İçeriğe atla

Üçüncü Nesil Üniversite

Bilimsel, sosyal ve ekonomik çevrelerdeki önemli değişiklikler tarafından yönlendirilen üniversitelerin köklü bir değişim sürecinde olduğu iddia ediliyor. Bunun, bilim temelli veya Humboldt tipi üniversiteden farklı olarak yeni bir üniversite türüne yol açacağı; Üçüncü Nesil Üniversite (3GU) kavramının, geleceğin üniversite modeli olarak öne çıktığı düşünülüyor.

Üniversitenin Üç Kuşağı

Üçüncü Nesil Üniversite kavramı, önceki iki üniversite türünü, Birinci Nesil Üniversite veya Orta Çağ Üniversitesi ile Humboldt veya İkinci Nesil Üniversite'yi kavramlarını birbirinden ayırır. Orta Çağ üniversiteleri laik ve dini kuruluşların ihtiyaç duyduğu ilahiyatçıları, hukukçuları ve hekimleri eğitmek için kuruldu; ayrıca Orta Çağ Üniversite’lerinde Aristoteles modeli çerçevesinde yedi 'sanat' öğretildi. Dönemin eğitmenlerinin tek bir amaçları olduğu söylenebilir; kadimlerin-eskilerin hikmetini ve bilgeliğini korumak, yorumlamak ve aktarmak; biliyoruz ki araştırma o dönemlerde henüz bilinmiyordu. Rönesans dönemine gelince modern bilim, üniversitelerin dışında da olsa yavaş yavaş gelişti. "Modern" bilim nihayet benimsendiğinde (Berlin Üniversitesi'nde, kurucusundan dolayı Humboldt Üniversitesi olarak yeniden adlandırıldı) İkinci Nesil Üniversite ortaya çıktı. İkinci Nesil Üniversite’ler temel araştırmayı esas misyonları olarak gördüler ve bilimsel eğitim akışını sürdürdüler. Bu üniversite türü, sanayi devriminin temelini oluşturan birçok keşfi gerçekleştirmiştir. İkinci Nesil Üniversite, öğrencilerin üniversitelere çok sayıda girdiği 1960'lardan itibaren baskı altına girerken, geleneksel tek disiplinli araştırmanın yerini çok disiplinli araştırma aldı ve bir dizi başka değişiklikler meydana geldi. Bu değişiklikler, Üçüncü Nesil Üniversiteyi ortaya çıkardı. İkinci Nesil Üniversite’nin aksine, Üçüncü Nesil Üniversite teknolojiyi pazara getirmeyi ve böylece değer yaratmayı hedeflemektedir. Teknoloji pazara ya üniversitenin kendisi tarafından ya da tekno-merkezler, öğrenciler ya da kendi teknoloji tabanlı şirketlerini kuran kişler aracılığıyla getirilmektedir. Bu nedenle Üçüncü Nesil Üniversitenin üç amacı vardır denebilir: eğitim, araştırma ve değer yaratma.

Kavramsal Çerçeve

Üçüncü nesil Üniversite aşağıdaki özellikler çerçevesinde nitelendirilebilir:

1-  Temel anlamda araştırma (research) halen üniversitenin özü ve temel faaliyetidir.[1]

2-  Araştırma, büyük ölçüde disiplinler üstü veya disiplinlerarasıdır. Belirli bir ilgi alanına odaklanan disiplinler üstü birimler olan Üniversite Enstitüleri, üniversitenin temel yapısal unsurlarıdır. Disiplinler üstü doktora araştırmalarını sadece onlar denetleyebilir. Üniversite Enstitüleri girişimci bir yapıya sahiptir; kendi personelini istihdam ederler ve doğrudan Yönetim Kuruluna rapor verirler. Fakülteler temel eğitimden sorumludur. Bilim adamları Üniversite Enstitülerine taşındıkça fakültelerin boyutu ve önemi küçülür ve sonunda ortadan kaybolabilir.

3-  Üçüncü Nesil Üniversiteler sanayi, özel Ar-Ge çalışmaları, finansörler, profesyonel hizmet sağlayıcıları ve diğer üniversitelerle işbirliği yapan köprü üniversiteleridir.

4-  Üçüncü Nesil Üniversiteler uluslararası düzeyde rekabetçi bir pazarda faaliyet göstermektedir. En iyi bilim adamlarını ve öğrencileri yetiştirmek, sanayi ile araştırma anlaşmaları yapmak için aktif olarak rekabet içindedirler.

