İçeriğe atla

Ücretli Emek ve Sermaye

"Ücretli Emek ve Sermaye" (Almanca: Lohnarbeit und Kapital), politik ekonomi eleştirmeni ve filozof Karl Marx tarafından 1847'de verilen ve ilk olarak Nisan 1849'da Neue Rheinische Zeitung'da makale olarak yayınlanan bir konferanstı.[1] Das Kapital'in öncülü kabul edilir.[2] Genellikle Marx'ın 1865 tarihli Değer, Fiyat ve Kâr konuşmasıyla eşleştirilir. 1883'te bir Rusça çeviri kitap olarak yayınlandı ve ekte Kapitalist Birikmenin Tarihsel Eğilimi konulu 23. bölümde Kapital'in 1. cildinden bir alıntı ekledi.[3] 1885 yılında, bir broşür versiyonu ilk olarak İngilizce tercümesi olarak yayınlandı.[4] Gazete makalelerine dayanan 1885 broşürü Hottingen-Zürih'te Marx'ın bilgisi olmadan ve Engels'in kısa bir giriş yazısıyla yayınlandı.[1] Almanca baskı, 1891'de Friedrich Engels tarafından revize edildi ve Anti-Sosyalist Yasa bir önceki yıl sona erdikten sonra Vorwärts tarafından yayınlandı.[5] 1893'te, 1891 Almanca baskısından güncellenmiş bir İngilizce çeviri Londra'da yayınlandı.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b Marx, Karl; Engels, Friedrich (1968). "Introduction to Wage Labour and Capital by Friedrich Engels". Marx Engels: Selected Works. New York: International Publishers. s. 64. 
  2. ^ Marx, Karl; Engels, Friedrich (1978). Tucker, Robert C. (Ed.). The Marx-Engels Reader (2. bas.). Londra: W. W. Norton & Company. ss. 203. ISBN 978-0-393-09040-6. It may be said that what Marx produced in the lectures of late 1847 was the future argument of Capital in embryo. 
  3. ^ Маркса, Карла (1883). Наемный труд и капитал. ЖЕНЕВА: Вольная Русская ТипогрАФІЯ. 
  4. ^ Marx, Karl (1885). Wage-Labour and Capital. Joynes, J. L. tarafından çevrildi. Londra: The Modern Press. 
  5. ^ Marx, Karl (1891). Lohnarbeit und Kapital. Berlin: Verlag der Expedition des Vorwärts. 
  6. ^ Marx, Karl (1893). Wage-Labour and Capital. Joynes, J. L. tarafından çevrildi (New bas.). Londra: Twentieth Century Press. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Marx</span> Almanya doğumlu filozof (1818–1883)

Karl Marx, 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu. Bir müddet gazetecilik de yapan Marx, iktisadi ve beşerî konularda eleştirel fikirler ve tespitler ortaya koymuştur.

<i>Kapital</i> Karl Marxın bir eseri

Kapital, Kapitalist Üretimin Eleştirel Bir Tahlili, Das Kapital veya Kapital, 1867, 1885 ve 1894 yıllarında üç cilt olarak yayınlanan, Karl Marx tarafından yazılmış, politik ekonomi eleştirisi ve tarihsel materyalizm teorisinin kurucu metinlerinden biridir. Marx'ın yaşamı boyunca yaptığı çalışmaların ürünü olan bu metin, Adam Smith, Jean-Baptiste Say, David Ricardo ve John Stuart Mill gibi klasik politik iktisatçıların görüşlerini izleyerek, kendi ifadesiyle “modern toplumun ekonomik işleyiş yasasını ortaya koymak amacıyla” tarihsel materyalizm teorisini uygulayarak ortaya koymaya çalıştığı bir kapitalizm analizi ve eleştirisidir. Metnin ikinci ve üçüncü ciltleri, notlarını derleyen meslektaşı Friedrich Engels tarafından Marx'ın ölümünden sonra yayımlanmıştır. Kapital, sosyal bilimler alanında 1950'den önce yayımlanmış olan en çok atıf yapılmış kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Engels</span> Alman filozof (1820–1895)

