İçeriğe atla

Özkan Gülkaynak

Özkan Gülkaynak
Doğum04 Şubat 1965 (59 yaşında)
VatandaşlıkTürkiye
MeslekDenizci

Özkan Gülkaynak (d. 4 Şubat 1965), Türk Denizci.

2006-2009 yılları arasında "Kayıtsız III" adlı teknesi ile dünyayı dolaşan Türk denizcidir.

Yaşam

1965 yılında İzmir'de doğan Özkan Gülkaynak, küçük yaşlarda denizciliğe başladı, solo yatçılık konusunda kendisini geliştirdi. İktisat öğrenimi gördü ve 9 yıl uluslararası nakliyat alanında çalıştı. Türk Bayraklı Kayıtsız III adlı teknesi ile tek başına (solo) dünya turuna çıkan Özkan Gülkaynak, amatör olarak, yelken ve denizcilik dergilerinde yazılar yazmakta, yelkenli tekne tasarımı ve inşası ile uğraşmakta, navigasyon ve açık deniz yelken seyri ile ilgilenmektedir.

Kayıtsız III

Kayıtsız III teknesi, Karadeniz Bölgesi'nde bir tersanede Bristol Channel Pilot Cutter tipinin Amerikalı tasarımcı Y. Marie Tanton ile Gülkaynak'ın kısa bir omurga ve V biçimli bir karina uyarlamasına göre yapılmıştır. Boyu 7.95 metre, eni 2.93 m olan ahşap teknede elektronik aygıt bulunmamaktadır. Gülkaynak, "İnsanlar sorumsuz olmadan bizleri üzen ve yıpratan yapay dünya meselelerine ne kadar “kayıtsız” kalabilirse o kadar güçlü sağlıklı ve mutlu olacaklardır" özdeyişine inancı nedeniyle teknesine "Kayıtsız" adını koyduğunu açıklamıştır.[1]

Özkan Gülkaynak, 1 Temmuz 2006'da İzmir'den başladığı seyahatini "Kıyılar bozulmasın, denizler temiz kalsın" sloganıyla sürdürdü. Seyahatinde hiçbir elektronik seyir aygıtı kullanmayan denizci, Atlas Okyanusu dışındaki tüm etaplarda yalnız seyahat etti.

30 Mayıs 2009 tarihinde Antalya Çelebi Marinadan Türkiye'ye giriş yapan denizci, dünya seyahatini 1 Temmuz günü İzmir Pasaport Limanı'nda sonlandırdı. Koyu bir Karşıyaka Spor Kulübü (K.S.K) taraftarı olan Gülkaynak'a 1 Temmuz Kabotaj Bayramında Karşıyaka Spor Kulübü Yelken tesisleri önünde de Karşıyakalı sporcu taraftarlar tarafından bir karşılama töreni düzenlendi.[2]

Dünya etrafında dayanıklılık turunda izlenen rota

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Teknem KAYITSIZ III". 4 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2009. 
  2. ^ [http://www.karsiyaka.bel.tr/index.php?sayfa=anasayfa_haberleri&id=128 "1 Temmuz Kabotaj-Denizcilik Bayramı Karşıyaka��da Çok Özel Bir Karşılamayla Kutlandı" haberi, Karşıyaka Belediyesi web sitesi][]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yelkenli</span>

Yelkenli, yelkeni olan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sadun Boro</span> Türk denizci ve gezgin

Sadun Boro Dünyanın çevresini 1965-1968 yılları arasında eşi Oda ve Kısmet adlı yelkenli teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcidir.

Osman Atasoy, Türk denizci.

<span class="mw-page-title-main">Tanıl Tuncel</span>

Ömer Tanıl Tuncel,, yelkenli teknesiyle Dünya turu yapan ikinci Türk denizcisi.

Zuhal Atasoy, dünyayı yelkenli ile dolaşan ilk Türk kadın.

Hakan Öge, diş hekimi, Türk doğa sporcusu, denizci ve fotoğrafçı. Mardek adlı teknesiyle dünya turu yapan Hakan Öge, Macellan'ın geçtiği Horn Burnu'nu dolaşan ilk Türk denizcidir. Sinop'tan Anamur'a kadar paramotorla uçarak, bu alanda Dünya'nın en uzun seyahatini gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka SK</span> Türk spor kulübü

Karşıyaka Spor Kulübü, İzmir'in 1912 yılında kurulan ilk spor kulübüdür.

Cumhur Gökova, Türk denizci ve seyyah. Sadun Boro'dan sonra Atlantik Okyanusu'nu geçen ikinci Türk olan Gökova, aynı zamanda Büyük Sahra'yı geçen ilk Türk ve Kuzey Kutbu'na giden ilk Türk olmuştur.

