İçeriğe atla

Ülkelere göre silah sahipliği sıralaması

Aşağıdaki listede ülkelerdeki 100 yerleşimciye düşen silah sayısı verilmiştir. Burada toplam silahların toplam nüfusa oranı verilmiştir. Bir yerleşimcinin biden fazla silahı olabileceği gibi, diğer yerleşimcilerin silahı olmayabilir. Ruhsatsız silahlar listeye dahil değildir.

ÜlkeSilah her
100 yerleşimciye düşen
YılKaynak
Amerika Birleşik Devletleri ABD90.02007[1]
Yemen Yemen61.02007[1]
Finlandiya Finlandiya55.02007[1]
İsviçreİsviçre46.02007[1]
Irak Irak39.02007[1]
SırbistanSırbistan37.52007[1]
Fransa Fransa32.02007[1]
KanadaKanada31.52007[1]
İsveçİsveç31.52007[1]
AvusturyaAvusturya31.02007[1]
Almanya Almanya30.02007[1]
Yeni ZelandaYeni Zelanda26.82007[]
Suudi ArabistanSuudi Arabistan26.32007[1]
YunanistanYunanistan23.02007[1]
AngolaAngola20.52007[1]
TaylandTayland16.02007[1]
AvustralyaAvustralya15.52007[1]
Meksika Meksika15.02007[1]
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Cumhuriyeti13.12007[1]
TürkiyeTürkiye13.02007[1]
Arjantin Arjantin12.62007[1]
İtalyaİtalya12.12007[1]
PakistanPakistan12.02007[1]
İspanyaİspanya11.02007[1]
Rusya Rusya9.02007[1]
Ukrayna Ukrayna9.02007[1]
Brezilya Brezilya8.82007[1]
KolombiyaKolombiya7.22007[1]
Birleşik KrallıkBirleşik Krallık5.62007[1]
İran İran5.32007[1]
FilipinlerFilipinler4.72007[1]
HindistanHindistan4.02007[1]
ÇinÇin3.52007[1]
NijeryaNijerya1.02007[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag Geneva Graduate Institute of International Studies (1 Eylül 2007). "Small Arms Survey 2007" (PDF). Cambridge. ISBN 9780521880398. 5 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2009. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nüfuslarına göre ülkeler ve bağımlı topraklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa, nüfusa göre ülkeler ve bağımlı toprakların bir listesidir. Egemen devletleri, yerleşik bağımlı bölgeleri ve bazı durumlarda egemen devletlerin kurucu ülkelerini içerir ve listeye dahil edilme esas olarak ISO standardı ISO 3166-1'e dayanır. Örneğin, Birleşik Krallık tek bir varlık olarak kabul edilirken, Hollanda Krallığı'nı oluşturan ülkeler ayrı ayrı değerlendirilir. Buna ek olarak, bu liste ISO 3166-1'de bulunmayan sınırlı tanınırlığa sahip bazı devletleri de içermektedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletlerin 2023 itibarıyla 8,045 milyar olarak tahmin ettiği dünya nüfusuna kıyasla her ülkenin nüfusu yüzde olarak verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar</span> Batı Hint Adalarında bir ülke

Bahamalar, resmi adıyla Bahama Milletler Topluluğu, Atlas Okyanusu'nda yer alan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Batı Hint Adaları'nın kuzeydoğu sınırını oluşturan bir takımada ülkesi. Bahamalar, Turks ve Caicos Adaları ile birlikte Lucayan Adaları'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samoa</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Samoa ya da resmî adı ile Bağımsız Samoa Devleti, Güney Büyük Okyanus'unda, Polinezya'da bulunan, adalar topluluğundan oluşan bir ülkedir.

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüzölçümlerine göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünya ülkelerinin ve bağımlı topraklarının kara, su ve toplam alana göre sıralanmış bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İthalat</span>

İthalat, başka bir ülkeden mal veya hizmet satın alımıdır. Bir ithalatçı ülke ise ihracatı gerçekleştiren bir ülkeden çıkan mal veya hizmeti alan ülkedir. İthalat ve ihracat, uluslararası ticarette kullanılmakta olan finansal işlemlerdir. İthalat, başka bir ülkede üretilen mal veya hizmetlerin satın alınmasını, kullanılmasını veya yararlanılmasını içeren bir dış ticaret etkileşimidir. Bu tür mal ve hizmetlerin satıcısına ihracatçı, yabancı alıcısına ise ithalatçı adı verilir.

Bu, çeşitli kriterlere göre ülke ve bölge listelerinin bir listesidir. Bir ülke veya bölge, ulus veya devlet anlamında coğrafi bir alandır.