5-  Üçüncü Nesil Üniversiteler, standart müfredatta toplu eğitim sağlarken, özel programlarda en iyi öğrencilere hizmet veren iki yönlü üniversitelerdir.

6-  Üçüncü Nesil Üniversitelerde yaratıcılığın rolü yeniden hayat geçirilir ve Tasarım Fakülteleri merkezi bir rol oynar. Üçüncü Nesil Üniversiteler, rasyonel bilimsel yöntemle benzer öneme sahip bir itici güç olarak tutarlılık ve yaratıcılık kavramını merkeze alır.

7-  Üçüncü Nesil Üniversiteler kozmopolittir; yeni ortak dil olarak tüm dersler için İngilizceyi kullanırlar. Geniş ve çeşitli öğrenci yelpazesine sahip çok kültürlü kuruluşlardır; bu bakımdan Orta Çağ Üniversitelerine yakındırlar.

Üniversiteler, geleneksel araştırma ve eğitim görevlerine ek olarak yeni girişimcilik faaliyetlerinin beşiği olarak görüldüğünden, teknik bilginin nasıl kullanılacağı üçüncü nesil üniversitenin hedefi haline gelir. Bu anlamda bir üniversitede üretilen bilgiler halka açık veya özel olabilir.

İlgili Kavramlar

1970'lerde bazı üniversiteler girişimcilik kursları ve kuluçka merkezleri oluşturmaya başladı. Ayrıca işletmelerden/firmalardan araştırma sözleşmeleri (research contracts) kazanmak için çaba sarf ettiler. Literatürün çoğu 2015'ten sonra[2][3][4] olgunlaştığı ve 1998'de gerektiği gibi tanımlanana[5] kadar, bu üniversitelerin birçoğu başlangıçta bir slogan olarak kendilerini "girişimci üniversite" olarak adlandırdılar. Bazı kaynaklar bir pleonizm olan "araştırma üniversitesi" terimini kullanır.[6]

Girişimci üniversite kavramı Üçüncü Nesil Üniversite’nin ihtiva ettiğinden[7] daha dar iken, Triple Helix modeli daha geniştir. Etzkowitz[8] tarafından sunulan bu kavram, "dinamik ekonomik sistemlerin yapı taşlarını anlamak için güçlü bir çerçevedir."[9] Etzkowich, üniversite-sanayi-hükûmet etkileşimlerinin Üçlü Sarmalının, giderek artan bilgi temelli toplumlarda yeniliğin anahtarı olduğunu öne sürdü. Bilginin yaratılması, yayılması ve kullanılması, çevredeki endüstriyel üretim ve yönetişimin merkezine doğru ilerledikçe, ürün ve süreçte yenilik kavramının kendisi de dönüştürülmektedir. Onun yerine inovasyonu teşvik eden organizasyonel düzenlemelerin ve teşviklerin yeniden yapılandırılması ve iyileştirilmesini sağlayacak yeni bir 'inovasyonda inovasyon' anlayışı gereklidir.

Ne Sonuç Doğurdu?

Üçüncü Nesil Üniversite modeli ortaya konulduğundan bu yana büyük ilgi gördü. En iyi üniversitelerin birçoğu Üçüncü Nesil Üniversitelerin özelliklerini gösterirken Medellin, Kolombiya, Ubaya, Endonezya'daki Surabaya Üniversitesi ve Ankara'daki Ostim Teknik Üniversitesi gibi birbirinden uzak yerel üniversiteler de gelişimlerini bu konsepte göre modellemektedir. İstanbul Fatih Üniversitesi, Haziran 2015'te 3GU ile ilgili ilk kongre düzenledi. Söz konusu Model sunumlarda,[10][11] ve bilimsel dergilerde[12][13] tartışıldı. Yetkili bir Alman dergisi şu tavsiyede bulundu: “Çok sayıda bu pratik örnekler; Üçüncü Nesil Üniversiteye geçişi anlamak ve yönetmek için bir el kitabı olarak görülebilir.”[14] Orijinal kitap Rusça, Lehçe, Türkçe, Arapça, Farsça ve Makedoncaya çevrildi.