Turgay Noyan, Türk denizci, gazeteci, köşe yazarı, müzisyen, besteci, yazar, oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alim Sür</span>

Alim Sür, Türk denizci ve turizmcidir.

Ekrem İnözü' Türk denizcisidir. 2005 yılında hayat arkadasi Ann ile birlikte tekneyle dünya turuna çıkan Ekrem İnözü, dünya turunu en hızlı tamamlayan Türk denizci olmuştur.

Erden Eruç, Türk dağcı, denizci ve gezgin. KaslaGit sloganıyla yola çıkmıştır. "Kürekle okyanus geçen ilk Türk" unvanına sahiptir. 2007 yazında başladığı Kas Gücüyle Devrialem projesini 5 sene 11 gün sonra 2012 yazında tamamlamıştır. Tarihte kendi gücüyle devrialemi başarmış ilk ve tek kişidir. En hızlı kas gücüyle devrialem rekorunun sahibidir. Tarihte üç ayrı okyanusu küreklemiş ilk kişidir. 2007-2008 seazonunda Büyük Okyanus'ta kayığında tek başına geçirdiği 312 gün, şahsi rekorudur. Atlas Okyanusu üzerinde kas gücüyle durmadan katedilen en uzun mesafe Eruç'a aittir. 2022 yılı itibarıyla 1.084 günü tek başına olmak üzere, hayatının 1.168 gününü okyanuslarda kürek başında geçirmiş olup dünyada hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisidir. 29.000 denizmili civarında bir mesafeyi küreklemiş olan Eruç 2013 Haziran ayı itibarıyla kariyer toplamında dünyada önde giden okyanus kürekçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi</span>

Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi, Fenerbahçe'nin kadın ve erkek yelken takımlarından oluşmaktadır. Branş Optimist, laser, 420, 470 ve rüzgâr sörfü takımlarından oluşmaktadır ve Dereağzı Tesisleri ile Faruk Ilgaz Tesisleri'ni kullanmaktadır. Doğuş sponsorluğunda faaliyetlerine devam etmektedir. Bu yüzden Fenerbahçe-Doğuş Yelken Kulübü olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Yelken Şubesi</span>

Galatasaray Spor Kulübü, Türkiye'de erkek ve kadın yelken takımlarını kuran ilk kulüplerden biridir. Kuruluş mazisi 1912 yılına rastlar.

Harun Ülman, Türk yelkenci ve gemi inşa mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Deniz Müzesi</span>

Mersin Deniz Müzesi, Mersin'in Yenişehir ilçesinde bulunan bir müze. 16 Eylül 2009 tarihinde inşaatına başlanan müze 15 Ekim 2010 tarihinde geçici kabul ile ziyaretçilere açılmış, 14 Temmuz 2011 tarihinde ise resmî açılış töreni yapılmıştır. İstanbul, Çanakkale ve İskenderun'un ardından açılan dördüncü deniz müzesi olan Mersin Deniz Müzesi; İzmir ve Gölcük'te de deniz müzeleri açılması sonrası Türkiye'deki altı deniz müzesinden biri olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kısmet (gemi)</span>

Kısmet, dünyanın çevresini teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcisi Sadun Boro ve eşi Oda Boro'nun 1963 yapımı 10,30 metre boyunda ve keç armalı yelkenli teknesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cengel Operasyonu</span>

Cengel Operasyonu, istihbarat ve direniş ajanlarının Polonya'ya ve Baltık ülkelerine gizlice sokulması için Soğuk Savaş'ın (1948-1955) başında İngiliz Gizli İstihbarat Servisi'nin (MI6) yürüttüğü gizli programın adı. Ajanların çoğu, İngiltere ve İsveç'te özel olarak eğitilen; Polonyalı, Estonyalı, Leton ve Litvanyalı sürgünlerden oluşuyordu. Bu ajanlar sızdıkları ülkelerde, Lanetli askerler ya da Orman Kardeşleri gibi Sovyet karşıtı gruplarla bağlantı kuruyorlardı. Operasyonun deniz ayağı Royal Navy ve Alman Mayın Tarama Yönetimi'ne bağlı askerlerdi. Amerikan destekli Gehlen Organizasyonu da Doğu Avrupa'dan ajan teminine dahil oldu. KGB bu casusluk ağına sızdı; ajanların çoğunu yakalayarak veya taraf değiştirmelerini sağlayarak, operasyonu çökertti.

Sophie Hunter, eşi Hakan Öge ile birlikte Mardek adlı yelkenli teknesiyle dünya turu yapan denizci.

Başak Mireli Türk yelkenci.