Friedrich Engels, Alman sosyalist, filozof, tarihçi ve siyaset bilimcidir. Aynı zamanda, iş insanı olan Engels'in babasının Salford, Birleşik Krallık, Prusya'nın Barmen şehrinde büyük tekstil fabrikaları vardı. Karl Marx ile birlikte Marksizm'in kurucusu sayılan Engels "ilk marksist" olarak tanımlanmıştır. 1845 yılında kendi gözlem ve araştırmalarına dayanan "1844 Yılında İngiltere'de İşçi Sınıfının Koşulları" isimli yapıtı yayınlanmıştır. Karl Marx'la beraber "Komünist Manifesto"'yu (1848) yazarak komünist kuramın geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Sonrasında Karl Marx'a maddi destek sağlayarak "Das Kapital" için yaptığı araştırmalara yardımcı olan Engels, Karl Marx öldükten sonra onun önemli sayılan eserlerinden Das Kapital'in son iki cildini tamamlamıştır. Ayrıca daha sonra Artı-Değer Teorileri ve Kapital'in 4. cildi olarak Karl Kautsky tarafından basılan Marx'ın notlarını düzenlemiştir. 1884 yılında, Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni isimli kitabı yayınlanmıştır.

<i>Komünist Manifesto</i> Karl Marx ve Friedrich Engelsin 1848 tarihli yayını

Komünist Parti Manifestosu, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de Almanca olarak Londra'da yayımlanan yazı, komünizmin ilk bildirgesi.

<span class="mw-page-title-main">Öner Ünalan</span>

Öner Ünalan, Türk yazar, çevirmen ve araştırmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Diyalektik materyalizm</span> Karl Marx ve Friedrich Engelsin eserlerinden türetilen felsefi görüş

Diyalektik Materyalizm, materyalizmin Karl Marx tarafından yorumlanmış biçimi, Marksist felsefenin adlandırılma biçimi ya da Marksizmin felsefi öğretisidir.

<span class="mw-page-title-main">Meta fetişizmi</span>

Marksist felsefede, meta fetişizmi terimi, üretim ve değişimin ekonomik ilişkilerini, insanlar arasında var olan ilişkiler olarak değil, şeyler arasında var olan toplumsal ilişkiler olarak tanımlar. Bir nesneleştirme biçimi olarak meta fetişizmi, ekonomik değeri metalara özgü olarak sunar ve metayı, malları ve hizmetleri üreten işgücünden, insan ilişkilerinden kaynaklanmaz.

<span class="mw-page-title-main">Doğanın Diyalektiği</span>

Doğanın Diyalektiği, Alman devrimci ve filozof Friedrich Engels tarafından yazılan tamamlanmamış eserdir. Engels bu eserinde marksizmin temel prensiplerinden diyalektik materyalizmi bilim alanına uygulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1844 Yılında İngiltere'de İşçi Sınıfının Koşulları</span>

1844 Yılında İngiltere'de İşçi Sınıfının Koşulları (Almanca: Die Lage der arbeitenden Klasse in England Friedrich Engels'in en ünlü çalışması.

<span class="mw-page-title-main">Eleanor Marx</span> Aktivist ve Karl Marxın kızı

Eleanor Marx Marksist yazar ve politik eylemci. Karl Marx'ın en küçük kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Komünist Birlik</span>

Komünist Birlik, ilk uluslararası komünist organizasyondur. Daha sonraları bu organizasyon 1900'lü yılların başında "Marksist Birlik" diye anılacaktır.

<i>Felsefenin Sefaleti</i> Karl Marx tarafından yazılan kitap

Felsefenin Sefaleti, 1843 ile 1849 yılları arasında sürgünde yaşayan Karl Marx'ın 1847 yılında Paris ve Brüksel'de yayınlanan kitabın adıdır. Bu eserde Marx, Fransız sosyalist filozof Pierre-Joseph Proudhon'un 1846 tarihli "Sefaletin Felsefesi" adlı eserinde ortaya koyduğu sosyalizm teorisini ve felsefi düşüncelerine eleştirel bir yaklaşım sergilemektedir ayrıca kendi komünist felsefesini de savunmaktadır. Eser, Fransızca kaleme alınmıştır.

Genel der Panzertruppe, 1935'te Wehrmacht tarafından tanıtılan Alman ordu generallerinin bir sırasıydı. General der Panzertruppen hala Bundeswehr tarafından kullanılan general unvanıdır.