Geleceğin Üniversiteleri

3GU kitabının 2009'da tamamlanmasından bu yana, üniversitelerin geçirdiği değişim sürecini yoğunlaştıracak bir dizi eğilim ortaya çıktı. 3GU kitabı, MOOC (Kitlesel Açık Çevrimiçi Kurslar) şeklinde olsun ya da olmasın uzaktan öğrenmenin neden olduğu öğrenme değişiklikleri ve yapay zekanın öğrenme üzerindeki ciddi etkisini dikkate almaz. MOOC'lar, Bromwich tarafından özetlendiği gibi, oldukça fazla şüpheyle karşı karşıyadır: "Öğretim, yalnızca gerçeklerin/olayların aktarılmasıyla ilgili değil, aynı zamanda yüz yüze konuşmayı gerektiren entelektüel araştırma zanaatı ile ilgilidir".[15] Bir diğer eğilim ise üniversitelerin, başka eğitim seviyelerini (dikey entegrasyon) içerecek veya diğer sanat biçimlerini içine alacak konulara uzanacak (yatay entegrasyon) şekilde alanını genişletmesidir. Bu seçenekler, İkinci Nesil Üniversiteye damgasını vuran tek tip üniversite modelinin sonunu ortaya koymaktadır: Gelecekte, öğretilen disiplinlerin aralığı ve seviyelerinde büyük farklılıklar olacak ve bu da "üniversite" terimini bağlamı dışında oldukça anlamsız hale getirecektir.

Kaynakça

  1. ^ Wissema, J.G., Towards the Third Generation University – Managing Universities in Turbulent Times, Edward Elgar Publishing Ltd, 2009
  2. ^ H. Thorp and B. Goldstein, Engines of Innovation: The Entrepreneurial University in the 21st Century, University of North Carolina Press, 2010.
  3. ^ L. Foss and D. Gibson (eds.), The Entrepreneurial University: Context and Institutional Change, Routledge Studies in Innovation, Organization and Technology, 2015.
  4. ^ A. Fayolle, D.T. Redford and D.T. Redford (eds.), Handbook on the Entrepreneurial University, Edward Elgar Publishing, 2015
  5. ^ B.R. Clark, Creating Entrepreneurial Universities: Organizational Pathways of Transformation, Pergamon Press, 1998.
  6. ^ D.O. Smith, Managing the Research University, OUP USA, 2011
  7. ^ P. Kyrö and J. Matilla, Towards future university by integrating Entrepreneurial and the 3rd Generation University, http://www.researchgate.net/publication/266502351_Towards_future_university_by_integrating_Entrepreneurial_and_the_3rd_Generation_University_concepts.
  8. ^ H. Etzkowich, The Triple Helix: University-Industry-Government Innovation in Action, Routledge, 2008.
  9. ^ On-line review by Calestous Juma, Kennedy School of Government, Harvard University.
  10. ^ L. Klerkx, Wageningen University & Research Centre: transition to a 3rd generation university, World Bank, International Workshop on Investing in an strengthening agricultural innovation systems, http://siteresources.worldbank.org/INTARD/Resources/335807-1339778891514/Part7.23_WageningenUniversity&ResearchCentre-3rdgeneration_Klerkx.pdf, 2011.
  11. ^ Emile Aarts, in the conference Where Science meets Business, September 29, 2014. https://static.tue.nl/fileadmin/content/innoveren/TU_e_Innovation_Lab/Events/Dag_van_de_Valorisatie/140929_Emile_Aarts_towards_3rd_generation_universities.pdf 31 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  12. ^ C. Duke, Towards the Third Generation University: Managing the university in transition by J.G. Wissema, International Journal of Lifelong Education 11/2009; 28(6), pp. 798-800.
  13. ^ P. Roberts, Towards the third generation university: managing the university in transition, Jl. of Educational Administration & History, Volume 43, Number 1, February 2011, pp. 86-88.
  14. ^ Book review in Wissenschaftsmanagement 1, Januar/Februar 2010
  15. ^ D. Bromwich, Trapped in the virtual classroom, The New York Review of Books, July 9, 2015

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Erciyes Üniversitesi</span> Kayseri"de kurulu devlet üniversitesi

Erciyes Üniversitesi, Kayseri'de 1978'de kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

Selçuk Üniversitesi, 11 Nisan 1975 tarihinde Konya'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Üniversitesi</span>

Lomonosov Moscow State University (MSU), QS World University Rankings®'in küresel ilk 150'si arasında tutarlı bir konuma sahip, Rusya'daki en yüksek dereceli üniversitedir. Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen, dünyanın en yüksek eğitim binasına ev sahipliği yapmakta ve 47.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve her yıl 4.000 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Manchester Üniversitesi</span> İngilterede bulunan araştırma üniversitesi

