Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.
Baraj, eski zamanlardan beri insanlığın su ihtiyacını karşılamak ve tarımsal alanların sulanması amacıyla inşa edilen su yapılarıdır. Günümüzün modern barajları stratejik öneme sahiplerdir. Çünkü;
Çin nehir yunusu (Lipotes vexillifer; Çince:
Malakka Boğazı; Endonezya'ya bağlı Sumatra adası ve Malezya Yarımadasında arası, 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.
Amur, dünyanın en uzun dokuzuncu nehridir. Uzunluğu 2874 km olup, Argun kolu ile birlikte uzunluğu 4444 km'yi bulur. Havzası 1.843.000 kilometrekaredir. Japon Denizi ile Obiotsk Denizlerini birleştiren Tatar Boğazı'ndan Büyük Okyanus'a dökülür. Uzakdoğu Rusya ile Çin'in Mançurya bölgesi arasındaki doğal sınırdır. Bölgede muson iklimi görülür. Kışın Sibirya'dan esen soğuk rüzgarlar nedeniyle altı ayda bir donar. Donma sırasında ulaşımda yer almaz. Yazları bol suyla çoşar ve ulaşımda bölge halkına kolaylık sağlar. Amur Nehri balık türünden zengindir. Bölgede 25'ten fazla balık tesisi bulunmaktadır. Hidroelektrik santralleri için uygun bir ortama sahip olsa bile fazla baraj bulunmamaktadır. Çin ile Rusya'nın doğal sınırını oluşturması bakımından önemlidir.
Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.
Longtan Barajı ; Pearl Nehri (Çin)'nin bir kolu olan Hongshui Nehri'ndeki büyük bir barajdır.
Gelgit enerjisi, denizlerdeki oluşan gelgit olayından yararlanan yenilenebilir birincil enerji kaynağıdır.
Rüzgâr gücü, elektrik üretmek için rüzgâr türbinleri, mekaniksel güç için yel değirmeni, su veya kuyu pompalama için rüzgâr pompaları veya gemileri yürütmek için yelkenler kullanarak rüzgârın kullanışlı formundaki rüzgâr enerjisinin sonucudur.
Elektrik santralinin net kapasite faktörü (KF), santralin belli bir periyotta ürettiği toplam enerjinin tam kapasitede üretebileceği enerjiye bölümüdür. Kapasite faktörü kullanılan yakıt türüne ve santralin tasarımına bağlı olarak aşırı derecede değişir. Kapasite faktörü, uygunluk faktörü veya verimlilik ile karıştırılmamalıdır.
Dünya enerji tüketimi bütün insan uygarlığı tarafından kullanılan toplam enerjiyi ifade eder.
Dujiangyan Sulama Sistemi, Çin'in Sichuan eyaletinde bulunan bir tarihi sulama sistemidir. Sulama sistemi ilk olarak MÖ 256 yıllarında Qin Devleti tarafından bir su koruma ve taşkın kontrol projesi olarak inşa edilmiştir. Sistemin altyapısı, Yangtze Nehri'nin en uzun kolu olan Min Nehri üzerinde yer almaktadır.
Bratsk Hidroelektrik Santrali veya diğer adlandırmayla Büyük Ekim Devriminin 50. yılı, Angara Nehri üzerinde yer alan baraj ve enerji santrali. Rusya'ya bağlı İrkutsk Oblastı'ndaki Angara Nehri şelalesinde kuruludur. Santralin 1966'da kurulmasından itibaren, Krasnoyarsk Hidroelektrik Santrali 1971'de 5.000 MW'ye ulaşana kadar dünyanın en büyük tek elektrik üreticisi oldu. Her yıl 22.6 TWh elektrik üretir. Türbin Salonu'nda her biri 250 MW olmak üzere toplam 18 adet Francis hidroturbin ünitesi mevcuttur. Yıllık üretim bazında Rusya'nın en büyük ikinci hidroelektrik üreticisidir.
Enguri Barajı, Gürcistan'daki Enguri Nehri'nin üzerinde yer alan bir hidro elektrik barajıdır. Günümüzde 271.5 metrelik yüksekliğiyle dünyadaki en yüksek ikinci beton kemer barajı olma özelliğini taşımaktadır. Jvari kentinin kuzeyinde konumlanmıştır. Bazı bölümleri Abhazya'da bulunan Enguri hidroelektrik santralinin (HES) bir parçasıdır.
Rusya'da enerji, Rusya'daki enerji ve elektriğin üretim, tüketim ve ihracatını açıklar. Rusya'nın enerji politikası, Rusya siyasetindeki enerji politikasını daha ayrıntılı olarak açıklamaktadır.
Lipno Barajı Çekya'da Vltava Nehri boyunca inşa edilmiş bir baraj ve hidroelektrik santralidir. Baraj aynı zamanda Çek Cumhuriyeti'nin en büyük su kaynağı olma özelliğine sahiptir.
Itaipu Barajı Brezilya ile Paraguay arasındaki sınırda bulunan Paraná Nehri üzerinde bulunan bir hidroelektrik barajdır. Barajın inşasına ilk olarak Arjantin itiraz etmiş, ancak müzakereler ve Arjantin-Brezilya entegrasyonu ile anlaşmazlığın çözümü sağlanmıştır.
Wu Nehri, Çin'in Guizhou eyaleti ile Çongçing kenti arasında bulunan Yangtze Nehri'nin kolu olan bir nehirdir. Nehir, Guizhou'da Sancha'dan başlayarak Çongçing'de Yangtze Nehri'ne dökülmektedir.
Sultan Mahmud Elektrik Santrali ya da Kenyir Barajı, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan Kenyir Gölü'nü oluşturan hidroelektrik santrali. Kuala Terengganu'nun 50 kilometre güneybatısındaki Kenyir Nehri üzerinde yer almaktadır. Çok amaçlı kullanım için inşa edilen proje, hem bölgedeki selleri önlemek hem de hidroelektrik güç üretmek için kullanılır.
1975 Banqiao Baraj Faciası Ağustos 1975'te Çin'in Henan bölgesinde Nina Tayfunu ile başlayan ve 61 diğer barajın yıkılmasına sebep olan faciadır. Dünyanın en büyük üçüncü sel felaketi olarak tarihe geçti. Barajların yıkılmasıyla; 11 milyona yakın insanın olaydan etkilenmesine, 5-6.8 milyondan fazla evin zarar görmesine/yıkılmasına, 26 bin ile 240 bin arasında insanın ölümüne yol açmıştır. Bu olay 12 bin kilometre kareden fazla alanı etkilemiştir.