İçeriğe atla

Özlem...Düne, Bugüne, Yarına

Özlem...Düne, Bugüne, Yarına
YönetmenTülay Eratalay
YapımcıSelim Aşkın
SenaristAykut Tankuter
Artun Yeres
OyuncularFikret Kuşkan
Halil Ergün
Şebnem Taçal
Gül Yalaz
Reşide Kuraner
Levent İnanır
MüzikNurettin Özsuca
Görüntü yönetmeniEgemen Baykal
KurguAytuğ Aydın
StüdyoTRT
Yapım yılıTürkiye, 1995
DilTürkçe

Özlem...Düne, Bugüne, Yarına, 1995 yapımı Türk sinema filmi. Tülay Eratalay'ın yönetmenliğindeki film üç adet kısa filmden oluşur. Film 32.Antalya ve 8. Ankara Film Festivallerinde çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Filmin Öyküsü

Düne Özlem

Hulki Aktunç’un Bir Yergöstericinin Hayatı adlı eserinden uyarlanmıştır. Yıllar sonra ilk olarak çalıştığı sinemaya giden yergösterici, köyden geldiğinde ona ekmek veren, sinema sektörüne sokan ve eşiyle tanışmasına olanak tanıyan sinemayı çok değişmiş bulacaktır.

Bugüne Özlem

Kemal Tahir’in Arabacı adlı eserinden uyarlanmıştır. Köyler arasında taşımacılık yapan bir at arabacısı tanımadığı bir köye yaklaşırken yolda iki orta yaşlı kadına rastlar. Onları köye götürürken kendisini evde kalmış kızıyla evlendirmeye çalışacaklarından haberi yoktur.

Yarına Özlem

Zeyyat Selimoğlu’nun Bıldırcınlar adlı eserinden uyarlanmıştır. Torunuyla birlikte bıldırcın avlayan yaşlı adamın öyküsü ilginçtir. Almanya’ya çalışmaya giden oğlunun eşi sürekli eşinin gelmesini beklemekte ve oğlunu avutmaktadır. Dede ise torunuyla bıldırcın avlamak için hazırlık yapmakta aynı zamanda eski bir kaptan olarak kendisi hariç diğer tüm denizcilerin ölümüne sahip olduğu deniz kazasının kabuslarından kurtulamamaktadır. Beklenen göçmen bıldırcınlar ve Almanya’dan gelecek eş ise gelmeyecektir.

Yapım notları

  • Bir Yergöstericinin Hayatı öyküsü İzmir’deki Elhamra Sinemasında çekilmiştir.
  • Bıldırcınlar öyküsünde yaşlı kaptan deniz kazasını sürekli olarak hatırlama durumu yaşar. Ayrıca dönmesi beklenen eş ile gelmesi beklenen bıldırcınlar arasında kurulan bir ilişki de vardır.

Kazanılan ödüller

Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü
En İyi Senaryo Yazarları (Aykut Tankuter, Artun Yeres)
Onat Kutlar Özel Ödülü (Şebnem Taçal)
  • 8. Ankara Film Festivali'nde (1996):
En İyi Kadın Oyuncu (Şebnem Tacal)

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>C Blok</i>

C Blok 1994 yapımı bir Zeki Demirkubuz filmidir.

Başak Köklükaya, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Türkali</span> Türk yazar, senarist

Abdülkadir Pirhasan, Türk roman ve senaryo yazarı, şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kurçenli</span>

Yusuf Kurçenli, Türk film yönetmeni ve senarist.

Ali Sürmeli, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Şebnem Doğruer, Türk oyuncu, tiyatrocu ve seslendirme sanatçısıdır. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı mezunudur. İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İlker Aksum</span> Türk oyuncu

İbrahim İlker Aksum, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Bener</span> Türk yazar

Erhan Bener, Türk yazar ve bürokrattır.

Hasan Barış Pirhasan, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu ve yazar'dir. Vedat Türkali'nin oğlu, sinema oyuncusu Deniz Türkali’nin kardeşi, sinema yönetmeni Yusuf Pirhasan'ın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tülay Eratalay</span>

Tülay Eratalay, Sinema yönetmeni, prodüktör, senaryo yazarı. 32. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi 2. Film Ödülü dâhil olmak üzere 3 dalda ödül almıştır.

Yavuz Özkan, Türk sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı. Yavuz Özkan, Türkiye'de "auteur sineması"nın en önemli temsilcilerinden biridir.

<i>Seni Seviyorum Rosa</i> (film) film

Seni Seviyorum Rosa, yönetmenliğini Işıl Özgentürk'ün yaptığı, 1992 yapımı sinema filmi. Yazar Sevgi Soysal'ın 1968'de yazdığı, 1970 yılında TRT Sanat Ödülleri Yarışması'nda Başarı Ödülü kazanan "Tante Rosa" adlı romanından uyarlanmıştır. 18 Eylül 1992 tarihinde gösterime giren film, aynı zamanda Işıl Özgentürk'ün ilk uzun metrajlı filmidir. Filmin kadrosunda, profesyonel oyuncu olmayanlar da yer almıştır. Seni Seviyorum Rosa, "SineMardin" adıyla bilinen Mardin Film Festivali'ne katılmıştır.

Düş, Gerçek, Bir de Sinema, 1995 yapımı Türk sinema filmi. Tülay Eratalay'ın yönetmenliğindeki film üç adet kısa filmden oluşur. Film 8. Ankara ve 10.Adana Film Festivallerinde çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

<i>Dul Bir Kadın</i>

Dul Bir Kadın, 1985 yılı yapımı, bir sinema filmi.

<span class="mw-page-title-main">Nazan Kesal</span> Türk tiyatrocu ve dizi oyuncusu, yönetmen

Nazan Kesal, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, tiyatro ve film yönetmeni.

Aytekin Çakmakçı,, Türk görüntü yönetmeni, öğretim görevlisi.

Çetin Öner, Türk yazar, prodüktör, tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Şen</span> Türk oyuncu

Hülya Şen, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunudur. Üniversite 2. sınıfta iken özel alınan bir izinle Tekin Akmansoy'ın filminde kızını canlandırdı. 2015 yılında Ahmet Çevik Tiyatrosunda çalıştı.

İrem Sak, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu.

Denizin Ortasında, yönetmenliğini Ron Howard'ın yaptığı 2015 yapımı gerçek olaylara dayanan bir macera türü sinema filmidir. Film, 1999 yılında Nathaniel Philbrick tarafından kaleme alınan aynı isimli ödüllü kitaptan uyarlanmıştır. Filmde 1820 yılında bir İspermeçet balinası tarafından batırılan ve yazar Herman Melville'e 1851 yılında yayınladığı Moby Dick adlı eserini yazmaya ilham veren Essex balina avlama gemisinin ve mürettebatının başından geçen olaylar anlatılır.