişirme teknikleri gibi dersler vermiştir.

Şişli Büyükdere Caddesi’ndeki İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’nin 5. katında bulunan bir yemek firmasına danışmanlık yapan Ümit Usta olarak tanınan aşçı 19 Nisan 2012 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu 60 yaşında öldü. Cenazesi, Sarıyer Çayırbaşı Mezarlığı'nda defnedildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Okan Bayülgen</span> Türk TV radyo programcısı

Kaan Okan Bayülgen, Türk şovmen, oyuncu, tiyatro ve klip yönetmeni, yapımcı, seslendirme sanatçısı ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı saray mutfağı</span>

Osmanlı saray mutfağı ya da matbah-ı âmire, Osmanlı İmparatorluğu'nda saray mutfağına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiyeköy</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Mecidiyeköy, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli ile Esentepe semtleri arasında, Büyükdere Caddesi'nin iki yanında, ağırlıklı olarak kuzey kesiminde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Terakki Vakfı Okulları</span> Türkiyede okul

Terakki Vakfı Okulları, Terakki Vakfı'na bağlı, İstanbul'da yer alan bir okullar bütünüdür. Bünyesinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise yer alır. Tarihi, 1877 yılında Selanik'te kurulmuş olan Mekteb-i Terakki adlı okula dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Çağlayan, Kâğıthane'nin güneyinde yer alan mahalle. Doğusunda Kağıthane ilçesine bağlı Hürriyet, Harmantepe ve Yahya Kemal, kuzeyde Merkez mahallesi, güneybatıda Gürsel mahallesiyle çevrilidir.

<i>Zengin Mutfağı</i>

Zengin Mutfağı, Vasıf Öngören'in 1977'de yazdığı tiyatro eseridir. Eser, epik tiyatronun Türkiye'deki önemli örneklerinden biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Aşçı</span>

Aşçı restoranlar gibi ortamlarda gıda endüstrisinde tüketime yiyecek hazırlayan bireyler için bir meslektir. Aşçılık dünyasında terimler birbirinin yerine geçmese de, bazen aşçı denir. Aşçıların sorumlulukları arasında yemek hazırlamak, yemek istasyonlarını yönetmek, mutfağı temizlemek ve şeflere yardım etmek var. Restoranlar belirlenen istasyonlarına göre aşçılara unvan verir. Örnekler piliç aşçıları, kızartma aşçıları, kiler aşçıları ve sos aşçılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Etfal Hastanesi</span>

Şişli Etfal Hastanesi ya da resmi adıyla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesidir. 1899 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in emriyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzzetpaşa</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

İzzetpaşa, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı olan mahalle. Şişli'nin 28 mahallesinden biri olan İzzetpaşa, doğuda Kuştepe, güneyde Şişli merkez, kuzey ve kuzey doğuda Hürriyet mahallesi ile komşudur. Mahallenin eski adı İzzetpaşaçiftliği'dir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu</span>

İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, İstanbul Şişli Vakfı tarafından, 18.05.2012 tarih ve 28296 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 27.04.2012 tarih ve 2012/3165 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İstanbul'da kurulmuş Vakıf Meslek Yüksekokulu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

Piyalepaşa Bulvarı, İstanbul Çağlayan Kavşağı'ndan başlayıp, Dolapdere'de sonlanan bulvar. Adını, bulvara sınırı olan Beyoğlu mahallelerinden biri olan Piyalepaşa'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Yalçınkaya</span> Türk aşçı ve şef

Mehmet Yalçınkaya, Türk aşçı ve şef.

<span class="mw-page-title-main">Şef (aşçı)</span>

Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır. "Şef" kelimesi, bir mutfağın yöneticisi olan chef de cuisine, teriminden türetilmiştir. Şefler, bir kurumdan resmi eğitim almanın yanı sıra deneyimli bir şefle çıraklık yaparak da şef olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Esnaf lokantası</span> küçük, genellikle sadece tencere yemekleri satan aşçı dükkanı

Esnaf lokantası, Türkiye'de şehirlerde mahalle aralarında, çarşılarda, ara sokaklarda, esnaf ve işçilerin yoğun oldukları yerlerde, ev yemeklerini makul fiyatlarla müşterilerine sunan küçük işletmedir.

Miftahü't Tabbâhin, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. 1876 yılında Ermenice harflerle Türkçe olarak kaleme alınmıştır.678 adet yemek tarifi vardır. 19. Yüzyılda İstanbul'da basılmış ilk yemek kitaplarımızdandır.

<span class="mw-page-title-main">Acem pilavı</span>

Acem pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Koyun eti veya dana eti ile hazırlanır. Çam fıstığı, üzüm, tarçın, karanfil ve kakule eklenerek hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ispanaklı yumurta</span>

Ispanaklı yumurta bir çeşit yumurta yemeğidir.Muzaffer Esen; İstanbul Ansiklopedisi'nde, İstanbul'daki aşçılarda 1908'e kadar ıspanaklı yumurtanın bulunduğunu yazmıştır.