Canadian Hot 100, Kanada'da bir müzik teklisi listesidir. Liste, Billboard dergisi tarafından haftalık olarak yayınlanmaktadır. Liste, ilk kez 16 Haziran 2007 tarihli Billboard dergisinde yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Savunma harcamalarına göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ülkelere göre savunma harcamaları listesi, mevcut en son bilgiler kullanılarak yıllık olarak oluşturulan bir listedir. Bu bilgilerden bazıları Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın World Factbook 'tan edinilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gayrisafi yurt içi hasıla</span> Bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin piyasa değeri toplamı

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), bir ülke veya ülkeler tarafından belirli bir zaman diliminde üretilen ve satılan tüm nihai malların ve hizmetlerin piyasa değeri’nin parasal bir ölçü’südür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti para birimi olarak Türk lirası'nı kullanır.

Sverigetopplistan ya da diğer isimleriyle Topplistan ve Hitlistan 2007'den beri İsveç Kayıt Endüstrisi Birliği satış verilerine göre hazırlanan İsveç ulusal müzik listesi.

Bu liste Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nden elde edilen bilgiler doğrultusunda dünya ülkelerinden en fazla silah ihracatı yapan ülkelerin bilgilerinin bulunduğu listedir. Listenin başında bulunan sıralama 2001 ile 2012 yılları ortalamalarına göre yapılmıştır. Bu değerler gerçek mali akışları göstermektedir ancak toplam silah ihracatlarının miktarını tespit edebilmek için ham bir araç yoktur. Ayrıca bağımsız olarak askeri yardım gibi durumlarda anlaşma yapılan fiyatlar sıfır gibi görülebilir. Bu tabloda ifade edilen rakamlar milyon dolar olarak ifade edilmektedir.

Bu liste Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nden elde edilen bilgiler doğrultusunda dünya ülkelerinden en fazla silah ithalatı yapan ülkelerin bilgilerinin bulunduğu listedir. Listenin başında bulunan sıralama 2001 ile 2012 yılları ortalamalarına göre yapılmıştır. Ayrıca 2000 yılı ile 2011 yılları arasındaki durumlarına göre ikinci sırada tekrar sıralama yapılmıştır. Listenin sonunda ise 2001-2012 arasındaki toplam değer verilmiştir. Bu değerler gerçek mali akışları göstermektedir ancak toplam silah ithalatlarının miktarını tespit edebilmek için ham bir araç yoktur. Bu tabloda ifade edilen rakamlar milyon dolar olarak ifade edilmektedir.

Bu madde Ülkelere göre ithalat rakamları listesi farklı kaynakların sonuçlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Savunma sanayii</span>

Savunma sanayii veya silah endüstrisi, silah ve askerî teknolojinin üretim ve satışından sorumlu bir sanayidir. Savunma sanayi, askerî malzeme, teçhizat ve tesislerin araştırma ve geliştirme, mühendislik, üretim ve servis hizmetlerinde yer alan ticari bir endüstriden oluşur. Bir devletin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri veya siviller için silah üreten şirketler, silah satıcısı veya savunma müteahhitleri olarak da adlandırılır. Hükûmet kurumları da silah, mühimmat ve diğer askerî araç ve gereçleri alıp satarak silah endüstrisinde faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makine sanayi</span>

Makine sanayi veya makine endüstrisi, tarım, ulaşım, savunma gibi alanlarda ekonomik faaliyet gösteren sanayi kolları için makine imalatı ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan temel endüstri sektörüdür. Geleneksel olarak ağır sanayi alanında hizmet veren bu sektör, günümüz serbest piyasalarında iş yapan şirketler tarafından hafif sanayinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trinidad ve Tobago-Türkiye ilişkileri</span>

Trinidad ve Tobago-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki ilişkiler yakın geçmişe kadar oldukça sınırlı düzeyde kalmıştır. Küçük bir ada ülkesi olan Trinidad ve Tobago’nun coğrafi ve kültürel açıdan Türkiye’ye uzak oluşu bu durumda etkili olmuştur. Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasında bugüne kadar başkanlık düzeyinde bir ziyaret gerçekleşmemiştir. İki ülkenin büyükelçilik düzeyinde diplomatik misyonu da bulunmamaktadır. Buna mukabil Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki resmî süreçler İstanbul’daki fahri konsolosluk aracılığıyla yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malavi-Türkiye ilişkileri</span>

Malavi-Türkiye ilişkileri, Malavi ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir. Zambiya'nın Lusaka kentindeki Türk büyükelçiliği Malavi'ye akreditedir. Aynı zamanda Almanya'nın Berlin kentindeki Malavi büyükelçiliği de Türkiye'ye akreditedir. Yakın zamanda Türkiye, Lilongwe'de büyükelçilik açmayı planlıyor.