İçeriğe atla

Özlem Kumrular

Özlem Kumrular
Doğum3 Nisan 1974
İstanbul, Türkiye
Ölüm29 Mayıs 2024 (50 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriNakkaş Baba Mezarlığı
MeslekTarihçi ve roman yazarı
İkametBeylerbeyi, Üsküdar
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
Eğitim
Dönem1992-2024
Konu16.yüzyıl Avrupa-Osmanlı ve Akdeniz tarihi

Özlem Kumrular (3 Nisan 1974, İstanbul - 29 Mayıs 2024, İstanbul), Türk tarihçi, akademisyen ve roman yazarı.[1][2]

Akdeniz tarihi, deniz tarihi, yemek tarihi ve Osmanlı tarihi üzerine araştırmaları vardır. Özellikle İspanya kaynaklarından alarak hazırladığı Türk ve Osmanlı tarihi araştırmalarıyla ve tarihî kurgusal romanlarıyla ve tanınmıştır.

Hayatı

1974'te İstanbul’da doğdu. Beylerbeyi İlkokulu, Moda Koleji ve Kültür Koleji’ndeki öğrenimininin ardından Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nde yüksek öğrenim gördü; aynı üniversitesinin Tarih bölümünde yüksek lisans eğitimini; İspanya’daki Salamanca Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.[3]

Bahçeşehir Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalıştı.[4] 2018 yılında profesör ünvanı aldı.

Özellikle İspanya kaynaklarından alarak hazırladığı Türk ve Osmanlı tarihi araştırmalarıyla tanındı. İslam Korkusu ve Osmanlı Habsburg Düellosu adlı araştırma kitapları farklı dillere çevrildi.[5]

Araştırma kitaplarının yanısıra Kösem Sultan, Haremde Taht Kuranlar - Nurbanu ve Safiye Sultan ve Sultanın Mutfağı gibi tarihi kurgusal romanlar yazdı.

2014'ten itibaren Ulusal Kanal'da tarihçi Mehmet Perinçek ile birlikte Zaman Treni adlı tarih programını hazırlayıp sundu. Bu programları 2017'de Zaman Treni adyla kitaplaşmıştır[6].

Ölümü

Haziran 2023'te Zürih, İsviçre'de geçirdiği trafik kazasının ardından İstanbul'da bir yıla yakın süre tedavi gören Kumrular, 29 Mayıs 2024'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.[7] Cenazesi Nakkaştepe Mezarlığı'nda toprağa verildi.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Çıtır size ne yaptı Özlem hanım!". Hürriyet Gazetesi. 12 Eylül 2017. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Özlem Kumrular;"Yazarken kendim bile acıkıyorum..."". egoistokur.com. 24 Temmuz 2015. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "En üretken kalemlerden biri Özlem Kumrular'a veda". gazetepencere.com. 30 Mayıs 2024. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Tarih profesörü ve ödüllü yazar Özlem Kumrular hayatını kaybetti". Kronos36.news. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Kanuni'nin kitabını yazan gazeteci; Şarap içerdi!". Son Gaste. 18 Aralık 2012. 20 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Tarihe seyahat: Zaman Treni". Gazete Duvar. 2 Şubat 2017. 3 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2024. 
  7. ^ "Tarihçi Prof Dr. Özlem Kumrular hayatını kaybetti". NTV Life. 29 Mayıs 2024. 29 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Prof. Dr. Özlem Kumrular, son yolculuğuna uğurlandı: İlber Ortaylı'dan duygusal açıklamalar". CNN Türk. 30 Mayıs 2024. 31 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1934 (MCMXXXIV) pazartesi günü başlayan bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Erol Kılıç</span> Türk akademisyen, büyükelçi

Mahmud Erol Kılıç, Türk akademisyen, tasavvuf, İbn Arabî ve İslam felsefesi uzmanı teolog.

Murat Gökhan Bardakçı, Türk gazeteci, yazar ve televizyon programcısı. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla tanınır. Ebced notası, Hamparsum notası ve Bizans ve Haz neumleri gibi musiki yazısı sistemlerinde uzmanlığı vardır. Yazma ve basma eserlerden oluşan kütüphanesinin ve arşivinin geniş çaplı oldukları bilinmektedir. Bir dönem Habertürk TV'de cumartesi geceleri yayımlanan Tarihin Arka Odası adlı tarih programını sunmuştur. Aynı zamanda yaylı tambur çalabilmekte olan Murat Bardakçı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran seçimlerinden sonra oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kuruluna Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Alev Alatlı, Prof. Dr. Mehmet Çelik gibi isimlerle birlikte atanmıştır. Murat Bardakçı, 2009-2015 yıllarında "Tarihin Arka Odası" programını Habertürk TV'de Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Pelin Batu ve sonrasında Prof. Dr. Nurhan Atasoy ile birlikte hazırlayıp sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşiyan Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Aşiyan Mezarlığı, İstanbul'da Bebek ile Rumelihisarı arasındaki sırtlarda bulunan Aşiyan semtinde İstanbul Boğazı'na bakan mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Erol Manisalı</span>

Erol Manisalı, Türk iktisatçı, akademisyen ve yazar. Vefa Lisesi ve Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'ndan mezun olup, ulusalcı düşünceleriyle tanınır; küreselleşme ve Avrupa Birliği politikalarına karşıdır.

Ahmet Yaşar Ocak, Türk akademisyen, tarihçi, yazar. Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan profesör doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Sezgin</span> Türk bilim tarihçisi, yazar ve akademisyen

Fuat Sezgin, Türk akademisyen. İslam tarihi, bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışmalarıyla tanınmaktadır.

2017 (MMXVII) pazar günü başlayan yıl.

Necdet Sakaoğlu, Türk tarih öğretmeni, tarihçi, yazar.

<span class="mw-page-title-main">İnal Batu</span> Türk diplomat ve siyasetçi

İnal Batu, Türk diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Semavi Eyice</span>

Mustafa Semavi Eyice, Türk Bizantolog ve sanat tarihçisi.

Oktay Aslanapa, Türk akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

Mübahat S. Kütükoğlu, Türk tarihçi ve akademisyen.

İnci Enginün, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen ve yazardır.

Murat Dilmener, Türk hekim ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Nakkaş Baba Mezarlığı</span> İstanbulun Üsküdar ilçesinde bir mezarlık

Nakkaş Baba Mezarlığı diğer bilinen isimleri ile Bahri Baba Mezarlığı veya Nakkaştepe Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesi Kuzguncuk mahallesinde bulunan bir Müslüman mezarlığı. Mezarlığın bakımı ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır.