Realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Nasıl ki romantizm klasisizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır. Amaç, sanatı klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmak, yenilikçi eserler üretmek ve konularını öncelikle yüksek sınıflar ve temalarla ilgili değil, toplumsal sınıflar ve temalar arasından seçmekti. Realizmin amacı, günlük yaşamın önyargısız, bilimsel bir tutumla incelenmesi ve edebi eserlerin bir bilim insanının klinik bulgularına benzer nesnel bir bakış açısıyla ortaya konmasıdır. Örneğin, realizmin iki güçlü temsilcisi Gustave Flaubert'in Madame Bovary adlı romanı ile Emile Zola'nın Nana adlı romanında cinsellik ve şiddet edebi bir mikroskop altında incelenecek olursa çıplaklığıyla ortaya konulmuştur. Realizm felsefesinin altında güçlü bir felsefi belirlenimcilik yatar. Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir. Realizm, 20. yüzyıl romanının gelişimini de önemli ölçüde etkilemiştir.
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemci.
Yevgeni İvanoviç Zamyatin,, , Rus yazar. Distopik bir geleceği konu alan Biz başlıklı romanıyla ünlenmiştir.
Mustafa Nihat Özön,, Türk edebiyat tarihçisi, yazar, eğitmen ve çevirmen.
Aziz Ünal Rutkay veya bilinen adıyla Rutkay Aziz, Türk oyuncu ve yönetmen.
Ayrıca şu anlamlara da gelebilir:
Gorki Film Stüdyosu Moskova'da bulunan Sovyet film stüdyosu. Sovyetler Birliği dağılana dek aralarında klasikleşen, uluslararası ödüller alan filmlerin de bulunduğu 1000'den fazla filme imza atmıştır. Bu
Romain Rolland, Nobel Edebiyat Ödüllü Fransız yazar.
Çocukluğum, Maksim Gorki'nin hayatını yazdığı üç kitaptan birincisidir. Daha 5 yaşındayken babasının ölümüyle başlar ve anneannesinin yanına yerleşmeleriyle devam eder. Çocukluk anıları üzerine yazdığı kitabın devamı olan kitap ise Ekmeğimi Kazanırken'dir.
Foma, Maksim Gorki'nin 1899 yılında yazdığı ilk romanıdır, aynı zamanda onun en önemli romanları arasında da yer almaktadır.
Jale Aylanç Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.
Ana, Maksim Gorki'nin 1906'da Amerika'daki sürgününde yazdığı romandır. 1905'teki Rus Devrimi (1905) öncesindeki Rus işçi sınıfının fakir yaşantısını anlatmaktadır. Ayrıca, kitap Sosyalist Gerçekçilik akımının ilk örneklerindendir.
Ayaktakımı Arasında, Maksim Gorki'nin yazdığı ve en çok tanınan ve başarı elde etmiş tiyatro oyunudur.
Mark Semyonoviç Donskoy,, gerçekçi filmleriyle ve özellikle Gorki uyarlamalarıyla tanınmış Ukraynalı Sovyet sinema yönetmenidir.
FOMA veya Foma şu anlamlara gelebilir:
- FOMA, Türk rock müzik grubu
- FOMA, 3G veya Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesi
- Foma, Kurt Vonnegut'ın Cat's Cradle romanında yer alan kurgusal bir dindeki terim
- Serhiy Fomenko, takmaadı "Foma", Ukraynalı müzisyen
- Foma, Maksim Gorki'nin 1899 yılında yazdığı ilk romanı
Küçük burjuvazi ya da kentsoylu yarı özerk köylüler ve küçük ölçekli tüccarlardan oluşan bir sosyal sınıfı ifade eden Fransızca bir terimdir.
Letopis, Maksim Gorki tarafından Sankt-Peterburg'da aylık olarak yayımlanan edebiyat, bilim ve politika dergisi. 1915 yılı aralık ayından 1917 yılının yine aralık ayına kadar faaliyetini iki yıl sürdürdü.
Gorki Kültür ve Dinlence Merkez Parkı, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan bir park. Sovyetler Birliği döneminde Maksim Gorki anısına 1928'de inşa edilmiştir.
Mahtumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1950 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.