<i>Vorwärts</i>

Vorwärts!, Ocak 1844'ten Aralık 1844'e kadar iki haftada bir Paris'te yayınlanan Almanca gazete. Avrupa'da "en radikal" gazete olarak görülürdü. Gazetenin tirajı yaklaşık bin kopyaydı. Logonun altında Almanca olarak Pariser Signale aus Kunst, Wissenschaft, Theater, Musik, Literatur und geselligem Leben yazıyordu. 3 Temmuz 1844'ten itibaren başlık Pariser Deutsche Zeitschrift olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Aile</span> Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından 1844 Kasımında yayımlanan bir kitap

Kutsal Aile Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından 1844 Kasım'ında yayımlanan bir kitaptır. Kitap Genç Hegelciler ve o tarihte akademik çevrelerde çok tutulan düşüncelerinin eleştirisidir. Kitabın adı yayımcının önerisiydi ve Bauer Kardeşler ve taraftarlarına aşağılayıcı bir göndermeydi. Kitap basının etkisiyle bir tartışma yarattı ve Bruno Bauer'in iddialarını çürütmek amacıyla 1845 tarihinde Wigand's Vierteljahrsschrift de basılan makalesinin yazılmasına neden oldu. Bauer Marx ve Engels'in onun söylemek istediklerini yanlış anladıklarını iddia etti. Marx daha sonra Ocak 1846'da Gesellschaftsspiegel yayımlanan kendi makalesinde yanıtladı. Marx aynı zamanda Alman İdeolojisi kitabının 2. bölümünde de aynı konuyu tartıştı.

<i>Komünizmin İlkeleri</i>

Komünizmin İlkeleri, Friedrich Engels'in 25 maddede komünizm fikrini özet olarak anlatmak üzere 1847 yılı sonunda yazdığı eserdir. Bu yapıt, ilki "Komünist İman Yemini Taslağı" olan Komünist Birlik'in program taslağının ikinci bölümüdür. Engels, bu ikinci program taslağını Komünist Birlik'in Paris teşkilatının isteği üzerine kaleme almıştır.

<i>Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky</i> V. Lenin tarafından yazılmış bir eser

Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından yazılan ve 1918 yılı sonlarında yayınlanan eser. Lenin bu eserinde İkinci Enternasyonal’in lideri ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin başkanı Karl Kautsky'ye birçok eleştiri yöneltmektedir.

<i>Genç Karl Marx</i>

Genç Karl Marx, Raoul Peck'in yönettiği, 2016 yapımı biyografik sinema filmi. Filmin senaryosunu Pascal Bonitzer ile birlikte Raoul Peck'in yazdığı film, politik ekonomist, devrimci Karl Marx'ın 1844 - 1848 yılları arasındaki hayatını anlatmaktadır. Filmde Marx'ı August Diehl, Friedrich Engels'i Stefan Konarske, Marx'ın eşi Jenny von Westphalen'ı ise Vicky Krieps canlandırmaktadır. Filmin ilk gösterimi 2017 yılında 67. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirdi. Vizyon tarihi ise 2 Mart 2017 olarak planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marksist ekonomi</span>

Marksist iktisat veya Marksist iktisat okulu, politik iktisadi düşüncenin heterodoks bir okuludur. Temelleri Karl Marx'ın ekonomi politik eleştirisine kadar uzanmaktadır. Bununla birlikte, ekonomi politik eleştirmenlerinin aksine, Marksist iktisatçılar ekonomi kavramını ilk bakışta kabul etme eğilimindedir. Marksist ekonomi birkaç farklı teoriden oluşur ve bazen birbirlerine karşıt olan birden fazla düşünce okulunu içerir; birçok durumda Marksist analiz diğer ekonomik yaklaşımları tamamlamak veya desteklemek için kullanılır. Ekonomik olarak Marksist olmak için siyasi olarak Marksist olmak gerekmediğinden, iki sıfat eşanlamlı olmaktan ziyade kullanımda bir arada bulunur: Anlamsal bir alanı paylaşırken, aynı zamanda hem yananlamsal hem de düzanlamsal farklılıklara izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Değer yasası</span>

Basitçe değer yasası olarak bilinen metaların değer yasası, Karl Marx'ın ilk kez Felsefenin Sefaleti (1847) adlı kitabında açıklanan ekonomi politiği eleştirisinde merkezi bir kavramdır.) David Ricardo'nun ekonomisine atıfta bulunarak Pierre-Joseph Proudhon'a karşı gelmiştir. En genel anlamda, insan emeğinin ürünlerinin ekonomik mübadelesinin düzenleyici bir ilkesine, yani bu ürünlerin ticaretteki göreli mübadele değerlerinin, genellikle para-fiyatlarla ifade edilen, kapitalist üretim biçimine ve bunları üretmek için toplumsal olarak gerekli olan ortalama insan emek-zamanı miktarlarıyla orantılı olduğuna işaret etmektedir.