Manchester Üniversitesi, 22 Ekim 2004 tarihinde The Victoria University of Manchester ve The University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST) üniversitelerinin birleşmesiyle oluşturulan bir kurumdur. Bu birleşme ile Manchester'ın en büyük üniversitesi olan okulun kampüsü bütün şehre yayılmıştır. İki üniversitenin birleşimi Büyük Britanya kraliçesi II. Elizabeth tarafından da onaylanmıştır. Kraliçe bizzat bunun için şehre gelmiş ve üniversitenin açılışına katılmıştır. Çok sık rastlanmayan bu tür bir ziyaret üniversiteye İngilizler gözünde büyük prestij kazandırmıştır. Manchester Üniversitesi İngiltere'nin ve dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Devlet Üniversitesi</span>

Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1919'da kurulan üniversitenin, en ünlü mezunları Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanları Ebulfez Elçibey ve Haydar Aliyev'dir.

<span class="mw-page-title-main">KTO Karatay Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

2005 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Konya'nın ilk vakıf üniversitesi olarak 2009 yılında açılmıştır. KTO Karatay Üniversitesi ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş ve ilk mezunlarını Haziran 2013'te vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maastricht Üniversitesi</span>

Maastricht Üniversitesi, Hollanda'nın Maastricht kentinde 1976 yılında kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Uluslararası eğitime verdiği önem, İngilizce dilinde verdiği eğitimi ve kendine özel Problem Bazlı Eğitim sistemi ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Teknik Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ),, 2010 yılında Bursa'da kurulmuş devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Erbakan Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2010 yılında Konya'da bir devlet üniversitesi olarak 14 Temmuz 2010 tarih ve 6005 sayılı kanun ile "Konya Üniversitesi" adı ile kurulmuş ve kuruluşu 21 Temmuz 2010 tarih ve 27648 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lancaster Üniversitesi</span> Birleşik Krallıkta bir üniversite

Lancaster Üniversitesi 1964 tarihinde Lancaster'de kurulmuş bir üniversitedir. 1968'de bu kentin güneyinde bir kırsal alan olan Bailrigg'de özel olarak yapılan kampüsüne yerleşmiş. Üniversite bu kampüste gelişmiştir ve günümüze kadar Lancaster kentinden ayrı ve uzakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool Hope Üniversitesi</span>

Liverpool Hope Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de Liverpool'da bulunan bir yükseköğretim üniversite kurumudur. Kamuya ait bir üniversitedir ama Hristiyan öğretmen eğitim okullarından geliştirilmiş olduğu için kurucu Hristiyan mezhepleri ile yakın bağlantıları bulunmaktadır. Bu üniversitenin kökünde bulunan değişik iki Hristiyan mezhebi tarafından kurulmuş iki yüksek öğretmen okulu 1844 ve 1856 eğitime başlamış ve üçüncüsünün eğitime başlaması ise 1960'lı yıllarda olmuştur. Böylece Avrupa'nın tek çok mezhepli ekümenik üniversitesi olduğu iddia edilmektedir. Üniversite iki büyük bir küçük kampüsten oluşmaktadır: Ana kampüsü Liverpool'un Childwall semtinde; "Yaratıcı Sanatlar" Kampüsü adı verilen kampüsü de Liverpool'un Everton semtinde ve Aigburth semtinde de kampüs bulunmaktadır.

İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tilburg Üniversitesi</span>

}} 'Tilburg Üniversitesi', Hollanda'nın Kuzey Brabant eyaletinin Tilburg şehrinde; ekonomi, uluslararası hukuk, yönetim bilimleri ve psikoloji alanında uzmanlaşmış; Avrupa'nın önde gelen, prestijli araştırma üniversitelerinden birisidir. Çeşitli alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Programlar, Hollandaca ve İngilizce olmak üzere iki dilde verilmektedir.

Otago Üniversitesi, Dunedin, Otago, Yeni Zelanda merkezli bir devlet üniversitesidir. 2006'da Yeni Zelanda'da, istihdam ettiği A dereceli akademik araştırmacı sayısında Auckland Üniversitesi'nden sonra ikinci oldu. Yeni Zelanda'da Performansa Dayalı Araştırma Fonu değerlendirmesinin zirvesinde yer aldı.